Lisica

2022-08-16

Kup Lisica w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lisica

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lisica

[Jeśli lubicie o książkach słuchać, to zapraszam na recenzję "Lisicy" na mój kanał na YouTube - Dusza pełna książek]

Powieść "Lisica" (która jest pierwszą częścią serii) opowiada losy Hanki Lubochowskiej - młodej, ambitnej dziewczyny, którą poznajemy w wieku 17 lat. Mieszka ona w Jekaterinosławiu wraz z rodzicami. Wszystko zaczyna się od tragedii jaka spotyka jej rodzinę. Ojciec Hani jest inżynierem w znanej firmie. Pewnego dnia zostaje zaatakowany przez zbuntowanych robotników, na czele których stoi bolszewik Władysław Sienko. I tu rozpoczyna się "zabawa", a bohaterka wkręca się w kryminalny świat...

Nasza Hania jest kobietą młodą, ambitną, inteligentną, sprytną i przebiegłą. Wie jak wykorzystać atuty swojej kobiecości... potrafi owinąć sobie mężczyzn wokół palca, dzięki czemu łatwiej jest jej osiągnąć swoje cele. Jest w niej coś niezwykłego, intrygującego co sprawia, że chcemy jej kibicować, nawet jeśli nie pochwalamy niektórych jej działań. W mojej opinii Hanka jest flirciarą... lubi mężczyzn i nie ukrywa tego, jednak nie jest to nachalne ani przesadzone.

Jeśli chodzi o najważniejsze cechy tej powieści, to przede wszystkim wielowątkowość. Wątków jest tu bardzo dużo, przez co książka wydaje się być naprawdę długa i rozbudowana, co działa dla niej na plus. Wszystko jest jednak dokładnie przemyślane i dopracowane w każdym, nawet najmniejszym szczególe.

Kolejna rzecz, to mnogość postaci, których przewija się w książce cała masa, co może nieco zniechęcać, ale tylko z pozoru, bo bohaterowie są wykreowani naprawdę dobrze i skrupulatnie, przez co nie ma przesytu i nikt nie wydaje się być zbędny. Mało tego, każdy jest charakterystyczny na swój sposób.

To co bardzo mi się spodobało, to narracja pierwszoosobowa. Często pojawia się w książkach, ale tym razem było nieco inaczej ze względu na niesamowitą naturalność narracji w tym przypadku. Historię opowiada nam oczywiście główna bohaterka, co pozwala nam zagłębić się w jej sposób działania, tok myślenia i emocje. Dokładnie poznajemy jej motywacje i charakter, a to wszystko prowadzi do lepszego zrozumienia jej postaci i osobowości.

Cała fabuła rozgrywa się w przeciągu kilku lat, dzięki czemu możemy obserwować rozwój głównej bohaterki, choć w mojej opinii jej charakter, sposób myślenia i działania nie zmieniają się znacząco. W każdym razie fakt, że akcja rozgrywa się w czasach przedwojennych (początek XX wieku),pozwala nam poznać specyfikę tamtych czasów, ówczesny język i obyczaje. Zdarzały się momenty, że nie było to łatwe, ponieważ autor posługuje się charakterystycznymi zwrotami, często obcojęzycznymi, jednak wiele z nich jest tłumaczonych, co zdecydowanie ułatwia odbiór powieści, a całość dzięki tym zwrotom staje się bardziej atrakcyjna i pozwala wczuć się w przedwojenny klimat.

"Lisica" to stosunkowo gruba książka, bo ma niemal 500 stron, co początkowo nieco mnie wystraszyło, ale zupełnie niepotrzebnie, bo przez tę powieść się płynie. Jest ona napisana tak dobrze i precyzyjnie, że jesteśmy ciekawi każdej kolejnej strony. Pomimo tego, że książka jest gruba, to nie ma tutaj zbędnych, czy zbyt długich opisów, a autor skupia się na fabule i wewnętrznych odczuciach bohaterki oraz jej działaniach. Wielkie ukłony dla autora, bo chyba nigdy nie spotkałam się z tak skomplikowaną, ale jednocześnie tak przystępną w odbiorze historią, gdzie nie gubimy się w trakcie poznawania kolejnych wątków, których jak już wspomniałam, jest tutaj sporo.

Podsumowując, "Lisica" to książka opowiadająca o sile woli, walce o marzenia i dążeniu do celu w świecie, który zdecydowanie Ci nie sprzyja. Nie jest to powieść do przeczytania w dwa dni. Wymaga ona skupienia i zaangażowania. Trzeba jej poświęcić więcej czasu i uwagi. Dialogi są napisane bardzo naturalnie, nie ma tu sztuczności, jest za to wrażenie jakby uczestniczyło się w realnych rozmowach, a to jest niezwykle trudna sztuka.

"Lisica" to powieść dla fanów zagadek, mrocznych opowieści, wielbicieli historii, ale tutaj uważam, że nawet ci niezainteresowani historią pokochają losy i charakter Hani Lubochowskiej.

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Dziś chciałabym pokazać Wam pierwszy z trzech tomów fantastycznej historii, która genialnie oddaje klimat burzliwych czasów rewolucji bolszewickiej, a także jej następstw i wyjątkowo trudnych czasów, upadek caratu i narodziny komunizmu. Autor genialnie połączył tło historyczne z losami swych postaci, tworząc tym samym niezwykle wciągającą opowieść, którą trudno jest zaszufladkować i przypisać tylko jednemu gatunkowi literackiemu. Dlatego jestem pewna, że powieść "Lisica" jak i dwie pozostałe, przypadną do gustu wielu czytelnikom i każdy w tej powieści odnajdzie coś dla siebie.
Świetnie prowadzona fabuła, genialny na nią pomysł, już od pierwszych stron czuć napięcie, a autor buduje je konsekwentnie do samego końca. Narratorką jest główna bohaterka i to ona nas prowadzi przez wszystkie historyczne wydarzenia dotykające całej Europy.
Nie będę opisywać fabuły, bo tyle się tu dzieje, że czytalibyście do jutra, ale wspomnę tylko, że główna bohaterka to kobieta nieszablonowa, nad wyraz inteligentna, przebiegła, umiejąca owinąć sobie każdego wokół palca, potrafiąca dopiąć swego i wzbudzająca olbrzymią sympatię, choć (w moim odczuciu) nie wszystkie jej kroki są godne pochwały.
Uwielbiam ją od pierwszego zdania i bardzo jestem ciekawa, jak rozwinie się ona w dalszych częściach.
Postaci przez całą historię przewija się naprawdę sporo, ale co ważne, każda z nich jest dopracowana w najdrobniejszym szczególe, i nawet jeśli na jakiś "znika" z akcji i pojawia się sporo później, jest nadal tak samo wyrazista jak wcześniej. Każdy ma tu swoje zadanie, i z tego zadania wywiązuje się wzorowo, wnosząc do tej historii wiele kolorytu.
Książkę czyta się doskonale, choć wymaga ona sporej dawki skupienia i uwagi. Napisana jest bardzo ładnym, bogatym, a zarazem subtelnym językiem, co w dzisiejszych czasach, pełnych wulgaryzmów, jest olbrzymią wartością.
Akcja jest dość szybka i dynamiczna, potrafi zaskoczyć i wprawić w autentyczne zdumienie.
Nie brakuje tu także sporej dawki humoru, bawiłam się przy niej świetnie, nieraz szczerze się uśmiałam, czytając o przygodach poszczególnych postaci.

Bardzo się cieszę, że ta trylogia do mnie trafiła, jestem bardzo ciekawa dalszych losów Hanki, a Wam jeszcze raz mogę zagwarantować, że "Lisica" jest powieścią rewelacyjną- pod każdym względem. Nawet jeśli początkowo przerazi Was objętość, gwarantuję, że będziecie zachwyceni!

Czy polecam?
Zdecydowanie tak. Dynamiczna akcja, wyrazista bohaterka i historyczne tło- czego można chcieć więcej? Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, jednakowo fan literatury detektywistycznej, dobrego kryminału jak i fan książek przygodowych i dobrego obyczaju.

„Lisica” – historia, która hipnotyzuje od pierwszej strony i trzyma w napięciu do samego końca 🦊📖

Nieczęsto trafiam na książkę, która od pierwszych stron buduje tak wyraźne napięcie, że czuję się, jakbym była nie tylko obserwatorem, ale wręcz uczestnikiem opisywanych wydarzeń. „Lisica” Witolda Horwatha to powieść, która nie daje o sobie zapomnieć nie pozwala się odłożyć, nie przestaje intrygować nawet po ostatnim zdaniu.

Sięgając po tę książkę, spodziewałam się dobrej literatury sensacyjnej, może z elementem thrillera. Dostałam dużo więcej.

„Lisica” to mieszanka psychologicznego napięcia, szpiegowskiej intrygi i bardzo trafnych obserwacji społecznych a wszystko to owinięte wokół kobiecej postaci, która wymyka się wszelkim schematom.

Tytułowa „Lisica” to postać fascynująca. Niby kobieta a właściwie agentka z krwi i kości, pełna sprzeczności, pewna siebie i niebezpieczna, a jednocześnie zaskakująco ludzka. Nie jest ani dobra, ani zła jest skuteczna. I właśnie to w niej najbardziej przeraża, ale też... imponuje. Autor fenomenalnie zbudował jej charakter złożony, nieprzewidywalny, ale absolutnie przekonujący. Trudno ją ocenić, jeszcze trudniej zignorować.

Narracja prowadzona jest bardzo dynamicznie mamy tu wątki szpiegowskie, polityczne, osobiste i psychologiczne. A wszystko to wpisane w mroczny, chwilami duszny klimat. Horwath nie boi się trudnych tematów zagląda w zakamarki ludzkiej duszy, odsłania brudy świata władzy, pieniędzy i wpływów. Pokazuje, jak cienka bywa granica między służbą ojczyźnie a zdradą, lojalnością a wykorzystywaniem drugiego człowieka.

Ale „Lisica” to nie tylko opowieść o wywiadzie, walce o wpływy czy moralnej dwuznaczności. To też a może przede wszystkim opowieść o samotności, tożsamości i tym, jak bardzo przeszłość potrafi determinować nasze „teraz”. Czy można zbudować siebie na nowo? Czy da się uciec przed własną naturą? I gdzie kończy się rola, a zaczyna prawdziwa twarz?

Przyznam, że w trakcie lektury kilkukrotnie musiałam się zatrzymać, wrócić, przemyśleć. Bo „Lisica” nie podaje niczego na tacy zmusza do uwagi, analizowania, łączenia wątków, wczytywania się między linijki. I właśnie za to cenię tę powieść za inteligencję, wielowarstwowość i napięcie, które nie wynika z tanich chwytów, ale z mistrzowsko prowadzonej fabuły.

To książka, która aż się prosi, by o niej rozmawiać. O bohaterach, o decyzjach, o tym, gdzie kończy się moralność, a zaczyna przetrwanie.

Jeśli już czytaliście dajcie znać, jak odebraliście Lisicę. Kibicowaliście jej, czy czuliście wobec niej niepokój? A może jedno i drugie?

Czekam na Wasze opinie bo naprawdę jestem ciekawa, jak Wy odczytaliście tę historię.

#Lisica #WitoldHorwath #PolskaLiteratura #ThrillerPsychologiczny #SensacjaZKlasą #SilnaKobiecaPostać #MrocznaStronaLudzkiejNatury #KsiążkaKtóraWciąga #InteligentnaProza #KsiążkaNaWeekend #LiteraturaPolskaWarto #WciągającaPowieść #KsiążkowyŚwiat #CzytamBoLubię #LisicaTrzymaWMroku

210 użytkowników ma tytuł Lisica na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Lisica na półkach dodatkowych

Witold Horwath
Witold Horwath
Witold Horwath (właśc. Witold Łagowski) urodził się w 1957 roku w Warszawie. W latach 1976-1982 studiował polonistykę i psychologię na Uniwersytecie Warszawskim, a w 1994 roku ukończył Studium Scenariuszowe przy PWSFTiT w Łodzi. Zadebiutował zbiorem opowiadań „Inna wojna” opublikowanym w 1990 roku przez Warszawski Klub Młodej Sztuki. Niedługo później ukazała się powieść „Święte wilki” – political fiction, nazwana „Złym” lat 90., która sprzedała się w nakładzie ponad 20 tys. egz. Rozgłos przyniosła mu przetłumaczona m.in. na niemiecki i niderlandzki powieść „Seans” (W.A.B.),przedstawiająca straceńczą miłość Witka do femme fatale – Mileny. „Seans” był powieścią pokoleniową, pokazywał Polskę lat 80., ale w ujęciu socjologicznym, nie politycznym. Kolejna powieść „Ptakon” (Da Capo) zebrała bardzo dobre opinie krytyki, Horwath przedstawił w niej losy kobiety, która z okrucieństwem popełnia zbrodnię, a potem próbuje zrehabilitować się i wrócić do normalnego życia. W 2005 roku ukazała się obszerna powieść „Ultra Montana”, historia dziewczyny z prowincjonalnego miasteczka gdzieś w Ameryce Południowej, która zdobywa pieniądze i pozycję dzięki sprytowi i udanym mariażom, „Ultra Montana” pisana jest w baśniowej poetyce, a krytycy porównywali ją z prozą Marqueza. Horwath jest też autorem opowiadań zebranych w tomie „Africa Korps” oraz licznych scenariuszy filmowych, w tym do serialu „Ekstradycja” i „Klan”. Mieszka w Warszawie, na Mokotowie, jego pasje to film, szachy, polityka i kobieca dusza. Członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich.

Cytaty z książki Lisica

Witold Horwath Lisica Zobacz więcej