Przysięga kłamstwa

- literatura obyczajowa, romans
- Deception Trilogy (tom 1)
- Vow of Deception
- 2022-09-15
- 2022-09-15
- 2021-03-15
- 9788383200224
- Szymon Bolewicki
Rina Kent w Polsce!
Winter Cavanaugh, oprócz wspomnień, nie ma praktycznie nic. Ani dachu nad głową, ani godności. Kiedy może stracić również wolność, z pomocą przychodzi jej pewien gangster, najbardziej niebezpieczny i okryty złą sławą mafioso w mieście, Adrian Volkov.
Mężczyzna składa jej bardzo dziwną ofertę. Chce, żeby udawała jego zmarłą żonę. Wszystko wydaje się irracjonalne: jego propozycja, próba szantażu, postawienie dziewczyny w sytuacji bez wyjścia.
Winter nie rozumie, dlaczego Adrian Volkov wybrał właśnie ją.
Kobieta szybko orientuje się, że tak samo jak na ulicy, również w domu męża będzie musiała walczyć o przetrwanie. Mężczyzna traktuje ją przedmiotowo, nie pozwalając jej się odzywać. Chce, żeby bez słowa wykonywała polecenia, aż w końcu stanie się jego zmarłą Lią.
Winter zaczyna rozumieć, że w tej sytuacji pobyt w więzieniu byłby nie najgorszą opcją.
Kup Przysięga kłamstwa w ulubionej księgarni
Oceny książki Przysięga kłamstwa
1240 użytkowników ma tytuł Przysięga kłamstwa na półkach głównych- Przeczytane 823
- 2023 26
- 2022 23
- Legimi 20
- 2025 18
- Mafia 14
Tagi i tematy do książki Przysięga kłamstwa
Cytaty z książki Przysięga kłamstwa
Po tym jak byłam definicją śmiecia, teraz czuję się jak róża zerwana z pola.
Zdyszana wracam do teraźniejszości
. - Teraz pamiętasz? - pyta Luca. Tak ma na imię. Luca Mi partner w tym wszystkim
I pamiętam...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przysięga kłamstwa
Zastąpić zmarłą żonę mafiozy? Brzmi jak plan na życie... albo wyrok śmierci.
Czego mogłam się spodziewać po Rinie Kent? Na pewno nie tego. To dość średni romans mafijny, który na szczęście był krótki (w audiobooku prawie 5h),więc lektura przeszła bezboleśnie.
Winter to bezdomna dziewczyna, którą ratuje zagadkowy Rosjanin. Proponuje jej układ: ma udawać jego żonę, do której jest uderzająco podobna. Gdzie jest Lia? I czy w ogóle istnieje? Odpowiedzi przychodzą dość szybko, w czym pomogły mi koszmary Winter. Adrian od początku jawi się jako postać pełna tajemnic. Jego zachowanie i postawa to słodko-gorzka obsesja na punkcie bohaterki.
Fabuła jest zawiła w swej prostocie: stereotypowi bohaterowie, mnóstwo intryg, rosyjska mafia i zagadkowe sny. Sam tekst nie był zły, autorka zdecydowanie miała pomysł na historię, jednak po pierwszym tomie mam wrażenie, że tajemnica jest skonstruowana na tyle prosto, że łatwo przewidzieć zakończenie.
Ale... czy przeczytam kolejną część? Tak. Mimo że końcówka w miarę jasno wyjaśniła sytuację, w której znalazła się bohaterka, wciąż jestem ciekawa jej dalszych losów.
Zastąpić zmarłą żonę mafiozy? Brzmi jak plan na życie... albo wyrok śmierci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChwila przerwy od fantastyki... Wleciał dark romans, który został mi przedstawiony przez moją bookbestie dość niedawno🥹
Moja pierwsza książka tej autorki i raczej już ostatnia. Kiczowata treść, a "tajemnica" wokół bohaterki już po ok. 1/3 do przewidzenia....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to moja pierwsza styczność z tą autorką, ale bardzo podobała mi się ta książka! Niczego nie mogłam brać w niej za pewnik, cały czas nie byłam pewna tego, kto jest kim i czy "zły bohater" jest tym, za kogo go uważam, co niesamowicie mnie wkręciło, robiąc z mojego mózgu totalną sieczkę. Historia jest mocno emocjonalna, świetnie pokazane są targające bohaterami uczucia. Autorka buduje napięcie i powoli odkrywa tajemnice, co sprawiło, że nie mogłam się oderwać. Co prawda, dziwiło mnie zachowanie głównych bohaterów (zrozumiałam je dopiero w następnych częściach),było sporo toksyczności, co mnie irytowało, ale wiem też, że książki o tej tematyce takie po prostu są :) Na co mogłabym ponarzekać to ilość scen łóżkowych, ale tutaj ponownie - taka charakterystyka książek.
Relacja między bohaterami, Winter - bezdomną kobietą po przejściach; a Adrianem - władczym członkiem rosyjskiej mafii; jest niezwykle intrygująca, a jej rozwój pełen napięcia. Mężczyzna daje jej propozycję nie do odrzucenia - uratuje ją przed ulicą i więzieniem, ale ma udawać jego zmarłą żonę, Lię, w zamian za dom oraz jedzenie. Prosty układ, który dość szybko zamienia się w relację pełną zbliżeń. Początkowo zniesmaczyło mnie to, jednak wiele decyzji bohaterów zrozumiałam w kolejnym tomie.
Polecam!
Jest to moja pierwsza styczność z tą autorką, ale bardzo podobała mi się ta książka! Niczego nie mogłam brać w niej za pewnik, cały czas nie byłam pewna tego, kto jest kim i czy "zły bohater" jest tym, za kogo go uważam, co niesamowicie mnie wkręciło, robiąc z mojego mózgu totalną sieczkę. Historia jest mocno emocjonalna, świetnie pokazane są targające bohaterami uczucia....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasznie sie zmęczyłam czytając to
Strasznie sie zmęczyłam czytając to
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie najgorsza książka, którą czytałam od Riny.
Zdecydowanie najgorsza książka, którą czytałam od Riny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle trzymająca poziom książka Riny Kent. Pierwsza część trylogi dark romansu mafijnego. Zawiało mi tutaj troche Jane Eyre. Zakręcona. I oczywiscie relacja bohaterów budzi wątpliwości , jest troche toxic, romantyzowama ale te książki takie są, takie mają być. Ruszające! Mi się podobała i jestem bardzo ciekawa co dalej. Zabieram się za kolejną część ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHejka! Wracam po przerwie z recenzją i na dywanik biorę „Przysięgę kłamstwa”. O książce słyszałam sporo dobrego, szczególnie na TikToku, więc postanowiłam sprawdzić, czy faktycznie warto. I powiem Wam — warto! Czytało się szybko, a końcówkę dosłownie połknęłam w jedno popołudnie.
Już prolog przyciąga uwagę — Lia Volkov ucieka przed kimś, co od razu nadaje klimat tajemnicy i mroku. Główna bohaterka, Winter Cavanaugh, to bezdomna walcząca o przetrwanie w brutalnym świecie wielkiego miasta. Jej lojalny towarzysz Larry dodaje historii odrobiny ciepła i równowagi. Kiedy Winter wpada w poważne tarapaty, pojawia się Adrian Volkov, mafiozo i mistrz manipulacji. Ich relacja zaczyna się od nieufności i szantażu, a z czasem przeradza się w grę pełną napięcia i emocji.
Najbardziej podobał mi się balans między mrokiem a romansem. Rina Kent porusza trudne tematy, ale robi to w sposób wciągający i emocjonujący. Oczywiście pojawiają się typowe schematy romansów mafijnych, ale nie przeszkadzało mi to, bo historia jest dynamiczna i pełna zwrotów akcji.
👉 Jeśli macie ochotę na książkę, która łączy mrok, intrygi i chemię między bohaterami, a przy tym czyta się ją lekko i szybko — zdecydowanie polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż prolog przyciąga uwagę — Lia Volkov ucieka przed kimś, co od razu nadaje klimat tajemnicy...
Nie mogę powiedzieć ,że mi się nie podobała ,pochłonęłam w jeden dzień nie mogłam się oderwać .Zabieram się za drugą część,polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mocno przeciętna. Nie dla mnie takie erotyki.
Nie zaciekawiła mnie na tyle, by sięgnąć po kolejne części.
Książka mocno przeciętna. Nie dla mnie takie erotyki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałość mocno dłuży się, oprócz scen łóżkowych, mam wrażenie jakby nic się nie działo. Najlepsze są ostatnie rozdziały, w końcu historia nabiera tempa i jest drobny dreszczyk emocji.
Nie zaciekawiła mnie na tyle, by sięgnąć po kolejne części.
Świetny dark romance z zaskakującym zakończeniem. Zabieram się od razu za następne części. Polecam