Pochwała

Okładka książki Pochwała autora Sara Cate, 9788383201665
Okładka książki Pochwała
Sara Cate Wydawnictwo: NieZwykłe Cykl: Salacious Players Club (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Salacious Players Club (tom 1)
Praise

Oceny książki Pochwała

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pochwała

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Ostatnio naszła mnie ochota na coś spicy. Ta seria już jakiś czas temu przyciągała moją uwagę i w końcu nadszedł moment, żeby po nią sięgnąć.

Charlie rozstaje się ze swoim chłopakiem, z którym wynajmowała mieszkanie. Aby odzyskać swoją część kaucji, musi zgłosić się do jego ojca. Tak też robi — jednak sytuacja, którą zastaje na miejscu, jest co najmniej dziwna. Emerson myli ją bowiem z kandydatką na swoją „towarzyszkę”, każe jej uklęknąć, a całość jest tak absurdalna i jednocześnie zabawna, że od razu wiedziałam, iż będę się świetnie bawić. A przynajmniej taką miałam nadzieję.

Książka jest stosunkowo krótka i zabrakło mi w niej rozwoju relacji bohaterów na poziomie emocjonalnym. Scen zbliżeń i różnego rodzaju zabaw było całkiem sporo, ale ja zawsze liczę na coś więcej niż tylko fizyczność.
Podobał mi się wątek siostry Charlie i cieszy mnie, że coraz częściej takie tematy pojawiają się w literaturze.
Jeśli chodzi o Emersona, szczególnie spodobała mi się jego relacja z synem. Wyraźnie było widać, jak bardzo mu na nim zależy i jak ważna jest dla niego ich więź. Trochę smutne jest to, że początkowo postawił syna na pierwszym miejscu, rezygnując przy tym z miłości — ale czy właśnie tak nie powinien zachowywać się przykładny rodzic?

Czy sięgnę po kolejne tomy? Chciałabym, jednak na ten moment nie znajdują się one zbyt wysoko na mojej liście TBR.

Nie miałam wobec tej książki żadnych oczekiwań… i chyba właśnie dlatego zaskoczyła mnie tak pozytywnie. Pochwała okazała się naprawdę dobrze napisanym romansem erotycznym, przy którym po prostu świetnie się bawiłam.
Poznajemy Charlotte – dziewczynę po nieudanym związku, pełną kompleksów i wątpliwości wobec samej siebie. Trafia ona do pracy u Emersona Granta: bogatego, starszego mężczyzny, który… jest ojcem jej byłego chłopaka. Brzmi jak przepis na katastrofę? Zdecydowanie. Mamy tu klasyczny age gap (19 lat różnicy),relację szef–pracownica i całą masę powodów, by trzymać się od siebie z daleka. A jednak chemia robi swoje.
Relacja Emerson–Charlotte nie jest szablonowa. Pojawia się motyw pan–uległa, który nie do końca jest moim klimatem, ale zaskakująco dobrze się to czytało. Jasne, momentami czułam lekkie zażenowanie 🙈, ale finalnie – było fajnie i wciągająco.
Co ważne, ta książka nie opiera się wyłącznie na erotyzmie. Są tu emocje, uczucia rodzące się wbrew rozsądkowi, rodzinne problemy i motyw odkrywania siebie oraz własnych granic. To taka lektura, która odpręża i daje czystą rozrywkę, jeśli lubicie tego typu historie.
Ja bawiłam się naprawdę dobrze i mogę śmiało polecić 💜

1563 użytkowników ma tytuł Pochwała na półkach głównych
266 użytkowników ma tytuł Pochwała na półkach dodatkowych