ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać313
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12
Pragnienie, by być blisko

- literatura obyczajowa, romans
- Trudne rozgrywki (tom 2)
- Not Meant to be Broken
- 2022-10-20
- 2022-10-20
- 2014-11-02
- 9788383200941
Amber nie potrafi poradzić sobie ze wspomnieniami dotyczącymi wydarzeń sprzed lat. W środku czuje się kompletnie pusta. Każdy dotyk innej osoby, nawet bliskiej, wywołuje u niej ataki paniki. Dziewczyna jest na granicy wytrzymałości.
Wkrótce Amber wprowadza się do Briana – swojego brata – oraz jego przyjaciela Zacharego, którzy znają się ze studiów. Ma nadzieję, że to będzie dla niej nowy początek, i zaczyna snuć plany o przyszłości oraz normalnym życiu.
Zachary to typ imprezowicza, który zmienia kobiety jak rękawiczki i nie planuje, aby było inaczej. Jednak w Amber jest coś, co go fascynuje. Chce rozwikłać ją jak zagadkę, poznać jej sekrety i sprawić, że ta odkryje, że dotyk może być też przyjemny. Jednak to zdecydowanie niepokoi brata Amber, a Zach zdaje sobie sprawę, że z nią nie może postępować tak jak z innymi kobietami. Tej dziewczyny nie będzie mógł zostawić po jednej wspólnej nocy.
Kup Pragnienie, by być blisko w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Pragnienie, by być blisko
„Czasami trzeba zapomnieć o pewnych utraconych rzeczach, by odkryć, że w każdym z nas kryje się siła większa, niż się tego spodziewamy.” Trzy lata temu świat Amber się zawalił. Dziewczyna przeszła przez piekło na ziemi, do dziś nie potrafi uporać się z nawracającymi wspomnieniami. Każdy dotyk obcej osoby, zwłaszcza mężczyzny wywołuje w niej atak paniki. Znajduje się na skraju załamania. Jej ojciec i brat robią wszystko, aby jej pomóc, chcą by znowu mogła cieszyć się z życia. Przeprowadzka do brata ma jej ułatwić powrót do normalności i być początkiem, próbą nawiązania zwyczajnych kontaktów z ludźmi. Z bratem mieszka jego najlepszy przyjaciel Zachary. To typ imprezowicza, który dziewczyny zmienia jak rękawiczki. Jest przystojny, bogaty, prowadzi beztroskie, intensywne życie, jego relacja z rodzicami jest bardzo napięta. W najbliższym czasie nie planuje żadnych zmian. A jednak… niespodziewanie Amber wzbudza w nim nieoczekiwane i niepokojące uczucia. Autorka kolejny raz pozytywnie mnie zaskoczyła. Czuć zadziorny pazur pisarki. Naturalnie, nietuzinkowo, niejednoznacznie ukazani bohaterowie. Narracja toczy się naprzemiennie z perspektywy Amber i Zacharego – mamy wgląd w ich myśli i serca, widzimy ich wewnętrzne walki. Do obojga poczułam ogromną sympatię. Evie jest spokojną, cichą, wręcz bojaźliwą, bardzo skrzywdzoną i skrytą dziewczyną. Zachary to jej zupełne przeciwieństwo, pewny siebie, towarzyski, wyluzowany młody mężczyzna. Jak potoczy się ich relacja? Powieść niesie ogromne emocje. Autorka podejmuje trudne, złożone problemy, robi to z wyczuciem i empatią. Trudne pogodzenie się z przeszłością, przeżyta trauma, która nie pozwala na normalne życie. Strach przed ludźmi, przed dotykiem, przed bliskością. Poczucie beznadziei, obojętność, apatia. Relacja naszej pary od początku nie jest łatwa, w obojgu zachodzą zmiany. Ona stara się walczyć, być silna, nie jest jej łatwo, zbudowała wokół siebie gruby mur, odgrodziła się od ludzi, od bliskich. On po raz pierwszy w życiu pragnie się kimś opiekować, Amber wzbudza w nim same ciepłe uczucia, przy niej staje się delikatny i cierpliwy. Bardzo chciałby jej pomóc. Czy dziewczyna mu na to pozwoli? Czy będzie w stanie zaufać? Kolejna powieść Autorki, od której nie mogłam się oderwać. Słodko – gorzka opowieść pewnej miłości i próby uporania się z traumatycznymi przeżyciami. Bardzo polecam! https://tatiaszaaleksiej.pl/pragnienie-by-byc-blisko/
Oceny książki Pragnienie, by być blisko
1163 użytkowników ma tytuł Pragnienie, by być blisko na półkach głównych- Przeczytane 897
- 2022 48
- 2023 23
- Legimi 19
- 2024 12
- Romans 11
Tagi i tematy do książki Pragnienie, by być blisko

Cytaty z książki Pragnienie, by być blisko
Czasami trzeba coś stracić, żeby zdać sobie sprawę z tego, że nie może się bez tego żyć.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pragnienie, by być blisko
Fajny romans, między studentami, szybko się czyta.
Fajny romans, między studentami, szybko się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli ktoś szuka romans z motywem traumy, to niestety ten romans nie jest najlepszy, ogromna trauma a uczucie zbyt szybko postępuje, miłość jest lekarstwem na wszystko.
Połowa książki bardzo ciekawa, a od połowy słodko-pierdząco z naciąganą dramat pod koniec. Dałabym 7*, ale przez drugą połowę tylko 6*.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejne spotkanie z twórczością Cory.
Bardzo polubiłam Zacha i Amber.
Ta część jest bardziej emocjonalna.
Mamy tu traumę po gwałcie, śmierć mamy i kryzys w rodzinie.
Kolejne spotkanie z twórczością Cory.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polubiłam Zacha i Amber.
Ta część jest bardziej emocjonalna.
Mamy tu traumę po gwałcie, śmierć mamy i kryzys w rodzinie.
Po przeczytaniu opisu, spodziewałam się czegoś znacznie lepszego i poważniejszego. Tymczasem czuję się wyrolowana, bo książka okazała się lekka i mocno naciągana. Z opisu wywnioskowałam, że będziemy mieć tu doczynienia z hafefobią i nawet jeśli to właśnie chciała przedstawić autorka, to ta wyjątkowa przypadłość została potraktowana bardzo lekceważąco i bagatelnie. Może po prostu moje oczekiwania były zbyt wielkie, przez co równie wielkie jest teraz moje rozczarowanie. Nie mówię, że historia jest kompletnie nieciekawa i czytało się ją tragicznie, bo tak nie było, choć na finiszu nie mogłam się już doczekać końca - pewnie przez wszystkie negatywne odczucia, które mi się nazbierały.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka, zmagająca się z traumą, nie ufa ojcu ani bratu, jednak łatwo otwiera się na obcego mężczyznę, z którym szybko nawiązuje intymną relację. Ten rozwój wydarzeń wydaje się mało realistyczny, zwłaszcza w kontekście wcześniejszych trudności bohaterki z zaufaniem. Mimo że terapia i wsparcie rodziny nie przynoszą efektów, (nawet po wielu latach) pojawia się nieznajomy, który rzekomo pomaga jej przezwyciężyć strach, co sprawia, że cała historia staje się trudna do uwierzenia i nieco nielogiczna. Naprawdę lubię książki Cory, ale tutaj według mnie coś poszło nie tak.
Główna bohaterka, zmagająca się z traumą, nie ufa ojcu ani bratu, jednak łatwo otwiera się na obcego mężczyznę, z którym szybko nawiązuje intymną relację. Ten rozwój wydarzeń wydaje się mało realistyczny, zwłaszcza w kontekście wcześniejszych trudności bohaterki z zaufaniem. Mimo że terapia i wsparcie rodziny nie przynoszą efektów, (nawet po wielu latach) pojawia się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Czasami trzeba zapomnieć o pewnych utraconych rzeczach, by odkryć, że w każdym z nas kryje się siła większa, niż się tego spodziewamy.”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy lata temu świat Amber się zawalił. Dziewczyna przeszła przez piekło na ziemi, do dziś nie potrafi uporać się z nawracającymi wspomnieniami. Każdy dotyk obcej osoby, zwłaszcza mężczyzny wywołuje w niej atak paniki. Znajduje się na...
Całkiem inna odsłona Cory Reilly, ale równie dobra jak jej poprzednie książki
Całkiem inna odsłona Cory Reilly, ale równie dobra jak jej poprzednie książki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCora Reilly zdecydowanie nie przestaje mnie zaskakiwać. Sięgnęłam po te jednotorową historię z lekką obawą. Przecież jest to całkiem coś innego od najsłynniejszej serii autorki. A jednak byłam bardzo pozytywnie zaskoczona!
Cora nie ucieka od trudnych tematów. A wręcz przeciwnie, za każdym razem gdy w jej książkach poruszane są drażliwe tematy, podchodzi do nich poważnie, z konkretnym rozeznaniem i powagą. I jest to coś, czego część autorek mogłaby się uczyć.
Amber jest dziewczyną, która przeszła przez koszmar. Krzywdy wyrządzone jej pewnej nocy przez lata zostawiają mocne ślady na jej psychice. Gdy po kilku latach próbuje stanąć na nogi i zacząć żyć, przeprowadza się do swojego brata i jego najlepszego przyjaciela. Nowe miejsce ma pomóc jej w ruszeniu do przodu. Lecz paniczny lęk przed bliskością ludzi, nawet przed obecnością własnego brata, nie jest taki łatwy do pokonania.
Zach ma bogatych rodziców i każdą dziewczynę jaką chce. Ale nie jest to coś, co go cieszy. Studiuje wybrany kierunek, bo tak chciał ojciec. Ma przejąć firmę, bo tak chce ojciec. Ale nie jest to coś czego chce sam Zachary.
Po między tą dwójką wiele się dzieje. Zach w jakiś sposób jest opoką Amber i nie boi się go tak jak reszty ludzi. Oboje muszą jednak zmierzyć się z tym czego oczekują od nich ludzie, a czego chcą oni sami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCora nie ucieka od trudnych tematów. A wręcz przeciwnie, za każdym razem gdy w jej książkach poruszane są drażliwe tematy, podchodzi do nich poważnie, z...
Fajna książka, ale zbyt przewidywalna
Fajna książka, ale zbyt przewidywalna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiłe zaskoczenie, ze strony autorki mafijnych klimatów. Czytało się lekko i przyjemnie.