Niepamięć absolutna

- komiksy
- 2022-04-15
- 2022-04-15
Już teraz nie pamiętasz numerów telefonów, PIN-ów, urodzin, prawda?
Na szczęście w przyszłości te i wszystkie inne rzeczy pamiętać będą za nas maszyny ze swoją wspaniałą pamięcią absolutną.
Tylko co, jeśli pewnego dnia maszyny się zepsują?
„Niepamięć absolutna”, debiutancki komiks Antoniego Serkowskiego i Mariusza Pitury, to epicka wizja dystopijnej przyszłości, w której z lenistwa oddaliśmy technologii wszystko, co ludzkie, nawet nasze emocje. Jednak samolubny policjant Vin_cent postanowił nie dzielić się z maszynami wszystkim i jedną ludzką emocję zachował dla siebie. Gniew!
Kup Niepamięć absolutna w ulubionej księgarni
Oceny książki Niepamięć absolutna
101 użytkowników ma tytuł Niepamięć absolutna na półkach głównych- Przeczytane 81
- Komiks 11
- Komiksy 9
- 2024 3
- 2022 2
- Z biblioteki 2
- Komiks 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niepamięć absolutna
Jeden z tych komiksów, którego warstwa wizualna spodobała mi się o wiele bardziej, niż fabularna. Historia jakich w SF wiele – dystopijna przyszłość, wszechobecne roboty i nasz bohater – buntownik z wyboru i kontestator rzeczywistości. Na plus – uniwersum, fantastyczne, ekspresyjne rysunki, niezły koniec. Bez szału – główny bohater i fabuła. Nie oczekiwałem niczego przesadnie rozbudowanego, ale mam wrażenie, że z tej historii naprawdę można było wycisnąć więcej.
Z tego co się orientuję „Niepamięć absolutna” jest debiutanckim komiksem obydwu autorów. Za to daję jedną gwiazdkę ekstra. I z niecierpliwością czekam na to, co jeszcze wymyślą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiedziałem nic o tym komiksie przed lekturą, a przyjemnie się zaskoczyłem. Rysunki (szczególnie postaci) są dziwne, ale przez to bardzo charakterystyczne, a świat przedstawiony całkiem ciekawy. Niestety jest to lektura na pół godziny, ale chętnie sięgnąłbym po rozwinięcie tego uniwersum.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna powieść graficzna, ale tym razem źle wybrałam. Zmylił mnie opis na okładce.
Tylko jeden dzielny policjant nienawidzi robotów i totalnego uzależnienia od technologii, inni go wyśmiewają. Samotnie rusza do walki z takim światem.
Temat ciekawy, ale nie w takim wykonaniu. Wyzwiska, wulgaryzmy, brutalne zachowania, turpistyczna estetyka rysunków. Nie chce mi się wpatrywać w całkiem bogate, ale obrzydliwe obrazki.
Przerwałam po 50 stronach i nie daję oceny. To po prostu nie jest dla mnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJesteśmy w przyszłości, świat wygląda zupełnie inaczej, jest mocno zrobotyzowany. Roboty, za zgodą i dla wygody ludzi, przejęły kontrolę nad wszystkim co się dzieje.
Świetne rysunki, ciekawy świat przedstawiony (cyberpunk, sf). Momentami humorystycznie i nawiązania do popkultury. Coś nie do końca mi pasowało w pomyśle na fabułę i w zakończeniu, ale ogólnie warto, choćby dla bardzo dobrego rysunku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Niepamięć absolutna”, debiutancki komiks sci-fi Antoniego Serkowskiego i Mariusza Pitury. Panowie zabierają nas do miasta przyszłości, gdzie rola czlowieka sprowadzona jest do czerpania wiecznej przyjemności oraz błogiego lenistwa. Całą robotę wykonują... roboty.
Głównym bohaterem jest policjant Vin_cent, który ma poważny powód, aby nienawidzić maszyn i im nie ufać. Pragnie zatem samemu (w policji większość funkcjonariuszy to roboty) rozwiązać zagadkową sprawę znikających budynków.
Świat wykreowany przez autorów jest świetny. Od pierwszej strony wsiąkamy w ich wizję i kupujemy to, co widzimy. Problemy zaczynają się podczas opowiadania samej historii. Akcja pędzi na łeb, na szyję i niezwykle szybko przeskakujemy z fabulą do przodu. Sprawia to, że wiele tu uproszczeń oraz niepodowiedzeń. Są one niestety najmocniej odczuwalne w finale, który jest już całkowicie przedstawiony po łebkach. Pozostawia to ogromny niedosyt i poczucie zmarnowania wielkiego potencjału. Boli to tym bardziej, że ta historia jest niezwykle kreatywna w swoich założeniach.
Strona wizualna z kolei jest najmocniejszym argumentem komiksu. Świat przyszłości jest niezwykle ciekawy. Przedstawiono go z dużą fantazją i szczegółowością. Chłoniemy kolejne kadry, ciesząc oko każdym drobiazgiem stanowiącym tło. Kawał dobrej roboty.
Podsumowując. Jest to bardzo dobry debiut, który pokazuje niezwykłą umiejętność kreowania świata. Problem stanowi wyczucie tempa. Jestem pewien, że sięgnę po inne tytuły autorów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównym bohaterem jest policjant Vin_cent, który ma poważny powód, aby nienawidzić maszyn i im nie ufać....
Sięgnąłem po ten komiks, bo to nasz rodzimy produkt. Nie miałem wielkich oczekiwań i się nie rozczarowałem. Komiks bardziej daje radę w wersji rysunku niż fabuły. Treść można powiedzieć - taka se. Początkowo robi dobre wrażenie, ale potem, tak w 2/3 zaczyna się dziać coś dziwnego - fabuła staje się tak prosta i oczywista, że krwawią oczy. +1 do oceny bo to polski komiks, ale generalnie mogłoby być lepiej. Mimo wszystko warto sięgnąć i wesprzeć rodzonych twórców żeby następnym razem pokazali coś naprawdę zaskakującego, szczególnie jeżeli chodzi o rozwinięcie fabuły i zakończenie, bo tutaj jest poziom jak w komiksach o swieżakach, które dostałem za punkty w Biedronce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomiks pt. Niepamięć absolutna kupiłam po okładce. Zaintrygował mnie zarówno tytuł, rysunek i kolory. Oraz jest to komiks polskich twórców, a rodzimą twórczość trzeba wspierać. Okazało się, że to niezła historia i okładka słusznie mnie skusiła.
Serkowski i Pitura zapraszają do świata, w którym roboty przejęły od ludzi absolutnie wszystkie niewdzięczne zajęcia. Nawet policja jest obsługiwana automatycznie, bo nie ma morderstw ani poważnych przestępstw. Wprawdzie zostało jeszcze kilku żywych funkcjonariuszy, ale ich działalność ogranicza się do zlecania działań maszynom. Wystarczy wcisnąć guzik i nic nie trzeba robić.
🤖 Zmechanizowany świat przyszłości
Jednak pewnego dnia dzieje się rzecz niespotykana w tym idealnym świecie. Ktoś umiera z winy maszyn. Sprawę podejmuje ambitny policjant, który nie ma zamiaru oddawać jej robotom. Jego losy już się kiedyś z nimi skrzyżowały i tym razem nie zamierza im ani trochę ufać. Przejmuje śledztwo we własne ręce, po czym okazuje się, że sytuacja komplikuje się na tyle, że zaczyna być niebezpiecznie.
Serkowski i Pitura stworzyli ciekawą wizję świata przyszłości. Bohaterowie są jacyś, mają historię i charaktery rozbudowane na tyle, żeby lektura komiksu sprawiała prawdziwą przyjemność. Poznajemy motywacje postaci i dość dokładnie świat, w którym żyją. Na niespełna stu stronach autorom udało się zbudować kompletną historię, której niczego nie brakuje. Dobrze to przemyśleli!
🤖 Chcę więcej
Naprawdę chciałabym, żeby Niepamięć absolutna była dłuższa i pociągnęła kilka mniejszych wątków, żeby autorzy nieco bardziej szczegółowo wprowadzili nas do wymyślonego przez siebie świata. Ale i bez tego historia wciąga i jest dobrze zaplanowana. Do zrozumienia tej opowieści nie potrzeba nic więcej, a końcówka jest zaskakująca, co jest ogromną zaletą.
W ogóle rysunki są ciekawe, kolory stonowane, jak lubię, dialogi zabawne i niosące emocje. Interesujący jest też temat, który oprócz sci-fi zawiera także nutkę nadprzyrodzoności oraz przemyślenia na temat przyszłości ludzkości w rozwijającej się zrobotyzowanej cywilizacji. Bardzo bym chciała, żeby tak dobrych komiksów powstawało w Polsce więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSerkowski i Pitura zapraszają do świata, w którym roboty przejęły od ludzi absolutnie wszystkie niewdzięczne zajęcia. Nawet...
Interesująca kreska, przyzwoity klimat, ale historia przeciętna. Spodziewałem się zdecydowanie więcej szczegółowych nawiązań społeczno-kulturowych do cywilizacji zdominowanej przez technologię i konsekwencji, które ponosimy jako ludzkość w związku ze stanem takiego podporządkowania. A tu pyk, i jest po wszystkim.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo słabo. Lubię SF ale ten komiks mnie kompletnie nie porwał.
Kreska słaba scenariusz też no jestem na nie.
No słabo. Lubię SF ale ten komiks mnie kompletnie nie porwał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKreska słaba scenariusz też no jestem na nie.
Sprawnie zrobiona historia SF/cyberpunk z ciekawymi pomysłami i elegancko narysowana. WIęcej od tego duetu poproszę