Błonia tajemnicy

Okładka książki Błonia tajemnicy autora Michał Araszewicz, Stefan Grabiński, Piotr Marzec, Antoni Serkowski, Judyta Sosna, Mateusz Wiśniewski, Magdalena Zwierzchowska, 9788368331219
Okładka książki Błonia tajemnicy
Mateusz WiśniewskiMichał Araszewicz Wydawnictwo: Kultura Gniewu Cykl: Błonia tajemnicy (tom 1-5) komiksy
komiksy
Błonia tajemnicy (tom 1-5)
2025-04-14
2025-04-14

Kup Błonia tajemnicy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Błonia tajemnicy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Błonia tajemnicy

1930

Bardzo fajny zbiorek. Każdy kolejny utwór podobał mi się bardziej niż poprzedni. Szalona zagroda była fajna graficznie, ale samo zakończenie wymyślone przez Grabińskiego nie urwało mi tyłka. Potem było opowiadanie o zdaje się kartografie, który odwiedził gospodę wśród śnieżnej zamieci, klimat można by ciąć nożem (Gaiman napisał coś podobnego jako jeden z zeszytów Sandmana, a był jeszcze film Czerwona oberża),ale trochę nieczytelne były te rysunki, choć same w sobie były fajne, ale ta wspomniana nieczytelność trochę psuła mi narrację, następnie był świetny Smoluch o kolei, rysunki czytelne i mroczne, a historia świetna tak samo jak poprzednia. Czwarte opowiadanie, o pisarzu i posępnej willi, było świetnie narysowane i najbardziej mroczne, a Grabiński opowiadał w nim historię będącą chyba trochę o nim samym. A ostatnie o mężczyźnie, który ciągle bał się ukrytego jest najdojrzalsze literacko, a rysunki bardzo dobrze oddają paranoję głównego bohatera. Fajna rzecz, początkowo podobało mi się średnio, ale potem coraz bardziej.

Błonia Tajemnic jest projektem wyjątkowym, przybliża miłośnikom komiksów twórczość wybitnego polskiego pisarza Stefana Grabińskiego. Kilka lat temu czytałem zbiór opowiadań tego zdolnego fantasty, wydany przez Zysk i S-Ka pod tytułem Demon Ruchu i inne opowiadania. Części historii już nie pamiętam, ale do tej pory bardzo miło wspominam tę lekturę. Gdyby nie ta książka, nawet bym nie wiedział, że mieliśmy tak wybitnego twórcę i to na miarę Lovecrafta czy Poe’go. Tym bardziej się cieszę, że Mateusz Wiśniewski zdecydował się przybliżyć miłośnikom komiksów jego twórczość. Błonia Tajemnic jest zbiorem pięciu opowiadań zilustrowanych przez różnych rysowników. Szalona zagroda pokazuje, jak chaotyczne, anormalne miejsce wpływa na umysł pogrążonego w rozpaczy ojca. Czad natomiast opowiada o tym co może spotkać wędrowca, gdy podczas zamieci zawędruje do niewłaściwego domu. Smoluch natomiast to kwintesencja twórczości Grabińskiego, czyli opowieść grozy skoncentrowana na pociągach. W tym opowiadaniu do życia powoływane jest nietypowe monstrum, ale czasem okazuje się, że bardziej niebezpieczni są ludzie pracujący na kolei. Dziedzina to natomiast przerażająca opowieść pokazująca, jak wymysły pisarza zaczynają przybierać realne kształty! I według mnie najlepsza historia, czyli Spojrzenie. Opowieść o pogrążaniu się w szaleństwie… a jednocześnie o lęku przed nieznanym, które może czaić się na każdym kroku.

Cała recenzja:

„Błonia tajemnicy” od wydawnictwa Kultura Gniewu to groza w wersji komiksowej, co wcale nie oznacza, że jest mniej strasznie czy niepokojąco. Wręcz przeciwnie, ilustracje potęgują emocje i pozwalają jeszcze mocniej zanurzyć się w mroczny świat opowieści.

Komiks jest antologią, która przybliża nam twórczość Stefana Grabińskiego, a za scenariusz odpowiada Mateusz Wiśniewski. To niezwykłe zestawienie pięciu utworów Grabińskiego z nurtu horroru nadnaturalnego.

W środku znajdziemy prace artystów:
•Michała Araszewicza
•Piotra Marca
•Antoniego Serkowskiego
•Judyty Sosny
•Magdy Zwierzchowskiej

Każdy z grafików prezentuje swój unikalny styl, co sprawia, że odbiór każdego opowiadania jest inny, ale równie intensywny. Czarno-białe ilustracje i mocna kreska potęgują poczucie grozy, a miejscowe użycie koloru wprowadza niepokój i buduje napięcie.

Komiks dostarcza naprawdę wielu emocji i pozostawia czytelnika z uczuciem niepokoju jeszcze długo po lekturze.

77 użytkowników ma tytuł Błonia tajemnicy na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Błonia tajemnicy na półkach dodatkowych

Stefan Grabiński
Stefan Grabiński
Polski pisarz, przedstawiciel nurtu grozy w polskiej literaturze międzywojennej. Klasyk noweli fantastycznej, twórca horroru kolejowego, określany czasem mianem „polski Poe” lub „polski Lovecraft”. Urodził się w galicyjskiej rodzinie inteligenckiej, jako syn naczelnika sądu Dionizego Grabińskiego i Eugenii z Czubków. Wczesną młodość spędził w Łące pod Samborem, skąd po śmierci ojca rodzina przeniosła się do Lwowa. Po ukończeniu nauki w tamtejszym liceum bernardynów w 1905 r., rozpoczął studiowanie literatury polskiej i filologii klasycznej na wydziale filologicznym Uniwersytetu Lwowskiego. Poznał tam między innymi Stanisława Kota, Juliusza Kleinera, Tadeusza Sinkę, Stanisława Łempickiego oraz Stefana Wierczyńskiego. Jeszcze w okresie studenckim ujawniła się u niego dziedziczna gruźlica; doświadczenie śmiertelnej choroby, podobnie jak cechująca pisarza już od dzieciństwa żarliwa religijność, wywarły znaczący wpływ na kształtowanie się jego światopoglądu i programu literackiego. Po ukończeniu studiów, poczynając od roku 1911 pracował jako polonista w lwowskich gimnazjach. Podróżował po Europie: przebywał w Austrii (w latach 1914-1915),odwiedził Włochy (1927) i Rumunię (1927). W latach 1917-1921 był nauczycielem w Przemyślu. Przeniesiony na emeryturę z powodu zaawansowanej gruźlicy, w 1931 r. zamieszkał w miejscowości kuracyjnej Brzuchowice pod Lwowem. Od tego czasu, pomimo niedawno odnoszonych sukcesów pisarskich, popadał w coraz większą nędzę i zapomnienie. Zmarł w skrajnym ubóstwie, opuszczony przez niemal wszystkich znajomych. Jest pochowany na cmentarzu Janowskim we Lwowie. Największe uznanie zyskał jako nowelista. Zadebiutował w 1909 roku (wydanym pod pseudonimem Stefan Żalny) zbiorem opowiadań Z wyjątków. W pomrokach wiary, który nie zyskał jednak uznania krytyki ze względu na niewielką wartość artystyczną. Autor został dostrzeżony dopiero dzięki drugiemu tomowi pt. Na wzgórzu róż (1918). Sławę przyniósł mu Demon ruchu (1919) – cykl nowel grozy osnutych wokół motywu pociągu i stacji kolejowej. Zachęcony sukcesem, w krótkim czasie opublikował kolejne zbiory nowel, z których część stanowiły zamknięte cykle tematyczne: Szalony pątnik (1920),Niesamowita opowieść (1922),Księga ognia (1922),Namiętność (1930). Niektóre opowiadania Grabińskiego były także publikowane w ówczesnej prasie popularnej („Gazeta Kaliska”, „Słowo Polskie”, „Robotnik”, „Nowa Reforma”) i literackiej („Maski”, „Pro Arte”, „Zdrój”). Mniejszą wartość artystyczną zwyczajowo przypisuje się jego powieściom. Salamandra (1924),Cień Bafometa (1926),Klasztor i morze (1928) oraz Wyspa Itongo (1934) współcześnie zostały niedostrzeżone lub ostro skrytykowane, po wojnie zaś uznano je za anachroniczne. Jest także autorem trzech dramatów (Willa nad morzem, Zaduszki, Larwy),wystawianych na scenach Warszawy, Lwowa i Krakowa.

Okładka książki Jednoręki i Sześć palców Laurence Campbell, Sumit Kumar, Ram Venkatesan, Dan Watters
Okładka książki Jej mali żniwiarze Marjorie M. Liu, Sana Takeda
Jej mali żniwiarze Marjorie M. Liu, Sana Takeda
Okładka książki Błędne koło Lee Bermejo, Mattson Tomlin
Błędne koło Lee Bermejo, Mattson Tomlin

Cytaty z książki Błonia tajemnicy

Dodaj cytat z książki Błonia tajemnicy