Sługa honoru

Okładka książki Sługa honoru autora Adam Przechrzta, 9788379647293
Okładka książki Sługa honoru
Adam Przechrzta Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Materia secunda (tom 2) fantasy, science fiction
Materia secunda (tom 2)
2022-04-27
2022-04-27

Kup Sługa honoru w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sługa honoru

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sługa honoru

fajne walki ,

fajne walki ,

Niestety po bardzo dobrej części 1 już ta 2 ma wiele błędów logicznych i niekonsekwencji. Powtarzanie mdlenia co chwila głównego bohatera już jest nudne. Ilość niekonsekwencji się tutaj już mnoży co chwila.

W przygodach Rudnickiego i Samarina zakochalem sie juz od ‘Adepta’. Alchemik wpadajacy po uszy w swiat, od ktorego do tej pory uciekal i nagle stajacy sie jego glownym bohaterem? Brzmi ciekawie a Przechrzta znalazl sposob, zeby jeszcze ciekawiej to przedstawić.
Seria ‘Materia secunda’ rozni sie jednak nieco od swojej poprzedniczki. W zly czy dobry sposob? Zalezy kto i jak na to patrzy.
Rudnicki odgrywa w nowej serii bardziej role wojownika i dla wielu autorytetu moralnego i poteznych mocy. Przyznam, ze sprawdza sie w tej roli, jednak caly czas brakowało mi go w roli alchemika u lekarza - alchemia zawsze byla dla mnie interesujacym tematem a w serii ‘Materia secunds’ autor zdaje sie prawie calkowicie porzucil ten watek wlasnie na korzysc nowej roli Rudnickiego. Owszem, w nowym swiecie, w ktorym panuja inne zasady a jego mieszkancy posiadaja zdolnosci, o ktorych naszemu alchemikowi sie nawet nie snilo, Rudnicki jest zmuszony zaadaptować sie do swojej nowej terazniejszosci, ale mam wrazenie, ze troche wolno sunie to do przodu, procz jego blyskotliwych awansow.
Samarin w nowej serii zostal potraktowany jako mocno drugoplanowy bohater. Jego watki da nudne, zaczely mnie interesowac dopiero, gdy przejal opieke nad dziecmi Olafa. Nie potrafie nawet duzo napisac na jego temat, bo mam wrazenie, ze autor chyba zwyczajnie nie mial planow na jego postac a wlepał go do ksiazki, bo to dobry przyjaciel Rudnickiego.
‘Sluga Honoru’ przedstawia wiele nowych postaci - zwlaszcza bojowniczych kobiet, ktore zdecydowanie zdobyly moja uwage - Szron, Ważka czy nawet mala Yubi - bardzo charyzmatyczne bohaterki, ktore kradna cala uwage jak tylko pojawiaja sie w pewnym watku ksiazki.
Ponadto, ksiazka wypelniona jest akcja - tego naprawde nie mozna zaprzeczyc, jednak ta sama akcja zdaje sie w kolko powtarzac. Owszem, wojna czesto polega na ataku czy obronie, ale bez elementow, ktore nieco urozmaica te watki, ta akcja nie utrzyma uwagi czytelnika. Sceny sa az nazbyt podobne do siebie, gdy chodzi o potyczki czy walki a sam autor ograniczyl sie do minimum jesli chodzi o możliwość wykazania sie bohaterow - nie ma zbyt wielu alchemicznych czy magicznych sztuczek i tego wlasnie chyba najbardziej mi brakowało.

‘Sluge Honoru’ zalicze do lektur, ktore w umiliły mi czas, jednak mam nieprzerwane uczucie, zwlaszcza przed siegnieciem przed finalowym tomem, ze brakuje mi starego Rudnickiego, bo ten w nowej serii staje sie nieco nie do poznania.

1223 użytkowników ma tytuł Sługa honoru na półkach głównych
292 użytkowników ma tytuł Sługa honoru na półkach dodatkowych

Okładka książki Upiorne święta Jakub Bielawski, Robert Cichowlas, Jakub Ćwiek, Hanna Greń, Tomasz Hildebrandt, Graham Masterton, Adam Przechrzta, Artur Urbanowicz, Przemysław Wilczyński, Marek Zychla

Cytaty z książki Sługa honoru

Dodaj cytat z książki Sługa honoru