Żywot Rancégo

Wiktor Dłuski

Kup Żywot Rancégo w ulubionej księgarnii

Oceny książki Żywot Rancégo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żywot Rancégo

Mogę albo z pokorą uznać, że mam za mało wyrobienia w klasyce literatury by docenić to arcydzieło z początku XIX w ( opisujące realia siedemnastowiecznej Francji arystokratycznej),albo mogę też powiedzieć , że książka wydała mi się bardzo nudna, mało przejrzysta, pisana bez zaangażowania, przeciążona nazwiskami i opiniami, bardzo powierzchownie dotykająca głównego bohatera Rancego.

Wspaniała dla poety, mniej wielka dla świętego... Gwiazda, której żaden zwolennik tępego weryzmu nigdy nie sięgnie.

Odwołując się okrężnie do zmatowiałego lustra przeszłości, autor (esteta i erudyta) ofiarowuje poprzez jawnie eklektyczną i amorficzną relację, bardziej tok pracy umysłu niezakorzenionego w świecie następujących po sobie wydarzeń, niż jakiś tam komunikat (główny temat, widzimy my, dobrzy czytelnicy, jako glosa do metody, wedle której los komponuje żywoty ludzkie). A będąc chwalebnie skoncentrowanym na wychwytywaniu olśniewających zbiegów okoliczności, których nie cierpią logicy, a uwielbiają poeci, zerwał swą opowieść z łańcucha "realizmu retrospektywnego" na rzecz fantastycznej powtarzalności pewnych sytuacji, jedynie po to biorąc od czasu do czasu wzór z "rzeczywistości", aby snuć swe własne rojenia.

48 użytkowników ma tytuł Żywot Rancégo na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Żywot Rancégo na półkach dodatkowych

Okładka książki Obraz literatury powszechnej w streszczeniach i przykładach. Tom II. Czasy nowożytne Vittorio Alfieri, Castro Alves, Hans Christian Andersen, Ludovico Ariosto, Anton Aškerc, Théodore de Banville, Charles Baudelaire, Pierre Augustin Caron de Beaumarchais, Andrés Bello, Nicolas Boileau, Michał Anioł Buonarroti, Robert Burns, George Gordon Byron, Pedro Calderón de la Barca, Tommaso Campanella, Giosuè Carducci, Miguel de Cervantes y Saavedra, François-René Chateaubriand, Piotr Chmielowski, Athanasios Christopoulos, Francois Coppee, Pierre Corneille, Pietro Cossa, Gonçalves Crespo, Niccolò Delvinotti, Ugo Foscolo, Almeida Garrett, Théophile Gautier, Giuseppe Giusti, Johann Wolfgang Goethe, Mikołaj Gogol, Edward Grabowski, Àngel Guimerà, Juan María Gutiérrez, Edmond Haraucourt, Heinrich Heine, Alexandre Herculano, Johann Gottfried Herder, José-María de Heredia, Georg Herwegh, Victor Hugo, Ján Kollár, Iwan Kryłow, Giacomo Leopardi, Gotthold Ephraim Lessing, Henry Wadsworth Longfellow, Abigaíl Lozano, Maurice Maeterlinck, Stéphane Mallarmé, Alessandro Manzoni, Giambattista Marino, Pietro Metastasio, Frédéric Mistral, Bartolomé Mitre, Molier, Agustín Moreto y Cavana, Jan Neruda, Gaspar Núñez de Arce, Giuseppe Parini, João Penha, Sándor Petőfi, Edgar Allan Poe, Alexander Pope, Giovanni Prati, Sully Prudhomme, Luigi Pulci, Francesco Redi, Alexandros Rizos-Rangavis, Pierre de Ronsard, Jean Jacques Rousseau, Friedrich Schiller, Walter Scott, Joaquim Serra, William Shakespeare, Percy Bysshe Shelley, Philip Sidney, Charles Algernon Swinburne, Taras Szewczenko, Torquato Tasso, Alessandro Tassoni, Esaias Tegnér, Alfred Tennyson, Jacint Verdaguer, Paul Verlaine, Voltaire, William Wordsworth, Thomas Wyatt, Bernardino Zendrini, José Zorrilla, Vincenzo da Filicaja, Casimiro de Abreu, Luís de Camões, Ramón de Campoamor, Cristóbal de Castillejo, Luis de Eguílaz, José de Espronceda, Tomás de Iriarte y Oropesa, Alfred de Musset, Lope de Rueda, Francisco de Sá de Miranda, Lope de Vega, Alfred de Vigny, Garcilaso de la Vega, praca zbiorowa

Okładka książki Nie mówię już szeptem Żaneta Brudzińska, Klaudia Chrapko, Ewelina Glinka, Czuły Krąg Pisarski, Joanna Krzemińska, Karolina Majewska-Sarna, Paulina Merz, Joanna Moczulska, Ola Mucha, Dominika Nowakowska, Aga Pankau, Angelika Skrzypa, Agnieszka Sobczak, Patrycja Wójtowicz

Cytaty z książki Żywot Rancégo

Dodaj cytat z książki Żywot Rancégo