Listek. Najciekawiej jest po końcowym gwizdku

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Listek. Najciekawiej jest po końcowym gwizdku
- 2021-11-24
- 2021-11-24
Michał Listkiewicz – przez wiele lat najważniejszy człowiek polskiej piłki nożnej, z powodu futbolu także wróg publiczny numer 1.
Piłkarski sędzia, prezes PZPN, działacz UEFA i FIFA, również dziennikarz. W tej książce odkrywamy go na nowo. Jako człowieka mocno doświadczonego życiem, mistrza anegdot, bywalca salonów, gdzie jego drogi przecinały się z Kazimierzem Górskim, Diego Maradoną, Seppem Blatterem, Ireną Kwiatkowską, a nawet... jedną czarną owcą.
Mawiają, że „Całą prawdę o człowieku zna jedynie on sam”. Dziennikarzom „Przeglądu Sportowego”, Łukaszowi Olkowiczowi i Piotrowi Wołosikowi, tę prawdę „Listek” zdradza nawet bez… figowego listka. Na ostro, słodko i gorzko. O trudnych relacjach z ojcem alkoholikiem, zabójstwie matki i przebaczeniu jej morderczyni, molestowaniu przez aktora.
Znajomy, przyjaciel, powiernik wielkich świata piłki, polityki, biznesu, sztuki. Zdecydowanie, życiorys Michała Listkiewicza i ta książka to gotowy materiał na kilka sezonów porywającego serialu!
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Kup Listek. Najciekawiej jest po końcowym gwizdku w ulubionej księgarni
Oceny książki Listek. Najciekawiej jest po końcowym gwizdku
281 użytkowników ma tytuł Listek. Najciekawiej jest po końcowym gwizdku na półkach głównych- Przeczytane 225
- 2022 7
- Biografie 3
- E-book 3
- Sport 3
- Ebook 2
- 2021 2
- Piłka nożna 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Listek. Najciekawiej jest po końcowym gwizdku
Czytałem o wiele ciekawsze książki z "Biblioteki Przeglądu Sportowego". Zjawisko korupcji w polskiej lidze jak dla mnie opisane mało szczegółowo. Najlepsze fragmenty to kulisy wyboru poszczególnych selekcjonerów reprezentacji Polski.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ta to bardzo ciekawą przejażdżka po życiu Pana Michała, ale jednak mam dziwne wrażenie że jest przerysowana...wszystko takie za piękne, za łatwe i za uczciwie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFacet , który jet tak umoczony w korupcję teraz chce aby myśleć o nim jak o zwykłym człowieku .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoprzednio komentowałem "Sekrety zza kulis" Jacka Kałuckiego. O ile tam były opisane sekrety, o których spokojnie można napisać publicznie, to tu Michał Listkiewicz (pochodzący z aktorskiej rodziny, choć niezwiązany z tym zawodem) pozwolił sobie na znacznie więcej, wprowadzając pewne intymne sytuacje, np. spod prysznica, które mógłby pominąć. Nie dyskwalifikuje to całości, książka jest ciekawa.
Błędów językowych nie ma zbyt dużo, głównie stosowanie "a" zamiast "ale", "lecz". Dziwię się zaś, że na str. 57 trzech autorów i korektorka nie zauważyli, że powinno być "Mankiewiczówny", a nie "Mankiewiczównej".
Nie ze wszystkimi poglądami się zgadzam, np. co do zbyt pozytywnej oceny sędziego finału MŚ 1990, ale lektura daje pojęcie, co działo się w polskiej i światowej piłce.
Poprzednio komentowałem "Sekrety zza kulis" Jacka Kałuckiego. O ile tam były opisane sekrety, o których spokojnie można napisać publicznie, to tu Michał Listkiewicz (pochodzący z aktorskiej rodziny, choć niezwiązany z tym zawodem) pozwolił sobie na znacznie więcej, wprowadzając pewne intymne sytuacje, np. spod prysznica, które mógłby pominąć. Nie dyskwalifikuje to całości,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka. Facet u progu 70-tki podsumowuje swoje życie zawodowe, choć nie dało się nie opowiedzieć o ważniejszych, dramatycznych historiach z życia prywatnego. Swoją cenę za niezwykle udaną karierę przyszło mu jednak prywatnie zapłacić. Dobrze się czyta, autor nie próbuje robić z siebie nie wiadomo jakiego Pana Listkiewicza. Każdy z nas ma pokusy stania się złym człowiekiem, wydaje się że Listek potrafił się przed tym obronić (nienawiść do zabójczyni) - i to jest recepta dla mnie, jaką chciałbym zapamiętać z tej książki.
Ciekawa książka. Facet u progu 70-tki podsumowuje swoje życie zawodowe, choć nie dało się nie opowiedzieć o ważniejszych, dramatycznych historiach z życia prywatnego. Swoją cenę za niezwykle udaną karierę przyszło mu jednak prywatnie zapłacić. Dobrze się czyta, autor nie próbuje robić z siebie nie wiadomo jakiego Pana Listkiewicza. Każdy z nas ma pokusy stania się złym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa.
Ciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłabe to-to. Do Listkiewicz miałem stosunek ambiwalentny. Po lekturze jawi mi się jako budz,zarozumialec.
Nie wiem z czym się chwali pisząc, że do "jego" PZPNu można było wejść z ulicy zjeść i wypić lufę. To jakaś melina nie związek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pierwszych zdaniach zarzuca Jagodzińskiemu pisanie o seksie a później :dupa, flacha, flacha, dupa.
Wybitna lektura to nie jest, ale dobrze się czyta.
Wybitna lektura to nie jest, ale dobrze się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toksiazka spoko , choć na pewno mogła by byc duzo lepsza, pare watkow ciekawych i mocnych ale generalnie za cukierkowa i grzeczna na to co widzial i przezyl Listek
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Listek. Najciekawiej jest po końcowym gwizdku" to ciekawa piłkarska (i nie tylko) książka autorstwa Michała Listkiewicza oraz Łukasza Olkowicza i Piotra Wołosika
Były prezes PZPN umieszcza w książce wiele anegdot ze swojej kariery dziennikarza, sędziego, działacza, obserwatora. Trzeba przyznać, że są to anegdoty bardzo barwne. Jest też tragiczna historia zamordowanej matki Michała Listkiewicza. Są fragmenty o walce z depresją. I oczywiście o aferze korupcyjnej. Być może wyjaśnienia autora w tej sprawie nie zadowolą większości czytelników, ale ML nie unika trudnych tematów, stara się pokazać szerszy kontekst afery.
Książka, do której warto zajrzeć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByły prezes PZPN umieszcza w książce wiele anegdot ze swojej kariery dziennikarza, sędziego, działacza, obserwatora. Trzeba przyznać, że są to anegdoty bardzo barwne. Jest też tragiczna historia zamordowanej matki...