Spacer po lesie. Kubusiowe lekcje uważności

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2021-10-15
- 2021-10-15
- 9788382620436
Książka autorstwa cenionego wykładowcy i mentora w zakresie psychologii wydajności, m.in. w biznesie i sporcie, zachęca do zmiany życia poprzez wejście na ścieżkę uważności (ang. mindfulness). Kompetentnym przewodnikiem na tej ścieżce uczynił autor Kubusia Puchatka, prawdziwego mistrza w byciu tu i teraz. Ważne lekcje, jakich Kubuś udziela, dotyczą życzliwości, troskliwości, pewności siebie, miłości, wdzięczności, przyjaźni, wreszcie umiejętności czerpania wszystkimi zmysłami z dobrodziejstw świata przyrody, które ma decydujący wpływ na psychiczny i fizyczny dobrostan każdego człowieka.
Prostym historiom z jasno wyrażonym przesłaniem towarzyszą komentarze, zawierające cytaty m.in. z mistrzów zen, a także propozycje nieskomplikowanych ćwiczeń. Pozwolą one czytelnikom skompletować narzędzia, dzięki którym postawią pierwsze kroki na drodze do spokojniejszego, bardziej satysfakcjonującego życia.
Kup Spacer po lesie. Kubusiowe lekcje uważności w ulubionej księgarni
Oceny książki Spacer po lesie. Kubusiowe lekcje uważności
719 użytkowników ma tytuł Spacer po lesie. Kubusiowe lekcje uważności na półkach głównych- Chcę przeczytać 391
- 2022 10
- 2024 4
- 2023 4
- Poradniki 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Spacer po lesie. Kubusiowe lekcje uważności
Cudowna książka, którą powinni przeczytać osoby w każdym wieku. Najmłodsi wraz z Kubusiem i jego przyjaciółmi poznają najwazniejsze lekcje z uwazności. A dorosli zatrzymają się na chwilę w swoim stresującym pędzie i przypomną sobie, co jest w życiu najwazniejsze. Piekne i mądre słowa, ktore potrafią wprawić w pozytywny nastrój. Polecam z zachwytem. Czegoś takiego sie nie spodziewałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKubuś Puchatek dla dorosłych, uczy uważności tego czego nie widzieliśmy w bajce kiedy byliśmy dziećmi. Książkę warto przeczytać i zrozumieć z czym bywa ciężej, a jeszcze ciężej zmienić nastawienie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIdąc lasem razem z Kubusiem Puchatkiem zatrzymaj się na chwilę. Skup się na tym co tu i teraz. Nie myśl o wczoraj, nie zamartwiaj się jutrem. Poczuj świeżą woń, usłysz śpiew ptaków. Ta niesamowita feeria barw i dźwięków jest na wyciągnięcie ręki. Kubuś Puchatek to Twój nauczyciel uważności, a Ty jesteś tak blisko...🌿😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam tą książkę w ramach wyzwania. Plusem jest zdecydowanie forma- jakiś przekaz plus historyjka z Kubusiem Puchatkiem dla utrwalenia. Mimo iż nigdy nie byłam fanką Kubusia to nawet mi to pasowało. Chociaż ten Kubuś jest wyjątkowo rozgarnięty jak na misia o małym rozumku. Rady zawarte w książce nie są jaką innowacją, wszystko sprowadza się do uważności w życiu, spokoju i bycia tu i teraz. W zasadzie to wszystko. Książka jest króciutka, a tak naprawdę spokojnie mogłaby być krótsza. Materiał w niej zawarty nadaje się na krótko artykuł prasowy a nie na pełnowymiarową książkę. Jestem dość mocno rozczarowana.
Przeczytałam tą książkę w ramach wyzwania. Plusem jest zdecydowanie forma- jakiś przekaz plus historyjka z Kubusiem Puchatkiem dla utrwalenia. Mimo iż nigdy nie byłam fanką Kubusia to nawet mi to pasowało. Chociaż ten Kubuś jest wyjątkowo rozgarnięty jak na misia o małym rozumku. Rady zawarte w książce nie są jaką innowacją, wszystko sprowadza się do uważności w życiu,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla wszystkich, którzy lubią Kubusia Puchatka i chcą zaznajomić się z tematyką uważności ta pozycja będzie bardzo ciekawa.
Jako osoba, która ma bardzo znikome pojęcie o zasadach uważności jestem zachwycona tą książką. Nie dość, że w delikatny sposób podejmuje temat uważności, to dodatkowo w treści są ukryte ćwiczenia, które można sobie trenować, jeśli spodoba nam się wizja uważnego podchodzenia do życia.
Polecam szczególnie dla wszystkich zabieganych, żeby się zatrzymali i uspokoili skołatane obowiązki. Książka bardzo przyjemna i wartościowa. A do tego lektorzy: Pani Holtz i Pan Malajkat przeczytali poradnik rewelacyjnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako osoba, która ma bardzo znikome pojęcie o zasadach uważności jestem zachwycona tą książką. Nie dość, że w delikatny sposób podejmuje temat uważności, to dodatkowo w treści są ukryte ćwiczenia, które można sobie trenować, jeśli spodoba nam się wizja...
Bardzo dobra na rozpoczęcie treningu uważności. Do czytania i praktykowania. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDługi weekend spędziliśmy w @hoteluroczysko w Cedzynie. Jacuzzi, sauna, tężnia solna i basen to wszystko, czego mi potrzeba... Dodatkowo budynek jest wtopiony w las i jest to dla nas idealne miejsce do spędzania czasu w ciszy, z niezwykłą uważnością i ładowania akumulatorów. Drugi raz byliśmy w tym miejscu w tym samym czasie i to już będzie nasza tradycja. Zawsze na wyjazd wybieramy z Jankiem książkę do czytania a tym razem wybór padł na "Spacer po lesie. Kubusiowe lekcje uważności" autorstwa Joseph'a Parent i Nancy Parent. W trakcie czytanie i po jej przeczytaniu spacerowaliśmy w lesie, co było dodatkową frajdą z czytania ;)
W dorosłym życiu coraz częściej zachwycam się chwilami zupełnej uważności - "(ang. mindfulness) to stan pełnej świadomości tu i teraz, żywa obecność w każdym doświadczeniu - bez formułowania osądów i podążania za uprzedzeniami". Od kilku lat ją ćwiczę i towarzyszenie Kubusiowi Puchatkowi podczas tego jednego dnia oraz jego spaceru po lesie i tak wiele mnie nauczył. W kolejnych rozdziałach ten przemądry Miś zwraca uwagę na: "uważność i życzliwość", zatrzymaniu się i robieniu jednej rzeczy: "rób, co robisz", by zwrócić uwagę na swoje "ciało i umysł" a przy tym cały czas pamiętać o "troskliwej życzliwości". Kubuś Puchatek pokazuje ogromną wartość "bezcelowego wędrowania" i "magię przyrody". Radzi: "wczuj się w zmysły", bo "masz wszystko, czego potrzebujesz". "Leśna kąpiel" pozwoli na "okiełznanie umysłu" i da nam "ciekawość zamiast strachu" a to sprawi, że "uwierz w siebie" nie będzie tylko pustym sloganem. Robienie "jednej rzeczy naraz" początkowo będzie trudne, ale kiedy nastąpi "przebudzenie" ogarnie nas "miłość i wdzięczność". Na koniec mądry Miś nauczy nas robić "kanapkę dnia".
Warto pamiętać, że: "uważność buduje też wewnętrzną równowagę, która pomaga akceptować pojawiające się w życiu zmiany i wyzwania" oraz "korzyści (...): większy spokój ducha, obniżony poziom stresu oraz możliwość przepracowania różnych myśli, wspomnień i obaw". Bardzo podobał mi się szczególnie rozdział "Leśna kąpiel", w którym również opisana została "japońska praktyka spacerowania po lesie "shinrin-yoku" mająca na celu poprawę stanu zdrowia psychicznego i fizycznego. Kiedy idziemy przez las, dobrodziejstwa natury wsiąkają w nas, tak jak promienie słońca wsiąkają w liście drzew. Pod strzelistymi sosnami i rozłożystymi dębami nasze myśli w sposób naturalny nabierają rozmachu i harmonii. Wdychając i wydychając powietrze, postaraj się uświadomić sobie, jak ty i las splatacie się ze sobą i wzajemnie przenikacie; poczuj więź łączącą wszelkie istoty" (cytowany fragment "The Sky and Earth Touched Me, Joseph Cornell").
"W mindfulness "przebudzenie" jest metaforą mądrości - czymś, co pozwala na jasne postrzeganie rzeczy takimi jakie są. (...) Poprzez uważność możemy obudzić się - stać się naprawdę obecnymi i w pełni doświadcza c tego, co zdarza się tu i teraz" czego sobie i Wam serdecznie życzę :)
Niezwykle wartościowa lektura, przy której naprawdę się zrelaksowałam. Polecam, czytajcie.
Długi weekend spędziliśmy w @hoteluroczysko w Cedzynie. Jacuzzi, sauna, tężnia solna i basen to wszystko, czego mi potrzeba... Dodatkowo budynek jest wtopiony w las i jest to dla nas idealne miejsce do spędzania czasu w ciszy, z niezwykłą uważnością i ładowania akumulatorów. Drugi raz byliśmy w tym miejscu w tym samym czasie i to już będzie nasza tradycja. Zawsze na wyjazd...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzględnie praktyczny poradnik po mindfulness, aczkolwiek nie wydaje mi się, żeby się wyróżniał niczym szczególnym. Całkiem ładnie wydany. Odnoszę wrażenie, że Kubuś jest tutaj dodany nieco na siłę - z perspektywy dorosłego, bez części fabularnej książka chyba niewiele by straciła. Trudno mi ocenić czy i w jakim stopniu pozycja nadaje się dla młodszego czytelnika.
6,5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to6,5
🌲✨Czy w codziennym biegu znajdujecie czas na chwilę uważności? Na zatrzymanie się, poczucie „tu i teraz”, oraz pełniejsze dostrzeganie otaczającego świata?
Książka „Spacer po lesie. Kubusiowe lekcje uważności” to piękna publikacja, która wprowadza dzieci i dorosłych w świat mindfulness w stylu ukochanego Kubusia Puchatka🐻💭. Wydana przez Wydawnictwo Olesiejuk, książka odznacza się niezwykłą estetyką, z prostymi, subtelnymi ilustracjami oraz przejrzystym układem, który idealnie współgra z atmosferą spokojnych leśnych wędrówek.
Podzielona na 16 rozdziałów, książka zabiera nas na spokojny spacer przez różne sytuacje, które wydarzyły się w ciągu jednego dnia naszego Kubusia i jego przyjaciół . Każdy rozdział to mała lekcja uważności, ucząca dzieci zatrzymywania się na chwilę, czerpania radości z prostych rzeczy, doceniania przyrody i wyciszenia. Historie oparte są na doświadczeniach Kubusia, przy czym każda z nich wprowadza czytelnika w temat refleksji i spokoju. Na końcu każdego rozdziału znajdziemy również instrukcje do prostych ćwiczeń oddechowych oraz praktyk samoregulacji, które pomagają dzieciom lepiej zrozumieć i regulować swoje emocje.
To wyjątkowa książka, która oferuje coś więcej niż klasyczne opowiadania. Proponuje wartościowe narzędzia dla dzieci i rodziców, by wspólnie spędzać czas, odkrywając przy tym piękno mindfulness. Może stać się nie tylko miłą lekturą na dobranoc, ale również wsparciem emocjonalnym dla dzieci, które uczą się odnajdywać spokój i uważność. Jej struktura – z krótkimi rozdziałami i ćwiczeniami – sprawia, że można wracać do poszczególnych historii, za każdym razem odkrywając coś nowego.
„Spacer po lesie” to bez wątpienia zbiór opowiadań dla fanów Kubusia Puchatka i wszystkich, którzy poszukują spokoju i wytchnienia w codziennym życiu. Polecam z całego serca – to więcej niż książka. To zaproszenie do spokojnego, pełnego wdzięczności spaceru po lesie życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Spacer po lesie. Kubusiowe lekcje uważności” to piękna publikacja, która wprowadza dzieci i dorosłych w świat mindfulness w stylu ukochanego Kubusia Puchatka🐻💭. Wydana przez Wydawnictwo Olesiejuk, książka...
Jeden z lepszych poradników jaki przeczytałam! Książka ta zachęca nas do praktyki bycia tu i teraz i podaje świetne przykłady z życia Kubusia, które później są tłumaczone i podsumowane ćwiczenia! Poza treścią książka jest poprostu pięknie wydana tyczy się to okładki jak i ilustracji! Serdecznie polecam ten poradnik zabieganym osoba które chcą troszkę zwolnić