Stay with Me

- Zostań ze mną (tom 1)
- 2019-08-13
- 2019-08-13
- angielski
In a desperate final attempt to save nineteen-year-old Mia from herself, she gets transferred to Dolor University, a reformatory college in the UK that housed deranged and dangerous young adults who viewed the private institution as their own personal playground. Mia didn’t care. She needed feelings to care. She’d keep her head down, ignore everyone, and make it through the next two years effortlessly.
Though Mia never anticipated Ollie Masters.
With green eyes, tattoos, and the voice of a poet, she is quickly drawn to him. But because of her sociopath tendencies, she knows it could only end in one of two ways. Either he will be the one to free her from her past, or she will be the one to destroy him.
Kup Stay with Me w ulubionej księgarni
- Romans 4
- Do kupienia 3
Tagi i tematy do książki Stay with Me
Cytaty z książki Stay with Me
Skoncentruj się na danych nam chwilach. A jeśli kiedykolwiek się pogubisz, zawsze cię znajdę.
Jestem kuloodporny, ale na nią nie ma mocnych.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stay with Me
Książka porusza bardzo poważne tematy ale cholernie trudno dotrwać do końca. Jest bardzo źle napisana. Dosłownie wszystko sprowadza się do seksu. Szkoda, że tak mało jest tutaj o samym Uniwersytecie. Chwilami zapominałam, że w ogóle są w jakiejkolwiek izolacji. Relacja miłosna również kiepska. Już po 50 stronach są niesamowicie zakochani. No litości. Nie będę raczej kontynuować tej serii, wymęczyłam się.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko przebrnąć przez tę książkę. Mimo że porusza niezwykle ważny temat, sposób, w jaki jest to zrobione, jest męczący i często sprawia wrażenie masła maślanego. Wątki są ciągnięte w nieskończoność, co znacznie utrudnia lekturę i sprawia, że dotarcie do sedna staje się wyzwaniem. Potencjał tkwiący w tematyce jest niestety przyćmiony przez rozwlekłość i brak dynamiki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie polecam! Uwierzcie że czytając będziecie chcieli tylko więcej! Historia dość obciążająca psychicznie ale warto!!!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJA WIEM, ZE TA TRYLOGIA BĘDZIE PRZEPIEKNA!
JA WIEM, ZE TA TRYLOGIA BĘDZIE PRZEPIEKNA!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMogę opisać tę książkę jednym słowem "Dziwna".
Dużo osób w recenzjach piszę o ilości scen seksu, mnie ich ilość nie przytłoczyła.
Czytałam dużo mroczniejsze pozycję, ale ta wzbudziła we mnie podczas czytania uczucie lęku i niepokoju...
Nie mieściły mi się w głowie co poniektóre sytuacje i zachowanie bohaterów. Ich pijacie imprezy, seksualne zabawy, znieczulica wobec wykorzystywania innych, manipulacja. No ale cóż muszę pamiętać, że Ci młodzi ludzie zostali ciężko doswiadczoni przez życie, a ich psychika naruszona. Nie bez powodu tkwią w poprawczaku, który jak dla mnie tylko ich bardziej psuje.
Pomimo ciężkiego klimatu i tego, że sama nie wiem czy mi się podobała ta książka, przeczytam dalsze losy Olliego i Mji.
Mogę opisać tę książkę jednym słowem "Dziwna".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo opisie miała jjuz jakieś wyobrażenia, ale i tak byłam zaskoczona wieloma wydarzeniami i scenami.
Nie mieściły mi się w głowie co...
Hmm, ciężko coś napisać. Książka nie jest przyjemną historią, bo historia Mii jest tragiczna, to co ją spotkało nigdy nie powinno się wydarzyć. Ollie też nie miał łatwo, a to co dzieje się w ośrodku, no cóż, z ciekawości co dalej biorę kolejną część Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie nie. Rzadko kiedy oceniam nisko książki ale ta nie przypadła mi do gustu (może już jestem za stara na takie książki),za dużo seksu, alkoholu i innych używek. Bohaterowie niby słodcy ale bardzo przesadni, nawet ciekawy wątek głównej bohaterki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem fajnie się czytało do momentu "naprawy " głównej bohaterki, wtedy akcja zwolniła i trochę zaczęła mnie nudzić.. końcówka całkiem przyzwoita ale raczej nie sięgnę po następny tom
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy tylko zobaczyłam zapowiedź książki Nicole Fioriny, nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Uwielbiam „Zgasłe dusze” i „Wyspę kości”, dlatego też była okropnie ciekawa „Stay with Me”. Zwłaszcza, że zaintrygował mnie opis, a konkretnie wzmianka na ten bohaterki, która… praktycznie nie odczuwa żadnych emocji, a do wszystkiego podchodzi z obojętnością.
Nie da się ukryć, że historia w „Stay with Me” nie należy do schematycznych, typowych romansów, które są teraz łatwo dostępne na polskim rynku, choć chwilami może się tak wydawać. Nie spodziewałam się tego, że książka uderzy we mnie tak emocjonalnie, liczyłam raczej na lekką, niewymagającą lekturę, nie mogłam się jednak bardziej mylić. Nicole Fiorina porusza temat ludzkiej psychiki i zaburzeń, więc jeśli liczycie na taką historię jak ja, zdecydowanie jej tu nie znajdziecie. Niemniej „Stay with Me” ma w sobie swój „urok” i jeśli tylko spojrzycie nieco „głębiej”, zrozumiecie o czym mówię. To nie jest historia, obok której można przejść obojętnie, wywołuje w czytelniku tyle skrajnych emocji, że ciężko po przerzuceniu ostatniej strony je wszystkie poukładać. Niejednokrotnie musiałam odkładać lekturę na bok, by przemyśleć pewne zachowania bohaterów, zastanowić się, co sama zrobiłabym w podobnej sytuacji, a to w ostatnim czasie nie zdarza mi się zbyt często. Nicole Fiorina bez wątpienia zaskoczyła wielokrotnie, dlatego byłam ciekawa rozwoju historii i zastanawiałam się, co takiego czeka mnie w kolejnych rozdziałach. Im bardziej zbliżałam się do końca, tym mocniejszy emocjonalny nacisk na mnie wywierała. Choć początkowo brakowało mi „większej” ilości akcji, po kilku rozdziałach zrozumiałam sens i to, co chciała przekazać autorka, więc absolutnie nie czuję się rozczarowana. Zwłaszcza że sposób rozwoju relacji między bohaterami tak bardzo mi się podobał. Pełni wad i słabości, zmagający się z własnymi traumami i problemami, przez co nie są idealni, co nadaje „realności” tej powieści, a tym samym czytelnik może jeszcze bardziej zaangażować się w ich historię.
„Stay with Me” to piękna, poruszająca książka, która bez wątpienia pozostanie ze mną jeszcze na długi czas. Jeśli lubicie głębokie, intensywne i niezapomniane historie, zdecydowanie powinniście po nią sięgnąć. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie da się ukryć,...
Po przeczytaniu tej książki miałam dość długą pustkę w głowie. Czytając tą książkę w jednym czasie byłam podekscytowana a zaraz tak okropnie wkurzona na to jak działa ludzki umysł. Podekscytowana? Bo jest to coś niewyobrażalnego jak ludzi umysł odcina się od świata rzeczywistego aby zapobiec kolejnej traumie, bólu, tak jak w przypadku głównej bohaterki Mii. Zastanawiałam się już kiedyś jak to jest, nie czuć niektórych emocji, czy żyłoby się lepiej? Emocje zdecydowanie pomagają przetrwać w tym świecie, lecz nie odczuwanie ich także może wpłynąć na nas pozytywnie. Mia po poznaniu Ollie Mastersa, który zmaga się z odczuwaniem emocji bardziej, coś się w niej przestawia. Nie odczuwać żadnych emocji i spotkać kogoś kto odczuwa ich jak za kilka osób to jest dopiero mieszanka wybuchowa tak jak w przypadku naszych głównych bohaterów. Ich historia jest pełna zmian. Co jest tak urzekającego w tej historii? A to, że dziewczyna, która nie odczuwa nic przy nim zaczyna się zmieniać, głównie ze względu na to, że czuje się z nim bezpieczniej. Zmiany, które zachodzą u bohaterów trzymają w napięciu oraz pozwalają na uronienie łez.
Czy polecam tą książkę? Zdecydowanie tak. Jeśli chcecie sięgnąć po dobrą książkę z dodatkiem romansu, a w dodatku poznać do czego zdolny jest nasz ludzki umysł to to jest książka dla Ciebie!