Cesarstwo Piasku

- 2022-06-01
- 2022-06-01
- 2018-11-13
- Piotr Kucharski
Mehr jest półsierotą, nieślubną córką cesarskiego urzędnika. Jest cicha, na pozór pokorna i ma macochę, która robi co może, by zamienić jej życie w piekło. Ale, wbrew pozorom, to nie jest kolejna wersja baśni o Kopciuszku.
Bo Mehr ma też moc, którą odziedziczyła po wygnanej matce. W jej żyłach płynie pradawna magia, przekazywana z pokolenia na pokolenie od czasów, gdy bogowie stąpali po ziemi między ludźmi. I wcale nie jest pokorna.
Kiedy historia zatoczy koło a ludzka nienawiść sięgnie po krew Mehr, dziewczyna będzie musiała wykorzystać wszystkie swe zdolności, siłę woli i błyskotliwy umysł, by ratować swoje życie i przyszłość ukochanej, młodszej siostry.
W świecie, w którym cierpienie jest nieodłączną częścią życia, w którym nienawiść karmi ludzi niczym chleb a mówienie prawdy wiąże się z nieuchronnymi konsekwencjami, dziewczyna taka jak Mehr ma tylko dwie drogi: może wygrać albo umrzeć. Przy czym w drugim przypadku, nikt nie uroni po niej choćby jednej łzy.
Kup Cesarstwo Piasku w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Cesarstwo Piasku
Mehr to córka ambhańskiego gubernatora, który rządzi w Irinah. Dziewczyna mimo swojej pozornie ważnej pozycji, nie jest szanowana na dworze ze względu na swoje podwójne pochodzenie i korzenie Amrithi. Lud jej wygnanej matki w cesarstwie jest postrzegany jako obywatele gorszej kategorii, chociaż moc, która płynie w żyłach dziewczyny pamięta jeszcze czasy, gdy bogowie stąpali po ziemi. Nie chcąc porzucić części swojego dziedzictwa, dziewczyna naraża nie tylko siebie, ale i swoich bliskich. Chcąc ocalić swoich najbliższych, Mehr decyduje się na małżeństwo z Amunem, przedstawicielem Mistyków. Tym co najbardziej podobało mi się w tej historii był oryginalny klimat, który ciężko do czegokolwiek porównać. Wszechobecny piach i pustynne burze, które trzeba okiełznać to tylko niektóre z elementów na które można natknąć się podczas lektury Cesarstwa Piasku. Nie brakuje tu także pałacowych intryg, walki o władzę, okrucieństwa czy nadziei, która tli się ostatkiem sił, mimo niesprzyjających okoliczności. "Myślę o chłopcu, którym kiedyś byłem. Myślę, jakim mężczyzną by się stał, gdyby świat okazał się dla niego milszy." Świat przedstawiony nie został aż tak dokładnie zarysowany, jak bym chciał, przez co po skończonej lekturze mam pewny niedosyt i liczę, że zostanie zaspokojony drugim tomem. Autorce jednak z pewnością nie brakuje pomysłów, co niejednokrotnie pokazuje podczas rozwoju fabuły. Bardzo podobało mi się spokojne (ale nie nudne!) tempo rozwoju akcji, które daje szansę na poznanie życia codziennego, zarówno w pałacu, jak i religijnej oazie. Relacja między głównymi bohaterami nie przytłacza całości fabuły, a rozwija się w spokojnym tempie, często za pośrednictwem małych, pozornie nieznaczących gestów. Postaci wzbudzają sympatię, a Tasha Suri bardzo dobrze radzi sobie z utrzymywaniem balansu między uchylaniem rąbka tajemnicy o ich życiu jedynie na tyle, by wciąż utrzymać zainteresowanie czytelnika. Podobnie rozwijany jest wątek fantastyczny, który za sprawą obecności dewa nieco przypomina mitologię. Moje pierwsze spotkanie z twórczością Tashy Suri zdecydowanie było udane. Cesarstwo Piasku to moim zdaniem bardzo dobra historia, którą po prostu świetnie się czyta. Nie ma tu galopującej akcji, jednak całość wzbudza zainteresowanie, by kontynuować lekturę i robi to właściwie do samego końca, który w pewien sposób zamyka tę historię. Po poznaniu zakończenia tej opowieści z pewnością sięgnę po tom drugi i liczę na to, że zmiana miejsca akcji pozwoli mi poznać ten świat lepiej.
Oceny książki Cesarstwo Piasku
1405 użytkowników ma tytuł Cesarstwo Piasku na półkach głównych- Chcę przeczytać 845
- 2022 55
- Fantastyka 25
- 2023 23
- Fantasy 18

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cesarstwo Piasku
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo była męcząca historia, drugi kijem nie tykam.
To była męcząca historia, drugi kijem nie tykam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo powinien być DNF, ale jakoś dobrnęłam do końca, a główna bohaterka dołącza do listy postaci, których szczerze nie lubię.
Dawno nie czytałam tak dobrej i "plastycznej" prozy. Językowo ta książka naprawdę zrobiła na mnie wrażenie (raz czy dwa coś tam zgrzytnęło, ale wydaje mi się, że to mogło być kwestia doboru słów w tłumaczeniu). Poruszające losy głównej bohaterki, świetne światotwórstwo (a to coś, co jest dla mnie w fantastyce bardzo ważne),bardzo dobrze oddane poczucie rozdarcia pomiędzy dwoma różnymi kulturami.
Pod koniec miałam wrażenie jakby fabuła przyspieszyła w porównaniu do miarowego rozwoju akcji przez większość książki, ale nie wpłynęło to negatywnie na mój odbiór.
Tematyka jest cięższa niż mogłoby się wydawać z opisu - jest to coś, co warto mieć na uwadze. Z tego powodu nie wiem czy wróciłabym do tej pozycji, ale z pewnością chętnie zapoznam się z resztą twórczości autorki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⭐️ 2/5
Przez większą część miałam wrażenie, że autorka zapętliła się w kółko: obrzędy, tańce, jeszcze więcej tańców, a pomiędzy tym powtarzane w nieskończoność te same frazesy. Już po dwóch rozdziałach wiedziałam, że Amrithi są prześladowani, że nadciąga burza i że spadnie ogień snów. Nie trzeba mi było 300 stron przypominajki, serio. 🥱
Bohaterowie? Nijacy. Dialogi? Puste gadanie o niczym. Główny złoczyńca? Siedzi gdzieś w tle i nic nie robi, a autorka desperacko powtarza nam, że mamy się go bać. Nie wyszło. Romans? Typowe insta-love, które wyglądało jak plasterek naklejony na wymuszony seks – taki niezgrabny sposób, żeby to jakoś osłodzić. Tyle że plasterek nie zakleił rany, bo zabrakło tu jakiejkolwiek chemii czy iskry, która mogłaby nadać temu sens.
Najgorsze jednak, że ta historia była kompletnie pozbawiona emocji i akcji. Niby widać, że autorka ma warsztat i jakiś pomysł na świat – na początku byłam nawet zaciekawiona – ale wszystko utknęło w tej nudnej mielonce powtórzeń. I tak wyszło… meh. Może to ja. A może jednak nie. Who knows.
⭐️ 2/5
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZazwyczaj jestem bardzo wyrozumiałą czytelniczką. Serio, w większości przypadków raczej zawyżam oceny niż zaniżam. Ale jest jedna rzecz, której nie potrafię wybaczyć – nudy. A ta książka mnie po prostu wynudziła na śmierć.
„Cesarstwo piasku” Tashy Suri to literacka perła, która z powodzeniem łączy poetycki język, polityczną głębię i orientalny klimat inspirowany kulturą Indii. Jako fan literatury nie mogę nie docenić, jak kunsztownie autorka splata wątki mistycyzmu z refleksją nad wolną wolą, przemocą systemową i kobiecą podmiotowością.
Suri tworzy świat tętniący symboliką i subtelnie rozwijanym napięciem – to fantasy, które nie epatuje bitwami, ale hipnotyzuje rytuałami, duchowością i relacjami międzyludzkimi. Bohaterka, Mehr, jest jedną z najlepiej nakreślonych postaci kobiecych w gatunku – silna nie z racji miecza, lecz dzięki wierności własnym przekonaniom.
Zachwyca także język – bogaty, melodyjny, z pięknymi opisami, które nie nużą, lecz pogłębiają atmosferę. „Cesarstwo piasku” to powieść, która nie tylko redefiniuje granice fantasy, ale też zapada w pamięć jako literacka medytacja nad tożsamością i oporem wobec opresji. To nie tylko książka – to doświadczenie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuri tworzy świat tętniący symboliką i subtelnie...
Po "Cesarstwo" sięgnęłam dla tego, że wygrałam już jakiś czas temu drugi tom(nie wiedząc w tedy, że to kolejna część) w pakiecie z bardziej mnie interesującymi tytułami. A, że owa kontynuacja odleżała już swoje i udało mi się zdobyć początek tej dylogii, niezwłocznie wzięłam się za nadrabianie. I dobrze, że są z tego fajnie przeczytane audiobooki (lubię głos lektorki) bo niestety ostatecznie dosłuchałam znużona czytaniem.
Książka zaczyna się dość intrygująco i egzotycznie. W pewnym momencie nawet zaczyna wciągać po czym niestety przechodzi w coraz bardziej rozwlekłe rozdziały. Niestety nie porwała mnie, a postacie niczym nie zainteresowały.
Drugi tom od razu zacznę po prostu w odsłuchu - dam mu szansę bo historia w nim ma dotyczyć zupełnie innych bohaterów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna, oryginalna historia napisana świetnym stylem, mroczna baśń przepełniona gorącym piaskiem, wyciem wiatru i magią. Jeśli lubicie płytkie opowieści skonstruowane tylko z dialogów, szybkie tempo i emocje wywołane prostymi scenami akcji to tę książkę sobie darujcie. "Cesarstwo piasku" się smakuje, a nie połyka. Nie lubię powieści o miłości, tutaj mi ona nie przeszkadza, bo jest wprowadzona elegancko i bez narzucania się.
Piękna, oryginalna historia napisana świetnym stylem, mroczna baśń przepełniona gorącym piaskiem, wyciem wiatru i magią. Jeśli lubicie płytkie opowieści skonstruowane tylko z dialogów, szybkie tempo i emocje wywołane prostymi scenami akcji to tę książkę sobie darujcie. "Cesarstwo piasku" się smakuje, a nie połyka. Nie lubię powieści o miłości, tutaj mi ona nie przeszkadza,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnienawidzona książka, bohaterki, jej postawy i charakteru nienawidzę tak bardzo, że myślałam że wyjdę z siebie. Bohaterka ciągle naraża siebie i swoją rodzinę w imię "wartości" "dziedzcii" i cholera jedna wie czego jeszcze, zamiast raz na jakiś czas zamknąć gębę i się posłuchać. Sama historia poza tym mogłaby być ciekawa, ale przebija się z niej taki światopogląd, że nie mogę jej zdzierżyć. Co prawda muszę przyznać, że zarówno ten, jak i drugi tom, mają coś w sobie, jakiś klimat, który mi się kojarzy z prozą Norton, którą bardzo lubię i to jedyne co ją ratuje.
Znienawidzona książka, bohaterki, jej postawy i charakteru nienawidzę tak bardzo, że myślałam że wyjdę z siebie. Bohaterka ciągle naraża siebie i swoją rodzinę w imię "wartości" "dziedzcii" i cholera jedna wie czego jeszcze, zamiast raz na jakiś czas zamknąć gębę i się posłuchać. Sama historia poza tym mogłaby być ciekawa, ale przebija się z niej taki światopogląd, że nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria o jakby dorosłym Kopciuszku wydanym już za mąż. Trochę zbyt dydaktyczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze czytałam to dosyć wolno. Jest to taki raczej średniak. Nie czułam żadnych emocji w zasadzie.. Nie wiem czy zabiorę się za drugą część. W zasadzie jest już patrząc na opis o czym innym, więc nie muszę 😅 Ogólnie śmiało można przeczytać, ale nie spodziewała bym się po niej czegoś szokującego. Zamiast powtarzających się w tekście zdań i nie potrzebnych informacji, wolałabym więcej akcji i więcej Amuna i Mehr.
Szczerze czytałam to dosyć wolno. Jest to taki raczej średniak. Nie czułam żadnych emocji w zasadzie.. Nie wiem czy zabiorę się za drugą część. W zasadzie jest już patrząc na opis o czym innym, więc nie muszę 😅 Ogólnie śmiało można przeczytać, ale nie spodziewała bym się po niej czegoś szokującego. Zamiast powtarzających się w tekście zdań i nie potrzebnych informacji,...