Godzina wiedźm

- 2022-04-13
- 2022-04-13
- 2020-07-21
- Przemysław Hejmej
W Betel – krainie, gdzie słowo proroka jest prawem – Immanuelle Moore to ta wyklęta. Jej włosy za mocno się kręcą, skóra ma za ciemny odcień, a jej ojcem jest mężczyzna innej rasy. Mimo to dziewczyna robi wszystko, aby przestrzegać Świętej Reguły i żyć godnie, tak, jak inne kobiety w Betel. Do dnia, w którym poznaje świat magii.
Trafia do zakazanego Czarnolasu, który odcina wioskę od świata zewnętrznego. Tam, gdzie pierwszy prorok zabił cztery potężne wiedźmy, a ich dusze obserwują mieszkańców Betel. Immanuelle otrzymuje dar. Dostaje dziennik zmarłej matki, która wiele lat temu znalazła schronienie w Czarnolesie. Kiedy postanawia rozwiązać jego tajemnice, na jaw wychodzą sekrety i budzi się klątwa, która stanowi poważne zagrożenie dla całego Betel.
Czy Immanuelle odnajdzie w sobie siłę, aby przeciwstawić się ciemności?
Kup Godzina wiedźm w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Godzina wiedźm
Gdy „Opowieść podręcznej” spotyka się z „Salem”
Podoba mi się ten nowy trend, który oddaje w końcu więcej miejsca w literaturze różnego rodzaju czarownicom. I to nie cukierkowym dziewczynom, które stanowią jedynie tło dla innych postaci, ale potężnym kobietom, które same wyznaczają swój los i których walce czytelnik będzie kibicować aż do samego końca.
Immanuelle Moore jest wyklętą w bardzo konserwatywnej społeczności Betel. Tam słowo Proroka jest święte, a wszelkie grzeszne uczynki i sprzeciwianie się woli lidera jest surowo karane. Największym zakazem objęty jest Czarnolas. Miejsce, które skrywa w sobie czarną magię i duchy czterech potężnych czarownic, które pokonał Pierwszy Prorok. Główna bohaterka, choć wie, że ze względu na grzechy swojej matki i pochodzenie ojca już zawsze będzie obywatelką drugiej kategorii, to jednak jak może podąża za słowami Proroka. Do czasu aż pewien niesforny baranek ucieka do zakazanego lasu, a Immanuelle wbiega tam za nim. Od tego momentu Czarnolas będzie ją wzywał i domagał się ofiary.
Największą zaletą tej powieści jest duszny, opresyjny wręcz klimat. Możemy się poczuć jak Immanuelle – zamknięci w konserwatywnej społeczności, w której kobieta nie znaczy więcej niż narzędzie do płodzenia dzieci, a jej płeć kojarzy się jedynie z uległością wobec mężczyzny i mrocznej magii, która z łatwością może ją posiąść. Immanuelle jednak nie jest cichą bohaterką. Nie boi się zawalczyć o swoje i powiedzieć tego, co myśli – a to dość często pakuje ją w kłopoty. Z uporem próbuje dotrzeć do prawdy o swojej matce i duchach z lasu, które – jak się okazuje – wzywają tylko i wyłącznie ją. Dlaczego to właśnie Immanuelle wydaje się kluczem do plag rzuconych na Belen, które mogą doprowadzić do zagłady? Co takiego zrobiła jej matka Miriam?
Ogromnie podobały mi się biblijne nawiązania, które Alexis Henderson zdecydowała się wpleść do swojej powieści. Robi to w bardzo subtelny sposób, choć sama nie ukrywa, skąd czerpała inspirację. Pojawiają się również nawiązania do różnego rodzaju sekt, między innymi Jima Jonesa. Wątek religijny, choć subtelny i nienachalny, jest jednak obecny, bo szczerze wątpię, żeby jakikolwiek czytelnik nie zauważył tych wielu nawiązań. Jedynym minusem może być dość oczywisty wątek romantyczny. Znacie to uczucie, gdy pojawia się męska postać i już wiecie, jak to się wszystko skończy? No to „Godzina wiedźm” jest właśnie książką tego typu.
I pewnie oceniłabym tę książkę niżej, bo niejeden bardziej wytrawny czytelnik stwierdziłby, że to przyjemne czytadełko i nic więcej, ale to, jak dobrze bawiłam się na tej powieści, podnosi ocenę co najmniej o dwa punkty. Od tej lektury wręcz nie sposób się oderwać, jej mroczny klimat wciąga równie mocno, co Czarnolas. Chce się poznać więcej, jak najszybciej dotrzeć do końca, a jednocześnie trudno przewracać strony w szaleńczym tempie, gdy trzyma się kciuki za główną bohaterkę.
Ta opowieść to połączenie „Opowieści podręcznej” z serialem „Salem”, do tego okraszone nastoletnim romansem, który z pewnością trafi do serc młodszych czytelników. Nie każdemu będzie takie ciastko smakować, ale z pewnością znajdą się i tacy, którzy pokochają je bez granic. Warto sięgnąć i przekonać się, po której stronie barykady się znajdziemy.
Kinga Kolenda
Oceny książki Godzina wiedźm
1582 użytkowników ma tytuł Godzina wiedźm na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 036
- 2022 32
- 2023 18
- Fantastyka 14
- 2024 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Godzina wiedźm
Ogólnie książka bardzo wciągająca i przeczytałam ją w dwa dni nie mogąc się doczekać co się wydarzy, ale zakończenie okazało się jakimś żartem. Był napisane bardzo po krótce i pozostawiło po sobie wiele pytań i nie wyjaśnionych wątków. Ta mroczna atmosfera naprawdę była bardzo przyjemna i bardzo chciała aby ocena była wyższa jednak zakończenie mocno mnie rozczarowało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawy pomysł, czytałam dosłownie z zapartym tchem, chcąc się dowiedzieć, co będzie dalej. Jednak po przeczytaniu czuje ogromny niedosyt. Jakbym dostała wstępny szkic, który ktoś już zaczął rozbudowywać, ale nie skończył. Pojawiło się więcej pytań niż odpowiedzi.
To tak, jakby jeść tort i zorientować się, że się go jadło dopiero gdy talerz jest już pusty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam stronę, odwracam, żeby przeczytać następną, a tam pusto. Koniec książki.
To tak, jakby...
Lilith i kobiece demony kontra prorocy, mroczna kobiecość kontra świetlista męskość. Czy taka świetlista? No właśnie.
Autorka w ciekawy sposób opisała świat mężczyzn, w którym kobiety są tylko pięknymi dodatkami, a każda, która się sprzeciwia jest uważana za czarownicę i wyznawczyni Lilith. W tym wszystkim próbuje się odnaleźć główna bohaterka, będąca córką mrocznej kobiety.
Polecam lekturę wszystkim, którzy lubią klimaty fantasy z pogranicza horroru.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStarzy mężczyźni, którzy gwałcą dziewczynki i robią z nich swoje posłuszne żony. Kobiety palone na stosie za nieposłuszeństwo. Sporo tutaj nawiązań do historii chrześcijaństwa i patriarchatu.
Autorka w ciekawy sposób opisała świat mężczyzn, w którym...
Niespodziewanie całkiem dobra książka. Kierowana raczej do młodszych czytelników, oparta na dość sztampowych motywach : zły opiekun miasta, walka z systemem, rebelia. To jednak fabularnie potrafi wciągnąć. Między głównymi wydarzeniami naprawdę sporo się dzieje. Gęsta, momentami dość mroczna atmosfera, oraz ciekawe pióro autorki sprawia, że książkę czyta się zaskakująco dobrze i szybko.
Po stronie minusów wypadają nieco słabo zarysowane postacie, szczególnie relacje między nimi, oraz zakończenie, które sprawia wrażenie napisanego w pośpiechu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo była dziwna książka, trochę jakby niedopracowana, jakby tylko szkic po wstępnej redakcji. Albo esej filozoficzny z dodanymi dialogami. Było sporo "czuciowych" opisów, z ładnym językiem - jeśli trafił w czyjąś wrażliwość, to ten ktoś wygrał w totka. Dla mnie to idea, myśl, którą autorka rozciągnęła w książkę. I od tego wrażenia do końca się nie uwolniłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo chciałabym, żeby ta książka okazała się świetna, bo sam pomysł ma ogromny potencjał. Niestety wykonanie zupełnie mnie zawiodło. Właściwie nic się tu nie dzieje - kiedy już pojawia się cień nadziei na akcję, wątek nagle się urywa i przechodzimy dalej. To trochę tak, jakby oglądać film akcji: zaczyna się walka, pojawia się napięcie… i nagle reżyser stwierdza, że nie pokaże jej przebiegu, tylko od razu finał i informację, kto wygrał.
Właśnie tak odbieram tę książkę. Pomysł świetny, ale realizacja męcząca i pozbawiona dynamiki.
Bardzo chciałabym, żeby ta książka okazała się świetna, bo sam pomysł ma ogromny potencjał. Niestety wykonanie zupełnie mnie zawiodło. Właściwie nic się tu nie dzieje - kiedy już pojawia się cień nadziei na akcję, wątek nagle się urywa i przechodzimy dalej. To trochę tak, jakby oglądać film akcji: zaczyna się walka, pojawia się napięcie… i nagle reżyser stwierdza, że nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę przeczytałam po raz drugi po kilku latach. Nadal mnie zachwyca, wciąga w swój genialnie wykreowany świat jak za pierwszym razem.
Betel w którym przyszło żyć Immanuelle Moore jest nieprzyjazny zwłaszcza dla kobiet. Słowo proroka jest prawem, na porządku dziennym są stosy, a kobiety, które zostają żonami proroka pieczętuje się jak zwierzynę. Przypomina to krwawą se*t*. Ludzie są zabobonni, bogobojni, ale obłudni- nie dostrzegają własnych błędów, za całe zło obwiniają "wiedźmy". Klątwy zesłane przez wiedźmy to kara na mieszkańcach Betel za niesprawiedliwość, przystawanie na przemoc wobec kobiet i dziewcząt, a także ludzi zepchniętych na margines. Osobiście uważam, że mieszkańcy Betel zasługiwali na karę.
Ta książka obnaża obłudę, nadużywanie władzy, niesprawiedliwy porządek świata. A przy okazji jest świetnie napisana- opisy i słownictwo robią wrażenie. Klimat niepowtarzalny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBetel w którym przyszło żyć Immanuelle Moore jest nieprzyjazny zwłaszcza dla kobiet. Słowo proroka jest prawem, na porządku dziennym są stosy, a kobiety, które zostają żonami proroka pieczętuje się jak zwierzynę. Przypomina to krwawą...
Oj, coś nie mogę trafić ostatnio na nic dobrego. Okładka piękna i tyle. 😆 Sama opowieść o pięknej Immanuel, która jest potępiona bo jest "tą" złą. Zły kapłan, wykorzystujący dzieci itd. Bez polotu, choć miało potencjał. I ten koniec - tak bardzo rozczarowujący. Tą historia mogła się obronić , ale czegoś zabrakło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała, nie mogłam się od niej oderwać. Akcja ani na chwilę nie zwalnia od samego początku do końca trzyma ten sam poziom. Poddaje w wątpliwość kto tak naprawdę jest dobry a kto zły.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDługo się zbierałam żeby przeczytać tą książkę. Pożyczyłam ja z biblioteki, a później jakoś tak leżała i straciłam do niej zapał. W mojej głowie wydawało mi się że będzie słaba, dlatego odwlekałam moment sięgnięcia po nią. Jakże się pomyliłam, bardzo wciągająca książka. Książka o sile kobiet i trudnej walce z patriarchatem, o walce z narzuconą przez pokolenia rolą kobiety bezsilnej na swoją dolę. Książka o przełamaniu się, o odwadze, ale również o strachu, który trzyma nas w miejscu. Dość mocno mnie ta książka poruszyła.
Długo się zbierałam żeby przeczytać tą książkę. Pożyczyłam ja z biblioteki, a później jakoś tak leżała i straciłam do niej zapał. W mojej głowie wydawało mi się że będzie słaba, dlatego odwlekałam moment sięgnięcia po nią. Jakże się pomyliłam, bardzo wciągająca książka. Książka o sile kobiet i trudnej walce z patriarchatem, o walce z narzuconą przez pokolenia rolą kobiety...