Don't Kiss the Bride

- Don't Kiss the Bride
- 2021-02-01
- 2021-02-01
- angielski
Carian Cole delivers a sweet but sexy slow burn, age gap, marriage of convenience romance with major swoony feels!
I guess you could say I was a damsel in distress, and he was my knight in shining armor.
But more accurately, I was a girl with a lot of bad luck, and he was a guy with a lot of muscles and tattoos.
Jude "Lucky" Lucketti wasn't just a sexy, brooding construction worker. He was my own personal hero, showing up in all the right places at the right times.
We became fast friends, and it didn't matter that he was sixteen years older than me. We had a lot in common--like our love of old rock music and vintage fast cars, and our aversion to relationships.
When he approached me with a crazy idea to help me out with my many problems, I couldn't say no.
The arrangement was supposed to be temporary. A marriage on paper and nothing else.
It should've been easy, but it wasn't.
Because here I am, eighteen years-old, still in high school, and married to a man I was never supposed to fall in love with.
We had just one rule--no kissing the bride.
But we broke that rule, and it sealed our fate forever.
Kup Don't Kiss the Bride w ulubionej księgarni
Oceny książki Don't Kiss the Bride
1990 użytkowników ma tytuł Don't Kiss the Bride na półkach głównych- Przeczytane 1 506
- 2022 106
- 2023 41
- Legimi 39
- E-book 22

OPINIE i DYSKUSJE o książce Don't Kiss the Bride
DNF
DNF
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak ja lubię takie niespodzianki!
Tytuł jak z harlequina może sugerować jakieś romansidło. Są tu jego elementy Nie będę zaprzeczać. Jednak ta książka to sporo więcej i za tę wartość dodaną ode mnie jedna gwiazdka więcej.
To długa (ponad 500 stron) dobrze i z wyczuciem napisana powieść właściwie obyczajowa. Wątek małżeństwa z rozsądku z dużą różnicą wieku, bo ona ma 18 lat, a on jest już po trzydziestce. Facet właściwie z początku wchodzi w rolę ojca, którego tutaj zabrakło, a matka przysparza więcej problemów niż daje oparcia.
Bardzo podobał mi się styl autorki - całość jest płynna i przemyślana. Fajne naprzemienne rozdziały, które pozwalają spojrzeć na problemy, emocje i uczucia oczami każdej osoby z tej pary.
Niewątpliwa chemia pomiędzy nimi jedne sprawy utrudnia inne ułatwia.
Pisarka umiejętnie wplata w akcję sporo kwestii: zaburzenia psychiczne, kwestie społeczne i zdrowotne, prześladowanie w szkole, różnicę wieku w związkach i związany z tym ostracyzm środowiskowy.
Ta powieść płynie i aż chce się ją czytać. Nie jest to jakaś ambitna literatura, ale nie jest też słaba.
Sprawdzę jeszcze kiedyś tę pisarkę.
Jak ja lubię takie niespodzianki!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem już skąd pomysł dodania książki zupełnie nieznanej mi autorki - Carian Cole - do listy audiobooków. Chyba jej nazwisko skojarzyło mi się z Martiną Cole, której książkę kiedyś czytałam, ale to zupełnie inny gatunek.
Spokojna książka romantyczna. Sceny nie są niesmaczne więc nie ma odruchów wymiotnych przy każdej stronie. Jak dla mnie gdzie nie lubie tego typu książek, nie bawiłam się źle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkylar Timmons to osiemnastoletnia dziewczyna, która dorastała w domu pozbawionym ciepła, stabilizacji i bezpieczeństwa. Jej codzienność została zdominowana przez chorobliwe zbieractwo matki, które zamieniło mieszkanie w pułapkę, a dzieciństwo - w piekło. Mimo trudnych warunków Skylar zachowuje resztki godności, humoru i nadziei, choć nosi w sobie ciężar, jakiego wielu dorosłych by nie udźwignęło. To bohaterka silna, ale nie bez skaz - zmagająca się z zaburzeniami, które autorka opisała z wielką empatią i realizmem.
Z kolei Jude Lucketti to trzydziestoczteroletni właściciel firmy budowlanej, który pozornie wiedzie stabilne życie, ale jego przeszłość skrywa poczucie winy, żal i samotność. Choć nie szuka nikogo, komu mógłby się otworzyć, spotkanie z Skylar wywołuje w nim niespodziewaną potrzebę opieki i troski. To nie jest typowy „książę na białym koniu”, lecz dojrzały mężczyzna z bliznami, który nie waha się zaoferować niecodziennej pomocy: zawarcia małżeństwa, które miałoby zapewnić dziewczynie lepszy start i stabilność.
Carian Cole w swojej powieści zabiera czytelnika w emocjonalną podróż pełną trudnych wyborów, bolesnych wspomnień i nadziei na lepsze jutro. To historia dwójki bohaterów, których dzieli wiele - wiek, doświadczenia, pozycja społeczna - ale łączy jeszcze więcej: samotność, niezabliźnione rany i nieoczekiwana nić porozumienia.
Fabuła książki opiera się na pozornie prostym układzie: małżeństwo z rozsądku bez uczuć. Ale jak to w życiu (i w dobrej literaturze) bywa - serce nie słucha rozsądku. Wspólne chwile, małe gesty i codzienne troski powoli zmieniają dynamikę ich relacji. To, co zaczęło się jako akt współczucia i altruizmu, przeradza się w przyjaźń, a później w coś znacznie głębszego i bardziej ryzykownego - miłość.
Autorka nie unika tematów trudnych - od chorób psychicznych, przez traumy z dzieciństwa, aż po ostracyzm społeczny wobec par z dużą różnicą wieku. Porusza również kwestie moralne: gdzie kończy się bezinteresowna pomoc, a zaczyna osobista potrzeba bliskości? Czy związek oparty na kontrowersyjnych fundamentach ma prawo przetrwać?
Choć historia rozwija się powoli, każda scena ma swoje znaczenie. To opowieść, która nie bazuje na tanich schematach romantycznych, ale na autentycznych emocjach i stopniowym zbliżaniu się do siebie dwóch dusz, które przeszły przez piekło.
„Nie możesz mnie pocałować” to opowieść o zaufaniu, przebaczeniu i o tym, że czasem największym wyzwaniem jest pozwolić sobie na szczęście. Cole udowadnia, że nawet najbardziej nietypowa relacja może być piękna, jeśli opiera się na szczerości i wzajemnym szacunku. Historia zmusza do refleksji. Pełna niedoskonałości, wzruszeń i wyjątkowej chemii między bohaterami, „Nie możesz mnie pocałować” zostaje z czytelnikiem na długo po zakończeniu lektury.
Skylar Timmons to osiemnastoletnia dziewczyna, która dorastała w domu pozbawionym ciepła, stabilizacji i bezpieczeństwa. Jej codzienność została zdominowana przez chorobliwe zbieractwo matki, które zamieniło mieszkanie w pułapkę, a dzieciństwo - w piekło. Mimo trudnych warunków Skylar zachowuje resztki godności, humoru i nadziei, choć nosi w sobie ciężar, jakiego wielu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż mnie ta książka zaskoczyła! Spoglądając na okładkę sądziłam, że to kolejny romans erotyczny, więc spędzę przyjemnie czas, pozżymam się na nadmiar scen seksu, a tu niespodzianka. Subtelnie napisana powieść podejmująca wątek małżeństwa z dużą różnicą wieku - ona ma 18 lat, one jest po trzydziestce. Oboje są jednak dojrzali, choć popełniają błędy. Co mi się podobało w tej historii? Jasne stawianie problemów. Bohaterowie, mimo że czasem się unikali, to jednak ze sobą rozmawiali i starali się być wobec siebie szczerzy. Bardzo dobrze zbudowane postaci, dużo ważnych tematów, co nie wprowadza zamieszania, ale zgrabnie układa się w całość. Te powieść chce się czytać. Nie jest ambitna, ale nie jest też płytka. Ja tę powieść słuchałam jako audiobooka, więc nie widziałam błędów językowych, jakie w niej podobno są. Jeden wyłapałam "na sklepie" zamiast "w sklepie", bo przecież nie na dachu sklepu. Reasumując: bardzo ciekawa i interesująca historia. Romans inny niż większość.
Ależ mnie ta książka zaskoczyła! Spoglądając na okładkę sądziłam, że to kolejny romans erotyczny, więc spędzę przyjemnie czas, pozżymam się na nadmiar scen seksu, a tu niespodzianka. Subtelnie napisana powieść podejmująca wątek małżeństwa z dużą różnicą wieku - ona ma 18 lat, one jest po trzydziestce. Oboje są jednak dojrzali, choć popełniają błędy. Co mi się podobało w tej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna książka. Spodziewałam się lekkiego romansidła, ale pojawiły się tutaj też poważniejsze wątki. Zdecydowanie polecam! Chętnie przeczytałabym coś w tym stylu - nienachalne, bez scen erotycznych co pół strony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam....emocjonujaco i intrygująco. Świetnie ukazane przez autorke trauma I fobie bohaterki...ich przyczyny i skutki. Relacja obojga bohaterów jest naprawdę dobrze ukazana...dylematy z różnica wieku....infantylnosc głównej bohaterki, a z racji wieku ma do tego prawo i dylematy Juda...co by było gdyby....
No i zwierzaki...one nadaje smaczku całości!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i zwierzaki...one nadaje smaczku całości!
Cztery gwiazdki za to, że szybko się czytało i problemy bohaterki były ciekawe, rzadko się o takich mówi. Autorka nie przekonała mnie do relacji facet po trzydziestce i 18 latka z liceum. Podzielam zdanie Rebeki, postaci drugoplanowej, to wyglądało na wykorzystywanie bardzo młodej dziewczyny, która nigdy wcześniej nie była zakochana i ma mnóstwo problemów emocjonalnych i psychicznych. Pomimo przedstawiania głównego bohatera jako dobrego, uczciwego i ciepłego mężczyzny, to coś mi tu nie zagrało. Sceny erotyczne niesmaczne. Wręcz pisarka dosłownie pisała, że tak jest „erotycznie i sexy”, ale opisywanie tego w ten sposób wcale nie pomagało. Lucky przedstawiony jako namiętny czytaj gwałtowny kochanek itp. Poza tym schemat gonił za schematem przez całą książkę. Naiwne postaci wujka i cioci. Niezbyt prawdopodobne sytuacje. Spodziewałam się więcej czytając wcześniej komentarze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wrażenie, że czekałam na tą książkę od dawna, a trafiłam na nią dopiero teraz. W końcu coś innego niż te wszystkie oklepane schematy, nie przepadam za age gap, ale tutaj wszystko grało jak należy. Mamy tutaj naprawdę trudną przeszłość głównej bohaterki i pięknie budowaną relacja pomiędzy bohaterami. Slow, ale dobry. Jestem usatysfakcjonowana, chociaż po tej okładce i tytule nie spodziewałam się niczego dobrego..
Mam wrażenie, że czekałam na tą książkę od dawna, a trafiłam na nią dopiero teraz. W końcu coś innego niż te wszystkie oklepane schematy, nie przepadam za age gap, ale tutaj wszystko grało jak należy. Mamy tutaj naprawdę trudną przeszłość głównej bohaterki i pięknie budowaną relacja pomiędzy bohaterami. Slow, ale dobry. Jestem usatysfakcjonowana, chociaż po tej okładce i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocham tę książkę! Czytałam ją pięć razy i nadal nie mam dość. Historia mnie zachwyca. Bohaterowie są dobrze napisani, a ich problemy realne. Książka traktuje o trudnych sprawach ale autorka robi to w sposób cudowny. Polecam wszystkim, którzy kochają age gap i slow burn!