Okładka książki Dzikość. Jak kultury zwierzęce wychowują rodziny, tworzą piękno i osiągają pokój autora Carl Safina, 9788366586727
Carl Safina Wydawnictwo: Krytyka Polityczna Seria: Seria z morświnem popularnonaukowa
popularnonaukowa
Seria z morświnem
Becoming Wild: How Animal Cultures Raise Families, Create Beauty, and Achieve Peace
2021-07-02
2021-07-02
Andrzej Wojtasik

Kup Dzikość. Jak kultury zwierzęce wychowują rodziny, tworzą piękno i osiągają pokój w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dzikość. Jak kultury zwierzęce wychowują rodziny, tworzą piękno i osiągają pokój

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzikość. Jak kultury zwierzęce wychowują rodziny, tworzą piękno i osiągają pokój

Piękna opowieść, taka przestrzenna, płynna, wielowątkowa. Popularnonaukowa, o trzech rodzajach stworzeń -żyjących w wielkich, głębokich wodach, w powietrzu i na ziemi. Chociaż oczywiście i papugi i szympansy żyją też na drzewach, więc to taki umowny podział.
Autor pokazuje, opisuje, jak zatracić się w obserwacji życia, w zrozumieniu inności, w zachwycie nad pięknem życia. Opisuje prawdziwe zwierzęta i prawdziwych badaczy, prawdziwe problemy i prawdziwe zachwyty. Opisuje jak zwierzęta tworzą kulturę, zalezności, przekazują wiedzę i komunikują się, tworzą systemy i wzory, których ludzie często nie widzą, bo się nie potrafią zatrzymać. Lub po prostu zbyt są w siebie zapatrzeni.

Ale, na szczęście, wielu jest takich ludzi którzy patrzą i widzą, słuchają i słyszą, doświadczają i zachwytu i odpowiedzialności, i dzięki temu, być może, nie całe to piękno przepadnie.

Ufff. Tu się nie zawiodłem, dobre tłumaczenie Andrzeja Wojtasika. Na tyle, na ile jestem w stanie to stwierdzić pozwoliło zachować z lekka poetycki styl pisania autora w polskiej wersji, co kompletnie nie udało się w poprzedniej, na nowo przełożonej "Co myślą i czują zwierzęta..." . Polecam z czystym sumieniem.

Dzikość to trochę przewrotny tytuł, gdyż płynnie łączy się z kulturą. To trzy miniksiążeczki w jednej. Pierwsza część skupia się na wielorybach i konstruowaniu rodzin i społeczności. Druga o papugach i o pięknie, zarówno tym wizualnym-upierzeniem, ale też o śpiewach i czy jedno i drugie jest czysto funkcjonalne czy daje ptakom też radość i przyjemność. Trzecia dotyka struktur władzy u szympansów i o tym jakie u małp są proporcje wojen i agresji, jakie zgody i pokoju. Trudno mi było zacząć lekturę, wielokrotnie odkładałam na później ale jak już siadłam to poszłooo 😀. Jest I gawędziarska ale też jest dużo przykładów, nie ma lania wody, przemyślana konstrukcja. Ujmuje człowiekowi wyjątkowości tworzenia społeczności i kultury.

271 użytkowników ma tytuł Dzikość. Jak kultury zwierzęce wychowują rodziny, tworzą piękno i osiągają pokój na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Dzikość. Jak kultury zwierzęce wychowują rodziny, tworzą piękno i osiągają pokój na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dzikość. Jak kultury zwierzęce wychowują rodziny, tworzą piękno i osiągają pokój

Cytaty z książki Dzikość. Jak kultury zwierzęce wychowują rodziny, tworzą piękno i osiągają pokój

Carl Safina Dzikość. Jak kultury zwierzęce wychowują rodziny, tworzą piękno i osiągają pokój Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne