Słowa są jak ptaki, które uczymy śpiewać. O znaczeniach i tajemnicach języka

Okładka książki Słowa są jak ptaki, które uczymy śpiewać. O znaczeniach i tajemnicach języka autora Daniel Tammet, 9788378866138
Daniel Tammet Wydawnictwo: Copernicus Center Press językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
Every Word Is a Bird We Teach to Sing: Encounters with the Mysteries and Meanings of Language
2022-02-17
2022-02-17
2018-01-01
Tadeusz Chawziuk

Kup Słowa są jak ptaki, które uczymy śpiewać. O znaczeniach i tajemnicach języka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Słowa są jak ptaki, które uczymy śpiewać. O znaczeniach i tajemnicach języka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słowa są jak ptaki, które uczymy śpiewać. O znaczeniach i tajemnicach języka

Sympatyczny zbiór esejów z pogranicza językoznawstwa i socjologii. Autor pokazuje najróżniejsze wymiary języka i robi to całkiem ciekawie, aczkolwiek nijak to wszystko ma się do opisu książki z okładki/strony wydawcy. Myślałem, że jednak tematem przewodnim oprócz słów ma być autyzm. Tematyka autyzmu jest tylko w pierwszym rozdziale i to też tak naprawdę w tle. Nie żałuję, że to przeczytałem, ale też tak naprawdę nie wiem komu można by to polecić i czy jakbym wiedział więcej o tej książce, to czy w ogóle bym po nią sięgnął.

Piękny tytuł - tylko że nieprawdziwy. Nie pojęłam ani zamysłu autora co do treści, podziału na rozdziały itp., ani co gorsza nie potrafiłam wyłapać sensu zdań. Odpływałam myślami przy każdym akapicie, nie pomogło wracanie się, ponowne czytanie. Jakby słowa były odrębnymi bytami. Pojedyncze, i wylistowane w zdaniu - ok widzę, ale ciągu przyczynowo-skutkowego nie za bardzo. W zamyśle książka miała nam to wytłumaczyć, ale autorowi wystarczyło, że on widzi te powiązania. A już najbardziej było mi żal tych kobiet z Litwy które dostały takiego nauczyciela angielskiego, po jednej lekcji bym zrezygnowała (no może nie, ale przeklinałabym w duchu na tak prowadzone lekcje).

Czytało się przyjemnie i lekko. Kilka dobrze opowiedzianych historii z zakresu języka, wyjaśniających czym ten język jest dla autora, a później również dla wielu innych osób i kultur

287 użytkowników ma tytuł Słowa są jak ptaki, które uczymy śpiewać. O znaczeniach i tajemnicach języka na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Słowa są jak ptaki, które uczymy śpiewać. O znaczeniach i tajemnicach języka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Słowa są jak ptaki, które uczymy śpiewać. O znaczeniach i tajemnicach języka

Daniel Tammet
Daniel Tammet
Brytyjski sawant autystyczny, posiadający ponadprzeciętne umiejętności arytmetyczne i językowe, cierpiący na epilepsję. Obdarzony zespołem Aspergera. Synesteta. Tu można zobaczyć film dokumentalny o Danielu pt. "Geniusz pamięci": http://www.youtube.com/watch?v=86P6xjyNO-U Daniel Tammet urodził się jako jedno z dziewięciorga dzieci w niezbyt zamożnej rodzinie. W wieku czterech lat miał ostry atak epilepsji, od tego czasu nastąpiły duże zmiany w mózgu Tammeta, zaczął bardzo interesować się matematyką i nie miał kontaktu z rówieśnikami. Po ataku epilepsji Daniel zaczął inaczej postrzegać liczby, a mianowicie do każdej liczby nie większej niż 10000 przypisuje on jakiś kolor, krajobraz, fakturę lub kształt, naukowcy nazywają to synestezją (według opisów Tammeta, np. cyfra 1 jest bardzo jasna, cyfra 9 jest duża, liczba 289 jest brzydka, natomiast liczba pi jest piękna). Dzięki temu Daniel potrafi bardzo szybko wykonywać skomplikowane obliczenia, podając przy tym wynik z dokładnością nawet do 30 miejsc po przecinku. Tammet jest rekordzistą Europy w recytowaniu z pamięci 22 514 cyfr liczby pi. Bezbłędne podanie wszystkich cyfr zajęło mu 5 godzin i 9 minut. Daniel biegle posługuje się 11 językami (angielski, francuski, fiński, niemiecki, hiszpański, litewski, rumuński, estoński, islandzki, walijski i Esperanto),ponadto tworzy także swój własny - mänti, oparty na estońskim i fińskim. Swoje niezwykłe umiejętności zaprezentował na potrzeby filmu dokumentalnego, miał nauczyć się mówić po islandzku w siedem dni. Ostatniego dnia miał występ na żywo w islandzkiej telewizji i ku zdumieniu wszystkich Daniel był w stanie rozmawiać z islandzkimi redaktorami bez żadnych problemów. Aktualnie mieszka we Francji, ze swym partnerem Jerome, którego poznał podczas promowania swojej autobiografii.

Cytaty z książki Słowa są jak ptaki, które uczymy śpiewać. O znaczeniach i tajemnicach języka