Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu

Okładka książki Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu
Nicola Temple Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Seria: #nauka popularnonaukowa
304 str. 5 godz. 4 min.
Kategoria:
popularnonaukowa
Seria:
#nauka
Tytuł oryginału:
Best Before. The Evolution and Future of Processed Food
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania:
2021-11-25
Data 1. wyd. pol.:
2021-11-25
Liczba stron:
304
Czas czytania
5 godz. 4 min.
Język:
polski
ISBN:
9788323350613
Tłumacz:
Maria Moskal
Tagi:
#popularnonaukowa
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu
Średnia ocen
6,6 6,6 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama
Reklama

Książki autora

Okładka książki Poznaj swoje hormony Nicola Temple, Catherine Whitlock
Ocena 7,7
Poznaj swoje h... Nicola Temple, Cath...
Okładka książki Poznaj swoje bakterie Nicola Temple, Catherine Whitlock
Ocena 7,5
Poznaj swoje b... Nicola Temple, Cath...

Podobne książki

Reklama

Oceny

Średnia ocen
6,6 / 10
8 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
2691
2026

Na półkach:

"Wkład przetwarzania żywności w sukces ewolucyjny naszego gatunku sam w sobie jest fascynującym zjawiskiem..."

Spodziewałam się więcej po książce, jednak i tak okazuje się przydatnym impulsem w formułowaniu przekonań na temat przetworzonej żywności. Nicola Temple nie wpada w skrajności i jedynie słuszne stanowiska odnoście produktów przemysłu spożywczego, stara się...

więcej Pokaż mimo to

avatar
925
920

Na półkach:

Nicola Temple to biolożka, działająca na rzecz ochrony natury oraz autorka książek popularnonaukowych. Po przepracowaniu dziesięciu lat w zawodzie biologa konserwatorskiego zajęła się wyłącznie pisarstwem. Jak na razie jest autorką trzech książek, w tym pozycji pt.: „Najlepiej spożyć przed…”.

„Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu” to książka...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1485
305

Na półkach: , , ,

Nie przepadam za noworocznymi postanowieniami, lecz w dość lakonicznym podsumowaniu ubiegłego roku wspomniałam mimochodem, że postaram się dokonywać staranniejszej selekcji wybieranych przeze mnie książek. Chciałabym, aby każda pozycja dostarczyła mi dużo satysfakcji, a rozczarowań było jak najmniej. "Najlepiej spożyć przed..." to pierwsza publikacja 2022 i jest to bardzo...

więcej Pokaż mimo to

Reklama
avatar
30
29

Na półkach:

Nasi najbliżsi krewni (również wszystkożerni, jak my), czyli szympansy, spędzają na szukaniu pożywienia i na samym jedzeniu 37% swojego czasu. Natomiast my ludzie, przeznaczamy na to zaledwie 5% dnia. Chcemy jedzenia taniego i bezproblemowego, najlepiej jeszcze w dużych porcjach. Wcale nie musi być ono jakoś wielce pyszne. Tym samym pozwalamy producentom żywności, by...

więcej Pokaż mimo to

avatar
108
66

Na półkach:

Książka „Najlepiej spożyć przed... czyli o tym, co masz na talerzu” została napisana w roku 2018. Autorka, Nicole Temple, pasjonuje się żywnością. Jako osoba wychowana na farmie od maleńkości obserwowała produkcję jedzenia. Jej dom przypominał mały zakład przetwórczy, w którym powstawały kiełbasy, dżemy, mrożonki, ciemne chleby i w którym starano się nie zmarnować ani grama...

więcej Pokaż mimo to

avatar
89
89

Na półkach:

Wiedzieliście, że pokrojona w kostkę marchewka to żywność przetworzona? Praktycznie każda czynność, której poddajemy jedzenie, od cięcia czy siekania, spryskiwanie nanosrebrem szparagów by zachowały dłużej świeżość, aż po drukowanie pizzy na drukarkach 3D, to przetwórstwo spożywcze. Proces ten towarzyszy człowiekowi od momentu, gdy pierwszy z nas postanowił ogrzać nad...

więcej Pokaż mimo to

avatar
932
932

Na półkach:

Bez jedzenia ANI RUSZ. Musimy jeść, by żyć - to oczywiste, każdy z nas je codziennie, zwyczajowo trzy posiłki. W dobie mód na żarcie, wymyślnych super diet... cóż, można się pogubić. Żywność jest przetwarzana na coraz to nowe sposoby, bardziej nowoczesne, efektowne, atrakcyjne - lecz czy my wiemy, co jemy?
Nicola Temple w swojej książce skupia się na przemyśle...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    68
  • Przeczytane
    10
  • Posiadam
    2
  • Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
    2
  • Teraz czytam
    2
  • 2022
    2
  • 2021
    2
  • Nowości
    1
  • *biblioteka📚
    1
  • Kategoria: literatura popularnonaukowa
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu


Reklama

Mogą Cię zainteresować

Przeczytaj także

Ciekawostki historyczne

XIX wiek | 2022-01-21
Legendy Dzikiego Zachodu
Szalony Koń, Geronimo i Siedzący Byk to legendy Dzikiego Zachodu. Są inspiracją dla większości westernów. Dlaczego akurat ci...
awatar
Patryk Chodyniecki
Czytaj więcej
Odnalezione w 2014 roku przez uczestników spływu kajakowego rzeką Wietługą szczątki okazały się fragmentami ogromnej bieliany –...
awatar
Piotr Dróżdż
Czytaj więcej
XIX wiek | 2022-01-19
Śmierć Lucy Maud Montgomery
„Ania z Zielonego Wzgórza” jest znana na całym świecie. Mało kto wie, że pisanie było dla jej autorki ucieczką od depresji, która...
awatar
Anna Baron-Jaworska
Czytaj więcej
Nowożytność | 2022-01-18
Leonardo da Vinci był gejem?
W 1476 roku Leonardo da Vinci został oskarżony o homoseksualizm. Czy w sensacyjnym donosie tkwi ziarno prawdy? Kto miał być jego...
awatar
Christopher Macht
Czytaj więcej
Dwudziestolecie międzywojenne | 2022-01-17
Powstańczy pancernik Erhardt M17
Był jedną z wizytówek powstania wielkopolskiego. Stanowił obok pociągów pancernych jedyną pancerną siłę Polaków. Ehrhardt M17 –...
awatar
Grzegorz Okoński
Czytaj więcej
Samuel Łaski był typem człowieka do zadań specjalnych. Zygmunt III Waza nieraz wysyłał go do Szwecji, której koronę usilnie chciał...
awatar
Michael Morys-Twarowski
Czytaj więcej
Dwudziestolecie międzywojenne | 2022-01-15
Międzywojenna prasa kobieca
Sto lat temu prasa kobieca przeżywała prawdziwy rozkwit. Co w najpopularniejszych tytułach mogły znaleźć nasze prababcie? Niektóre...
awatar
Gabriela Bortacka
Czytaj więcej
Zimna wojna | 2022-01-14
Mięso a sprawa PRL
PRL miałaby się całkiem dobrze, gdyby nie jeden problem… mięso. Jego niedostępność organizowała ludziom codzienne życie, a wzrosty...
awatar
Piotr Janczarek
Czytaj więcej
XIX wiek | 2022-01-13
Napoleon był niski
Czy Napoleon Bonaparte rzeczywiście według ówczesnych standardów był uznawany za niskiego? A może ktoś celowo zaniżał jego wzrost,...
awatar
Paweł Filipiak
Czytaj więcej
zgłoś błąd