Nie wierz we wszystko, co czujesz

- poradniki
- Don't Believe Everything You Feel
- 2021-06-01
- 2021-06-01
- Magdalena Hermanowska
Rozpoznaj swoje emocje i uwolnij się od lęków
Emocje, zarówno pozytywne, jak i negatywne, są częścią naszej natury. Jeśli jednak nas przytłaczają i odbierają radość życia, to znak, że wpadliśmy w emocjonalną pułapkę. Doktor Leahy pokazuje, jak wydostać się z błędnego koła lęków, niepokoju, zazdrości, rozpaczy, gniewu lub sprzecznych uczuć. Nie wierz we wszystko, co czujesz to przełomowe podejście do terapii poznawczo-behawioralnej, dzięki której nauczymy się rozpoznawać szkodliwe schematy emocjonalne i zastępować je bardziej konstruktywnymi strategiami. Liczne zawarte w książce ćwiczenia i sposoby umacniania poczucia własnej wartości pomogą nam lepiej radzić sobie z bolesnymi i niechcianymi uczuciami, a nawet pomóc w tym innym.
Nie ma czegoś takiego jak „złe” emocje. Ale jeśli przez większość czasu doświadczamy smutku, złości czy niepokoju, musimy odnaleźć równowagę, by móc odczuwać także radość, szczęście i miłość. Ta książka pokazuje, jak to zrobić i żyć pełnią życia.
Kup Nie wierz we wszystko, co czujesz w ulubionej księgarni
Oceny książki Nie wierz we wszystko, co czujesz
994 użytkowników ma tytuł Nie wierz we wszystko, co czujesz na półkach głównych- Chcę przeczytać 737
- 2023 9
- Psychologia 9
- 2024 8
- 2025 4
- Rozwój 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie wierz we wszystko, co czujesz
Przyjemnie było obserwować u siebie schematy zachowań i analizować ich znaczenie i przyczynę. Warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka na początek pracy nad inteligencją emocjonalną.
Świetna książka na początek pracy nad inteligencją emocjonalną.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o emocjach i właśnie wywołała u mnie mieszane uczucia. Dzięki niej wiem może, że to normalne i potrafię wytrwać z tym uczuciem, ale tytuł jest lekko zwodniczy. Spodziewałam się, że autor podejmie się tego, jak skomplikowany jest nasz umysł, a jednak jak upraszcza sobie pewne sytuacje i dlatego też niektóre emocje mogą nas oszukiwać, zwodzić i wydawać się nie na miejscu. Autor jednak podejmuje inną tezę - wszystkie emocje, które odczuwamy mogą być zasadne, a jeżeli im na to pozwolimy, to przeminą. Niektóre rozdziały podobały mi się, inne kompletnie nie trafiły. Niektóre przykłady zbyt drastyczne, myślę że autor bardziej powinien zważać na drastyczne tematy/sceny/zachowania, biorąc pod uwagę grupę docelową jego książki (a ćwiczenie z wyobrażaniem sobie własnego pogrzebu kompletnie nie dla mnie). Nie żałuję, że przeczytałam, aczkolwiek spodziewałam się czegoś lepszego.
Książka o emocjach i właśnie wywołała u mnie mieszane uczucia. Dzięki niej wiem może, że to normalne i potrafię wytrwać z tym uczuciem, ale tytuł jest lekko zwodniczy. Spodziewałam się, że autor podejmie się tego, jak skomplikowany jest nasz umysł, a jednak jak upraszcza sobie pewne sytuacje i dlatego też niektóre emocje mogą nas oszukiwać, zwodzić i wydawać się nie na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo pouczająca książka. Pokazuje, że emocje są czymś naturalnym, nie trzeba się ich wstydzić i należy zaakceptować je w całym ich spektrum, LECZ nie ulegać im bezwarunkowo. Nie twierdzę, że ta książka na bank odmieni wasze życie i po jej przeczytaniu ulegniecie metamorfozie - ja sam póki co jestem tym samym człowiekiem. Ale porady Pana Leahy'ego zostaną ze mną i pozwolą mi patrzeć na świat z szerszej perspektywy.
Bardzo pouczająca książka. Pokazuje, że emocje są czymś naturalnym, nie trzeba się ich wstydzić i należy zaakceptować je w całym ich spektrum, LECZ nie ulegać im bezwarunkowo. Nie twierdzę, że ta książka na bank odmieni wasze życie i po jej przeczytaniu ulegniecie metamorfozie - ja sam póki co jestem tym samym człowiekiem. Ale porady Pana Leahy'ego zostaną ze mną i pozwolą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra, jeżeli nie jedna z lepszych, książek o emocjach. Nie da się ich nie mieć, ale nie zawsze są najlepszym doradcą. Warto też zrozumieć, że nawet wtedy nie są złe i, że to co czujemy i jak przeżywamy jest normalne. Na pewno to jest książka do wielokrotnego czytania, w razie potrzeby można wrócić do niektórych miejsc i rozdziałów i nawet ponownie wykonać kilka ćwiczeń, które autor proponuje. Sama "przerabiałam" ją kilka miesięcy sięgając od czasu do czasu. To co jest także siłą tej publikacji to bardzo przystępny język, a nawet wtedy gdy autor podaje trochę teorii to robi to bardzo lekko i na pewno nikogo to nie zniechęci do dalszego czytania.
Bardzo dobra, jeżeli nie jedna z lepszych, książek o emocjach. Nie da się ich nie mieć, ale nie zawsze są najlepszym doradcą. Warto też zrozumieć, że nawet wtedy nie są złe i, że to co czujemy i jak przeżywamy jest normalne. Na pewno to jest książka do wielokrotnego czytania, w razie potrzeby można wrócić do niektórych miejsc i rozdziałów i nawet ponownie wykonać kilka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że warto przeczytać tę książkę, aby zrozumieć jak działają nasze emocje i dowiedzieć się o dobrych i złych mechanizmach radzenia sobie z nimi. Przypomina mi trochę bajki z serii „W głowie się nie mieści” w wersji dla dorosłych, nieco bardziej świadomych odbiorców :) Niektórzy mogą obawiać się, że jest w niej zawarte dużo „psychologicznego bełkotu” - tych uspokajam, jest on zdecydowanie na akceptowalnym poziomie, polecam!
Myślę, że warto przeczytać tę książkę, aby zrozumieć jak działają nasze emocje i dowiedzieć się o dobrych i złych mechanizmach radzenia sobie z nimi. Przypomina mi trochę bajki z serii „W głowie się nie mieści” w wersji dla dorosłych, nieco bardziej świadomych odbiorców :) Niektórzy mogą obawiać się, że jest w niej zawarte dużo „psychologicznego bełkotu” - tych uspokajam,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem dobra książka zgłębiająca emocje. Radzenie sobie z nimi oparte na terapii schematów emocjonalnych. Sporo praktycznych ćwiczeń, których osobiście nie robiłam, bo aktualnie nie czułam takiej potrzeby, ale myślę, że w przyszłości mogą się przydać.
Choć muszę przyznać, że po tytule spodziewałam się czegoś zupełnie innego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć muszę przyznać, że po tytule spodziewałam się czegoś zupełnie innego.
Świetna książka dla wszystkich, którzy chcą pogłębić wiedzę o sobie. Mnóstwo przydatnych wskazówek i ćwiczeń. Naprawdę polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem zaskoczona, że ta książka nie ma przynajmniej 8/10, jest naprawdę dobra, pozwoliła mi zrozumieć własne emocje oraz oswoiła z nimi dzięki czemu przestałam się ich wstydzić czy obawiać. W książce znajdujemy krótkie przykłady z życia, bez niepotrzebnego lania wody, są konkrety. Na pewno wrócę do niej nieraz:) ♥️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEmocje nie są łatwą sprawą. Każdy z nas zmaga się z radością, smutkiem, złością. Tylko czy wiemy w jaki sposób możemy zapanować nad swoimi emocjami? Książka w jakiś sposób nas tego uczy. Niestety nie do końca spełnia ona moje oczekiwania. W książce jest dużo pytań, zadań, kwestii do przemyślenia ale raczej są to zadania, które wykonujemy, a wyniki musimy sami zrozumieć i osobiście je zinterpretować.
Z plusów - książkę łatwo się czyta, jest łatwa do zrozumienia.
Emocje nie są łatwą sprawą. Każdy z nas zmaga się z radością, smutkiem, złością. Tylko czy wiemy w jaki sposób możemy zapanować nad swoimi emocjami? Książka w jakiś sposób nas tego uczy. Niestety nie do końca spełnia ona moje oczekiwania. W książce jest dużo pytań, zadań, kwestii do przemyślenia ale raczej są to zadania, które wykonujemy, a wyniki musimy sami zrozumieć i...