Historia polskich kolei

- albumy
- 2021-05-10
- 2021-05-10
- 9788382220896
Mija prawie dwieście lat od czasu, gdy wybitne, doskonalone przez pokolenia osiągnięcie techniki, jakim jest kolej, zaczęło zmieniać świat na lepsze. Pociągi zrewolucjonizowały życie społeczeństw, nadały nieznaną dotąd dynamikę gospodarce, odcisnęły się też trwałym śladem w kulturze. Książka Historia polskich kolei zabiera Czytelnika w podróż najważniejszymi polskimi liniami kolejowymi – od chwili ich powstania aż po czasy współczesne. Zawiera także opisy najciekawszych lokomotyw, które przemierzały szlaki w zaborach rosyjskim, austriackim i pruskim oraz w niepodległej już Polsce.
Kup Historia polskich kolei w ulubionej księgarni
Oceny książki Historia polskich kolei
26 użytkowników ma tytuł Historia polskich kolei na półkach głównych- Chcę przeczytać 17
- Zawody/hobby 1
- Biblioteka 1
- Zainteresowany 1
- Do kupienia 1
- Historia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia polskich kolei
Treść może aż nazbyt skupia się na analizie bieżącego ruchu na poszczególnych liniach i uległa już dezaktualizacji, ale nie to jest największym problemem. Niestety, mamy sporo potknięć redakcyjnych - a to dwa identyczne zdjęcia stacji Kołobrzeg z roku 1906 (s. 183 i 218),a to błędną odmianę nazw miejsciwości (s. 110 - przez Rajcza zamiast przez Rajczę),a to wręcz kompromitujące błędy w podpisach fotografii (s. 207 - bydgoski peron 3A opisano hako dworzec główny w Toruniu, a na s. 184 perony w Sopocie zlokalizowano w ... Szczecinie Głównym).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawy i wartościowy album. Z pewnością zainteresuje każdego sympatyka kolej. Zawiera dużo zdjęć jak na album przystało, ale znajdziemy tam też dużo artykułów na temat rozwoju przemysłu kolejowego w Polsce od czasów rozbiorów do lat współczesnych (w mojej ocenie treść jest aktualna na rok 201). W środku znajdziemy opisy samego taboru jeżdżącego w Polsce (lokomotywy, wagony, ezt-y) ale również zaplecza technicznego (ZNTK-i, wagonownie, producenci taboru). Dużo zdjęć i wiedzy, każdy mikol pewnie ma na półce.
Bardzo ciekawy i wartościowy album. Z pewnością zainteresuje każdego sympatyka kolej. Zawiera dużo zdjęć jak na album przystało, ale znajdziemy tam też dużo artykułów na temat rozwoju przemysłu kolejowego w Polsce od czasów rozbiorów do lat współczesnych (w mojej ocenie treść jest aktualna na rok 201). W środku znajdziemy opisy samego taboru jeżdżącego w Polsce (lokomotywy,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie jak inna książka pana Dylewskiego o kolei, to jest pozycja z gatunku „must have" dla fana kolei, z tym że w przeciwieństwie do poprzedniej, tutaj nie ma dziejów kolei wąskotorowych, a szkoda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper książka, chociaż zdecydowanie dla kolejowego wariata.
Super książka, chociaż zdecydowanie dla kolejowego wariata.