Historia polskich kolei

albumy
2021-05-10
2021-05-10
9788382220896

Kup Historia polskich kolei w ulubionej księgarnii

Oceny książki Historia polskich kolei

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia polskich kolei

Treść może aż nazbyt skupia się na analizie bieżącego ruchu na poszczególnych liniach i uległa już dezaktualizacji, ale nie to jest największym problemem. Niestety, mamy sporo potknięć redakcyjnych - a to dwa identyczne zdjęcia stacji Kołobrzeg z roku 1906 (s. 183 i 218),a to błędną odmianę nazw miejsciwości (s. 110 - przez Rajcza zamiast przez Rajczę),a to wręcz kompromitujące błędy w podpisach fotografii (s. 207 - bydgoski peron 3A opisano hako dworzec główny w Toruniu, a na s. 184 perony w Sopocie zlokalizowano w ... Szczecinie Głównym).

Bardzo ciekawy i wartościowy album. Z pewnością zainteresuje każdego sympatyka kolej. Zawiera dużo zdjęć jak na album przystało, ale znajdziemy tam też dużo artykułów na temat rozwoju przemysłu kolejowego w Polsce od czasów rozbiorów do lat współczesnych (w mojej ocenie treść jest aktualna na rok 201). W środku znajdziemy opisy samego taboru jeżdżącego w Polsce (lokomotywy, wagony, ezt-y) ale również zaplecza technicznego (ZNTK-i, wagonownie, producenci taboru). Dużo zdjęć i wiedzy, każdy mikol pewnie ma na półce.

Podobnie jak inna książka pana Dylewskiego o kolei, to jest pozycja z gatunku „must have" dla fana kolei, z tym że w przeciwieństwie do poprzedniej, tutaj nie ma dziejów kolei wąskotorowych, a szkoda.

26 użytkowników ma tytuł Historia polskich kolei na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Historia polskich kolei na półkach dodatkowych

Okładka książki Polska na weekend Wanda Bednarczuk-Rzepko, Marcin Biegluk, Michał Ciesielski, Marcin Czyżniewski, Krzysztof Dopierała, Adam Dylewski, Krzysztof Fedorowicz, Stanisław Figiel, Marcin Gołąbek, Paweł Klimek
Okładka książki Londyn Adam Dylewski, Marta Dziok-Kaczyńska
Londyn Adam Dylewski, Marta Dziok-Kaczyńska
Okładka książki Jerozolima Adam Dylewski, Karolina Mints, Karolina van Ede Tzenvirt
Jerozolima Adam Dylewski, Karolina Mints, Karolina van Ede Tzenvirt
Adam Dylewski
Adam Dylewski
Autor pionierskiej książki Śladami Żydów Polskich, kilkusetstronicowego przewodnika Warszawa, wielu pozycji poświęconych wielokulturowości ziem dawnej Rzeczpospolitej, zabytkom techniki oraz kilkudziesięciu przewodników turystycznych i albumów, w tym pierwszego współczesnego polskiego przewodnika po Ukrainie oraz przewodnika po Izraelu. Współpracował m.in. z wydawnictwami Pascal i Świat Książki, prowadził kącik varsavianistyczny w TVN Warszawa. W 2011 roku został nagrodzony Piórem Fredry za książkę Historia pieniądza w Polsce. Rodowity warszawiak z Pragi, kibic Polonii Warszawa, pracuje w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie.

Cytaty z książki Historia polskich kolei

Dodaj cytat z książki Historia polskich kolei