Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek

Okładka książki Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek autora Marek Szyszko, 9788311177659
Marek Szyszko Wydawnictwo: Bellona albumy
albumy
2024-12-20
2024-12-20

Kup Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek w ulubionej księgarnii

Oceny książki Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek

Oglądnąć i podać dalej.

Publikacja stworzona na życzenie fejsbukowej grupy fanów Historycznych Bitew, którzy od lat postulowali o zbiór okładek w formie albumu. Choć postulat dotyczył wszystkich okładek serii, ukazały się oto te, których autorem jest Szyszko. Podane zostały w trójnasób: projekt okładki przedniej, projekt pełnej (przód+grzbiet+tył) oraz cała grafika na jednej stronie albumu (niepodzielona!!). Widać dzięki temu z jakimi elemetami Szyszko sobie radzi lepiej a z jakimi gorzej, które wyszły znakomicie a które nieco karykaturalnie.

Mankamentem jest wielkość reprodukcji nieco tylko przewyższających książki HB, ale z albumu za 70 zł więcej niż format A3 wycisnąć nie sposób.

Do jednokrotnego obejrzenia i może okresowych powrotów.

Oglądnąć i podać dalej.

Wielką frajdę fanom Marka Szyszki sprawiło wydawnictwo Bellona, publikując ten album. A tych fanów jest niemało, bo przecież za czasów PRL-u rysownik ten był jednym z najważniejszych komiksowych twórców w Polsce, umiejętnie poruszając się w ramach rozmaitych gatunków. Później zarzucił komiks i zajął się ilustracją książkową, w tym przede wszystkim historyczną, która stała się jego specjalnością. I właśnie w zasłużonej serii Bellony pt. "Historyczne bitwy" zaznaczył swoją obecność licznymi rysunkami zdobiącymi okładki publikacji książkowych tego cyklu. Przez wiele lat (komiksowi i nie tylko) fani Szyszki powtarzali sobie pytanie - czy i kiedy ktoś zbierze ilustracyjne dokonania tego rysownika i zaprezentuje poświęconym im album. Wreszcie się to udało. Frajdy z oglądania tych ilustracji jest co niemiara. Mamy tutaj świetnie uchwyconego ducha epoki, dbałość o szczegóły, czasem batalistyczny rozmach, czasem wielkie emocje wyrażane przez pojedyncze postacie. Historyczna wyobraźnia czytelnika zostaje z pewnością skutecznie pobudzona. Całość uzupełnia wywiad z rysownikiem o rysowaniu historii, w której komiksowi fani Szyszki znajdą jednak również coś dla siebie.

Niektórzy pewnie będą narzekać na mały format albumu. Ja bym narzekał, że to tylko i wyłącznie grafiki z okładek serii "Historyczne bitwy". Znacznie chętniej kupiłbym album, gdzie zamieszczono by wszystkie prace Marka Szyszko. Te, które były ilustracjami do książek i te, które pojawiały się w zagranicznych magazynach o historii militarnej. Szkoda, że to tylko materiał z HB. Dodatkowo mamy w albumie krótki, ale treściwy wywiad z artystą. Warto mieć pomimo skąpej zawartości. Czekam na kolejny album.

15 użytkowników ma tytuł Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek na półkach dodatkowych

Okładka książki RELAX nr 38 Enrique Sanchez Abuli, Wojciech Cichoń, Alfonso Font, Artur Grzenda, Daniel Grzeszkiewicz, Hermann Huppen, Yves Huppen, Dariusz Janiczak, Sławomir Kiełbus, Joe Kubert, Zbigniew Larwa, Maciej Mazur, Mariusz Moroz, Andrzej Pilipiuk, Jacek Skrzydlewski, Mirosław Sobiecki, Marek Szyszko, Karol Weber, Łukasz Zabdyr, Mariusz Zabdyr
Okładka książki RELAX Antologia opowieści rysunkowych. Tom 3 Janusz Christa, Marek Karmowski, Szymon Kobyliński, Witold Parzydło, Adam Radoń, Grzegorz Rosiński, Marek Szyszko, Zbigniew Wójcicki, Jerzy Wróblewski
Okładka książki 100 na 100. Antologia komiksu na stulecie odzyskania niepodległości Katarzyna Babis, Wojciech Bem, Tomasz Biernacki, Wojciech Birek, Jerzy Bralczyk, Krzysztof Budziejewski, Henryk Chmielewski, Paweł Chmielewski, Artur Chochowski, Aleksandra Czubek-Spanowicz, Michal Derlacki, Andrzej Dusiewicz, Daniel Gizicki, Grzegorz Janusz, Maciej Jasiński, Zbigniew Kasprzak (Kas), Przemysław Kłosin, Jerzy Kochanowski, Tomasz Kołodziejczak, Berenika Kołomycka, Andrzej Łaski, Jacek Michalski, Janusz Morbitzer, Tomasz Niewiadomski, Grzegorz Niewiadomy, Paweł Niewiadomy, Andrzej Olaf Nowakowski, Maciej Parowski, Tomasz Piorunowski, Bogusław Polch, Jacek Przybylski, Adam Rusek, Bartosz Sztybor, Jerzy Szyłak, Marek Szyszko, Witold Tkaczyk, Janusz Wyrzykowski, Robert Zaręba, Paweł Zych
Okładka książki Komiks i My - 5 Hubert Czajkowski, Jakub Kijuc, Jerzy Ozga, Łukasz Pawlak, Mieczysław Skalimowski, Marek Szyszko, Grzegorz Weigt, Stefan Weinfeld, Krzysztof Wyrzykowski, Sławomir Zajączkowski
Okładka książki RELAX Antologia opowieści rysunkowych. Tom 2 Waldemar Andrzejewski, Henryk Chmielewski, Zofia Chmurowa, Janusz Christa, Mieczysław Derbień, Waldemar Kazanecki, Edward Lutczyn, Leszek Moczulski, Witold Parzydło, Grzegorz Rosiński, Jacek Skrzydlewski, Krzysztof Szwed, Marek Szyszko, Stefan Weinfeld, Jerzy Wróblewski, Zakasz
Okładka książki RELAX Antologia opowieści rysunkowych. Tom 1 Ryszard Bańkowicz, Tadeusz Baranowski, Cezary Chlebowski, Janusz Christa, Elżbieta Dobrzyńska, Stanisław Majewski, Maria Olszewska, Bogusław Polch, Grzegorz Rosiński, Andrzej Sawicki, Ryszard Siwanowicz, Marek Szyszko, Stefan Weinfeld, Jerzy Wróblewski

Cytaty z książki Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek

Dodaj cytat z książki Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek