Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek
To nie są zwykłe rysunki okładkowe, ale całe, umiejętnie skomponowane sceny batalistyczne, godne Jana Matejki, Józefa Brandta czy malarskiej dynastii Kossaków. I tak jak dzieła wymienionych artystów mają wpływ na wyobraźnię historyczną czytelników. Autor dba o szczegóły ubioru, uzbrojenia, pogody czy pejzażu, w jakim rozegrała się konkretna bitwa. Pięknie rysuje konie, a na twarzach walczących często widać towarzyszące im emocje.
Ten album obejmuje rysunki do „Historycznych Bitew” od starożytności (najstarsza z prezentowanych batalii ‒ pod Kadesz ‒ została stoczona w XIII wieku przed Chrystusem!) aż do końca XVIII wieku (ilustracje poświęcone starciom z kolejnych stuleci znajdą się w drugim albumie). Jest to z jednej strony hołd wydawnictwa Bellona złożony Wybitnemu Artyście, a z drugiej gratka dla miłośników historii militarnej i fanów serii „HB”. Dzięki ukazaniu rysunków w większym formacie oraz bez podziału na front, grzbiet i tył okładki tym bardziej można docenić klasę Pana Marka, a także piękno i siłę oddziaływania jego prac.
Proszę Państwa, czapki z głów!
Marek Szyszko (ur. w 1951 roku) to grafik, rysownik, absolwent Warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, ilustrator książek i czasopism. Specjalizuje się w ilustracji historycznej i wojskowej. Jego wizytówką artystyczną są okładki książek do popularnej Bellonowskiej serii „Historyczne Bitwy”. Zebrało się ich już ponad 120!
Kup Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek w ulubionej księgarni
Oceny książki Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek
15 użytkowników ma tytuł Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek na półkach głównych- Przeczytane 8
- Do kupienia 1
- Szyszko Marek 1
- Z autografem 1
- Historyczne Bitwy 1
- Historia 1
- Bellona 1
Cytaty z książki Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek
Dodaj cytat z książki Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historyczne Bitwy według Marka Szyszko. Starożytność – XVIII wiek
Oglądnąć i podać dalej.
Publikacja stworzona na życzenie fejsbukowej grupy fanów Historycznych Bitew, którzy od lat postulowali o zbiór okładek w formie albumu. Choć postulat dotyczył wszystkich okładek serii, ukazały się oto te, których autorem jest Szyszko. Podane zostały w trójnasób: projekt okładki przedniej, projekt pełnej (przód+grzbiet+tył) oraz cała grafika na jednej stronie albumu (niepodzielona!!). Widać dzięki temu z jakimi elemetami Szyszko sobie radzi lepiej a z jakimi gorzej, które wyszły znakomicie a które nieco karykaturalnie.
Mankamentem jest wielkość reprodukcji nieco tylko przewyższających książki HB, ale z albumu za 70 zł więcej niż format A3 wycisnąć nie sposób.
Do jednokrotnego obejrzenia i może okresowych powrotów.
Oglądnąć i podać dalej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPublikacja stworzona na życzenie fejsbukowej grupy fanów Historycznych Bitew, którzy od lat postulowali o zbiór okładek w formie albumu. Choć postulat dotyczył wszystkich okładek serii, ukazały się oto te, których autorem jest Szyszko. Podane zostały w trójnasób: projekt okładki przedniej, projekt pełnej (przód+grzbiet+tył) oraz cała grafika na...
Wielką frajdę fanom Marka Szyszki sprawiło wydawnictwo Bellona, publikując ten album. A tych fanów jest niemało, bo przecież za czasów PRL-u rysownik ten był jednym z najważniejszych komiksowych twórców w Polsce, umiejętnie poruszając się w ramach rozmaitych gatunków. Później zarzucił komiks i zajął się ilustracją książkową, w tym przede wszystkim historyczną, która stała się jego specjalnością. I właśnie w zasłużonej serii Bellony pt. "Historyczne bitwy" zaznaczył swoją obecność licznymi rysunkami zdobiącymi okładki publikacji książkowych tego cyklu. Przez wiele lat (komiksowi i nie tylko) fani Szyszki powtarzali sobie pytanie - czy i kiedy ktoś zbierze ilustracyjne dokonania tego rysownika i zaprezentuje poświęconym im album. Wreszcie się to udało. Frajdy z oglądania tych ilustracji jest co niemiara. Mamy tutaj świetnie uchwyconego ducha epoki, dbałość o szczegóły, czasem batalistyczny rozmach, czasem wielkie emocje wyrażane przez pojedyncze postacie. Historyczna wyobraźnia czytelnika zostaje z pewnością skutecznie pobudzona. Całość uzupełnia wywiad z rysownikiem o rysowaniu historii, w której komiksowi fani Szyszki znajdą jednak również coś dla siebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiektórzy pewnie będą narzekać na mały format albumu. Ja bym narzekał, że to tylko i wyłącznie grafiki z okładek serii "Historyczne bitwy". Znacznie chętniej kupiłbym album, gdzie zamieszczono by wszystkie prace Marka Szyszko. Te, które były ilustracjami do książek i te, które pojawiały się w zagranicznych magazynach o historii militarnej. Szkoda, że to tylko materiał z HB. Dodatkowo mamy w albumie krótki, ale treściwy wywiad z artystą. Warto mieć pomimo skąpej zawartości. Czekam na kolejny album.
Niektórzy pewnie będą narzekać na mały format albumu. Ja bym narzekał, że to tylko i wyłącznie grafiki z okładek serii "Historyczne bitwy". Znacznie chętniej kupiłbym album, gdzie zamieszczono by wszystkie prace Marka Szyszko. Te, które były ilustracjami do książek i te, które pojawiały się w zagranicznych magazynach o historii militarnej. Szkoda, że to tylko materiał z HB....