Historyczne widoki dawnej Rzeczypospolitej Polskiej

- albumy
- 2024-09-10
- 2024-09-10
Album prezentuje wybór grafik Napoleona Ordy, XIX-wiecznego artysty, znanego przede wszystkim z malarstwa pejzażowego i rysunku. Jego prace stanowią bezcenny zapis historyczny, dokumentujący architekturę i krajobrazy dawnych Kresów Wschodnich, obecnych terenów Białorusi, Ukrainy, Litwy oraz Polski.
Prezentowany zbiór prac Napoleona Orda obejmuje rysunki i akwarele dokumentujące wędrówki artysty po ziemiach I Rzeczpospolitej – Kresów (dziś znajdujących się na terenach Litwy, Ukrainy i Białorusi),ale także Galicji i Księstwa Poznańskiego. Znalazły się w nim zarówno okazałe magnackie rezydencje, jak i nieco skromniejsze szlacheckie dworki, tworzące swoisty genius loci i świadczące o aspiracjach właścicieli. Uzupełniają je szkice przedstawiające zabytki Wilna, Grodna czy Kijowa oraz ważnych dla zbiorowej wyobraźni Polaków pamiątek historycznych. Wraz z ilustracjami przedstawiającymi małomiasteczkowe i wiejskie krajobrazy miejscowości o egzotycznie dziś brzmiących dla nas nazwach, z charakterystycznymi dla nich zabytkami architektury sakralnej i industrialnej często przybliżają bogaty i zróżnicowany kulturowo oraz wyznaniowo krajobraz dawnej Polski. W zestawie nie zabrakło szkiców budowli istniejących do dziś, choć znakomita większość nie przetrwała. Dzięki zachowanym archiwalnych fotografiom, dziełom plastycznym i literackim można jednak zrekonstruować nie tylko ich historię, ale także losy właścicieli oraz docenić dziedzictwo kulturowe Europy Środkowo-Wschodniej.
Kup Historyczne widoki dawnej Rzeczypospolitej Polskiej w ulubionej księgarni
Oceny książki Historyczne widoki dawnej Rzeczypospolitej Polskiej
19 użytkowników ma tytuł Historyczne widoki dawnej Rzeczypospolitej Polskiej na półkach głównych- Chcę przeczytać 15
- Do przeczytania 1
- Albumy i atlasy 1
- XVII-XIX wiek. 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historyczne widoki dawnej Rzeczypospolitej Polskiej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Nie szukałem zysków, tylko chciałem zostawić pamiątkę krajowi, dla którego całe życie poświęciłem"
Napoleon Orda
To wydanie jest przepiękne. Jestem nim zachwycona. Zarówno z zewnątrz, jak i też wewnątrz jest niesamowicie wyjątkowe. Wydawnictwo sprawiło mi wielką radość, wysyłając mi to dzieło. Brak słów.Ale czym ja się tak zachwycam? Już Wam piszę.
,,Historyczne widoki dawnej Rzeczypospolitej Polskiej" to nic innego, jak cudowny album prezentujący grafiki Napoleona Ordy, XIX- wiecznego artysty znanego przede wszystkim z malarstwa pejzażowego i rysunku, który wędrował po terenach I Rzeczypospolitej i utrwalał widoki, tworząc rysunki i akwarele. Jego prace ukazują architekturę i krajobrazy dawnych Kresów Wschodnich obecnych terenów Białorusi, Ukrainy, Litwy oraz Polski. W jego pracach jest coś niezwykłego, sentymentalnego, wyjątkowego i wzruszającego. Poświecił się dla tych terenów. Mimo swoich lat, podążał, odnajdywał i utrwalał. Chciał zachować, jak najwięcej na swoich pracach, udokumentować dziedzictwo Polaków.
Niektóre budowle istnieją do dziś i to jest fascynujące.Mimo iż za historią kiedyś nie przepadałam, teraz ma dla mnie wyjątkowe znaczenie. Może dlatego, że człowiek w tym wieku inaczej patrzy na wszystko. To, co kiedyś było nudne, teraz jest ciekawe, ważne. Poza tym uważam, że wiedzy nigdy za wiele. Czasami takie albumy potrafią pokazać człowiekowi, ile tamci ludzie potrafili poświęcić dla kraju.Polecam Kochani.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapoleon Orda
,,Historyczne widoki...