Rzeczpospolita Trzecia i Pół

Okładka książki Rzeczpospolita Trzecia i Pół autora Ludwik Dorn, Jarema Piekutowski, 9788396007414
Okładka książki Rzeczpospolita Trzecia i Pół
Ludwik DornJarema Piekutowski Wydawnictwo: Nowa Konfederacja Seria: Dialogi Międzyepoki nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Dialogi Międzyepoki
2021-06-01
2021-06-01

Kup Rzeczpospolita Trzecia i Pół w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rzeczpospolita Trzecia i Pół

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rzeczpospolita Trzecia i Pół

Nadrobione po pewnym czasie.

Część treści i refleksji jest już nieaktualna ze względu na upływ czasu, jednak potrzeba potrzebnej rozmowy o Polsce chyba nigdy się nie zestarzeje.

Nadrobione po pewnym czasie.

Książkę czyta się z dużą przyjemnością, a to nie jest oczywiste, bo mówimy przecież o polskiej polityce i wypowiedziach polskiego polityka. Poziom refleksji i erudycji Ludwika Dorna pokazuje jednak, że o polskiej polityce i państwie da myśleć się inaczej - poważniej. Tego niestety, pomimo coraz poważniejszych okoliczności istotnie brakuje....

Bardzo interesujący wywiad. Ludwik Dorn stworzył świeżą analizę, tzw. nowego PiSu, czyli tego post-smoleńskiego potwora Jarosława Kaczyńskiego. Interesujące są również fragmenty dot. polskiej polityki w okresie 1989-2004. W kontekście oceny rządów PO nie jest to w sumie nic odkrywczego, jest to raczej opinia podążająca za głównym nurtem. Moim zdaniem gorzej mu poszło z oceną własnego zaangażowania w polską politykę, która przypada na czas Lecha Kaczyńskiego, który w wywiadzie bliski jest wyidealizowania z niemal tylko kilkoma ryskami na politycznym życiorysie. Najgorzej natomiast wypada analiza polityki międzynarodowej. Dorn kompletnie nie docenia Chin, licząc przy tym na współpracę w ramach BRI (sic!). Kwestia rosyjska jak to przy większości książek pisanych przed agresją Rosji na Ukrainę, można czytać z przymrużeniem oka. Zatem czy polecam? Tak, ale tylko dla analizy polityki wewnętrznej Polski, która na szczęście zajmuje większość rozważań w książce.

Republikański sposób patrzenia na państwo. O ile lepsza byłaby polska polityka i jej przedstawiciele, gdyby przelać w nią choć trochę spokoju, opanowania i trzeźwego myślenia Ludwika Dorna...

42 użytkowników ma tytuł Rzeczpospolita Trzecia i Pół na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Rzeczpospolita Trzecia i Pół na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rzeczpospolita Trzecia i Pół

Okładka książki Anatomia słabości Ludwik Dorn, Robert Krasowski
Anatomia słabości Ludwik Dorn, Robert Krasowski
Okładka książki Spór o Rymkiewicza Agata Bielik-Robson, Marek Aleksander Cichocki, Mariusz Cieślik, Ludwik Dorn, Grzegorz Górny, Jarosław Klejnocki, Aleksander Kopiński, Zdzisław Krasnodębski, Marcin Król, Marta Kwaśnicka, Joanna Lichocka, Paweł Lisicki, Krzysztof Masłoń, Cezary Michalski, Magdalena Micińska, Artur Mrówczyński-Van Allen, Piotr Nowak, Jan Rokita, Tomasz Rowiński, Piotr Semka, Piotr Skwieciński, Jadwiga Staniszkis, Jacek Trznadel, Szczepan Twardoch, Dorota Wojda, Marzena Woźniak-Łabieniec

Cytaty z książki Rzeczpospolita Trzecia i Pół

Dodaj cytat z książki Rzeczpospolita Trzecia i Pół