Jak wychować rapera? Bezradnik

Okładka książki Jak wychować rapera? Bezradnik autora Marcin Matczak, 9788324063093
Okładka książki Jak wychować rapera? Bezradnik
Marcin Matczak Wydawnictwo: Znak nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2021-09-01
2021-09-01

Kup Jak wychować rapera? Bezradnik w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak wychować rapera? Bezradnik

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak wychować rapera? Bezradnik

Początkowo zainteresowało mnie połączenie cytatów i całej twórczości MATY z przewodem prawniczym. Niestety, im dalej tym było ciężej. Męczyłam się, ale dobrnęłam do końca.

Bardzo szanuję Pana Profesora Matczaka ale niestety tego się nie da czytać. Nie ma autor lekkiego pióra. Mnóstwo cytatów z literatów i filozofów, co świadczy o erudycji ojca ale nie ma nic wspólnego z synem. Choć ojciec na siłę próbuje zrobić z syna drugiego Wysockiego czy Kaczmarskiego. Np na początku szuka związków Mata - Camus, ale sam przyznaje, że nic mu nie wiadomo, żeby syn miał jakąś książkę Camusa w ręce. W ogóle nie wiem na jakich lekturach syn się wychował. Na takie teksty "A ty myślisz, że twa suka nie sra ?" ojciec pisze "wykażę poniżej, że są o wiele głębsze, niż się wydaje na pierwszy rzut oka" !!! Ale poniżej nie wykazuje. A dowodem na wzorowe ojcostwo ma być fakt, że na wakacje zabierali syna ze sobą a nie podrzucali dziadkom. NIESTETY szkoda czasu.

Pierwsza od dawna książka, w której robiłem notatki i zaznaczałem ważne fragmenty.

490 użytkowników ma tytuł Jak wychować rapera? Bezradnik na półkach głównych
72 użytkowników ma tytuł Jak wychować rapera? Bezradnik na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jak wychować rapera? Bezradnik

Marcin Matczak
Marcin Matczak
Jest profesorem nauk społecznych w dyscyplinie nauki prawne, polskim radcą prawnym, profesorem uczelni na Wydziale Prawa i Administracji, a także specjalistą w zakresie teorii i filozofii prawa. Jest ekspertem w zakresie prawa publicznego, języka prawnego, a także partnerem w kancelarii Domański, Zakrzewski Palinka. Od roku 2015 Marcin Matczak występuje w mediach jako publicysta, komentator, a także ekspert ds. konstytucyjnych. W 2019 roku zaczął prowadzić kanał w serwisie internetowym Youtube pod nazwą Profesor Matczak, który obecnie ma ponad 142 tysiące subskrybentów. W tym samym czasie wydał publikację „Imperium tekstu”, która koncentruje się wokół wykładni i stosowania prawa. Od 2020 roku prowadzi także autorski podcast, a od 2021 roku współpracuje z internetową rozgłośnią radiową Halo.Radio. W 2021 wydał książkę „Jak wychować rapera. Bezradnik” , która jest poradnikiem oraz opowieścią o relacji ojca z synem Matą – raperem, który cieszy się obecnie ogromną popularnością. W roku 2017 Marcin Matczak otrzymał nagrodę Fundacji im. Janiny Paradowskiej i Jerzego Zimowskiego. Na początku 2021 roku Prezydent Andrzej Duda nadał mu tytuł profesora nauk społecznych w dyscyplinie nauk prawnych. Jednakże publicysta nie zjawił się na uroczystości wręczenia nominacji w Pałacu Prezydenckim, wydając tylko oświadczenie.

Wielkie Księstwo Groteski Szczepan Twardoch
Wielkie Księstwo Groteski
Szczepan Twardoch
Szczepan Twardoch w swojej zbiorowej publikacji Wielkie Księstwo Groteski zabiera czytelnika w podróż po świecie, który jest równie fascynujący, co odpychający. Autor, znany z bezkompromisowego podejścia do śląskiej tożsamości i męskości, tym razem serwuje nam literacki kolaż, w którym granica między powagą a absurdem ulega całkowitemu zatarciu. Tytułowe "księstwo" to przestrzeń mentalna, w której polskie mity narodowe, historyczne traumy i codzienna przaśność zostają przepuszczone przez filtr krzywego zwierciadła. Twardoch nie bierze jeńców – drwi z patosu, demaskuje hipokryzję elit i z niemal chirurgiczną precyzją obnaża śmieszność naszych narodowych kompleksów. Estetyka brzydoty i siła języka Największą zaletą tej pozycji jest bez wątpienia językowa wirtuozja. Twardoch operuje frazą gęstą, mięsistą i niezwykle plastyczną. Potrafi zachwycić opisem najprostszej czynności, nadając jej rangę metafizycznego wydarzenia, by za chwilę sprowadzić czytelnika na ziemię brutalnym kolokwializmem. To właśnie ten kontrast buduje specyficzną atmosferę groteski – z jednej strony czujemy podziw dla kunsztu autora, z drugiej zaś odczuwamy fizyczny niemal dyskomfort płynący z opisywanej brzydoty świata przedstawionego. Autor świetnie radzi sobie z krótką formą, potrafiąc w kilku akapitach zawrzeć trafną diagnozę społeczną, która uderza celniej niż opasłe tomiszcza socjologiczne. Mimo niewątpliwego talentu Twardocha, wystawiam ocenę 6/10, co wynika z kilku istotnych mankamentów tej publikacji: Wtórność motywów: Dla stałych czytelników autora Wielkie Księstwo Groteski może wydać się zbiorem recyklingowanych pomysłów. Tematy śląskości, broni, samochodów i "męskiego" postrzegania świata powracają tu w formie, która momentami nuży. Autokreacja ponad treść: Czasem odnosi się wrażenie, że dla Twardocha ważniejsze od samej opowieści jest budowanie wizerunku "autora przekornego". Ta poza bywa męcząca i sprawia, że treść staje się jedynie pretekstem do popisu ego. Nierówny poziom: Jak to w zbiorach bywa, obok tekstów genialnych i błyskotliwych, znajdziemy tu fragmenty słabsze, sprawiające wrażenie pisanych "do szuflady" lub na szybko, co zaburza rytm lektury. Wielkie Księstwo Groteski to pozycja obowiązkowa dla fanów twórczości Twardocha, którzy wybaczą mu każdą manierę za cenę jego stylu. Jednak dla kogoś szukającego świeżości i nowych literackich lądów, może to być lektura rozczarowująca. To książka inteligentna, złośliwa i momentami bardzo celna, ale jednocześnie uwięziona w bańce własnej doskonałości, co odbiera jej szansę na bycie dziełem naprawdę przełomowym.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na61 miesiąc temu
Wiek paradoksów. Czy technologia nas ocali? Natalia Hatalska
Wiek paradoksów. Czy technologia nas ocali?
Natalia Hatalska
Pierwsze rozdziały książki były dla mnie mega zaskoczeniem, gdyż okazało się, że wiele omawianych treści przez autorkę jest mi od dawna znanych, a część z nich obserwuję i co jakiś czas do nich wracam. Jak również odkrycie, że jest ona założycielką infuture.institute, z których często korzystam analizując przyszłość i to, w jaki sposób świat się zmienia, sprawiło, że doświadczyłam więzi z obcą osobą, bo Pani Natalia z podobnych powodów założyła tę organizację. Każdy rozdział to lekko inny obszar, przez co w jednej książce dotykamy wielu tematów, mimo że wszystkie kręcą się wokół technologii. Widać, że autorka realnie szuka odpowiedzi na zadane przez siebie pytanie w tytule. Jest to bardzo na plus, gdyż nie każdy autor finalnie wprowadza te próby w pisane przez siebie książki. Bardzo podobał mi się styl pisania, wszystko bez nadmuchania, prosto, ale nie prostacko. Jak również dostrzegłam pewne dodatkowe podobieństwo, czyli mówienie o jednym temacie, aby w jakiś nieokreślony sposób nagle otwierać wątek w wątku, a potem łapać się na myśli, że trzeba wrócić do tematu głównego, a nowo otwarty wątek kontynuować w innym miejscu. Ja również mam taką tendencję, i skorzystam z jej mechanizmu, jak sobie z tym radzić, aby jednak pisać w bardziej uporządkowany sposób. Dla mnie książka nie jest kopalnią wiedzy, bo dużo czytam i sama poszukuję wielu informacji, przez co wiele tematów tu omówionych już było mi znanych. Mimo to była to super lektura, bo oprócz dostawania suchych faktów, dostajemy fragmentami mechanizmy odbierania poszczególnych informacji i sposób, w jaki są przetwarzane przez autorkę. To jest fajny proces i warto czasem podpatrzeć i coś dla siebie pożyczyć. Ta książka może być super startem w rozumienie technologii, i tak trochę podpowiedzi dostaniecie na zadane w tytule pytanie. Mimo wszystko każdy z nas po jej przeczytaniu może samemu sobie na nie odpowiedzieć. Fajny czas był z tą książką.
Matimajczyta - awatar Matimajczyta
oceniła na96 miesięcy temu
Ostatni bastion umysłu Garri Kasparow
Ostatni bastion umysłu
Garri Kasparow
Mecz szachowy Garriego Kasparowa z superkomputerem IBM Deep Blue w 1997 roku był momentem, w którym świat na chwilę wstrzymał oddech. To właśnie ta sytuacja – świt nowej epoki, w której maszyna pokonała mistrza w dyscyplinie uznawanej za szczyt ludzkiego intelektu – stanowi oś konstrukcyjną książki. Kasparow nie pisze tu tylko o sporcie; pisze o punkcie zwrotnym w historii gatunku ludzkiego. Moja ocena to 8/10 – to fachowa, intymna i rzetelna relacja z pierwszej linii frontu rewolucji cyfrowej. Zarys „fabuły” tej książki to pasjonująca kronika stulecia rozwoju technologii, widziana przez pryzmat szachownicy. Kasparow po raz pierwszy tak otwarcie ujawnia zdumiewającą stronę historii meczu z Deep Blue. Opisuje uczucia, jakie towarzyszyły mu, gdy na oczach całego świata musiał opracowywać strategię przeciwko nieprzejednanemu, niezmordowanemu przeciwnikowi. To niezwykle rzetelny opis psychologicznego ciężaru walki z kimś, kto nie czuje zmęczenia ani strachu. Autor relacjonuje rozwój inteligencji maszyn, traktując szachy jako mikrokosmos poznania. Dla pionierów nauki gra ta była kluczem do tajemnic ludzkiego i maszynowego myślenia, a Kasparow fachowo przeprowadza nas przez kolejne etapy tej ewolucji – od prostych algorytmów po potężną moc obliczeniową, która rzuciła mu wyzwanie. Atuty: Profesjonalizm i wizja przyszłości Największą siłą książki jest profesjonalizm Kasparowa w wyciąganiu wniosków z własnej porażki. Autor wykorzystuje swoje niezrównane doświadczenie, by zajrzeć w przyszłość. Podczas gdy wielu krytyków widzi w AI zagrożenie dla rynku pracy, Kasparow wykazuje się dużą odwagą intelektualną, widząc w inteligentnych maszynach szansę. Jego fachowość objawia się w koncepcji współpracy: pokazuje, jak ludzkość może wspiąć się na nowe wyżyny dzięki swoim wytworom, zamiast tracić energię na lęk przed nimi. To rzetelna lekcja optymizmu opartego na twardych danych i bolesnym doświadczeniu. Mankamenty i słabsze strony Subiektywizm: Mimo rzetelności, w relacji z meczu z 1997 roku wciąż czuć cień dawnych urazów autora wobec IBM, co może wpływać na obiektywizm opisu. Rozważania o ewolucji oprogramowania szachowego są niezwykle fachowe, co dla czytelnika niegrającego w szachy może być momentami zbyt trudne. „Ostatni bastion umysłu” to rzetelna historia o tym, jak porażka jednostki stała się nauką dla całej ludzkości. To książka profesjonalnie łącząca historię nauki z osobistym dramatem, dająca nadzieję na owocną symbiozę z technologią.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na71 miesiąc temu