Sztuka życia według stoików. Jak żyć mądrze, dobrze i szczęśliwie

- filozofia, etyka
- 2021-01-01
- 2021-01-01
Czy stoicyzm może nas nauczyć, jak żyć szczęśliwie? Czy każdy może zostać stoikiem? Czy ta filozofia może nam się przydać dziś?
Piotr Stankiewicz, prezentując stoickie zasady, udowadnia zarówno ich aktualność, jak i ponadczasową słuszność, pokazuje, jak zostać nowoczesnym stoikiem. Seneka, Epiktet czy Marek Aureliusz okazują się doskonałymi nauczycielami, których wskazówki pozwalają odnaleźć się we współczesnym świecie. Uczą dystansu, niezależności i mądrości. Pomagają rozwiązać zawiłe dylematy, a przynajmniej żyć z nimi, gdy nie ma innego wyjścia.
Książka Piotra Stankiewicza to oryginalny przewodnik po sztuce dobrego życia.
Autor prowadzi z czytelnikiem prywatne seminarium filozoficzne, na którym analizowane są kolejne zasady stoickiej postawy. Przypomina praktyczne nauki na temat pośpiechu i szacunku dla sprzyjającej chwili. Pisze o błędach płynących z lękliwości. Przestrzega przed wygórowanym mniemaniem o sobie. Odradza wiarę w łaskawość kapryśnych bogów. Jego książka jest jednocześnie dokumentem osobistego zaangażowania. Stankiewicz odpowiada stoikom na ich propozycje z perspektywy człowieka naszej epoki. [...] Jest to książka napisana inteligentnie i wnikliwie, jasnym i zaskakująco lekkim stylem.
prof. Jacek Hołówka
Jest to książka nie tylko dla filozofów, ale dla każdego, kto szuka refleksji nad tym, jak żyć.
dr hab. Tadeusz Bartoś
Na polskim rynku ciągle brakuje tego rodzaju książek, mimo że na Zachodzie zainteresowanie stoicyzmem „stosowanym" jest bardzo żywe
dr Krzysztof Łapiński
Kup Sztuka życia według stoików. Jak żyć mądrze, dobrze i szczęśliwie w ulubionej księgarni
Oceny książki Sztuka życia według stoików. Jak żyć mądrze, dobrze i szczęśliwie
3572 użytkowników ma tytuł Sztuka życia według stoików. Jak żyć mądrze, dobrze i szczęśliwie na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 261
- Przeczytane 1 150
- Filozofia 46
- 2021 25
- Psychologia 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sztuka życia według stoików. Jak żyć mądrze, dobrze i szczęśliwie
Autor w bardzo konkretnym i rzeczowym stylu wykłada stoicyzm z perspektywy praktycznej - poprzez analizę tekstów starożytnych reprezentantów tej szkoły filozoficznej próbuje znaleźć receptę na zachowanie spokoju, komfortu i szczęścia w każdej napotykanej sytuacji życiowej. Całość jest napisana w prosty i przystępny sposób, nie przytłacza więc tutaj żaden zbędny intelektualizm, a my dostajemy to, co faktycznie było we wstępnych założeniach.
Najbardziej z całego wydźwięku książki dotarło do mnie, że stoicy chcą, abyśmy w swoim życiu wykazywali się aktywną, zdecydowaną, asertywną i pełną energii postawą. Zwracają uwagę na to, abyśmy analizowali bieg różnych wydarzeń pod kątem naszego dobra, abyśmy zastanawiali się, co w naszym życiu jest prawdziwą wartością, a co niezależną od nas (i w gruncie rzeczy niepotrzebną) mrzonką obcych ludzi. Przesłanie bardzo potrzebne w dzisiejszym świecie, pozwoliło mi też rozwinąć moje patrzenie na tę filozofię, gdyż popkulturowe wyobrażenia sugerują nam obraz stoika-dziwaka, który bez słowa i w całkowitym milczeniu ma zgadzać się na wszystko i zachowywać spokój. Spokój zachowuje, ale stoi za tym o wiele bardziej logiczne tło.
Jednocześnie jestem też zdania, iż do różnych etapów życia i napotykanych wyzwań należy podchodzić holistycznie, próbować różnych szkół i różnych metod, a wszystko robić w zgodzie z sobą samym - fanatyczna zgoda z każdym zdaniem napisanym w tej książce też nie wchodzi więc w moim przypadku w rachubę, na pewno nie tak szybko i bezrefleksyjnie. Chociażby fakt, iż stoicy akceptują wybór samobójstwa czy eutanazji jako ostateczność niektórych życiowych wypadków jest według mnie nieadekwatny do świata XXI wieku - świadomość ludzka na ten temat mocno się pogłębiła, wytworzyło się mnóstwo nowych opcji czy strategii rozwiązywania sytuacji kryzysowych i ratowania będących w nich ludzi.
Ogólnie jednak poradnik wypada w naprawdę przyjemnym i sensownym stylu, autor nie kusi pustymi obietnicami, wręcz przeciwnie - widać, że jest entuzjastą szczęścia i życia pojmowanego przez stoików, a już samo przejście przez tę lekturę było pokrzepiającym zastrzykiem nadziei.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieco przegadana książka. Można by bez bólu skrócić ją o połowę ponieważ jest w niej masa tematów opisanych po kilka razy tylko w innych słowach. Zdecydowanie bardziej nadaje się do czytania na wyrywki jako te, sugerowane przez autora, ćwiczenia stoickie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć zawsze stoicy byli dla mnie mistrzami, to wygląda na to, że w praktyce bliżej mi do epikurejczyków 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomity wstęp do stoicyzmu, który skutecznie unika niepotrzebnego teoretyzowania i akademickiego zadęcia. Jest w przeważającej części przede wszystkim praktyczna. Autor z powodzeniem przybliża kluczowe zasady tej starożytnej filozofii w sposób przystępny i zrozumiały, jednocześnie udowadniając, że stoickie nauki są dziś jak najbardziej aktualne.
To, co szczególnie wyróżnia tę książkę, to sama treść, która płynnie wpisuje stoickie zasady we współczesne realia. Stankiewicz według mnie celnie interpretuje stoickie myśli, unikając patosu i zbędnego "czołobicia" nad nimi. Dzięki temu mamy szansę spojrzeć na stoicyzm jako na praktyczną filozofię życia, a nie zbiór oderwanych maksym do podziwiania z dystansu.
Nie jest to książka, którą można przeczytać raz i odłożyć na półkę. To pozycja do dokładniejszego przestudiowania, przemyślenia i, przede wszystkim, zastosowania w życiu. Szczególnie rezonowały ze mną nauki i zasady zawarte w pierwszej części książki. W późniejszych rozdziałach moje utożsamienie było nieco mniejsze.
Jednym z najcenniejszych elementów książki jest sposób, w jaki autor pokazuje, że stoickie zasady stanowią fundament dla wielu współczesnych, naukowo udowodnionych metod psychologicznych. Jak sam autor stwierdził, książka <i>"nie stara się wyważać otwartych drzwi,"</i> ale skutecznie uświadamia, że stoicyzm to podstawa dla podejść, które współcześnie zyskały na popularności.
Najbardziej uderzyło mnie jednak, jak wiele ze stoickich nauk zostało "opakowanych" przez dzisiejszych guru produktywności i rozwoju osobistego, a następnie sprzedanych jako coś nowego. Dzięki tej książce mogłem spojrzeć na te zasady bez zbędnych ozdobników, w ich pierwotnej, klarownej formie — po prostu po stoicku.
Osobiście sięgnąłem po tę książkę, aby lepiej radzić sobie z gniewem i problemem "overthinkingu." Nie zawiodłem się — znalazłem tu wiele wartościowych przemyśleń i praktycznych wskazówek, które na pewno mi pomagą i przetestuję je w praktyce.
Podsumowując, <b>Sztuka życia według stoików</b> to naprawdę godna polecenia książka, która pozytywnie mnie zaskoczyła. Polecam ją każdemu, kto szuka sposobu na bardziej świadome, spokojne i mądre życie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo, co szczególnie...
Porządny zestaw starożytnej wiedzy filozoficznej w formie odświeżonej do współczesności.
Czasami książka stawała się nurząca przez zbyt długie opisy i powtórzenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTematyka przedstawiona w przystępny sposób, zawiera dużo przykładów i odniesień do życia codziennego.
Czasami książka stawała się nurząca przez zbyt długie opisy i powtórzenia.
Za długa, można było z powodzeniem skondensować treści. Moim zdaniem autor przedobrzył, po pewnym czasie miałem wrażenie jakbym czytał to samo zdanie tylko inaczej ubrane.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka podejść do filozofii stoickiej, parę podcastów jej apologetów - ale to ta książka najlepiej przybliżyła mi fundamentalne zasady tej filozofii, i to w przystępnej formie. Nie pozostaje nic innego, jak tylko ją polecić dalej i wracać do niej co jakiś czas.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna! Najlepsza książka o stoicyzmie jaką do tej pory przeczytalem i napewno bede do niej wracał, W kazdym rozdziale krotki opis zasad w pigułce, cytaty i subiektywne rozwazania autora nad nimi w odniesieniu do dzisiejszych czasów. Mnie ta forma bardzo podeszla. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura obowiązkowa! Zaskakująco trafne rozwiązania na współczesne czasy, płynące z ust starożytnych mędrców, przefiltrowane i zinterpretowane rewelacyjnie przez autora! Chapeau bas
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie osobiscie ta ksiazka to zyciowy przewodnik. Chyba z zadnego innego “podrecznika o życiu” nie nauczyłem sie tyle co od Stoikow w interpretacji Pana Piotra Stankiewicza.