Czy umiem się dzielić?

Okładka książki Czy umiem się dzielić? autora Mo Willems, 9788362965847
Okładka książki Czy umiem się dzielić?
Mo Willems Wydawnictwo: Babaryba Seria: Świnka Malinka i Słoń Leon interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
58 str. 58 min.
interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
Świnka Malinka i Słoń Leon
Should I Share My Ice Cream?
2021-04-29
2021-04-29
58 min.
Nadia Włodarska

Kup Czy umiem się dzielić? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czy umiem się dzielić?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czy umiem się dzielić?

Dziś coś dla tych, którzy czasem mają problemy z dzieleniem się. 🐘"Czy umiem się dzielić?" to zabawna historia o słoniku Leonie, który kupuje sobie pyszną porcję lodów, lecz nagle przypomina sobie, że jego najlepsza przyjaciółka, świnka Malinka, też bardzo lubi lody. W głowie Leona rozpoczyna się walka między pragnieniem zjedzenia wszystkiego samemu a chęcią, by Malinka też była szczęśliwa. Co wygra: łakomstwo czy przyjaźń? Sprawdźcie sami!

💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼?

😁 Zbawane przedstawienie poważnego problemu. Dla dzieci dzielenie się jest dużym wyzwaniem. Dzięki obserwacji Leona może stać się to łatwiejsze.

📎 Prosta struktura, mocny przekaz
Tekstu nie ma dużo — myśli słonia prowadzą akcję, a fabuła jest klarowna i zrozumiała.

🎯Książka uczy, że dzielenie się nie musi być stratą — gest sprawia radość drugiej osobie i wzmacnia więzi. To dobry punkt wyjścia do rozmowy o uczuciach czy empatii.

📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼?

Myślę, że książki z tej serii spokojnie można pokazać dzieciom od 3. roku życia.

📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲

Dzielenie się jest dla dzieci dużym wyzwaniem. Widzę to, kiedy obserwuję moje dziewczynki. Ola jest starsza i bardziej empatyczna, bez problemów dzieli się z siostrą. Ale Ada jest mniejsza i póki co chce wszystko dla siebie, choć zdarzają się sytuację, kiedy upomina się o coś nie tylko dla siebie, ale też dla siostry. Podobnie jak Leon, który też chce dobra Malinki, ale nie potrafi opanować swojego łakomstwa. Efekt jest taki, że nikt nie korzysta, bo lody się roztapiają... Na szczęście malinka nie ma takiego dylematu i po prostu dzieli się z przyjacielem swoją porcją.

Historia jest niezwykle prosta i trafiająca do dzieci. To nasze pierwsze, ale bardzo udane spotkanie z serią, więc z pewnością zapoznamy się z innymi częściami. I Was do tego zachęcamy 🍀

Bardzo fajna książka o przyjaźni i dzieleniu się, którą świetnie się czyta na głos z pokazywaniem obrazków. Historyjka jest banalna ale jednocześnie jest w niej coś więcej niż morał "trzeba się dzielić, bo tak". Na przykładzie Leonka dowiadujemy się, że pragnienie żeby wszystko zachować dla siebie też jest normalne i że nadmierne przygotowywanie się do podzielenia się (czy pomocy) może doprowadzić do tego, że nasz genialny plan bycia najlepszym bytem we wszechświecie rozplacka się o podłogę jak lód z okładki.

Na szczęście wszystko w książeczce kończy się dobrze, a nawet zgodnie z tym, czego chciał Leonek tylko nie do końca w sposób jaki sobie wszystko zaplanował. I cała siła tych książeczek to właśnie zagrywanie zwrotami akcji, które są proste ale nie banalne i prymitywne.

Generalnie polecam.

Kolejna część przygód pary bohaterów skupia się bardziej na słoniu Leonie i jego rozterkach związanych z podzieleniem się lodem z przyjaciółką. W fajny sposób, bez zadęcia i moralizatorstwa autor pokazuje, dlaczego dzielimy się tym, co mamy. I z jakich powodów możemy nie chcieć się dzielić. Myślę, że każdy może znaleźć cząstkę siebie w Leonie (bo kto z nas nigdy nic nie zjadł ukradkiem, by nie dzielić się z dziećmi czy partnerem;) ).

51 użytkowników ma tytuł Czy umiem się dzielić? na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Czy umiem się dzielić? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czy umiem się dzielić?

Cytaty z książki Czy umiem się dzielić?

Dodaj cytat z książki Czy umiem się dzielić?