Jestem żabką!

Okładka książki Jestem żabką! autora Mo Willems, 9788367356107
Okładka książki Jestem żabką!
Mo Willems Wydawnictwo: Babaryba Seria: Świnka Malinka i Słoń Leon interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
56 str. 56 min.
interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
Świnka Malinka i Słoń Leon
I'm a Frog
2023-04-26
2023-04-26
56 min.
Nadia Włodarska

Kup Jestem żabką! w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jestem żabką!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jestem żabką!

Słoń Leon i świnka Malinka znowu nie zawodzą. Młody uczy się na nich czytać, młoda lubi oglądać obrazki, dla mnie najlepsze są prostota i humor historii tej dwójki bohaterów. Zresztą dzieci również śmieją się z tego, co spotyka zwierzęta na kartach książki. Fajnie, gdy lektura zadowala wszystkich.

Świnka Malinka i słoń Leon już od jakiegoś czasu, się znają i się przyjaźnią. Penego dnia Malinka postanawia się pobawić w udawanie i staje się żabką. Cierpliwie tłumaczy przyjacielowi, o co w tym wszystkim chodzi i mimo początkowego braku zrozumienia, w końcu Leon zaczyna bawić się z nią. Jak mu wyjdzie udawanie?

Zabawa w udawanie, odgrywanie ról, jest jedną z częstszych zabaw młodszych dzieci i według mnie jest bardzo ważna. Historia w książce jest doskonałym pomysłem do wspólnego przeczytania, a następnie porozmawiania o odgrywaniu różnych ról, a także aktorstwie.

Zdecydowanym plusem według mnie jest forma książeczki. Można ją czytać wspólnie z dzieckiem na role.

W książce znajdziemy ładne ilustracje, które przyciągają wzrok i zachęcają do sięgania po książkę.

Moim zdaniem książka pt.: „Jestem żabką! - Mo Willems – książka o zabawie w udawanie oraz wcielanie się w role” to wartościowa pozycja, którą zdecydowanie warto podarować dziecku.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - https://anka8661.blogspot.com/2023/10/jestemzabkawydawnictwobabaryba.html

Zabawa w udawanie, odgrywanie ról, jest jedną z częstszych...

Świnka 🐷 Malinka i słoń 🐘Leon to zgrany duet, który rozbawi niejednego ponuraka.

Jeśli jeszcze nie spotkacie tych sympatycznych bohaterów, to muszę Was uprzedzić, że prócz pokazanych tu części znajdziecie kolejne książeczki, a każda z pozycji zawiera odrębną, całkiem zabawną, a niekiedy pouczającą historię.

W trzech najnowszych książkach znajdziemy historie takie jak:

🐦Opowieść o gniazdku, które zostało założone w bardzo nietypowym miejscu.

🚙Przygotowania do wycieczki i planowanie jej w najdrobniejszych szczegółach.

🐸Historia o udawaniu żabki, bo przecież możemy być tym kim tylko chcemy.

Co ciekawe książki nie mają jedynie za zadanie nas rozbawić- na stronach znajdziemy też ukryty morał, co sprawia, że jeszcze chętniej wracamy do lektury.

Ilustracje są proste, tekstu jest niezbyt wiele, ale osobiście uważam, że to plus i duży ukłon w stronę młodszych czytelników.

W trzech najnowszych książkach znajdziemy historie takie...

22 użytkowników ma tytuł Jestem żabką! na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Jestem żabką! na półkach dodatkowych

Okładka książki Na placu budowy… pasą się krowy! Sherri Duskey Rinker, AG Ford
Na placu budowy… pasą się krowy! Sherri Duskey Rinker, AG Ford
Okładka książki Dziadkowie. Emocje i uczucia Aleksander Jasiński, Urszula Kuncewicz-Jasińska
Dziadkowie. Emocje i uczucia Aleksander Jasiński, Urszula Kuncewicz-Jasińska
Okładka książki Jano i Wito jadą autem Przemysław Liput, Wiola Wołoszyn
Jano i Wito jadą autem Przemysław Liput, Wiola Wołoszyn
Okładka książki Mamusiu, jak wielki jest świat? Sabine Bohlmann, Emilia Dziubak
Mamusiu, jak wielki jest świat? Sabine Bohlmann, Emilia Dziubak
Okładka książki Jak rozpoznać misia. Poradnik dla początkujących David Roberts, Michelle Robinson

Cytaty z książki Jestem żabką!

Dodaj cytat z książki Jestem żabką!