Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.

- publicystyka literacka, eseje
- 2021-05-19
- 2021-05-19
W wymarzonych dżinsach z pierwszego w mieście sklepu Levi’sa, żując gumę Turbo i z walkmanem przy pasku, z własną składanką „the best of”, jechało się na deskorolce oddać kasety video do wypożyczalni...
Lata 90. to czas szczególny. Kapitalizm po polsku dopiero raczkował i trzeba się było odnaleźć w nowych realiach. Niektórzy szybko się dostosowali – zbijali fortuny na produkcji pirackich kaset, handlowali, nagrywali, przegrywali albo kręcili filmy erotyczne. To również czas rozkwitu polskiej popkultury – wyrosłej z jednej strony z szarości i absurdu przełomu lat 80. i 90., a z drugiej z zachodniej popkultury, z której czerpaliśmy garściami, często bezkrytycznie.
Autor rozmawia ze świadkami i uczestnikami tamtych przemian, m.in.: właścicielem wypożyczalni kaset VHS, stadionowym handlarzem , twórcami gier video i kelnerką w nocnym klubie. O swoim biznesie z lat 90. opowiadają właściciele małej gastronomii, pierwsze szalone kroki w prywatnej stacji radiowej wspomina redaktor naturszczyk, a wydawca różowej prasy przybliża polski rynek erotyczny.
Jak oswajaliśmy się z supermarketami i jak rozpalał emocje pierwszy McDonald’s nad Wisłą? Kto dyktował modowe trendy, jak wyglądały reklamy telewizyjne, co jedliśmy na mieście, jakich filmów szukaliśmy w wypożyczalniach i co groziło za oddanie nieprzewiniętej kasety? Po jakie komiksy chodziliśmy do kiosków? Jak zaczął się w Polsce hip-hop i kto sprzedawał po sto tysięcy płyt?
Książka Wojciecha Przylipiaka to reportaż o rzeczywistości lat 90. Nie ma tu wielkiej polityki, są za to codzienne rozrywki, zwyczajne pasje, ekscytacje i nadzieje Polaków tamtych lat.
To książka o pokoleniu, ludziach, opowiedziana przez ich historie.
Kup Sex, disco i kasety video. Polska lat 90. w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.
Czas zmian, czyli polskie lata 90.
„Tak, to był ciekawy okres, szalony, intensywny. Czas zmian, które nie wszystkim i nie wszystkiemu wyszły na dobre. Epoka transformacji, podczas której cały świat patrzył na Polskę. W książce wracam do tego przełomowego okresu, pierwszych lat w nowej rzeczywistości”.
Lata 90. XX wieku to w Polsce czas gwałtownych zmian. W naszym kraju zmienił się system polityczny, przeszliśmy od komunistycznej dyktatury do demokracji. Zmienił się system ekonomiczny – kapitalizm zastąpił gospodarkę centralnie planowaną. Oczywiście te dwie zmiany były i są wielokrotnie opisywane i poddawane różnym analizom. To zrozumiałe, były to bowiem punkty zwrotne w historii Polski.
Jednak w latach 90. Zmieniało się dosłownie wszystko. Nasz kraj otwierał się na Zachód. Zmieniała się moda, wystrój mieszkań, nawyki żywieniowe, sposób spędzania wolnego czasu. Przemianie ulegał dosłownie cały dotychczasowy styl życia Polaków.
Przekonujemy się o tym, sięgając po nową książkę Wojciecha Przylipiaka pod tytułem „Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.” Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Muza. Autor jest dziennikarzem i miłośnikiem popkultury. Napisał już wcześniej „Czas wolny w PRL”.
Biorąc do ręki nową publikację Przykipiaka, dosłownie przenosimy się w czasie do lat 90. Były to dziwny czas, choć bardzo ciekawy zarazem. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że Polacy uczyli się życia na nowo. Ochoczo porzucali szary i nudny świat Polski Ludowej na rzecz zachodniego stylu życia. Wszystko, co „zachodnie i amerykańskie” automatycznie musiało być dobre, fajne i godne naśladowania. Oczywiście tak nie było, jednak wtedy nikt o tym nie myślał. Najważniejsze, że coś było „zachodnie”.
Książka składa się z ośmiu rozdziałów. Pierwszy z nich przypomina czytelnikom „hity z satelity i z wydea”. Naturalnie nie było wtedy internetu ani Netflixa. Królowały więc kasety video i ich wypożyczalnie, które powstawały niczym grzyby po deszczu. Wszyscy chcieli oglądać zachodnie filmy. Królowało oczywiście kino akcji, a także... erotyki. Również na małym ekranie zachodziły „wielkie przemiany”. Rodziła się nowoczesna telewizja, a jednym z jej głównych wyznaczników były pojawiające się reklamy.
Równie wielka zmiana nastąpiła w diecie Polaków. W 1992 roku w Warszawie otwarto pierwszy polski McDonald´s. Było to epokowe wydarzenie, które trafiło na czołówki serwisów informacyjnych. Do lokalu ustawiła się gigantyczna kolejka. Pierwszego dnia zrealizowano ponad dziesięć tysięcy zamówień. Dziś ta amerykańska sieciówka jest czymś naturalnym dla polskiego krajobrazu. Jednak w latach 90. Była to prawdziwa rewolucja. Być może był to najbardziej widoczny symbol zmian, jakie zachodziły w ówczesnej Polsce.
Lata 90. przyniosły metamorfozę polskich mieszkań. Zmieniał się wystrój i dostępne sprzęty. Zmieniała się także moda. Pojawiały się płyty z muzyką – oczywiście w większości pirackie. Na ulicach rozstawiały się stragany, budki i polowe łóżka, z których sprzedawano niemal wszystko. Zmiany nie ominęły także czytelnictwa, a popularność harlequinów jest tego najlepszym przykładem.
„Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.” to książka będąca swoistą nostalgiczną podróżą w czasie. Autor przypomina nam jak ciekawe, szalone, trudne i niewiarygodny były to lata. Stanowiły swoistą szkołę życia i pomost do nowej rzeczywistości. Niewątpliwym atutem książki są też liczne zdjęcia i ilustracje, które ilustrują opisywane procesy. Polecam.
Wojciech Sobański
Oceny książki Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.
867 użytkowników ma tytuł Sex, disco i kasety video. Polska lat 90. na półkach głównych- Przeczytane 532
- 2021 32
- 2022 21
- 2024 12
- 2023 10
- Legimi 10
- Reportaż 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sex, disco i kasety video. Polska lat 90.
Dla ludzi wychowanych w latach 80. i 90. wspaniała podróż w czasie. Można wrócić wspomnieniami do zapomnianych wątków, historii i pasji z dzieciństwa. Książki nie da się przeczytać na raz, ale wraca się do niej i smakuje ją powoli. Kto był dzieckiem w tamtych latach będzie bawił się bardzo dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna ciekawa książka autora, tym razem bardziej o mojej epoce.
Kolejna ciekawa książka autora, tym razem bardziej o mojej epoce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajnie tłumaczy pewne mechanizmy w społeczeństwie, sporo sobie przypomniałem. Dla dzieci z tego okresu bardzo warto.
Obiektywnie rzecz ujmując książka pana Przylipiaka jest dosyć siermiężnym i mocno wybiórczym przyczynkiem do dziejów Polski lat 90.
Brakuje w tej publikacji nakreślenia jakiegoś tła społeczno-politycznego, które pomogłoby osobom nieznającym tematu zaangażować się w jej lekturę. I tak mamy chaotyczne i mocno subiektywne wyliczanki niewiele wnoszące i mało zachęcające do wgłębienia się w dość ciekawą jednak tematykę przemian obyczajowo-kulturowych lat 90.
Była to jakaś tam podróż do przeszłości i przyznaję, że momentami nawet zakręciła się łza w oku czy też pojawił się uśmiech na twarzy, ale jako całość oceniam tę książkę raczej słabo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrakuje w tej publikacji nakreślenia jakiegoś tła społeczno-politycznego, które pomogłoby osobom nieznającym tematu zaangażować się w jej lekturę. I tak mamy chaotyczne i mocno subiektywne wyliczanki niewiele wnoszące i mało zachęcające do...
[ współpraca reklamowa ]
Powiem wam, że dużo nie będę w stanie napisać o tej książce, ponieważ to jedna z tych pozycji, po które trzeba sięgnąć samemu, żeby przeżyć to wszystko oraz poczuć klimat jaki daje. Ten reportaż po pierwsze jest pięknie wydany, wypełniony mnóstwem zdjęć, które jeszcze bardziej przybliżają czytelnikowi te czasy, czyli lata dziewięćdziesiąte. Na pewno autor się spisał bardzo dobrze, mamy tutaj mnóstwo informacji, które są podzielone na rozdziały, z których każdy mówi o czym innym. Miło było poznać trochę bliżej czasy, w których dorastali moi rodzice, ale... No właśnie zawsze musi być jakieś "ale", w tym wypadku jest ono jednak jak najbardziej pozytywne z pewnej strony. Otóż "Sex, disco i kasety video. Polska lat 90." utwierdziła mnie w przekonaniu, że żyję w nie tych czasach niż powinnam. Niby tamte lata były znacznie cięższe, ale jeśli mam być szczera to o wiele bardziej do mnie przemawiają niż te obecne. Osobiście bardzo polecam wam ten reportaż, a sama myślę, że jeszcze kiedyś po nią sięgnę.
[ współpraca reklamowa ]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowiem wam, że dużo nie będę w stanie napisać o tej książce, ponieważ to jedna z tych pozycji, po które trzeba sięgnąć samemu, żeby przeżyć to wszystko oraz poczuć klimat jaki daje. Ten reportaż po pierwsze jest pięknie wydany, wypełniony mnóstwem zdjęć, które jeszcze bardziej przybliżają czytelnikowi te czasy, czyli lata dziewięćdziesiąte. Na...
Garść opowieści sprawiających wrażenie wyssanych z palca.
Garść opowieści sprawiających wrażenie wyssanych z palca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem dobry reportaż, chociaż w porównaniu z "Zakupami..." wypadł Autorowi gorzej. Mamy tu duży rozmach tematów (od wystroju mieszkań po pornosy i imprezy depeszowców),ale często zostają one niestety potraktowane po łebkach, ograniczają się do suchego wymienienia kilku czy kilkunastu przykładów, z których po chwili nic nie zostaje w głowie. Dostajemy też dużo mniej relacji z pierwszej ręki, Autor przywołuje najczęściej swoje własne wspomnienia z czasów przełomu. No właśnie, i jest to niestety, paradoksalnie jak na reportaż historyczny, spory minus, gdyż związek emocjonalny z początkiem lat 90. jest tu tak silny, że treść zamienia się w rozentuzjazmowany, ale nie do końca przemyślany wartki strumień, jakbyśmy słuchali opowieści wujaszka o młodości w wojsku. Dowiadujemy się na przykład, w której wypożyczalni wideo w Słupsku pracowała ładna dziewczyna. No właśnie, co to obchodzi szerszą publiczność? Ja sama szukałam w książce szerszych, również swoich wspomnień. Niestety (jak dla mnie) reportaż ogranicza się do pierwszych lat po przemianach ustrojowych, nie sięga drugiej połowy lat 90., pełni mojego dzieciństwa. Może gdybym miała mniejszą liczbę w dowodzie, gdzieś bliżej Autora, to bardziej bym ten reportaż "poczuła", a tak, pozostaje mi dalej szukać czegoś bardziej dla mnie. Niemniej jednak "Sex..." to kopalnia ciekawostek i kawał bardzo dobrej roboty. Zachwyca również wydanie, na fajnym, grubym papierze, z ładną i przemyślaną szatą (ta czcionka!) i przede wszystkim licznymi kolorowymi, nastrojowymi zdjęciami.
Całkiem dobry reportaż, chociaż w porównaniu z "Zakupami..." wypadł Autorowi gorzej. Mamy tu duży rozmach tematów (od wystroju mieszkań po pornosy i imprezy depeszowców),ale często zostają one niestety potraktowane po łebkach, ograniczają się do suchego wymienienia kilku czy kilkunastu przykładów, z których po chwili nic nie zostaje w głowie. Dostajemy też dużo mniej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Przełom lat 80. i 90. oraz pierwsze lata ostatniej dekady XX wieku były w Polsce wielowymiarowe. Rzuciliśmy się na wszystko, co zachodnie, nie patrząc na jakość i sens. Także w popkulturze. Komunizm chcieliśmy wyciąć z życia, wrzucić do śmietnika i wysłać na wysypisko. [...] Chcieliśmy wreszcie chwytać świat po swojemu.”
Rzecz o entuzjazmie z jakim Polacy w latach 90. przyjęli zachodnią kulturę i konsumpcję. Początkowo bezkrytycznie, z czasem wyczuwając gorzki posmak wolności. Przylipiak przedstawia codzienne życie Polaków tamtych lat, pełne kontrastów i dynamicznych zmian.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzecz o entuzjazmie z jakim Polacy w latach 90....
"Sex, disco i kasety video" to obowiązkowa książka dla osób, których dzieciństwo lub młodość przypadała na lata dziewięćdziesiąte.
Możemy przeczytać w tej pozycji jak rozpoczął się boom na kasety VHS i zaczęły wyrastać jak grzyby po deszczu wypożyczalnie tychże kaset. Również przeczytamy o tym jak wkroczyła do nas telewizja satelitarna, jak zaczęły powstawać telewizje kablowe, co można było kupić na bazarach, jakie gazety były wówczas wydawane, o początkach sex szopów, pirackich kasetach i płytach, ogromnych nakładach książek i gazet, o Harlequinach i "Sadze o Ludziach Lodu", o pierwszych komputerach i grach, o tym co wówczas leciało w telewizji (m.in. kultowe "Na każdy temat" i telenowela "W labiryncie"),o pierwszych w Polsce McDonaldsach, o koncercie Michaela Jacksona, o kafejkach internetowych (wielokrotnie z nich korzystałam, bo kto miał Internet w domu?) i o wielu innych rzeczach, dziś już kultowych.
Warto sięgnąć po tę książkę i przenieść się w lata dziewięćdziesiąte. Dla jednych będą to wspomnienia, dla innych kompletnie nowe i zaskakujące fakty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura tej pozycji to była dla mnie nostalgiczna podróż do lat mojego dzieciństwa i rzeczy, które nigdy już nie wrócą, bądź już nawet zostały przeze mnie zapomniane, a dzięki tej książce odżyły na nowo.
Możemy przeczytać w tej pozycji jak...
Świetny wehikuł czasu!
Świetny wehikuł czasu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo słabo napisana, styl i język - złe. Ciężko się czyta. Poza tym bardzo subiektywna i zwyczajnie nudna, autor wymienia dużo rzeczy, a o każdej pisze strasznie mało i płytko. Ma się wrażenie, że ledwo co wie. Są też wtrącenia od jego znajomych, ale równie nieciekawe. Dowiemy się tylko, że jak autor był mały, to w takim miejscu stał taki kiosk, a sprzedawał tam taki pan i miał takie rzeczy. O tym ze 3 strony i kolejny temat opisany w podobny sposób.
Książka bardzo słabo napisana, styl i język - złe. Ciężko się czyta. Poza tym bardzo subiektywna i zwyczajnie nudna, autor wymienia dużo rzeczy, a o każdej pisze strasznie mało i płytko. Ma się wrażenie, że ledwo co wie. Są też wtrącenia od jego znajomych, ale równie nieciekawe. Dowiemy się tylko, że jak autor był mały, to w takim miejscu stał taki kiosk, a sprzedawał tam...