Kelnerki, barmani i wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL
To, co najciekawsze, zazwyczaj dzieje się na zapleczu.
Kim była kalkulatorka? Do jakiego warszawskiego lokalu można było się dostać tylko windą? Jak wyglądały dancingi i jak wodzirej „podkręcał” zabawę? Gdzie odbyła się pierwsza dyskoteka, a gdzie striptiz? Czy w barach mlecznych sztućce - jak u Barei - były na łańcuchach? Jak można było zostać dyskdżokejem i skąd brało się płyty? Kto w Maximie w Gdyni „sypał zielonymi”? Jak można było dorobić do pensji w WARS-ie i co serwowano w barach dworcowych? Gdzie po raz pierwszy i z czym podano pizzę, a gdzie można było zjeść homara lub żółwia?
Reportaż Wojciecha Przylipiaka to odkrywanie barwnego świata gastronomii i życia rozrywkowego sprzed lat. Swoimi wspomnieniami dzielą się dawni barmani, kelnerki i kucharki, dyskdżokeje i kabareciarze, pracownicy zarówno kultowych klubów, ekskluzywnych hoteli, restauracji, jak i barów mlecznych, barów szybkiej obsługi czy wagonów restauracyjnych.
Dzięki ich pasji i odrobinie szaleństwa świat obsługi klienta w PRL miał wiele odcieni. To właśnie jego niejednoznaczność i nieprzystawalność do tamtej rzeczywistości potrafią dziś najbardziej zaskoczyć.
To także sentymentalna i pełna uroku podróż po ulicach miast i miasteczek, gdzie znajdowały się lub nadal istnieją wspominane lokale gastronomiczne.
Jak pisze autor: odkrywanie tego świata sprzed lat było jak otwieranie szufladek w sekretarzyku, w każdej inny skarb, a czasami pustka i brud.
Kup Kelnerki, barmani i wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opinia społeczności
Kelnerki, barmani i wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL
Oceny książki Kelnerki, barmani i wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL
168 użytkowników ma tytuł Kelnerki, barmani i wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL na półkach głównych- Chcę przeczytać 114
- 2025 4
- Posiadam 📚 1
- Literatura faktu 1
- Stosik biblioteczny 1
- PRL 1
- 📚MW 1
Tagi i tematy do książki Kelnerki, barmani i wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL
Cytaty z książki Kelnerki, barmani i wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL
Dodaj cytat z książki Kelnerki, barmani i wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kelnerki, barmani i wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL
Kolejna dobra książka Wojciecha Przylipiaka. Tym razem autor skupił się na gastronomii w okresie PRL. Możemy przeczytać w niej o tym jak wyglądały przybytki, gdzie serwowano jedzenie, jaką pracę wykonywał kelner, kucharz, jak było z dostępnością towarów i jak działali kontrolerzy. Możemy również dowiedzieć się, dlaczego bary mleczne były tak niesamowicie popularne i jak powstawały pierwsze polskie bary z fast foodami.
Autor zabiera nas również w podróż pociągiem i do wagonu restauracyjnego WARS, w którym praca to był prawdziwy zapiernicz i niewielu dawało tam radę utrzymać się na dłużej, choć zajęcie to dawało wiele profitów, szczególnie przy podróżach zagranicznych.
Dzięki autorowi zawitaliśmy również do dyskotek, na dancingi, do klubów studenckich, słynnych i ekskluzywnych lokali, a także na pokład Batorego.
Autor w wielu kwestiach oddał głos ludziom, którzy pracowali w gastronomii w czasach PRL i zgodzili się podzielić z czytelnikami swoimi wspomnieniami i przeważnie są to miłe wspomnienia, choć praca była ciężka.
Książkę się lekko i przyjemnie czyta. Zawiera bardzo dużo zdjęć, wiele z nich unikalnych, bo większości opisywanych lokali nie ma już na kulinarnej mapie Polski.
Warto sięgnąć po "Kelnerki, barmani, wodzireje" i przenieść się w świat PRL-owskich restauracji, budek z piwem, czy barów mlecznych. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzas PRL powinno się rozdzielić, bo w tak długim okresie przeszło 50 lat wiele się działo. Inni rządzący, inne obostrzenia i zasady. Autor opisuje wszystko od lokali po jedzenie, zabawy jak i muzykę. Fajnie tak sobie co nieco o tamtych czasach poczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo lekturze "Sex, disco.." tego autora, nie spodziewałem się tutaj niczego dobrego, ale jestem mile zaskoczony. Ta pozycja wciągnęła mnie dużo bardziej niż poprzednia. Jest zdecydowanie lepiej napisana, łączy się w spójną opowieść o szeroko pojętych usługach gastronomicznych słusznie minionej epoki. Nostalgiczna podróż w czasie dla osób które miały okazję żyć w tamtych czasach, ale też może posłużyć jako przewodnik po lokalach którym udało się przetrwać do dzisiaj, jak kultowy "Pasztecik" w Szczecinie czy bar mleczny "Bambino" w Warszawie. Sporym atutem jest duża liczba zdjęć z epoki.
Po lekturze "Sex, disco.." tego autora, nie spodziewałem się tutaj niczego dobrego, ale jestem mile zaskoczony. Ta pozycja wciągnęła mnie dużo bardziej niż poprzednia. Jest zdecydowanie lepiej napisana, łączy się w spójną opowieść o szeroko pojętych usługach gastronomicznych słusznie minionej epoki. Nostalgiczna podróż w czasie dla osób które miały okazję żyć w tamtych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPłaska historia o barwnym aspekcie życia w PRL-u. Zaletą są liczne zdjęcia, ale to nie zmienia odczucia znudzenia lekturą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoprzednie książki Wojciecha Przylipiaka dotyczące czasów PRL były jak dla mnie bardziej ciekawe i wciągające. Być może tematyka bardziej do mnie trafiła. Tak czy inaczej należy docenić ogrom pracy wykonanej przez autora. Ilość osób, z którymi rozmawiał, ciekawostek i anegdot, które zgromadził budzi respekt. Czekamy na kolejną książkę tego autora. Ciekawe jakie zagadnienie z "czasów słusznie minionych" weźmie pod lupę.
Poprzednie książki Wojciecha Przylipiaka dotyczące czasów PRL były jak dla mnie bardziej ciekawe i wciągające. Być może tematyka bardziej do mnie trafiła. Tak czy inaczej należy docenić ogrom pracy wykonanej przez autora. Ilość osób, z którymi rozmawiał, ciekawostek i anegdot, które zgromadził budzi respekt. Czekamy na kolejną książkę tego autora. Ciekawe jakie zagadnienie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPRL w anegdocie i wspomnieniach gastronomicznych, od barów mlecznych przez WARS do Maxma w Gdyni. Wspaniała liczba zdjęć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskakująco wciągający owoc doskonałej pracy badawczej. Nawet jeżeli tematyka książki nie należy do twoich zainteresowań to z pewnością nie będziesz żałował poświęconego na nią czasu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"'Kelnerki, barmani i wodzireje' to fascynująca podróż w czasie, szczególnie atrakcyjna dla pokolenia lat 80. Książka przykuwa uwagę bogactwem materiału wizualnego - liczne fotografie i ryciny nie tylko uzupełniają tekst, ale też sprawiają, że lektura płynie wartko i przyjemnie.
Sposób przedstawienia tematu przez Wojciecha Przylipiaka wciąga czytelnika, a wartka narracja w połączeniu z bogatą dokumentacją wizualną tworzy spójną i interesującą całość. To pozycja, która pozwala lepiej zrozumieć kulturę gastronomiczną i rozrywkową minionych dekad.
Na szczególną uwagę zasługuje przystępna forma przekazu - książkę czyta się jednym tchem, co jest niewątpliwą zaletą przy tak dokumentalnym charakterze publikacji. Polecam szczególnie osobom zainteresowanym historią społeczną i kulturową Polski."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSposób przedstawienia tematu przez Wojciecha Przylipiaka wciąga czytelnika, a wartka narracja...
Sentymentalna podróż do kulinarnego (i nie tylko) PRL-u. Wykwintne restauracje, bary mleczne, pijalnie piwa, wagony restauracyjne oraz dancingi to miejsca opisywane w tej książce. Autor się dobrze przygotował i z wieloma osobami rozmawiał. Masa zdjęć. Dla mnie to przerywnik w czytaniu ale bardzo przyjemny przerywnik.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toReportaż nie jest moim pierwszym wyborem, gdy decyduję się na jakąś książkę, ale ten zaciekawił mnie tematyką. Przenosi nas w przeszłość, do czasów PRL-u i pozwala odkryć barwny świat gastronomii sprzed lat.
Dziś normalne jest, że chodzimy do kawiarni, barów, restauracji. Wiemy, czego się spodziewać w tych miejscach, są swojskie i powinny dobrze karmić....choć i dziś różnie to bywa. Ale dzięki tej publikacji i wspomnieniom ludzi, którzy pracowali jako barmani, kelnerki, dyskdżokeje, wodzireje, zarówno w ekskluzywnych miejscach, jak i zwykłych barach a także barach mlecznych i wagonach restauracyjnych, możemy poczuć jak to kiedyś było.
Wspomnienia te nacechowane są nostalgią, powrotem do lat młodości i czasów, w których nie było kolorowo, ale nasi bohaterowie wspominają je z sentymentem.
A w zależności od tego, czy wędrujemy przez duże miasta czy małe miasteczka, poznajemy lokale aspirujące do miana ekskluzywnych czy wręcz przeciwnie.
Dla nas dziś, niektóre sytuacje wydają się być co najmniej dziwne, ale takie to były czasy. Czasy pełne absurdów, w każdej dziedzinie życia.
Część opisywanych lokali działa do dziś, obroniła się w czasie transformacji, po niektórych zostały tylko wspomnienia.
Autor okrasił te publikacje mnóstwem zdjęć co sprawia, że jej lektura jest jeszcze bardziej interesująca.
Wybierzcie się w tę kulinarną podróż do PRL-u. Zobaczcie jak wyglądało to gastronomiczne eldorado. Mnie naprawdę wciągnął ten reportaż i Wam go polecam. Może być też doskonałym pomysłem na prezent dla rodziców czy dziadków. Taką wspomnieniową podróżą w przeszłość.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś normalne jest, że chodzimy do kawiarni, barów, restauracji. Wiemy, czego się spodziewać w tych miejscach, są swojskie i powinny dobrze karmić....choć i dziś różnie...