Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa

Okładka książki Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa autora Daniel Jones, 9788382341393
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Daniel Jones Wydawnictwo: Prószyński i S-ka literatura piękna
Modern Love, Revised and Updated: True Stories of Love, Loss, and Redemption
2021-05-18
2021-05-18
2019-09-03
Magdalena Rychlik

Kup Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa

Oceny książki Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa

„Miłość nie jest czymś, co się znajduje. Miłość jest czymś, co się buduje, często na zgliszczach własnych oczekiwań”.

Tym zdaniem Daniel Jones, wieloletni redaktor słynnej kolumny w „The New York Times”, zdaje się streszczać dekady pracy nad tekstami o ludzkich namiętnościach. W swojej antologii udowadnia, że o uczuciach powiedziano już wszystko, a jednak każdy z nas przeżywa je w sposób unikalny. Moja ocena to rzetelne 7/10: to lektura kojąca, momentami bolesna, ale przede wszystkim niezwykle prawdziwa, choć jak każdy zbiór – nieco nierówna.

Mozaika ludzkich losów
Siłą tej książki jest jej różnorodność. Nie znajdziemy tu wyłącznie lukrowanych opowieści o „żyli długo i szczęśliwie”. Jones wybiera historie o miłości spóźnionej, utraconej, toksycznej, a także tej najtrudniejszej – do samego siebie. Autorzy esejów to ludzie tacy jak my: borykający się z chorobami, samotnym rodzicielstwem czy lękiem przed bliskością w świecie zdominowanym przez aplikacje randkowe. Ta autentyczność sprawia, że podczas lektury wielokrotnie towarzyszy nam poczucie wspólnoty doświadczeń. Niektóre teksty są napisane z literackim kunsztem, inne uderzają prostotą, ale niemal każdy niesie ze sobą ładunek szczerości, którego próżno szukać w fikcji.
Antologie mają to do siebie, że nie każdy głos rezonuje z czytelnikiem z taką samą siłą. Obok esejów wybitnych, które zostają w pamięci na lata, trafiają się fragmenty słabsze, ocierające się o banał lub zbyt hermetyczne. Momentami można odnieść wrażenie, że amerykański kontekst niektórych opowieści jest nieco odległy od polskiej wrażliwości, co buduje dystans. Ponadto, czytanie całego zbioru „na raz” może prowadzić do emocjonalnego przesytu – to zdecydowanie książka do dawkowania, czytana po jednej historii do porannej kawy.

Modern Love to literackie lustro, w którym każdy przejrzy się inaczej. Daniel Jones stworzył kronikę współczesnego serca, która uczy empatii i przypomina, że w swoich miłosnych zmaganiach nigdy nie jesteśmy sami. To idealna pozycja dla tych, którzy od romansowych schematów wolą słodko-gorzki smak prawdziwego życia.

Wahałam się czy 5 czy 6. Ale myślę, że pomiędzy. Brakuje mi tu oceny "dość dobra" :) Wiele odcieni miłości ale naprawdę wiele mam na myśli "w każdą stronę i do każdego". I to największy atut i jednocześnie wyzwanie dla czytelnika. Bo w niektóre historie ciężko jest wejść i trudno odczuwać empatię. Właśnie dlatego, że niektóre doświadczenia są nam tak dalekie, że nigdy nie będą nas dotyczyć. Myślę, że dzisiaj tak pędzimy ze wszystkim, iż tylko niektóre książki są nas w stanie pochłonąć na tyle by się nad nimi zastanawiać. A przecież o to chodzi w czytaniu - by wyciągać wnioski - uczyć się na każdej niemal historii, choć ociupinkę. A tu nie ma prostych wniosków. Opowiadania są krótkie ale trzeba się zatrzymać by zastanowić się co autor NAPRAWDĘ CHCIAŁ POWIEDZIEĆ. Najbardziej zapamiętałam 2 historie: o dziecku które miało być niepełnosprawne i o dobrym rodzicu i małżonku, który zapadł na Alzheimera. (jedna z nich bo poruszyła najgłębiej schowanie "niechciejstwa" i pytania a jedna bo doświadczyłam jak to jest gdy człowiek odchodzi w nicość - za życia). Warto chociaż przewertować i znaleźć opowieści bliskie sobie lub swoim dylematom. Wbrew pozorom nie jest to łatwa książka.

Większość historii mocno średnia - niezbyt wciągające, a czasem wręcz nieciekawe. Kilka z nich rzeczywiście mnie ujęło, ale to raczej wyjątki. Brakowało mi trochę opisów i pogłębienia poszczególnych wątków, ale rozumiem, że po prostu forma była ograniczająca i brakowało miejsca na przedstawienie szerszego kontekstu.

Na postawie książki powstał serial, który mojej ocenie jest zdecydowanie lepszy niż jego pierwowzór - każda historia jest w nim przedstawiona w inny sposób, wszystkie wzbudzają dużo emocji. W odróżnieniu od książki, gdzie wszystko zlewa się w jedną całość i nic nie budzi żadnych głębszych uczuć.

Na postawie książki powstał serial, który mojej ocenie...

327 użytkowników ma tytuł Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa na półkach głównych
88 użytkowników ma tytuł Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa na półkach dodatkowych

Daniel Jones
Daniel Jones
Jest redaktorem jednej z najpopularniejszych rubryk "The New York Timesa" - "Modern Love", którą prowadzi od 2004 roku. Jest autorem kilku książek, m.in. "Love Illuminated: Exploring Life's Most Mystifying Subject with the Help of 50,000 Strangers","The Bastard on the Couch: 27 Men Try Really Hard to Explore Their Feelings About Love, Loss, Freedom, and Fatherhood", a także powieści "After Lucy", która była finalistką Barnes & Noble Discover Award. Jones prowadzi również bardzo lubiany podcast "Modern Love". Mieszka w Nowym Jorku i w Northampton.

Cytaty z książki Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa

Daniel Jones Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa Zobacz więcej

Video

Video