Żywa i martwa

- 2021-05-18
- 2021-05-18
Maja jest przekonana o własnej śmierci, ale nadal musi funkcjonować w świecie żywych. Zmarłej w tragicznych okolicznościach matki nie pamięta, a ojciec nie radzi sobie z chorobą córki. Tymczasem szkolna psycholożka, zaangażowana w pomoc nastolatce, zaczyna otrzymywać wiadomości z pogróżkami. Komuś zależy, by kobieta przestała interesować się Mają i jej rodziną. Co zdarzyło się w Stanach? Czy klucz do teraźniejszości tkwi w przeszłości? Czy Maja ma jeszcze szanse na ratunek? Ta powieść jest jak cios między oczy. Zachwieje waszym spokojnym światem, a mimo to nie oderwiecie się od niej, dopóki nie przewrócicie ostatniej strony.
Kup Żywa i martwa w ulubionej księgarni
Oceny książki Żywa i martwa
444 użytkowników ma tytuł Żywa i martwa na półkach głównych- Przeczytane 246
- 2022 11
- 2021 10
- 2024 7
- Legimi 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żywa i martwa
Książka przez długi czas sprawiała na mnie dość dziwne wrażenie - trudno było jednoznacznie określić, czym właściwie jest. Momentami wyglądała jak romans, chwilami jak kryminał, a przez sporą część historii miałam poczucie lekkiego chaosu i nie do końca wiedziałam, w jakim kierunku to zmierza.
Dopiero z czasem pewne wątki zaczynają się układać i nabierać sensu, choć wiele kluczowych informacji pojawia się dopiero pod koniec. Historia jest mroczna i porusza bardzo trudne tematy, które długo pozostają w cieniu i stopniowo wychodzą na powierzchnię.
To zdecydowanie jest lektura dla wytrwałych czytelników, którzy lubią historie odsłaniające swoje tajemnice bardzo powoli.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDopiero z czasem pewne wątki zaczynają się układać i nabierać sensu, choć wiele...
Powieść straszna i piękna zarazem. Rewelacyjnie przedstawione są stany psychiczne poszczególnych osób. A rzeczywistość okazuje się najprostsza z możliwych, ale najtrudniejsza do zaakceptowania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMroczny thriller, gorzki i straszny. Mnóstwo emocji, tajemnic, niedomówień.
Bohaterka uważa, że nie żyje. Dlaczego? Co spowodowało taką traumę?
Przeszłość, tam kryje się powód. Jak bardzo bliscy mogą skrzywdzić, gdy drzemie w nich potwór....
Mroczny thriller, gorzki i straszny. Mnóstwo emocji, tajemnic, niedomówień.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterka uważa, że nie żyje. Dlaczego? Co spowodowało taką traumę?
Dawno żadna książka nie zrobiła na takiego wrażenia!!!!!! Od początku chciało się więcej o więcej. Pomysł, sposób narracji - super! Jeszcze mam ją w głowie. Gorąco POLECAM
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Żywa i martwa" Magdaleny Zimniak to książka, która głęboko mnie poruszyła i na długo pozostanie w mojej pamięci. Historia Mai, przekonanej o własnej śmierci, a jednocześnie zmuszonej do życia wśród nas, żywych, jest niezwykle intrygująca i pełna emocji. Zmarłej matki, która zginęła w tragicznych okolicznościach, Maja nie pamięta, a jej ojciec wydaje się bezradny wobec choroby córki. Kiedy szkolna psycholożka, próbująca pomóc dziewczynie, zaczyna otrzymywać pogróżki, atmosfera gęstnieje. Ktoś bardzo chce, by Maja i jej rodzina pozostali w cieniu tajemnicy.
Intrygujące jest, jak autorka łączy wątki przeszłości z teraźniejszością, zadając pytanie, co naprawdę wydarzyło się w Stanach i czy rozwiązanie zagadki tkwi w dawno minionych wydarzeniach. Czy Maja ma jeszcze szansę na normalne życie? Każda strona tej książki jest jak cios między oczy, destabilizując nasz spokojny świat i zmuszając do refleksji. Mimo to nie można się od niej oderwać, aż do samego końca. "Żywa i martwa" to powieść, która z pewnością zachwyci każdego, kto ceni literaturę pełną napięcia, emocji i głębokich psychologicznych portretów.
Jednym z największych atutów powieści jest sposób, w jaki Magdalena Zimniak buduje atmosferę napięcia i niepewności. Czytając, czułam, jakby każda kolejna strona odkrywała nowy, niepokojący fragment układanki. Relacja Mai z jej ojcem oraz dynamiczna interakcja z psycholożką są przedstawione z niezwykłą wnikliwością, co sprawia, że postacie stają się nam bardzo bliskie.
Warto również wspomnieć o warstwie emocjonalnej tej książki. Autorka nie boi się poruszać trudnych tematów, takich jak trauma, psychiczne cierpienie, rodzinne tajemnice, a także molestowanie, przemoc seksualna, kazirodztwo, seksoholizm, i nastolatka z zespołem Cotarda. To wszystko sprawia, że "Żywa i martwa" jest nie tylko thrillerem psychologicznym, ale także głęboką analizą ludzkich emocji i relacji.
Nie sposób pominąć stylu pisania Zimniak – jej język jest plastyczny, pełen obrazowych opisów, które pomagają wciągnąć nas w świat przedstawiony. Dialogi są naturalne, a tempo akcji idealnie wyważone, co sprawia, że książkę czyta się z niesłabnącym zainteresowaniem.
Zakończenie powieści jest równie mocne, jak jej początek. Kiedy wszystkie wątki zaczynają się splatać, a tajemnice wychodzą na jaw, nie sposób oderwać się od lektury. Autorka doskonale balansuje między rozwikływaniem zagadki a zachowaniem odpowiedniego tempa akcji, co sprawia, że każda strona przynosi nowe emocje i zaskoczenia.
To, co szczególnie doceniam w "Żywa i martwa", to jej wielowarstwowość. Magdalena Zimniak nie poprzestaje na powierzchownym opisie wydarzeń, ale głęboko wnika w psychikę swoich bohaterów. Dzięki temu książka staje się nie tylko thrillerem, ale również psychologicznym studium traum i ich wpływu na życie jednostek oraz ich relacje z innymi.
Również tło wydarzeń – zarówno polskie, jak i amerykańskie – jest przedstawione bardzo wiarygodnie i z dbałością o szczegóły. To dodaje powieści realizmu i sprawia, że jeszcze bardziej angażujemy się w losy bohaterów.
"Żywa i martwa" to książka, która wciąga od pierwszej do ostatniej strony, porusza najgłębsze struny naszej duszy i zmusza do refleksji nad własnym życiem. To historia, która pozostaje w pamięci na długo po zakończeniu lektury, przypominając, jak kruche i jednocześnie silne potrafi być ludzkie życie. Dla mnie była to niezwykle satysfakcjonująca i emocjonalna podróż, którą gorąco polecam każdemu czytelnikowi poszukującemu literatury z prawdziwą głębią i napięciem.
Podsumowując, "Żywa i martwa" to powieść, która trzyma w napięciu do ostatniej strony, jednocześnie oferując głębokie i przejmujące spojrzenie na ludzką psychikę. Jest to lektura, która na długo pozostanie w pamięci, zmuszając do przemyśleń i ponownego zdefiniowania własnego spojrzenia na życie i śmierć. Gorąco polecam tę książkę wszystkim, którzy poszukują literatury ambitnej, a zarazem porywającej.
"Żywa i martwa" Magdaleny Zimniak to książka, która głęboko mnie poruszyła i na długo pozostanie w mojej pamięci. Historia Mai, przekonanej o własnej śmierci, a jednocześnie zmuszonej do życia wśród nas, żywych, jest niezwykle intrygująca i pełna emocji. Zmarłej matki, która zginęła w tragicznych okolicznościach, Maja nie pamięta, a jej ojciec wydaje się bezradny wobec...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZespół Cotarda, kazirodztwo, eutanazja - książka porusza wiele ciężkich tematów. Daję 6, bo mimo ciekawej tematyki ciężko mi się ją czytało, może nie do końca trafiła w mój gust.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedyś- Kamila wyjeżdża do Stanów, pracuje aby po powrocie do Polski mieć 'lepszy start'. Tam też poznaje Johna, przystojnego lekarza, którego pokochała, podobno z wzajemnością.
Teraz - Maja wraca ze Stanów gdzie wraz z ojcem odwiedziła babcie. Wraca martwa...takie przynajmniej ma wrażenie, tak się czuje. Szkolna psycholog wraz z innymi nauczycielami widzi zmianę jaka zaszła w dziewczynie po wakacjach, próbuje rozwikłać zagadkę jej zachowania.
Powiedzieć,że książki Magdaleny Zimniak są głębokie pod względem psychologii bohaterów, to nic nie powiedzieć. Autorka genialnie wchodzi w psychikę człowieka, budując niesamowicie realistyczne portrety psychologiczne bohaterów.
Zgrabnie manewruje w czasie, odkrywając przed czytelnikiem kawałek po kawałku całą historię. Rzeczy, zdarzenia jakie wpłynęły na zachowanie poszczególnych osób.
Zaskakuje z każdą rozwiązaną zagadką, bo jest ich wiele.
Książki nie da się odłożyć, wciąga...pod koniec jedynie musiałam zrobić sobie przerwę, bo ładunek emocjonalny tam zawarty mnie zmiótł.
Poruszanym, głównym tematem w książce jest krzywda dziecka,więc jeśli nie lubicie i macie problem z czytaniem o tym, nie będzie to lektura dla Was. Jednak jeśli czytacie takiego rodzaju książki to polecam.
Świetny thriller psychologiczny!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz - Maja wraca ze Stanów gdzie wraz z ojcem odwiedziła babcie. Wraca martwa...takie przynajmniej ma wrażenie, tak się czuje. Szkolna psycholog wraz z innymi nauczycielami widzi zmianę jaka...
Wow! To był kawał naprawdę mocnego thrillera i ciężko było mi się oderwać od słuchania tego audiobooka. Pierwszy raz zetknęłam się z postacią dotkniętą Zespołem Cotarda (bohaterka myślała, że nie żyje) i naprawdę mną ten motyw wstrząsnął. Do tego wątek kryminalny z przeszłości, który z każdym rozdziałem po trochu został odkrywany zaangażował mnie do pochłonięcia tego audiobooka w kilka dni. Jestem ogromną fanką autorki i mega się cieszę, że jeszcze tyle jej powieści przede mną : )
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd początku wiedziałam o co chodzi. A przynajmniej miałam podejrzenia, które się sprawdziły. Trochę cieżko się to czytało przez chorobę Maji, która uważała że jest martwa. Z tego powodu początek książki mocno mnie zdezorientował i musiałam upewić się czy nie czytam jakiejś fantastyki. Jeśli ktoś jest wrażliwy na tematy pedofilii i kazirodztwa, powinien tą książkę omijać szerokim łukiem.
Od początku wiedziałam o co chodzi. A przynajmniej miałam podejrzenia, które się sprawdziły. Trochę cieżko się to czytało przez chorobę Maji, która uważała że jest martwa. Z tego powodu początek książki mocno mnie zdezorientował i musiałam upewić się czy nie czytam jakiejś fantastyki. Jeśli ktoś jest wrażliwy na tematy pedofilii i kazirodztwa, powinien tą książkę omijać...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka, to moje odkrycie roku. Jestem w trakcie słuchania audiobooka. Nie mogę się na razie połapać, o co chodzi. Ale książka jest ciekawa, nie nudzi mnie, dlatego nie mogę się oderwać. Po skończeniu, napiszę więcej....
Edit: poruszająca, wstrząsająca. Nie da się czytać cały czas, musiałam robić przerwy. Jest bardzo mocna i porusza ważne tematy. Nigdy nie słyszałam o chorobie, którą porusza autorka. Jestem w szoku. Człowiek uczy się przez całe życie.
Bardzo polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEdit: poruszająca, wstrząsająca. Nie da się czytać cały czas, musiałam robić przerwy. Jest bardzo mocna i porusza ważne tematy. Nigdy nie słyszałam o...