Hotel Wielkie Prusy

Okładka książki Hotel Wielkie Prusy autora Bohdan Kołomijczuk, 9788365554727
Okładka książki Hotel Wielkie Prusy
Bohdan Kołomijczuk Wydawnictwo: Wydawnictwo ANAGRAM kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
готель великий Пруссія
2020-12-06
2020-12-06
Ryszard Kupidura

Kup Hotel Wielkie Prusy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Hotel Wielkie Prusy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hotel Wielkie Prusy

Książka bardzo chaotyczna, w trakcie czytania można się pogubić, kto, co, jak, dlaczego, choć na koniec wszystko samo się rozwiązuje w cudowny sposób. Za dużo też wątków, przez co ciężko powiedzieć, o czym jest ta książka.

Ukraiński kryminał retro sprzed pierwszej wojny światowej. Akcja skacze pomiędzy Lwowem i Berlinem, by osiąść w Poznaniu.
Powieść jest napisana sprawnie, ale mało wiarygodnie. Sporo przerysowań a opisy półświatka to już raczej fantasy a nie kryminał.
Główny bohater, jedyny rusiński oficer lwowskiej policji, to w porównaniu z Sherlockiem Holmesem czy Herculesem Poirot geniusz spostrzegawczości i dedukcji, a przy tym macho, Casanova i bokser, mimo średniego wieku.
Plus to pomysłowość i "bogactwo" ciągle zmieniającejsię akcji, gdzie trup się ściele, wybuchają pożary, walczą że sobą i zdradzają swój kraj oraz partnerów bądź małżonków, którzy i tak im to wspaniałomyślnie wybaczają.
Minusem są też błędy historyczne. W 1905 nie było jeszcze komunistów. Lenin i reszta działali jako jedno skrzydło (bolszewickie) Socjaldemokratycznej Partii Rosji. Nie znano także wówczas pojęcia "robot", które wymyślił Karel Capek w okresie międzywojennym. No i Polak z Rusinem (Ukraińcem) nie nazywaliby między sobą Lwowa Lembergiem a Poznania - Posenem.
Wisienką na torcie jest postać pułkownika Redla, postaci historycznej, znanej m.in. z filmu pod tym samym tytułem w reżyserii Istvana Szabo z Klausem Marią Brandauerem w głównej roli oraz postać niemieckiego polityka socjaldemokratycznego Friedricha Eberta.
Można przeczytać, ale nic nadzwyczajnego.

Trochę przekombinowana i wolę kryminały retro w bardziej eleganckim stylu Christie czy Conan Doyle.

62 użytkowników ma tytuł Hotel Wielkie Prusy na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Hotel Wielkie Prusy na półkach dodatkowych