Życie na naszej planecie. Moja historia, wasza przyszłość

- 2021-02-10
- 2021-02-10
- 2020-10-01
- Paulina Surniak
„W chwili, kiedy to piszę, mam dziewięćdziesiąt cztery lata. Przeżyłem naprawdę niezwykłe życie. Dopiero teraz to do mnie dociera. Miałem szczęście. Podróżowałem w dzikie miejsca i kręciłem filmy o stworzeniach, które je zamieszkują. Dzięki temu dobrze poznałem naszą planetę. Na własne oczy przekonałem się, jaka jest cudowna i różnorodna. Byłem świadkiem wspaniałych spektakli i poruszających dramatów.”
David Attenborough – najsłynniejszy przyrodnik świata i legendarny dokumentalista, a do tego jeden z najbardziej rozpoznawalnych głosów w telewizji. Swoją karierę rozpoczynał wraz z narodzinami brytyjskiej stacji BBC. Dzięki jego programom mogliśmy dotrzeć w najdalsze zakątki na Ziemi, dotąd nieodkryte przez człowieka; poznać zwierzęta, których nigdy byśmy nie spotkali.
Świat, w którym żyjemy, zmienił się nie do poznania na jego oczach. Był świadkiem tego, jak człowiek niszczy swój dom. Postępująca zagłada bioróżnorodności planety jest prawdziwą tragedią naszych czasów, a jej dowody są wszędzie. Możemy to zmienić, jeśli zaczniemy działać teraz. David Attenborough jest właściwą osobą, która może wskazać nam drogę.
Kup Życie na naszej planecie. Moja historia, wasza przyszłość w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Życie na naszej planecie. Moja historia, wasza przyszłość
Najważniejsza i najwspanialsza książka jaką czytałam. Każdy powinien po nią sięgnąć. Ciągle słyszymy w mediach o globalnym ociepleniu i coraz mniejszej bioróżnorodności na Ziemi, lecz większość z nas po usłyszeniu tych wiadomości przejmuje się przez chwilę, a potem o wszystkim zapomina i żyje jak dotychczas. Mimo głosu naukowców nawołujących do zmiany naszego stylu życia i priorytetów, nic sobie z tego nie robimy. Ta książka uświadomi nas, że już dziś musimy zmienić nasze myślenie i postępowanie. Pokaże nam do czego musimy dążyć, abyśmy wciąż mogli żyć. Książka zaczyna się od opisu świata, jakiego doświadczył David Attenborough od roku 1937 do 2020 uwzględniając ludność świata, stężenie dwutlenku węgla w atmosferze oraz dzikie obszary na Ziemi. Przyglądamy się jego dokonaniom w tworzeniu seriali przyrodniczych dla stacji BBC oraz zmianom, które dokonywały się na naszej planecie w ciągu tych lat. Później możemy przeczytać o możliwych scenariuszach, które mogą czekać nas w niedalekiej i nieco dalszej przyszłości. Nie będzie to dla nikogo dużym zaskoczeniem, gdy powiem, że scenariusze te są straszne i zwiastują zagładę wszystkiego, co do tej pory znaliśmy. Wszystko to jest poparte wieloma rzetelnymi badaniami. Ostatni rozdział daje nam jednak nadzieję. Są sposoby, które prawdopodobnie mogą nas uratować. Nas i wiele gatunków, których pozbywaliśmy się z tego świata przez nasze lekkomyślne dążenie do posiadania coraz więcej, bez względu na towarzyszące temu szkody. Gdyby każdy przeczytał tę książkę i schował jej treść głęboko w swoim sercu, świat byłby piękniejszym miejscem. Jesteśmy w stanie wiele zdziałać, lecz już dziś musimy zaangażować się w zmiany i troskę o naszą planetę. Każdy z nas musi zacząć od siebie i swojej wizji postrzegania świata, aby można było te zmiany wprowadzić na skalę światową, a w efekcie uratować wiele istnień.
Oceny książki Życie na naszej planecie. Moja historia, wasza przyszłość
2490 użytkowników ma tytuł Życie na naszej planecie. Moja historia, wasza przyszłość na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 375
- Przeczytane 1 083
- 2021 64
- 2022 32
- Legimi 14
- Popularnonaukowe 13
- 2023 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie na naszej planecie. Moja historia, wasza przyszłość
Świetna, rzeczowa, mądra, przygnebiająca, uświadamiająca, potrzebna lektura. Powinna trafić do rąk każdego człowieka żyjącego na naszej planecie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObowiązkowa pozycja do przeczytania. Doskonale obrazuje dramatyczne skutki zmiany klimatycznej jakie nas czekają w niedalekim czasie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSir David Attenborough dzieli się z nami swoimi spostrzeżeniami jakich dokonał podczas swojego owocnego stuletniego życia.
Książka jest zasadniczo podzielona na dwie części.
Część pierwsza dotyczy tego w jaki sposób doprowadziliśmy planetę na skraju katastrofy ekologicznej.
Część druga przedstawia rzeczowe,konkretne sposoby jak spróbować powstrzymać zagładę czającą się tuż za progiem.
Mimo że to depresyjna, przerażająca lektura,polecam każdemu zapoznać się z tym fantastycznym opracowaniem .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest zasadniczo podzielona na dwie części.
To co widział, przeżył i czego doświadczył David Attenborough na przestrzeni wielu lat swojego życia jako twórca filmów przyrodniczych na całym świecie jest bardzo ciekawe a jego spostrzeżenia na temat tego co jako ludzkość robimy z naszą planetą i światem przyrody są przykre i przygnębiające. Czytając jednak drugą część książki, w której autor przedstawia pomysły rozwiązania wielu globalnych problemów z klimatem i środowiskiem miałem nie odparte wrażenie, że jest to bardzo naiwne i płytkie potraktowanie tematu. Oczywiście chciałbym by wiele problemów dało się rozwiązać tak łatwo jak przedstawia to autor, jednak nie bierze on pod uwagę tego, że globalnie na świecie liczą się tylko pieniądze i interesy poszczególnych państw czy korporacji. Ludzie są z natury bardzo chciwi i leniwi i nie bardzo potrafią się ze sobą dogadywać w szczytnym celu. Świat raczej zmierza w złym kierunku. Nie mniej pierwsza część książki jest bardzo ciekawa, a druga znośna do stawienia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie pamiętam kiedy ostatni raz błagałem siebie w myślach, aby książka zakończyła sie jak najszybciej, i to nie dlatego, że jest nieprzyjemnie napisanaczy nudna, tylko dlatego, że ciężko było zdzierżyć wszystkie fakty na temat tego, jak zniszczyliśmy naszą planetę oraz jej środowisko. Marzy mi sie w świat, w którym każdy człowiek będzie posiadał taki sam szacunek do Ziemii, jak autor tej książki. Jest to idealistyczna wizja, jednak uważa, iż jest warta tego, by dążyć ku niej.
Nie pamiętam kiedy ostatni raz błagałem siebie w myślach, aby książka zakończyła sie jak najszybciej, i to nie dlatego, że jest nieprzyjemnie napisanaczy nudna, tylko dlatego, że ciężko było zdzierżyć wszystkie fakty na temat tego, jak zniszczyliśmy naszą planetę oraz jej środowisko. Marzy mi sie w świat, w którym każdy człowiek będzie posiadał taki sam szacunek do Ziemii,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDavid Attenborough, ikona przyrodniczych filmów dokumentalnych i jeden z najbardziej rozpoznawalnych głosów w telewizji, w swojej książce „Życie na naszej planecie. Moja historia, wasza przyszłość” oferuje nie tylko wspomnienie niezwykłego życia, ale także ostrzeżenie dla ludzkości i apel o pilne działanie. To połączenie autobiografii, świadectwa zmian klimatycznych i manifestu ekologicznego sprawia, że książka staje się czymś znacznie więcej niż tylko relacją z życia wybitnego przyrodnika.
Książka rozpoczyna się od osobistych refleksji autora. W wieku 94 lat Attenborough patrzy wstecz na swoje życie i przyznaje, że miał szczęście – przez dekady podróżował po świecie, obserwując jego dziką przyrodę w najbardziej niedostępnych miejscach. Dzięki jego relacjom i programom telewidzowie mogli odwiedzić Amazonkę, Wielką Rafę Koralową czy arktyczne lodowce. Te wspomnienia nie są jednak tylko barwną kroniką podróży. Attenborough zestawia je z ponurą diagnozą: świat, który znał i dokumentował, w wielu miejscach już nie istnieje lub jest na skraju zniszczenia.
Autor w przejrzysty i prosty sposób wyjaśnia, jak działalność człowieka wpłynęła na środowisko – od masowego wylesiania, przez przełowienie oceanów, aż po kryzys klimatyczny. Robi to bez przesadnego moralizowania, ale z głębokim poczuciem odpowiedzialności i troski. Jego przekaz jest klarowny: jesteśmy ostatnim pokoleniem, które może coś zmienić, i pierwszym, które zna skalę zagrożenia.
Największą siłą tej książki jest właśnie jej równowaga między osobistym tonem a naukową rzetelnością. Attenborough nie ogranicza się do diagnozy. W drugiej części publikacji przedstawia możliwe scenariusze przyszłości – zarówno te katastrofalne, jeśli nic nie zrobimy, jak i te pełne nadziei, jeśli podejmiemy konkretne kroki. Opowiada o odnawialnych źródłach energii, odbudowie bioróżnorodności i zmianach w rolnictwie. Przypomina, że Ziemia ma zdolność regeneracji – o ile jej na to pozwolimy.
Styl pisania Attenborougha jest przystępny, ciepły i pełen pasji. To nie jest zimny, naukowy wywód, lecz opowieść kogoś, kto całe życie poświęcił naturze i nie potrafi się pogodzić z jej niszczeniem. Mimo powagi tematu książka tchnie nadzieją i inspiruje do działania – zarówno na poziomie indywidualnym, jak i globalnym.
„Życie na naszej planecie” to ważna, poruszająca lektura, która powinna trafić do każdego – niezależnie od wieku czy poglądów. To głos człowieka, który widział więcej niż większość z nas i który wie, że przyszłość naszej planety zależy od decyzji podejmowanych tu i teraz.
David Attenborough, ikona przyrodniczych filmów dokumentalnych i jeden z najbardziej rozpoznawalnych głosów w telewizji, w swojej książce „Życie na naszej planecie. Moja historia, wasza przyszłość” oferuje nie tylko wspomnienie niezwykłego życia, ale także ostrzeżenie dla ludzkości i apel o pilne działanie. To połączenie autobiografii, świadectwa zmian klimatycznych i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka! Ciekawa, rzeczowa, mądra.
Nie jest to dzieło optymistyczne, ale z precyzja przestawia obecny stan środowiska oraz jak doszliśmy do takiego momentu w ciągu zaledwie kilku dekad. Książka przedstawia nasze szanse na rozwiązanie problemu. Zgadzam się z innymi komentarzami, że działania nie zależą tylko od jednostki, a często zorganizowane grupy i spotkania w obronie klimatu nie wpisują się w szlachetne formy walki z globalnym ociepleniem oraz now dają odpowiedniego przykładu.
Tak, potrzebujemy zjednoczenia i globalnej zmiany, ale czego potrzebujemy jeszcze bardziej, to zmiany systemu dopasowanego do obecnych realiów. Nie tylko środowisko jest wyniszczone, człowiek, humanizm także, więc by dokonać realnych zmiany musimy działać na wielu płaszczyznach.
Niemniej jednak jest to książka potrzebna, poszerzająca świadomość i uważam, że każdy powinien ją przeczytać.
Świetna książka! Ciekawa, rzeczowa, mądra.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to dzieło optymistyczne, ale z precyzja przestawia obecny stan środowiska oraz jak doszliśmy do takiego momentu w ciągu zaledwie kilku dekad. Książka przedstawia nasze szanse na rozwiązanie problemu. Zgadzam się z innymi komentarzami, że działania nie zależą tylko od jednostki, a często zorganizowane grupy i spotkania w...
Z całą pewnością mogę przyznać, że jest to potrzeba lektura aby uświadomić wielu ludziom w jakim obecnie momencie jesteśmy jako cywilizacja. Poruszane są tu tematy trudne i ciężkie do przetrawienia.
Z drugiej jednak strony sam autor nie pochylił się wystarczająco jaki realny wpływ na środowisko/emisje c02 ma „zwykły” człowiek a jaki milionerzy lub celebryci. Jeżeli spojrzeć prawdzie prosto w oczy to zmianę należałoby zacząć od stref najbardziej uprzywilejowanych - ale tego już autor nie powie ;p
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ drugiej jednak strony sam autor nie pochylił się wystarczająco jaki realny wpływ na środowisko/emisje c02 ma „zwykły” człowiek a jaki milionerzy lub celebryci. Jeżeli...
Niesamowicie przygnębiająca lektura. Skala zniszczeń jakie ludzkość wyrządziła planecie jest przerażająca, a nadzieja na to, że uda nam się zatrzymać lub odwrócić bieg wydarzeń, momentami wydaje się być nadzieją szaleńca. David Attenborough to piekielnie inteligentny człowiek, a jego refleksje na temat naszej planety są bardzo smutne. Jeśli jednak nawet on, człowiek z tak ogromną wiedzą i doświadczeniem, potrafi wykrzesać z siebie nadzieję na to, że będzie lepiej, to może powinniśmy zdobyć się na to wszyscy.
"Trudno zmierzyć się z prawdą na temat stanu naszej planety. Nie czułem się dobrze, zapoznając się ze szczegółowymi informacjami na ten temat. Otuchą jednak napawa mnie odkrycie, że tak wiele błyskotliwych umysłów pracuje nad rozwiązaniem naszych problemów. Pokładam w nich nadzieję, licząc, że wkrótce uda im się zmienić naszą przyszłość."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUważam, że tą książkę powinien przeczytać każdy człowiek zamieszkujący naszą planetę. Wielu ludzi nadal nie zdaje sobie sprawy z zagrożeń jakie sami tworzymy. Moim zadaniem pan Attenborought, (którego osobiście bardzo szanuję i podziwiam) podaje w książce bardzo trafne przykłady a całość jest opisana tak barwnie i ciekawie że książka sama się czyta. Myślę, że bez problemu przebrną przez nią nawet osoby, które nie interesuje tematyka. Książka naprawdę daje do myślenia. Proszę czytajcie i wyciagajcie wnioski!
Uważam, że tą książkę powinien przeczytać każdy człowiek zamieszkujący naszą planetę. Wielu ludzi nadal nie zdaje sobie sprawy z zagrożeń jakie sami tworzymy. Moim zadaniem pan Attenborought, (którego osobiście bardzo szanuję i podziwiam) podaje w książce bardzo trafne przykłady a całość jest opisana tak barwnie i ciekawie że książka sama się czyta. Myślę, że bez problemu...