Koronawirus - Fałszywy alarm? liczby, konkrety, konteksty

Okładka książki Koronawirus - Fałszywy alarm? liczby, konkrety, konteksty autora Sucharit Bhakdi, Karina Reiss, 9788365546739
Okładka książki Koronawirus - Fałszywy alarm? liczby, konkrety, konteksty
Karina ReissSucharit Bhakdi Wydawnictwo: Prohibita popularnonaukowa
popularnonaukowa
CORONA FEHLALARM?
2020-01-01
2020-01-01
Marcin Masny

Kup Koronawirus - Fałszywy alarm? liczby, konkrety, konteksty w ulubionej księgarnii

Oceny książki Koronawirus - Fałszywy alarm? liczby, konkrety, konteksty

OPINIE i DYSKUSJE o książce Koronawirus - Fałszywy alarm? liczby, konkrety, konteksty

Mogło by się wydawać, że w ciągu 3 lat od kryzysu pandemicznego tyle się wydarzyło, że nie warto już sięgać po książkę z 2020. Okazało się, że punkt widzenia Bhakadiego od początku był tak logiczny i spójny, że dzisiejsze fakty jedynie potwierdzają, kto miał rację. Kto wydawał sądy na podstawie wiedzy o epidemiach, a kto na podstawie jedynego słusznego eksperta rządowego. Kto faktycznie chciał chronić najsłabszych, a kto tylko pokazowo robił lockdowny, by działania były "widoczne". Kto chciał skutecznie zarządzać kryzysem, a kto chciał siać panikę i ją bez ustanku podżegać. Koniec końców informacje o zmienianiu definicji pandemii, końca pandemii i obchodzeniu przepisów o lekach, po to tylko by móc siać panikę i zmusić wszystkich do przyjęcia nowego preparatu - napawają smutną refleksją.

Książka ma wykresy i przemyślenia z września poprzedniego roku, w obecnym czasie nie warto jej w mojej ocenie kupować. Są tam liczne błędy od polskiego wydawcy.

Chciałbym napisać, że książka ta jest godna uwagi ale niestety nie mogę jej polecić.
Zapewne niemiecki oryginał jest bez zarzutu i to polskie wydanie na pierwszy rzut oka to potwierdza (chociażby te ponad 200 przypisów przy dość krótkim tekście). Ale ...

Niestety, to co zrobił wydawca tej pozycji jest karygodne.
W książce roi się od przeróżnych błędów: literówek, stylistycznych a nawet poważniejszych błędów gramatycznych co w rezultacie powoduje, że książkę tę bardzo ciężko się czyta. Czasami jest to po kilka błędów na stronie, niektóre zdania są (przez te błędy i fatalny język) wręcz niezrozumiałe albo przynajmniej trzeba się chwilę zastanawiać o co tak naprawdę chodzi.
Wielkrotnie podczas czytania książki miałem wrażenie towarzyszące czytaniu tłumczenia z TRANSLATORA GOOGLE (źle dobrane słownictwo, czasem dziwny szyk w zdaniu etc) Czy książkę tłumaczył transator Google? Nie wiadomo.
Przekładu dokonał Pan Marcin Masny i to chyba wydawnictwu "Prohibita" wystarczyło, bo nie pokusiło się nawet o to aby zlecić korektę tekstu. Smutne. Liczłem na dobrą lekturę znając wywiady dr Bhakdiego.
Rozumiem, że najważniejszy jest zysk ze sprzedaży ale takich rzeczy sie nie robi, wg mnie wydawnictwo Prohibita pokpiło sprawę, tym bardziej, że to już drugie wydanie (chyba, że właśnie o to chodziło o uczynienie tej książki tak nieczytelną)
Jeszcze raz podreślam, że nie chodzi tu o ocenę merytoryczną tekstu (o nią zresztą jest też ciężko) ale język i liczne błędy, które przełożyły się na mój jednoznacznie negatywny odbiór książki.
Powinno być niżej niż 4 ale i tak ocenę ogólną zaniżają wyznawcy sekty c-o-v-i-d-o-w-e-j więc daję 4.
Z całym szacunkiem dla autorów, NIE POLECAM TEJ POZYCJI wydanej przez "Prohibita" (wydanie II rozszerzone 2020).
Brrr
P.S. Polecam wywiady dr Sucharita Bhakdiego

Niestety, to co zrobił wydawca tej pozycji jest karygodne.
W książce roi się od przeróżnych błędów: literówek,...

Napisana przez dwoje naukowców krótka książeczka przedstawiająca kontrowersyjne, "antyrządowe" spojrzenie na pandemię (czy ona w ogóle ma prawo nazywać się pandemią... To pytanie także jest tu zadane) COVID-19.

Warto przeczytać, by nabrać nieco dystansu, być może zauważyć nieścisłości i nielogiczności kolejnych obostrzeń, jakie są na nas nakładane (choć wierzę, że wiele osób już takowe dostrzegło).

Książka, ze względu na pochodzenie Autorów, skupia się na sytuacji pandemicznej w Niemczech, jednak - zapoznając się z nią - stwierdzam, że reakcje polskiego rządu i retoryka mediów pokrywają się z tym, co zostało przedstawione.

Ostateczna opinia o pandemii pozostawiona zostaje Czytelnikowi. Myślę, że odbiór książki również mocno zależy od indywidualnego światopoglądu. Dla mnie, bardzo dobra pozycja.

Niezwykle interesująca lektura. Jest to spojrzenie na całą tą "pandemię" poprzez chłodną kalkulację i czystą logikę. Autorzy, nie bez kozery, porównują statystyki z innymi wirusami przez co możemy zrozumieć, że obecny stan rzeczy panujący za oknem jest mocno wyolbrzymiony. Co prawda, jest to materiał opracowany na podstawie danych zebranych między marcem a początkiem czerwca 2020 ale wciąż wiele pozostaje niezmienne - dokładność testów PCR, sposobu zarządzania kryzysem i jego wpływem na gospodarkę pokazując tym samym nieudolność władz. Gorąco polecam każdemu kto na "pandemię" patrzy przez pryzmat tego co mówią w telewizji. Głównie dla tego, że na każdy problem można spojrzeć różnorako a te inne "spojrzenia" mogą obnażyć kłamstwo, które napędza nas... w niekoniecznie odpowiednim kierunku.

Nasuwa się pytanie, kto ma interes w tym, żeby terroryzować cały świat I jakich argumentów użył ??? Przecież wszyscy politycy nie są idiotami!!!

53 użytkowników ma tytuł Koronawirus - Fałszywy alarm? liczby, konkrety, konteksty na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Koronawirus - Fałszywy alarm? liczby, konkrety, konteksty na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Koronawirus - Fałszywy alarm? liczby, konkrety, konteksty

Okładka książki Pandemia zdemaskowana Sucharit Bhakdi, Karina Reiss
Pandemia zdemaskowana Sucharit Bhakdi, Karina Reiss