Okładka książki Pandemia kłamstw. Szokująca prawda o skorumpowanym świecie nauki i epidemiach, których mogliśmy uniknąć autora Kent Heckenlively, Judy Mikovits, 9788366654099
Judy MikovitsKent Heckenlively Wydawnictwo: Illuminatio popularnonaukowa
popularnonaukowa
Plague of corruption. Restoring Faith in the Promise of Science
2020-10-14
2020-10-14
Emilia Skowrońska

Kup Pandemia kłamstw. Szokująca prawda o skorumpowanym świecie nauki i epidemiach, których mogliśmy uniknąć w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pandemia kłamstw. Szokująca prawda o skorumpowanym świecie nauki i epidemiach, których mogliśmy uniknąć

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pandemia kłamstw. Szokująca prawda o skorumpowanym świecie nauki i epidemiach, których mogliśmy uniknąć

Niesamowita książka dużo opowieści o śmierci, fakty, konkrety jeśli nie z badań to z życia i z histori tajemniczych samobójstw dobrych ludzi. Każdy nawet szpryconkowcy powinni przeczytać jak się tworzy nasz świat kiedy ma się kase

Zaskakujące, niby wykształcona osoba a potrafi takie bzdury wpisać - szczepionka polio przeniosła SIV na człowieka. Przecież to już wiemy, że ten wirus a i także już nasz HIV, naprawdę krótko żyje poza organizmem człowieka. Autorka nie podała nazwisk ale ma na myśli szczepionki albo Hilarego Koprowskiego albo Jonasa Salka. Pierwsza była doustna - bez szans na zakażenie. Druga była sterylizowana w formaldehydzie - okazało się, że wirus polio mógł w tym przeżyć natomiast SIV/HIV bez szans. Ponadto Koprowski wiele z tych szczepionek przekazał do Polski. U nas nie zanotowano AIDS u dzieciaków. Ciężko czyta się to książkę - bo nie wiadomo ile z tych rzeczy może być prawdą a ile teorią spiskową i to sami autorzy doprowadzili do tej sytuacji.

Takie książki po prostu są potrzebne. Dziwię się, że znalazłem ją w Biedronce. Myślałem, że będzie odnosiła się bezpośrednio do sytuacji z lat 2020-2022, ale ta książka uświadamia jak głęboko sięga królicza nora.

413 użytkowników ma tytuł Pandemia kłamstw. Szokująca prawda o skorumpowanym świecie nauki i epidemiach, których mogliśmy uniknąć na półkach głównych
84 użytkowników ma tytuł Pandemia kłamstw. Szokująca prawda o skorumpowanym świecie nauki i epidemiach, których mogliśmy uniknąć na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pandemia kłamstw. Szokująca prawda o skorumpowanym świecie nauki i epidemiach, których mogliśmy uniknąć

Okładka książki Zakończyć pandemię. Jak położyć kres pladze infekującej środowisko medyczne Kent Heckenlively, Judy Mikovits, Francis W. Ruscetti
Okładka książki Truth About Masks: Exploring Theories Against Wearing Them Kent Heckenlively, Judy Mikovits
Judy Mikovits
Judy Mikovits
Judy Anne Mikovits jest amerykańską byłą naukowcem. Spędziła dwadzieścia lat w National Cancer Institute, współpracując z dr Francisem W. Ruscettim, jednym z ojców założycieli ludzkiej retrowirusologii, i jest współautorem ponad czterdziestu artykułów naukowych. W 2006 roku była współzałożycielką i kierownikiem pierwszego instytutu chorób neuroimmunologicznych wykorzystującego podejście biologii systemowej. Judy Mikovits ukończyła biologię na Uniwersytecie Wirginii i uzyskała tytuł doktora. z biologii molekularnej na George Washington University. W latach 1992-2001 pracowała w National Cancer Institute jako adiunkt, pracownik naukowy i dyrektor laboratorium Jako dyrektor naukowy organizacji badawczej CFS Whittemore Peterson Institute (WPI) w latach 2006-2011, Mikovits kierował wysiłkiem, który doniósł w 2009 roku, że retrowirus znany jako wirus ksenotropowej mysiej białaczki związany z wirusem (XMRV) był związany z CFS i mógł mieć związek przyczynowy rola. Jednak po powszechnej krytyce artykuł został wycofany 22 grudnia 2011 r. Przez czasopismo Science . Dr Mikovits mieszka w Południowej Kalifornii ze swoim mężem Davidem.

Wielki Reset praca zbiorowa
Wielki Reset
praca zbiorowa
„Wielki reset. Jaką przyszłość planuje nam globalna władza. Dokumenty z komentarzem” to książka, która nie oferuje łatwych odpowiedzi, lecz przede wszystkim uczy uważnego myślenia. Jej największą wartością jest zestawienie oficjalnych dokumentów, strategii i deklaracji z rzeczowym, analitycznym komentarzem, który pozwala dostrzec sensy ukryte pod warstwą pozornie neutralnych haseł o postępie, bezpieczeństwie i koniecznych zmianach. To nie jest publikacja oparta na sensacji czy emocjonalnych tezach. Autorzy konsekwentnie sięgają po źródła, pokazując, jak język globalnych instytucji, elit politycznych i ekonomicznych wpływa na rzeczywistość, w której żyjemy — często w sposób cichy, stopniowy i trudny do zauważenia na pierwszy rzut oka. Dzięki temu czytelnik zaczyna rozumieć, że decyzje podejmowane na poziomie międzynarodowym mają bezpośredni wpływ na codzienne życie: pracę, edukację, prywatność, a nawet sposób myślenia o wolności i odpowiedzialności. Ogromnym atutem książki jest jej przystępność. Złożone zagadnienia — takie jak zarządzanie kryzysami, cyfrowa kontrola, redefinicja własności czy nowe modele społeczne — zostały wyjaśnione jasno i bez akademickiego nadmiaru. To sprawia, że lektura nie przytłacza, lecz angażuje i zachęca do dalszej refleksji. Nie jest to manifest ideologiczny, ale narzędzie do samodzielnej analizy świata. Po tej książce trudno wrócić do bezrefleksyjnego odbioru informacji. Naturalnie pojawia się potrzeba sprawdzania źródeł, porównywania narracji i zadawania pytań o intencje oraz konsekwencje proponowanych rozwiązań. Właśnie w tym widzę jej największą siłę - nie narzuca gotowych wniosków, lecz wyostrza świadomość i zachęca do intelektualnej czujności. Jeśli czujesz, że współczesne zmiany zachodzą zbyt szybko, a medialne uproszczenia przestają wystarczać, ta książka może stać się ważnym punktem odniesienia. To lektura, która nie kończy się na ostatniej stronie - zostaje w myślach i realnie zmienia sposób patrzenia na otaczającą rzeczywistość.
booksofsunny - awatar booksofsunny
Zdarzyło się w Watykanie. Nieznane historie zza Spiżowej Bramy Magdalena Wolińska-Riedi
Zdarzyło się w Watykanie. Nieznane historie zza Spiżowej Bramy
Magdalena Wolińska-Riedi
Książka Zdarzyło się w Watykanie autorstwa Magdaleny Wolińskiej-Riedi to wyjątkowa publikacja, która pozwala zajrzeć za kulisy jednego z najbardziej niedostępnych miejsc na świecie – Watykanu. Autorka, znana już czytelnikom z bestsellerowej książki Kobieta w Watykanie, ponownie wykorzystuje swoje unikalne doświadczenie wieloletniego życia za Spiżową Bramą, by oddać głos ludziom, którzy zazwyczaj pozostają w cieniu wielkiej historii. Największą siłą tej książki są bohaterowie – zwykli, a jednocześnie niezwykli ludzie. Demetrio, pracownik Drukarni Watykańskiej, przez dekady uczestniczył w wydarzeniach o ogromnym znaczeniu historycznym, takich jak wybór Karola Wojtyły na papieża czy śmierć Jana Pawła II. Jego wspomnienie dramatycznej chwili po zamachu w 1981 roku, kiedy podtrzymał ciało rannego papieża, nadaje książce niezwykle emocjonalny wymiar. Z kolei Paolo, inżynier i wynalazca, pokazuje, jak ogromną rolę odgrywała kreatywność i zaangażowanie w codziennym funkcjonowaniu papieskiego dworu – jego rozwiązania techniczne pozwalały papieżowi pełnić swoją posługę niemal do ostatnich dni. Nie mniej interesująca jest postać Luciano, który przez ponad 40 lat pracy w Watykanie spotykał najważniejsze osoby świata. Jego wspomnienia, w tym anegdoty o spotkaniach z Fidelem Castro czy Woody'm Allenwn, wprowadzają do książki lekkość i nutę humoru. To właśnie takie fragmenty sprawiają, że publikacja nie jest jedynie zbiorem historycznych relacji, ale żywą opowieścią o ludziach i ich emocjach. Styl autorki zasługuje na uznanie – jest prosty, ale jednocześnie sugestywny. Wolińska-Riedi potrafi słuchać swoich rozmówców i oddać ich głos w sposób autentyczny, bez zbędnego patosu. Rozmowy przeplata własnymi wspomnieniami, co nadaje książce osobisty charakter i buduje poczucie bliskości z opisywanym światem. Czytelnik ma wrażenie, jakby sam uczestniczył w tych spotkaniach i odkrywał sekrety Watykanu krok po kroku. Warto również podkreślić, że książka nie skupia się wyłącznie na wielkich wydarzeniach, ale pokazuje codzienność – pracę, obowiązki, drobne sytuacje, które razem tworzą obraz życia w tym zamkniętym państwie. Dzięki temu Watykan przestaje być jedynie symbolem i instytucją, a staje się miejscem zamieszkanym przez ludzi z krwi i kości. „Zdarzyło się w Watykanie” to lektura dla osób ciekawych świata, historii i ludzkich losów. Nie jest to książka sensacyjna ani kontrowersyjna – jej siła tkwi w autentyczności i prostocie opowieści. Momentami może brakować głębszej analizy czy bardziej rozbudowanego tła historycznego, jednak nie taki był cel tej publikacji. To raczej zbiór intymnych portretów ludzi, którzy znaleźli się bardzo blisko centrum światowych wydarzeń. Podsumowując, jest to książka ciepła, interesująca i pełna niezwykłych historii, które na długo pozostają w pamięci. Idealna dla czytelników, którzy cenią reportaż z ludzką twarzą i chcą zobaczyć wielką historię z perspektywy tych, którzy na co dzień pozostają niewidoczni.
Bettygreen - awatar Bettygreen
ocenił na813 dni temu
Na luzie. Jak stawiać czoło niedźwiedziom, korkom i innym stresującym rzeczom Brian King
Na luzie. Jak stawiać czoło niedźwiedziom, korkom i innym stresującym rzeczom
Brian King
Bardzo cieszę się, że natrafiłam na tę książkę. Przypadła mi do gustu jej forma - połączenie treści naukowych (np. budowa mózgu) z przykładami z życia autora i komediowymi wstawkami (które na dodatek mnie naprawdę śmieszyły). Ja stresuję się wszystkim i zawsze. Teorię stresu znam, jak sobie radzić z nim też wcześniej wiedziałam, ale najwyraźniej potrzebowałam przypomnienia i zsyntetyzowania tej wiedzy w formie książki. Nie mam się do czego przyczepić. Wiadomo, że były niektóre fragmenty, z których nic nie wyniosłam - np. te dotyczące posiadania dzieci - ale potraktowałam to jako element bardziej fabularny. Dla mnie największą wartością tej książki jest fakt, że szybko i łatwo mi się ją czytało, a przede wszystkim - że wiedzę z niej stosuję w praktyce! (A stosunkowo rzadko się do tego motywuję, żeby coś faktycznie zmienić w swoim życiu i podejściu). Wciąż zdarzają mi się stresujące sytuacje, ale lepiej rozumiem to, dlaczego w taki sposób reaguje na nie mój organizm, co robić, kiedy się zaczynam stresować, a nawet celowo wplątuję się, zgodnie z zaleceniami, w niegroźne stresujące sytuacje, żeby ten stres ujarzmiać. Nie jest to łatwe czy przyjemne, szczególnie gdy ktoś, tak jak ja, ze stresowania się uczynił swoje hobby i pomysł na życie, ale ta książka dała mi motywację, żeby to zmienić. Podoba mi się, że te rady są tak naprawdę banalnie proste, ale narracja jest zbudowana w taki sposób, że do każdej wskazówki dochodzi się z czasem, wynika to z konkretnych badań czy logicznych wyjaśnień, nie są one rzucone luzem od razu, przez co, przynajmniej w moim przypadku, zapamiętałam je lepiej i na dłużej. Moim zdaniem na pewno warto zerknąć do książki, żeby się dowiedzieć więcej i przekonać, czy taki styl przypadnie nam do gustu.
mruffka - awatar mruffka
oceniła na91 rok temu
Ostatni bastion umysłu Garri Kasparow
Ostatni bastion umysłu
Garri Kasparow
Mecz szachowy Garriego Kasparowa z superkomputerem IBM Deep Blue w 1997 roku był momentem, w którym świat na chwilę wstrzymał oddech. To właśnie ta sytuacja – świt nowej epoki, w której maszyna pokonała mistrza w dyscyplinie uznawanej za szczyt ludzkiego intelektu – stanowi oś konstrukcyjną książki. Kasparow nie pisze tu tylko o sporcie; pisze o punkcie zwrotnym w historii gatunku ludzkiego. Moja ocena to 8/10 – to fachowa, intymna i rzetelna relacja z pierwszej linii frontu rewolucji cyfrowej. Zarys „fabuły” tej książki to pasjonująca kronika stulecia rozwoju technologii, widziana przez pryzmat szachownicy. Kasparow po raz pierwszy tak otwarcie ujawnia zdumiewającą stronę historii meczu z Deep Blue. Opisuje uczucia, jakie towarzyszyły mu, gdy na oczach całego świata musiał opracowywać strategię przeciwko nieprzejednanemu, niezmordowanemu przeciwnikowi. To niezwykle rzetelny opis psychologicznego ciężaru walki z kimś, kto nie czuje zmęczenia ani strachu. Autor relacjonuje rozwój inteligencji maszyn, traktując szachy jako mikrokosmos poznania. Dla pionierów nauki gra ta była kluczem do tajemnic ludzkiego i maszynowego myślenia, a Kasparow fachowo przeprowadza nas przez kolejne etapy tej ewolucji – od prostych algorytmów po potężną moc obliczeniową, która rzuciła mu wyzwanie. Atuty: Profesjonalizm i wizja przyszłości Największą siłą książki jest profesjonalizm Kasparowa w wyciąganiu wniosków z własnej porażki. Autor wykorzystuje swoje niezrównane doświadczenie, by zajrzeć w przyszłość. Podczas gdy wielu krytyków widzi w AI zagrożenie dla rynku pracy, Kasparow wykazuje się dużą odwagą intelektualną, widząc w inteligentnych maszynach szansę. Jego fachowość objawia się w koncepcji współpracy: pokazuje, jak ludzkość może wspiąć się na nowe wyżyny dzięki swoim wytworom, zamiast tracić energię na lęk przed nimi. To rzetelna lekcja optymizmu opartego na twardych danych i bolesnym doświadczeniu. Mankamenty i słabsze strony Subiektywizm: Mimo rzetelności, w relacji z meczu z 1997 roku wciąż czuć cień dawnych urazów autora wobec IBM, co może wpływać na obiektywizm opisu. Rozważania o ewolucji oprogramowania szachowego są niezwykle fachowe, co dla czytelnika niegrającego w szachy może być momentami zbyt trudne. „Ostatni bastion umysłu” to rzetelna historia o tym, jak porażka jednostki stała się nauką dla całej ludzkości. To książka profesjonalnie łącząca historię nauki z osobistym dramatem, dająca nadzieję na owocną symbiozę z technologią.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na71 miesiąc temu
Offline Mark Boyle
Offline
Mark Boyle
Mam dużo przemyśleń po przeczytaniu tej książki, jednak większość z nich nie dotyczy w ogóle głównego tematu, a raczej osoby autora i jego snobizmu. Książkę czytało mi się przyjemnie, byłam na wakacjach, z dala od komputerów, z ograniczonym zasięgiem i internetem w telefonie, co w pewien sposób korespondowało z przemyśleniami i trybem życia autora. Jednak jest w tej narracji kilka rzeczy, które mnie zastanawiają, a może nawet denerwują. Przede wszystkim autor dzielił przez większość czasu życie na swojej niemal samowystarczalnej farmie ze swoją dziewczyną, a ich wspólne dnie wypełniała głównie ciężka praca związana z zaspokojeniem swoich podstawowych potrzeb. Ona była artystką, tancerką i jak podkreślał wielokrotnie autor, wolnym duchem. Momenty szczerości, w których przyznawał, że są chwilę, gdy obojgu im brakowało dostępu do technologii i choćby obejrzenia wspólnie filmu, zdarzyły się w tej książce może dwa razy. Przez większość czasu czytelnik zapoznaje się z trybem życia autora (to akurat ciekawy aspekt) oraz jego rozterkami odnośnie zakresu i elastyczności własnego przedsięwzięcia (mam tu na myśli np. rozważania nad kupnem wyposażenia wędkarskiego lub zwykłego ołówka). Autor ma dużą świadomość wpływu swoich nielicznych decyzji konsumenckich na świat natury, ale po kilku takich wywodach stają się ona mocno przewidywalne i zwyczajnie nudne - tak, wszyscy wiemy, że moglibyśmy obyć się bez wielu przedmiotów, którymi na co dzień się otaczamy, w dodatku myślę, że po tę książkę sięgają ludzie, którym również, jak autorowi, temat dewastacji środowiska naturalnego przez człowieka itp. nie jest obcy. Chyba spodziewałam się trochę bardziej praktycznego opisu tej nietypowej codzienności, którą autor wybrał dla siebie. Pod koniec książki, gdy niespodziewanie (czyżby?) ukochana autora zostawia go, by wyruszyć w podróż za przygodą dotarło do mnie, że najchętniej poznałabym tę historię z jej perspektywy. Myślę, że kobieta oprócz wszystkich trudności, które dotyczą przy takim stylu życia mężczyzn, ma dodatkowo więcej dylematów i spraw do rozwiązania/zaopiekowania. Jak np. radziła sobie z okresem? Czy stosowała jakąkolwiek antykoncepcję? To nie są pytania wydumane, bo w jednym fragmencie autor wyraźnie daje do zrozumienia, że oboje nie chcieli mieć dzieci, a niedługo potem, że z braku rozrywek typu telewizja, czy internet, w długie jesienne i zimowe wieczory uprawiali seks przy kominku. Tak, to brzmi romantycznie, ale od razu przyszło mi do głowy, że skoro autor ma wielki dylemat, czy kupić syntetyczną żyłkę do wędki, z pewnością prezerwatywy nie są na jego liście zakupów - egzaltowanie przeżywał nawet to, że książkę musiał pisać ołówkiem i że w ogóle musiał ten ołówek kupić (sic). Jak więc połączyć rezygnację z technologii i jednocześnie nie panikować każdego miesiąca? Tak, są sposoby naturalne, ale umówmy się, one nie działają i nie bez przyczyny ludzie w poprzednich epokach mieli zazwyczaj wiele dzieci... Ale oczywiście, tak przyziemne sprawy nie zostały uznane przez niego za godne opisania, a wielka szkoda. Bardzo interesuje mnie właśnie taka kobieca perspektywa w życiu bez elektryczności i technologii; pomiędzy wierszami z narracji autora wyczytałam co najmniej kilka powodów, dla których jego ukochana zrezygnowała z tego życia i ze związku z nim.
Romsi - awatar Romsi

Cytaty z książki Pandemia kłamstw. Szokująca prawda o skorumpowanym świecie nauki i epidemiach, których mogliśmy uniknąć

Judy Mikovits Pandemia kłamstw. Szokująca prawda o skorumpowanym świecie nauki i epidemiach, których mogliśmy uniknąć Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne