World of Warcraft: Przebudzenie Cieni

- fantasy, science fiction
- World of Warcraft (tom 17)
- World of Warcraft
- World of Warcraft: Shadows Rising
- 2020-09-16
- 2020-09-16
- 2020-07-14
- Piotr Czarnota
Nowa oficjalna powieść w uniwersum legendarnej gry online World of Warcraft firmy Blizzard Entertainment, prequel dodatku Shadowlands
„Horda jest niczym!”
Wypowiadając te haniebne słowa, Sylwana Bieżywiatr zdradziła i porzuciła Hordę, której przysięgała służyć. Mroczna Pani i jej poplecznicy działają teraz w cieniu, a Horda, Przymierze i Alleria – rodzona siostra Sylwany – robią wszystko, by odkryć jej następny ruch. Zmagając się z przytłaczającym ciężarem władzy, król Anduin nakazuje elfce Pustki i Wysokiemu Egzarsze Turalyonowi odkryć miejsce pobytu Sylwany.
Horda stoi teraz na rozdrożu. Jej frakcje znoszą urząd Wodza i powołują Radę. Thrall, Lor’themar Theron, Bain Krwawe Kopyto, Pierwsza Arkanistka Thalyssra i wielu innych znamienitych przedstawicieli swych ludów podejmuje się tego trudnego zadania. Zagrożeń jest jednak wiele, a przepaści wzajemnej nieufności wciąż nie udaje się zasypać.
Kiedy posiedzenie Rady zostaje przerwane nieudaną próbą zamachu na Talanji – królową Zandalarów i kluczową sojuszniczkę – Thrall i pozostali przywódcy Hordy muszą podjąć stosowne kroki. Wybierają młodego szamana Zekhana, wciąż pogrążonego w żałobie po Varoku Zaurzykle, i polecają mu pomóc Talanji w odkryciu źródła grożącego jej niebezpieczeństwa.
Tymczasem Mroczna Pani powierza Nathanosowi Heroldowi Plagi i Sirze Księżycowej Warcie karkołomne zadanie: zabicie bóstwa trolli, samego loa śmierci – Bansamdiego.
Wyprawa Zekhana i Talanji, by ocalić Bansamdiego, to punkt zwrotny dla Hordy stawiającej czoła nadchodzącemu mrokowi. Jeśli zawiodą swych sojuszników i przebiegłego boga, czeka ich niechybna zguba. Jeśli zaś im się uda, odkryją ponownie to, co stanowi o prawdziwej sile Hordy.
Kup World of Warcraft: Przebudzenie Cieni w ulubionej księgarni
Oceny książki World of Warcraft: Przebudzenie Cieni
303 użytkowników ma tytuł World of Warcraft: Przebudzenie Cieni na półkach głównych- Przeczytane 173
- World of Warcraft 8
- 2021 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce World of Warcraft: Przebudzenie Cieni
Trochę niezrozumiała fabuła dla mnie
Trochę niezrozumiała fabuła dla mnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiem, że to któryś z kolei tom, a ja czytałem go jako pierwszy, lecz wielowątkowość książki i liczebność różnych postaci czasami jest przytłaczająca i ciężko było mi ogarnac wszystkie wątki. Książka sama w sobie jest napisana w przyjemnym i prostym stylu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłem książkę jako coś lekkiego na czas urlopu, kiedy zobaczyłem że jest za 10 zł w Biedronce. Książka nie zachwyca, ale też nie można powiedzieć, że męczyłem się czytając ją. Warto wziąć, jeśli na przykład na ostatnią chwilę okaże się, że nie ma się nic do czytania w pociągu, czy w autobusie. Fabuła jakaś tam jest, momentami nawet wciąga. Byłbym skłonny dać nawet siedem gwiazdek, gdyby nie na siłę wpleciony wątek homoseksualny na dosłownie 3 zdania, które nic nie znaczą w kontekście całej treści.
Kupiłem książkę jako coś lekkiego na czas urlopu, kiedy zobaczyłem że jest za 10 zł w Biedronce. Książka nie zachwyca, ale też nie można powiedzieć, że męczyłem się czytając ją. Warto wziąć, jeśli na przykład na ostatnią chwilę okaże się, że nie ma się nic do czytania w pociągu, czy w autobusie. Fabuła jakaś tam jest, momentami nawet wciąga. Byłbym skłonny dać nawet siedem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toto tłumaczenie to jakaś pomyłka
to tłumaczenie to jakaś pomyłka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toprequel do dodatku szadowlands, bez szału, mam wrażenie ze na siłe zrobiono z jednej postoci homosexeualiste, również bez tego nic by ksiażka nie utraciła
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeciętna. Przebrnąłem przez z nią bez większych zastojów, ale raczej machinalnie a nie z ciekawości. Nie jest zła, ale też nie jest zbyt ciekawa. Ogólnie nie polecam. Lepiej spędzić czas z inną książką niż tą odhaczyć jako przeczytaną. Druga najgorsza książka z uniwersum Warcraft jaką przeczytałem, zaraz po Malfurionie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrolle wołają o pomstę do nieba za to, co zrobiono z ich rewelacyjnym dialektem. Bwonsamdi, którego aż miło słuchało się w grze, również. Nie potrafię przetrawić tego, co wydarzyło się w tej powieści. Nie potrafię właściwie zrozumieć, co tam zaszło. Wszystko mi nie pasowało, od zachowań przywódców obu frakcji poczynając, a kończąc na samym Zandalarze. To nie jest dotychczas znany mi World of Warcraft. Nie wiem tylko, czy za pozostały niesmak winić autorkę, czy też rodzimego tłumacza.
Trolle wołają o pomstę do nieba za to, co zrobiono z ich rewelacyjnym dialektem. Bwonsamdi, którego aż miło słuchało się w grze, również. Nie potrafię przetrawić tego, co wydarzyło się w tej powieści. Nie potrafię właściwie zrozumieć, co tam zaszło. Wszystko mi nie pasowało, od zachowań przywódców obu frakcji poczynając, a kończąc na samym Zandalarze. To nie jest dotychczas...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUmówmy się- książki z serii Warcraft zazwyczaj nie są jakąś górnolotną, rozbudowaną lekturą, jednak czyta się je lekko i przyjemnie. Przebudzenie Ceni niestety, nie należy do tej kategorii-książka została bezlitośnie zmaltretowana przez jej autorkę, tłumacza oraz redakcję.
Książka jest najeżona błędami stylistycznymi, przydługimi zdaniami, niekonsekwencją i dziwną składnią. Czytając ją miałam wrażenie, że tłumacz kopiuje całe zdania, wrzuca je w Google Translate, a potem przekleja z powrotem do książki. Dialogi brzmią robotycznie i nienaturalnie. Same tłumaczenia są po prostu niepoprawne. Sira, która tak jak Maiev była kiedyś Strażniczką Księżyca (Moonwarden),została przetłumaczona jako... Księżycowa Warta! A przecież na sprawdzenie historii tej postaci wystarczyłoby spędzić pięć minut w wyszukiwarce Google... Nazwy postaci są tłumaczone wybiórczo-Tyrande jest Szeptem Wiatru, ale już Flynn to nadal Fairwind.
Nie wiem, czy tłumacz i redaktor mieli po prostu gorszy dzień, duży nawał pracy, krótkie terminy czy też podziałało tu zwykłe kolesiostwo, jednak nie chciałabym już trafiać na książki, nad którymi pracowali ci panowie. Mam wrażenie, że tłumacz amator z fanowskich forów poradziłby sobie dużo lepiej.
Zadaniem tej książki ma być wprowadzenie gracza w świat nowego dodatku-tymczasem dostajemy książkę, która w 10% skupia się na nowej fabule a w 90% na perypetiach miłosnych dwóch bohaterów, które nie wnoszą absolutnie nic do nowego dodatku. Po tej książce wiem o grze mniej więcej tyle samo, co po obejrzeniu kilkuminutowego filmu na Youtube. Książka jest tylko maszynką do robienia pieniędzy na nostalgicznych fanach i nawet się z tym nie kryje.
Podsumowując: Porównując do poprzednich książek osadzonych w świecie Warcrafta, jak i ogólnie fantastyki jest to jedna z najgorszych książek, jakie miałam okazję czytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest najeżona błędami stylistycznymi, przydługimi zdaniami, niekonsekwencją i dziwną...
Kolejna część Warcrafta - nie ukrywam, że jest to dla mnie trochę ciężka seria z racji tego, że znam historię TYLKO z książek, przez co nie rozumiałam wielu wątków. Jednak w tej części nadążałam za akcją, co było miłym zaskoczeniem.
Fabuła bardzo ciekawa, momentami trzymająca w napięciu.
Dla fanów serii obowiązkowa lektura
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła bardzo ciekawa, momentami trzymająca w napięciu.
Dla fanów serii obowiązkowa lektura
Według mnie jedna z najsłabszych książek z uniwersum.
Reszta niestety słaba. Fabuła generalnie nudna, zakończenie niesatysfakcjonujące. Cała książka praktycznie nic nie wnosi do uniwersum. Mało pogłębione postaci, większość z nich nie rozwija się w trakcie książki.
Według mnie jedna z najsłabszych książek z uniwersum.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobre jest ukazanie polityki i wewnętrznych podziałów w hordzie. Fajnie się także śledzi główny wątek rebelii na Zandalar. Relacja między Talanji i Bwonsamdi'm jest genialnie ukazana.