Dziewczyna z Neapolu

- Albatros
- 2020-10-14
- 2020-10-14
- Marzenna Rączkowska
W świecie muzyki kochać kogoś znaczy wybrać ścieżkę najtrudniejszą z możliwych.
Bo nic nie brzmi tak pięknie, jak pieśń miłości, ale nic też nie spala mocniej niż zdrada…
Rosanna Menici, piękna Włoszka, która zrobiła zawrotną karierę w jednej z najsłynniejszych oper świata, spisuje dla syna pamiętnik, by wyjaśnić trudne uczucie, jakie łączyło ją z jego ojcem. Rosanna poznała Roberta w 1966 roku, kiedy śpiewała na rodzinnej uroczystości. Tego dnia znalazła miłość i drogę, jaką potem potoczyło się jej życie. Za radą dużo starszego Roberta Rosanna zaczęła uczyć się śpiewu, by po latach zostać najważniejszą solistką La Scali. Kiedy jako dorosła kobieta przekroczyła próg mediolańskiej opery, musiała zmierzyć się nie tylko z presją wywieraną na artystów, ale też z trudnym charakterem Roberta, którego mimo lat nie przestała kochać. I choć pojawiła się szansa na odwzajemnienie jej uczucia, na drodze stanęła im przeszłość…
Ta książka była po prostu cudowna i bez reszty pochłaniająca. To jedna z tych powieści, która tak mocno przejmuje twoje życie, że kiedy ją kończysz, czujesz się tak, jakbyś przez długi czas żył z ludźmi, których nie chcesz opuszczać. beinganne.com
To dokładnie taka książka, jak lubię – pełna emocji i pasji i serc, które aż bolą z potrzeby miłości. Daję 5/5! Z opinii czytelniczki na portalu Goodreads
Mogą Ciebie zainteresować
Wiesz, Rosanno, w życiu bywają sprawy, na które nie mamy wpływu. Czasem musimy zdać się na przeznaczenie.
Wciągająca, cudowna historia. Ciekawi bohaterowie, aczkolwiek lekki zawód w stosunku do głównej bohaterki.
Warta przeczytania.
Pokaż mimo toWarta przeczytania.
Audiobook. Umiliła mi kilka h. Ciekawy pomysł.
Audiobook. Umiliła mi kilka h. Ciekawy pomysł.
Pokaż mimo toNiesamowicie wciągająca historia. To nieprawdopodobne jak jeden człowiek może zniszczyć wiele.
Pokaż mimo toCzytało mi się tą książkę bardzo dobrze, jak większość pozycji L. Riley. W tym przypadku jednak główni bohaterzy są dość irytujący - ona naiwna do granic, on - nie odpowiedzialny fircyk... Na początek przygody z książkami L. Riley tej nie polecam.
Pokaż mimo toNie jest to głęboka książka. Bohaterowie są sztuczni i przerysowani, główna bohaterka naiwna do bólu - więc momentami czytasz z uniesioną brewką i irytacją, ale nie zmienia to faktu, że lektura idzie szybko i na wolne popołudnie dla relaksu polecam.
Pokaż mimo toKsiążka o wielkiej miłości, zdradach tajemnicach, a najważniejsze o operze. W Neapolu w 1966 roku na przyjęciu zrobionym dla najbliższych przyjaciół od rodziny Menicich mała dziewczynka Rosanna Menici śpiewa dla małej publiczności. Po zakończonym występie widać, że poruszyła wszystkich do łez i także znanego że śpiewu w operze syna przyjaciół rodziny Roberta Rossiniego, który stwierdził że dziewczyna ma talent i powinna szkolić się w śpiewie u jego byłego nauczyciela. Jedyną osobą co jej w tym pomaga jest jej brat Luca, który w tajemnicy przed wszystkimi zapisuje ja na lekcje śpiewu oraz opłaca jej zajęcia. Czeka ją bardzo dużo nauki. Po pięciu latach nauki jej nauczyciel stwierdza, że nauczył ja już wszystkiego i że powinna iść dalej. Od tego momentu jej świat się zmienia idzie do najlepszej szkoły, wyjeżdża z Neapolu wraz z bratem i poznaje swoją pierwszą przyjaciółkę Abi. Jej największym marzeniem jakie miała w dzieciństwie jest jedno żeby tak wspiąć się w karierze, aby Roberto Rossini stał się jej mężem i śpiewali razem na jednej scenie. Ale czy to marzenie się spełni?
Książka o wielkiej miłości, zdradach tajemnicach, a najważniejsze o operze. W Neapolu w 1966 roku na przyjęciu zrobionym dla najbliższych przyjaciół od rodziny Menicich mała dziewczynka Rosanna Menici śpiewa dla małej publiczności. Po zakończonym występie widać, że poruszyła wszystkich do łez i także znanego że śpiewu w operze syna przyjaciół rodziny Roberta Rossiniego,...
więcej Pokaż mimo toFascynacja przeradza się w miłość. Młoda dziewczyna marzy o nieosiągalnym. A jednak. Tylko czy starczy siły by wytrwać wbrew wszystkiemu. Miłość jednak rządzi się swoimi prawami.
Pokaż mimo toBardzo dobra powiesc/romans. Przywiazalam sie do bohaterow i smutno bylo mi sie z nimi rozstawac (oprocz Roberto). Polecam :)
Pokaż mimo toZłożona historia miłości w różnych oprawach życia.
Złożona historia miłości w różnych oprawach życia.
Pokaż mimo toLucinda na wysokim poziomie. Zaczelam przygodę z jej książkami od Siedmiu Sióstr i ta powieść jest bardzo podobna w swojej formie. Autorka w subtelny a jednocześnie działający na wyobraźnię sposób przenosi nas do drugiej połowy XX wieku i opowiada historię, w której przeplatają się wątki włoskiej rodziny, śpiewaków operowych, religijności, przyjaźni i sztuki a przede wszystkim miłości.
Lucinda na wysokim poziomie. Zaczelam przygodę z jej książkami od Siedmiu Sióstr i ta powieść jest bardzo podobna w swojej formie. Autorka w subtelny a jednocześnie działający na wyobraźnię sposób przenosi nas do drugiej połowy XX wieku i opowiada historię, w której przeplatają się wątki włoskiej rodziny, śpiewaków operowych, religijności, przyjaźni i sztuki a przede...
więcej Pokaż mimo to