Córka fałszerza tom III

- powieść historyczna
- Córka fałszerza
- 2020-10-17
- 2020-10-17
Trzeci tom nowej trylogii Joanny Jax.
Opowieść o grupie ludzi, których młodość przypada na burzliwe czasy schyłku Republiki Weimarskiej i początku istnienia III Rzeszy. Młoda Żydówka o niezwykłym talencie malarskim, policjant usiłujący zachować prawość w okrutnych czasach, majętny mężczyzna zarażony ideą nazizmu i człowiek ogarnięty ezoterycznym szaleństwem to bohaterowie powieści, którzy próbują odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Kiedy nadchodzą rządy Hitlera, żadne z nich nie spodziewa się, że właśnie narodziło się czyste zło. To historia o powstaniu III Rzeszy, jej związkach z okultyzmem i żądzy władzy tak wielkiej, że doprowadza do najokrutniejszej wojny w dziejach ludzkości i tragedii milionów istnień.
Kup Córka fałszerza tom III w ulubionej księgarni
Oceny książki Córka fałszerza tom III
1329 użytkowników ma tytuł Córka fałszerza tom III na półkach głównych- Przeczytane 1 037
- 2021 50
- 2022 16
- 2023 15
- 2020 13
- 2020 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka fałszerza tom III
wszystkie 3 tomy audio - Elżbieta Kijowska
Ale ok, skoro tak została zakwalifikowana. Troszkę przeraża mnie fakt, że Niemcy, ci z SS, SD i SA są przedstawiani jako fajni ludzie, poza dwoma wyjątkami. Naprawdę nie czuć w książce grozy i tragizmu wojny.
Oczywiście historia miłosna jest wzruszająca i porywa.
Ale to, że Maxowi wszystkie zbrodnie, których miał bez liku, zostały wybaczone i żadna kara go za to nie spotkała, jest dla mnie nie do przełknięcia i wywołuje sprzeciw.
wszystkie 3 tomy audio - Elżbieta Kijowska
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem czy to jest książka historyczna. Co prawda akcja dzieje się w latach 30-tych i w czasie wojny, ale poza narodzinami faszyzmu o samej wojnie padają dwa słowa i troszkę więcej o prześladowaniu Żydów.
To ostatnia część z serii i w zasadzie najwięcej się dzieje. Młoda Żydówka tworzy dalej obrazy w ukryciu i stara się opracować plan ucieczki. Ponad wszystko jest jednak matką tęskniącą za swoim dzieckiem. Czy warunek postawiony fałszerzom, da jej chwile wytchnienia? Czy komisarz i Herbert pogodzili się ze strata Judith? Czy uwierzyli w jej śmierć?
Książka pokazuje też Max'a, zagorzałego nazistę. Jaki spotka go los na samym końcu?
Książka, która ma wartką akcję i podsumowuje wszystkie tomy. Warta przeczytania każdej strony. Końcówka trochę zaskakuje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pokazuje też...
Rewelacja
Rewelacja
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka kolejny raz pokazała, że potrafi snuć wciągającą opowieść, wkomponowując losy bohaterów w burzliwe tło epoki w taki sposób, że poruszane wątki sprawiają wrażenie bardzo wiarygodnych. Trudno nie zauważyć rozdarcia głównej bohaterki między lojalnością wobec rodziny a własnym systemem wartości. Motyw poszukiwania własnego sposobu wyrażania potrzeb i emocji został we wszystkich trzech tomach bardzo podkreślony, a dręczące główną bohaterkę dylematy stawiają czytelnika w jednoznacznym położeniu - musi się zaangażować w toczącą się historię. Ostatecznie może też skapitulować i odłożyć książkę na bok.
Bardzo lubię u Jax drobne przebłyski humoru sytuacyjnego, mimo że narracja w powieściach porusza takie zagadnienia, jak: przetrwanie, ucieczka, zagrożenie życia, śmierć.
Autorka kolejny raz pokazała, że potrafi snuć wciągającą opowieść, wkomponowując losy bohaterów w burzliwe tło epoki w taki sposób, że poruszane wątki sprawiają wrażenie bardzo wiarygodnych. Trudno nie zauważyć rozdarcia głównej bohaterki między lojalnością wobec rodziny a własnym systemem wartości. Motyw poszukiwania własnego sposobu wyrażania potrzeb i emocji został we...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW końcu dokończyłem. Trzeci tom wydaje mi się najlepszy, choć końcówka nie bardzo mi się spodobała. W końcu osoba, która wyrządziła tyle krzywdy powinna zostać ukarana, a nie otrzymać nagrodę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza ze wszystkich części.
Najlepsza ze wszystkich części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJax w najlepszym wydaniu. Jest historia,ciekawi bohaterowie, chwile grozy i zwroty akcji. I dużo wiary w człowieka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy masz czasem tak, że dopiero gdy już kończysz książkę doceniasz jej wartość i stwierdzasz, że bardzo Ci się podobała? U mnie, tak było w przypadku tej trylogii. Może dlatego, że trzeci tom dla mnie był najlepszy i w pełni spełnił moje oczekiwania jakie miałam odnośnie tej powieści.
Na uwagę zasługuje świetnie przedstawione tło historyczne. Rozpoczęcie wojny, mentalność nazistowska, ich postępowanie wobec innych narodowości to tylko niektóre poruszone w tej powieści zagadnienia, które jak przystało na powieść " z historią w tle" tym tłem faktycznie są.
Na plan pierwszy wysuwa się wciągająca fabuła. Skazanie głównej bohaterki, pobyt w obozie i wiele innych wciągających wydarzeń, które poznacie gdy tylko sięgnięcie po książkę. Nade wszystko na plan pierwszy wysuwa się tutaj motyw matki, starającej się ze wszystkich sił przetrwać. Czy jej się uda? Kto jej w tym pomoże? Odpowiedzi na kartach książki.
Dla mnie osobiście niezwykle ciekawy i fascynujący był świat fałszerzy obrazów. Szacun dla pisarki za znajomość tematu, który w formie fabularnej otoczki nam, czytelnikom przedstawiła. Wspaniale okrywając przed nami sekrety tej profesji.
Mamy tutaj również relacje z poszukiwania Świętego Grala, w tym bardzo ciekawą wyprawę do Tybetu, która z pewnością zainteresuje czytelników lubiących historyczne tajemnice.
Jednym słowem trzeci tom to wciągająca historia z intrygującymi bohaterami, która udowodniła, że autorka dzierży w dłoni pisarskie berło jeśli chodzi o powieści " z historią w tle."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa uwagę zasługuje świetnie przedstawione tło historyczne. Rozpoczęcie wojny, mentalność...
Polecam
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiłość zakazana przez historię... 💔 W trylogii "Córka Fałszerza" Joanna Jax splata losy niezwykłych bohaterów, których młodość przypadła na czas upadku Republiki Weimarskiej i narodzin III Rzeszy. Młoda Żydówka i niemiecki oficer – ich uczucie jest piękne, ale także niebezpieczne, bo rodzi się w świecie, gdzie zło przybiera na sile.
To jednak nie tylko opowieść o miłości. To także historia o ludziach, którzy stają w obliczu strasznych wyborów, gdzie moralność i ideały są poddawane najcięższym próbom. W tle – narodziny zła, które wkrótce pochłonie miliony istnień.
Czy odważysz się poznać ich historię? 📚 Serdecznie polecam! Przekonaj się, dlaczego "Córka Fałszerza" to kolejny obowiązkowy cykl od Joanny Jax!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jednak nie tylko opowieść o miłości....