Mapa Anny

Anna Wanik

Kup Mapa Anny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mapa Anny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mapa Anny

„Mapa Anny” Marka Sindelki to książka pełna emocji i subtelnych, psychologicznych niuansów, która w niezwykły sposób splata różne historie i perspektywy. Autor podejmuje próbę uchwycenia istoty ludzkiej tęsknoty, intymności i relacji międzyludzkich – zawiłych i nieprzewidywalnych. Sindelka eksploruje uczucia bohaterów poprzez przenikliwe opisy, które momentami rzeczywiście zachwycają, emanując poetycką głębią i wrażliwością.

Jednakże ten kunsztowny styl bywa też jego pułapką. Chociaż Sindelka posiada wyjątkową zdolność obserwacji i celnie oddaje wewnętrzne przeżycia postaci, chwilami jego język staje się przesadnie kwiecisty, ocierając się o pretensjonalność. Niektóre fragmenty zdają się wymuszone – jakby autor bardziej dbał o efektowność niż o autentyczność wyrazu. Może to sprawiać, że czytelnik czuje się przytłoczony intensywnością stylu, co czasem utrudnia płynność lektury.

Mimo to „Mapa Anny” jest interesującą i wartościową pozycją, bo stanowi głęboki portret współczesnego człowieka – zagubionego w świecie emocji, związków i niepewności. Styl Sindelki, choć bywa przesadzony, nie traci ostatecznie na znaczeniu, bo to właśnie jego specyficzne pióro nadaje tym opowiadaniom charakterystyczną atmosferę. Dla osób, które cenią literaturę pełną introspekcji i pięknych fraz „Mapa Anny” będzie lekturą, która skłania do przemyśleń i pozostawia trwałe wrażenie – mimo chwilowych wątpliwości co do jej formy. Ale to są moje wątpliwości, mogące zupełnie nie znaleźć pokrycia w innych gustach.

Miejscami wciąga, a miejscami nudzi.

Miejscami wciąga, a miejscami nudzi.

Niewiele zostaje w pamięci po lekturze tej książki. Może to problem formy, bo opowiadania zazwyczaj są zbyt krótkie, żeby zaprzyjaźnić się z bohaterami, a ich problemy i przemyślenia wydają się zbyt ulotne i powierzchowne. Niezbyt fortunnym pomysłem było szukanie punktów stycznych dla każdego z bohaterów, niekiedy oglądamy tę samą sytuację z różnych perspektyw, ale nie jest to na tyle częste, żeby miało rzeczywisty wpływ na lepszy ogląd czytelnika. Nie przepadam też za typem bohatera, który w każdym geście czy zachowaniu dopatruje się głębi, myślę że mało który człowiek tak żyje, bo byłoby to zbyt męczące. Najbardziej jednak przeszkadzały mi bohaterki kobiece, myślę, że po tylu wiekach, w których to mężczyźni tworzyli heroiny wedle swoich potrzeb i pożądań przyszedł czas, żeby zajęli się męskim punktem widzenia i próbowali jak najlepiej go opisać. Mam dość autorów, którzy próbują oddać rzeczywistość kobiet, nie mając o niej pojęcia, zbyt długo musiałam znosić w literaturze ich wizje. Zwłaszcza że kiedy Sindelka pisze o mężczyznach, znów skupia się tylko na pożądaniu lub chorobliwej zazdrości. Litości, naprawdę każdy facet funkcjonuje tylko w tych dwóch obszarach i nigdy jego relacje z kobietami nie wychodzą poza seksualność? Rozumiem zachwyt nad językiem, ale i on czasami przeszkadza, bo z tych barokowych zawijasów niewiele wynika - i niewiele zostaje w głowie, poza irytacją.

237 użytkowników ma tytuł Mapa Anny na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Mapa Anny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mapa Anny

Okładka książki Święta Barbora Vojtěch Mašek, Marek Šindelka
Święta Barbora Vojtěch Mašek, Marek Šindelka
Okładka książki Polska: z czym to się je? Ivan Binar, Radka Denemarková, Petr Hruška, Petr Janyška, Igor Malijevský, Jan Němec, Magdaléna Platzová, Martin Reiner, Jaroslav Rudiš, Karol Sidon, Marek Šindelka, Karel Steigerwald, Kateřina Tučková, Lucie Zakopalová, Petr Zelenka

Cytaty z książki Mapa Anny