Lekarz z Auschwitz

- 2020-03-26
- 2020-01-01
Styczeń 1945 r. W Auschwitz-Birkenau pozostaje 4800 więźniów, którzy nie nadawali się nawet do pędzenia na zachód w marszach śmierci. Komory gazowe wysadzono w powietrze, a wojska sowieckie wdzierają się w głąb obrony hitlerowskiej w takim tempie, że obozowi SS-mani nie zdążyli zabić garstki ocaleńców.
Największy szpital polowy II Wojny światowej. Trudno w to uwierzyć, ale z 4800 chorych wróciło do życia i zdrowia 4400 pacjentów.
Skromny lekarz powiatowy z Pińczowa.
„Odznaczeń wojskowych nie posiadam, gdyż o nie nie dbałem, ani nie starałem się”.
„Jeszcze pod koniec życia samotnym chorym robił zakupy lub palił w piecu”.
Lekarz, który ocalonym z piekła przywrócił godność, zdrowie i wiarę w człowieka.
Kup Lekarz z Auschwitz w ulubionej księgarni
Oceny książki Lekarz z Auschwitz
455 użytkowników ma tytuł Lekarz z Auschwitz na półkach głównych- Chcę przeczytać 228
- 2022 12
- 2020 9
- Audiobooki 4
- 2020 4
- 2021 4
Tagi i tematy do książki Lekarz z Auschwitz
Cytaty z książki Lekarz z Auschwitz
Głodzeni miesiącami więźniowie nie rozumieją, że nadmiar pokarmu i jego wysoka kaloryczność mogą być przyczyną biegunki.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lekarz z Auschwitz
Józef Bellert zapisał się w historii, jako wspaniały patriota, altruista, a przede wszystkim wybitny lekarz i organizator. Niestety w źródłach niewiele informacji na jego temat zachowało się do dzisiejszych czasów. Szymon Nowak pomimo ubogiego materiału postanowił uhonorować i oddać cześć wielkiemu polskiemu lekarzowi, pisząc fabularyzowaną historię szpitala PCK w Auschwitz. Pozycja ukazuje ogrom bestialstwa nazistów kontrastując to ogromną determinacją w niesieniu pomocy polskich wolontariuszek, pielęgniarek oraz lekarzy więźniom, którzy doczekali wycofania się okupantów z Polski. Na końcu książki, czytelnik odnajdzie krótki życiorys głównego bohatera pozycji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zapowiadała się na fascynujący reportaż o działalności szpitala PCK i heroizmie lekarzy, jednak rzeczywistość mija się z opisem na okładce. Około 75% treści to wątki poboczne, które niewiele wnoszą do głównego tematu. Paradoksalnie, więcej merytorycznych informacji o funkcjonowaniu placówki znalazłam w opisie wydawniczym i komentarzach czytelników niż w samej lekturze. Zamiast solidnej literatury faktu otrzymałam zbiór anegdot, podanych w dodatku w sposób bardzo jednostronny. Wizja Armii Czerwonej jako „aniołów” niosących bezinteresowną pomoc wydaje się mało wiarygodna i historycznie uproszczona.
Książka zapowiadała się na fascynujący reportaż o działalności szpitala PCK i heroizmie lekarzy, jednak rzeczywistość mija się z opisem na okładce. Około 75% treści to wątki poboczne, które niewiele wnoszą do głównego tematu. Paradoksalnie, więcej merytorycznych informacji o funkcjonowaniu placówki znalazłam w opisie wydawniczym i komentarzach czytelników niż w samej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita książka o tematyce której jeszcze nie było. Mianowicie o losach chorych więźniów NIEMIECKIEGO OBOZU KONCENTRACYJNEGO AUSCHWITZ-BIRKENAU. Tuż po wyzwoleniu obozu pieczę nad chorymi obejmuje żołnierz powstania Warszawskiego lekarz powiatowy z Pińczowa Józef Bellert. Autor książki zamieszcza w niej mnóstwo zdjęć i dokumentów dzięki czemu stanowi bogaty zbiór wiedzy historycznej. Po dwóch przeczytanych książkach Szymona Nowaka jest jednym z moich ulubionych autorów.
Znakomita książka o tematyce której jeszcze nie było. Mianowicie o losach chorych więźniów NIEMIECKIEGO OBOZU KONCENTRACYJNEGO AUSCHWITZ-BIRKENAU. Tuż po wyzwoleniu obozu pieczę nad chorymi obejmuje żołnierz powstania Warszawskiego lekarz powiatowy z Pińczowa Józef Bellert. Autor książki zamieszcza w niej mnóstwo zdjęć i dokumentów dzięki czemu stanowi bogaty zbiór wiedzy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObozowa rzeczywiście z perspektywy lekarza obozowego. Oby więcej takich książek. Bardzo dobry lektor.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to5 lutego Józef Bellert wraz z grupą ponad trzydziestu krakowskich lekarzy i pielęgniarek wyjeżdża do Oświęcimia. Przez osiem miesięcy prowadzi prawdopodobnie największy szpital polowy w Europie. Mimo braku kanalizacji, wody, jedzenia i leków niesie pomoc medyczną wyzwolonym więźniom. Jego pacjenci ważą średnio 25-30 kg. Zapadają na dur brzuszny i gruźlicę, nękają ich biegunki głodowe, obrzęki i odleżyny. Boją się ludzi w kitlach i strzykawek, które kojarzą im się z zastrzykami z fenolu, którymi niemieccy zwyrodnialcy uśmiercali chorych więźniów. Józef Bellert – cichy bohater, którego biografią można obdzielić kilkanaście osób. Konspirator PPS, żołnierz Legionów i sanitariusz brygady Piłsudskiego, działacz niepodległościowy i społeczny, żołnierz września 1939 i Powstaniec Warszawski.
Serdecznie polecam zapoznanie się z historią lekarza z powołania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Lekarz z Auschwitz" to beletryzowana treść oparta na udokumentowanych faktach i wspomnieniach. Ukazuje heroiczną i zapomnianą postać polskiego lekarza Józefa Bellerta (szpital powstańczy w Warszawie oraz szpital polowy w obozie Auschwitz po wycofaniu się Niemców) oraz lata 1944 – 1945 wraz z powojennym tłem zniszczeń materialnych, fizycznych i psychicznych. Jednak Szymon Nowak dużo miejsca przeznacza na opis ówczesnej sytuacji, a znacznie mniej owemu lekarzowi. Autor nie przyciąga mnie swoim pisarstwem, ale podoba mi się jego wkład historyczny do kilkunastu książek (pracuje dla Instytutu Pamięci Narodowej, a to dobre zaplecze wiedzy).
"Lekarz z Auschwitz" to beletryzowana treść oparta na udokumentowanych faktach i wspomnieniach. Ukazuje heroiczną i zapomnianą postać polskiego lekarza Józefa Bellerta (szpital powstańczy w Warszawie oraz szpital polowy w obozie Auschwitz po wycofaniu się Niemców) oraz lata 1944 – 1945 wraz z powojennym tłem zniszczeń materialnych, fizycznych i psychicznych. Jednak Szymon...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przedstawia temat, którego właściwie nie znałam. Coś tam trochę słyszałam, jednak tylko trochę.
Bez umniejszania Ocalonym, czy takim postaciom jak Pilecki czy Ojciec Kolbe, bohaterowie tej książki pozostają w cieniu, mało o nich wiadomo. Muszę przyznać, że doktor Bellert i jego współpracownicy stworzyli niezapomniany zespół, zajmujący się tak delikatnymi i chorymi pacjentami jak byli więźniowie Auschwitz i Brzezinki, zaczęli pracę bez mała zaraz po wyzwoleniu obozu, za damo. Ich poświęcenie, empatia, wrażliwość oraz ciężka praca, pomogły wrócić do zdrowia wielu Ocalałym.
Każda historia, wspomnienie, wzrusza i porusza. Jednakże tutaj poczułam zupełnie inny jego rodzaj. Nie ma tu szczegółowych opisów bestialstwa i okrucieństwa, aczkolwiek obrazy, kreślone ręką autora, czy obrazy, których doświadczają przybyli, tworzą swoistą symbolikę tego strasznego miejsca.
Bardzo polecam osobym zainteresowanym tą tematyką bo pięknie ona kończy historię wszystkich, którzy przeżyli ale też którzy zostali zamordowani. Książka napisana prosto, krótkie rozdziały, a wszystko oparte na dogłębnym researchu. Bardzo polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBez umniejszania Ocalonym, czy takim postaciom jak Pilecki czy Ojciec Kolbe, bohaterowie tej książki pozostają w cieniu, mało o nich wiadomo. Muszę przyznać, że doktor Bellert i jego współpracownicy stworzyli niezapomniany zespół, zajmujący się tak delikatnymi i chorymi...
Niesamowita historia człowieka i lekarza. Osobiście nie miałam pojęcia, że po ucieczce Niemców, marszach śmierć i częściowemu zniszczeni Auschwitz nadal pozostali tam więźniowie i funkcjonował szpital.
Rzadko się wzruszam podczas lektury, tym razem aktorowi się udało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzadko się wzruszam podczas lektury, tym razem aktorowi się udało.
Co to była za książka. Pełna wzruszających momentów, ale także niewyobrażalnie dużo tu smutku i bezsilności, z jakimi mierzył się personel szpitala. A może uderzyła mnie tak bardzo, bo sama studiuję pielęgniarstwo?
'Lekarz z Auschwitz' porusza tę część historii, na której przeważnie kończą się inne książki o Auschwitz. Skupia się na tych ludzi, którzy nie mieli sił wziąć udziału w 'Marszu Śmierci'. Skupia się na ludziach, którzy postanowili wyjechać do Oświęcimia i pomóc byłym więźniom, i to w naprawdę okropnych, nieludzkich warunkach.
Dziękuję autorowi za przedstawienie tej części historii i tych bohaterów, o których nie słyszy się aż tak często, a powinniśmy o nich pamiętać, bo uratowali życia tym, którzy wcześniej zostali skreśleni. Mam nadzieję, że zapiszą się oni w pamięci większej liczby osób, a już szczególnie w środowisku medycznym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'Lekarz z Auschwitz' porusza tę część historii, na której przeważnie kończą się inne książki o Auschwitz. Skupia się na tych ludzi, którzy nie mieli sił wziąć...
Ciężko ocenić taka książkę, bo nie jest to łatwa i przyjemna lektura tylko relacja o bólu i śmierci, o piekle jakie ludziom zgotowali faszyści, o poświęceniu i zaangażowaniu służb medycznych by uratować tych, których machina zniszczenia dopadła i doprowadziła do skraju istnienia.
Takiej książki nie można ocenić, można tylko pochylić głowę i uczcić minutya ciszy tych, których nie udało się ocalić.
Moja ocena 8/10 to nie jest ocena treści, bo jak mówiłam nie da się, to jest ocena warsztatu pisarskiego i tylko tego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTakiej książki nie można ocenić, można tylko pochylić głowę i uczcić minutya ciszy tych,...