Dwie twarze. Życie prywatne morderców z Auschwitz

Okładka książki Dwie twarze. Życie prywatne morderców z Auschwitz autora Nina Majewska-Brown, 9788311179714
Logo Lubimyczytac Patronat

Opinia społeczności książki Dwie twarze. Życie prywatne morderców z Auschwitzi

Książki 1383 Opinie 951

Oceny książki Dwie twarze. Życie prywatne morderców z Auschwitz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dwie twarze. Życie prywatne morderców z Auschwitz

Myślałem, że dostanę mocniejszą powieść, natomiast z książki sporo wyniosłem informacji i wiadomości. Napisała trochę chaotycznie ale czyta się przyjemnie.

Dobra, ale myślałam ze dostane cos mocniejszego

Dobra, ale myślałam ze dostane cos mocniejszego

“Marzenia są najsłodszą pożywką szczęścia, jednak ich nadmiar odbiera mi sen.”
Tematyka tej książki jest trudna, bolesna, a momentami wręcz przerażająca. I chyba właśnie dlatego tak ciężko ją jednoznacznie ocenić. „Dwie twarze” opowiadają o codziennym życiu rodzin esesmanów mieszkających tuż obok piekła – obozu koncentracyjnego Auschwitz. Główna bohaterka, Ann, żona oficera SS, próbuje odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Przeprowadza się do domu znajdującego się tuż za drutami obozu, początkowo starając się urządzić zwykłe życie – jak każda młoda kobieta i żona. Jednak z czasem codzienność zaczyna ją przytłaczać i budzić niepokój. Jej mąż Hans wraca z pracy coraz bardziej zamknięty w sobie, rozdrażniony i wyraźnie czymś obciążony. Choć Ann podejrzewa, że coś jest nie tak, nawet nie jest w stanie wyobrazić sobie skali zła, którego jest tak blisko – zaledwie kilkaset metrów od miejsca, w którym się uśmiecha, gotuje i podlewa kwiaty.
Autorka pokazuje niesamowicie mocny kontrast między życiem oprawców a ich ofiar, podkreślając tę przerażającą dwoistość: ludzie, którzy codziennie wychodzili do pracy mordować, wracali do swoich domów, w których czekały na nich dzieci, żony, kantyny, zabawy, róże w ogródku i... pozory normalności.
Książka zdecydowanie zmusza do refleksji nad granicami człowieczeństwa i moralności, pokazując, jak łatwo zło może stać się elementem codzienności, jeśli zostanie ubrane w mundur i nazwane obowiązkiem.
Natomiast od strony technicznej i konstrukcyjnej – mam sporo zastrzeżeń. Przede wszystkim, narracja bywała chaotyczna – momentami nie wiadomo, czyją perspektywę właśnie śledzimy. Czasem w jednym rozdziale pojawia się kilka przeskoków czasowych, które są słabo zaznaczone i przez to trudno się połapać, co aktualnie dzieje się w fabule. Były też fragmenty, które nagle przytaczały historyczne fakty, ale robiły to w oderwaniu od aktualnych wydarzeń w życiu bohaterów – przez co traciły swój wydźwięk i płynność. Miałam wrażenie, że w książce autorka chciała zawrzeć jak najwięcej się dało - niestety kosztem - z pewnością - niezamierzonego chaosu.
Motywy, które się tu pojawiają, to m.in.:�🔸 zło banalne i powszednie,�🔸 zderzenie dobra z obojętnością,�🔸 kobieta w cieniu zbrodni,�🔸 brak świadomości lub wybiórcze odrzucanie prawdy,�🔸 codzienność w cieniu śmierci,�🔸 moralna obojętność,�🔸 rozkład więzi i dehumanizacja.
Książka pokazuje również, że milczenie bywa współudziałem. I choć Ann jest tu ofiarą nieświadomości i naiwności, to z czasem ciężar tej ignorancji staje się trudny do udźwignięcia – również dla czytelnika.
To książka, która niesie bardzo ważne przesłanie i porusza temat, o którym trzeba mówić. Ale wykonanie – szczególnie pod względem narracyjnym – sprawiło, że nie byłam w stanie ocenić jej wyżej.

“Marzenia są najsłodszą pożywką szczęścia, jednak ich nadmiar odbiera mi sen.”

1210 użytkowników ma tytuł Dwie twarze. Życie prywatne morderców z Auschwitz na półkach głównych
197 użytkowników ma tytuł Dwie twarze. Życie prywatne morderców z Auschwitz na półkach dodatkowych

Nina Majewska-Brown
Nina Majewska-Brown
Nina Majewska-Brown jest absolwentką UAM w Poznaniu, przez lata związana z reklamą i PR-em. Były pracownik agencji reklamowych, wydawnictw, gdzie promowała największych autorów literatury polskiej i zagranicznej. Debiutowała w 2015 roku przebojową książką „Wakacje”. Znana z hitowych powieści obyczajowych, m.in. „Nina”, „Mąż na niby”, „Żona na zamówienie”, „Tylko dla dorosłych”, „Tylko tu i teraz”, ma też na swoim koncie ciepło przyjęty przez czytelników kryminał „Grzech” oraz sagę historyczną „Zakładnicy wolności”. Nina Majewska-Brown jest pisarką znaną ze swojej wrażliwości, co sprawia, że kolejne jej powieści podbijają listy bestsellerów. Efektem jej zainteresowań historią są bestsellerowe powieści „Tajemnica z Auschwitz”, „Anioł życia z Auschwitz”, „Dwie twarze. Życie prywatne morderców w Auschwitz” oraz „Ostatnia więźniarka z Auschwitz”.

Dziewczynka z Sobiboru Franco Forte
Dziewczynka z Sobiboru
Franco Forte Scilla Bonfiglioli
Czy wszyscy naziści byli po złej stronie mocy? Czy pracowali dla Wielkiej Rzeszy z własnej woli? Ilu było takich żołnierzy, którzy marzyli o tym, by wojna nigdy się nie wydarzyła? Zapewne lista byłaby długa, bo nie można wszystkich wrzucać do jednego worka... Hans Heigel mieszka z żoną Ingrid i córeczką Hanne w niewielkim, spokojnym miasteczku Osnabruck. Jest Niemcem, ale nie popiera nazistowskich poglądów swoich pobratymców. Jednak jest również oficerem rezerwy SS, zatem i on zostaje w końcu wysłany do okupowanej Polski, gdzie w tysiąc dziewięćset czterdziestym trzecim roku obejmuje stanowisko zaopatrzeniowca magazynów w obozie koncentracyjnym w Sobiborze. Dopiero co przeżył ogromną osobistą tragedię, a tu nagle zostaje wrzucony w tryby nazistowskiej machiny śmierci. Nawet nie spodziewa się, co czeka go w Sobiborze i kolejnych miejscach kaźni, do których zostaje wysłany w czasie swojej służby. Pewnego dnia w Sobiborze, wśród więźniów prowadzonych na śmierć, Hans dostrzega niepozorną dziewczynkę, Leę. Mała jest łudząco podobna do jego ukochanej córeczki i w jednej chwili Heigel podejmuje decyzję. Postanawia uratować dziewczynkę przed śmiercią. Wkrótce okazuje się, że życie tego konkretnego dziecka staje się dla niego najwyższą wartością, do tego stopnia, że ryzykuje własne bezpieczeństwo, aby ochronić dziewczynkę przed komorą gazową. Przy okazji śledzenia kolejnych prób ocalenia Lei czytamy o warunkach życia, a właściwie wegetacji, w obozach w Sobiborze i na Majdanku. Widzimy więźniów, którzy postanawiają zaufać naziście, aby ratować dziecięce życie. I chociaż można się zastanawiać, jaki sens ma żałowanie hitlerowca, to chyba nie ma co tego rozważać. Każdy człowiek może mieć w sobie okruchy człowieczeństwa, jednak nie zawsze mają one szansę się ujawnić. Czy Hans pozostał człowiekiem, mimo nacisków jego przełożonych? Czy udało mu się uratować Leę, w której zobaczył własne dziecko? Chociaż książka w pierwszej chwili wywołała we mnie sprzeczne uczucia, bo obawiałam się, że to fantastyka obozowa, to jednak jest to prawdziwa historia, która ma swój koniec w rzeczywistości powojennej.
Bibliotecznie - awatar Bibliotecznie
Dzieci z Pawiaka Sylwia Winnik
Dzieci z Pawiaka
Sylwia Winnik
Od lat jeżdżąc do pracy i z pracy z okien tramwaju widzę Pomnik Drzewa Pawiackiego. Ten monument wykonany z brązu stanowi odwzorowanie wiązu szypułkowego, który rósł na dziedzińcu więzienia Pawiak i był jedynym elementem flory, który przetrwał wysadzenie więzienia przez Niemców w 1944 roku. Dla tych osadzonych był symbolem nadziei i wiary, w to, że i oni będą mogli cieszyć się wolnością. Pawiak był największym niemieckim więzieniem politycznym na terytorium okupowanej Polski, przez który przeszło około 100000 osób. Blisko 40000 zostało zamordowanych lub zmarło w więzieniu a pozostali zostali wywiezieni do obozów koncentracyjnych i pracy przymusowej na terenie Rzeszy. Trafiały tu całe rodziny, w tym kobiety w ciąży, a także dzieci i młodzież, często zaangażowani w działalność konspiracyjną. Niektóre spędziły tu chwilę, inne długie miesiące a ich egzystencja była skrajnie trudna: brakowało jedzenia, utrzymanie higieny było wręcz niemożliwe, szerzyły się choroby takie jak czerwonka czy zapalenie płuc. Niektórym udało się przeżyć, dzięki opiece matek, polskiego personelu medycznego i współwięźniów. Ich historie od zapomnienia ocala Sylwia Winnik w książce "Dzieci z Pawiaka". To wspomnienia tych, którzy horror tego miejsca poznali na własnej skórze. Część opowieści to relacje tych, którzy pamiętaj pobyt w więzieniu, inni zaś bazują na wspomnieniach matek, którym przyszło rodzić za więziennymi murami i spędzić pierwsze miesiące z noworodkiem na kobiecym oddziale zwanym Serbią. To co porusza w tych historiach to dziecięca perspektywa, brutalny świat wiedziany oczami najmłodszy, którzy może nie do końca zdawali sobie sprawę w zagrożenia, jednak chłonęli strach i niepokój dorosłych. Warto jednak zaznaczyć, że przeciwwagą dla tych traumatycznych wspomnień są historie opisujące solidarność więźniów, niezłomność i godność, która towarzyszyła im aż do końca. Lektura tej książki to trudne doświadczenie, ukazujące, że wojna najmocniej uderza w tych najbardziej bezbronnych. I tak jest od wieków, także i dzisiaj. Polecam tę publikację, tym którzy cenią sobie rzetelną literaturę faktu i mają odwagę, aby zmierzyć się z tym trudnym tematem.
Jeżynka - awatar Jeżynka
oceniła na76 miesięcy temu
Zosia z Wołynia. Prawdziwa historia dziewczynki, która ocaliła żydowskie dziecko Mateusz Madejski
Mateusz Madejski
Mateusz Madejski w swojej debiutanckiej powieści - reportażu opowiedział nam historię życia swojej babci - Zofii Hołub, która urodziła się na Wołyniu, a w chwili wybuchu wojny miała zaledwie dwanaście lat. Książka ma formę wywiadu, bardzo osobistych rozmów i wspomnień, nie tylko z główną bohaterką, ale też innymi kobietami, które mocno wpisały się w los Zofii. Dzięki temu czytelnik ma szansę poznać, jak tak naprawdę wyglądało życie na tych terenach przed wojną, jak dogadywali się wówczas między sobą Polacy, Ukraińcy, Żydzi, co działo się na Wołyniu podczas wojny, kiedy zajmowali ją na zmianę Niemcy i Rosjanie, jakie piętno odcisnęły działania wojenne na rodzinie Zofii, jak wyglądały jej losy po wojnie. Najważniejszym i najbardziej istotnym wydarzeniem w wojennym życiu Zosi było uratowanie małej żydowskiej dziewczynki, niespełna dwuletniej Sabinki, zwanej Inką, którą rodzice powierzyli opiece polskiej rodziny, która niestety zupełnie nie poczuwała się do odpowiedzialności za dziecko. Umieszczoną w ciemnej i ciasnej komórce, brudną, zaniedbaną, zamorzoną głodem, niesamowicie wychudzoną i skazaną praktycznie na śmierć Inkę znalazła przypadkiem, wówczas 16-letnia Zosia. Postanowiła uratować Inkę za wszelką cenę i nie zmienił jej decyzji strach o własne życie; początkowo w sekrecie dokarmiała dziecko, ale po pewnym czasie postanowiła podzielić się swoją tajemnicą z zaprzyjaźnioną rodziną Roztropowiczów, którzy wspólnie podjęli decyzję o przygarnięciu małej żydowskiej dziewczynki, obdarowując ją miłością, ciepłem, ratując od śmierci. Jak potoczyły się dalsze losy Inki, czy dowiedziała się ona o swoich korzeniach, o rodzicach, czy poznała ten najważniejszy epizod swojego życia oraz osobę, która jej to życie darowała od nowa - to wszystko znajdzie czytelnik na stronach tego ciekawego reportażu, wywiadu czy biografii Zofii Hołub, która za swój czyn odznaczona została Medalem "Sprawiedliwy wśród Narodów Świata".
Anna Lipińska-Czajkowska - awatar Anna Lipińska-Czajkowska
oceniła na72 miesiące temu
Miłość w Auschwitz. Edward Galiński, Mala Zimetbaum i uczucie silniejsze od śmierci Francesca Paci
Francesca Paci
Historię Mali i i Edka kojarzyłam już wcześniej. Przewinęła mi się mimochodem wśród innych historii obozowych. Jednak bardzo ogólnikowo. Na tyle pobieżnie, że w tamtym momencie nie wywołała u mnie większego zainteresowania. Ostatnio przeglądając różnego rodzaju książki rzuciła mi się w oczy „Miłość w Auschwitz (…)”, a to za sprawą pięknej okładki. Okładki, która w sposób oczywisty może zmylić odbiorcę, gdyż nie jest to kolejna rzewna opowieść o miłości obozowej, niemająca nic wspólnego z rzeczywistością (obecnie rynek jest niestety przesycony tego typu historiami). To reportaż. Bardzo rzetelny. Stąd też w książce nie znajdziemy elementów charakterystycznych dla powieści romantycznej: rzewnych dialogów, ckliwych scen. Można odnieść wrażenie, że książka składa się właściwie z suchych faktów. Pełno tu szczegółowych dat, miejsc, numerów, imion, nazwisk. Widać że autorka poświęciła wiele czasu na to by drobiazgowo i z należnym szacunkiem opisać historię Mali i Edwarda. Wszystkie informacje pochodzą w szczególności od osób, które ich znały i przebywały z nimi w Auschwitz. Autorka skupia się nie tylko na samej miłości, ale też na ich życiu w obozie. Z tekstu dowiadujemy się, że byli po prostu dobrymi, empatycznymi ludźmi, którzy nie zasłużyli na taki tragiczny los. To książka, która zapada w pamięć na długo, skłania do refleksji. Polecam, z tym że jeszcze raz podkreślam to reportaż, osoby oczekujące typowej beletrystyki bedą zawiedzione.
Zielona - awatar Zielona
oceniła na91 rok temu
Światło ukryte w mroku Sharon Cameron
Światło ukryte w mroku
Sharon Cameron
Niezwykła historia dwóch sióstr Podgórskich - Stefania "Fusia" 17 lat i Helena zaledwie 6 lat. W czasie trwania II wojny światowej w Przemyślu na ulicy Tatarskiej 3 ukrywały w kamienicy 13 Żydów z Przemyskiego getta. Spędzili oni 1,5 roku na strychu kamienicy w kilku metrowym schowku za prowizoryczną ścianą zrobioną ze starych desek przez Maksa, syna Diamantów, któremu udało się wyskoczyć z pociągu jadącego z getta do obozu zagłady. Schowek znajdował się na stryszku nad pomieszczeniem dwóch zakwaterowanych niemieckich pielęgniarek, które pracowały w znajdującym się po przeciwnej stronie ulicy wojskowym szpitalu niemieckim. Kobiety często w czasie wolnym a szczególnie na noc przyprowadzały sobie do towarzystwa SS-manów, co zmuszało ukrywających się lokatorów do siedzenie w kryjówce długie dnie i noce w bezruchu, ciszy, bez jedzenia, z wiadrem na nieczystości, z myślą że w każdej chwili ktoś ich odkryje i wszyscy, łącznie z siostrami Podgórskimi zostaną zabici. Wbrew częstym obawą Stefani, udaje jej się uchronić całą trzynastkę Żydów i wszyscy szczęśliwie doczekali wyzwolenia. Żadko czytam tak piękną historię o ogromnej odwadze, heroiźmie, nadziei, wierze i miłości. Książka naprawdę mnie wciągnęła, i mimo że "rozłożyłem ją" na kilka razy, to za każdym razem kiedy ją odkładałem, wyprzedzałem myślami do przodu co może się wydarzyć kiedy zaraz wrócę do przekładania następnych stron. Nic dziwnego że autorka po usłyszeniu pięknej historii postanowiła po 23 latach napisać tę książkę i opisać losy dwóch sióstr, aby historia nie zaginęła tylko rozrosła się na cały świat. A dlaczego światło ukryte w mroku? Czy autorce chodziło o symbol nadziei? Mały zalążek nadziei ludzi siedzących w ukryciu?? A może to przenośnia "światełka w tunelu"?? Ten wątek pozostawiam wam do rozkminienia.
Maciej Kasprzyk - awatar Maciej Kasprzyk
Doktor Irka. Wojna, miłość i medycyna Katarzyna Droga
Doktor Irka. Wojna, miłość i medycyna
Katarzyna Droga
„Doktor Irka. Wojna, miłość i medycyna” Katarzyny Drogi to jedna z tych powieści, które wciągają człowieka nie tylko fabułą, ale i atmosferą — surową, duszną, pełną napięcia, a jednocześnie pulsującą nadzieją. Dla mnie to była książka, przy której da się zapomnieć o całym świecie, mimo że opisuje rzeczy tak trudne, że czasem człowiek potrzebuje kilku chwil, by wrócić do siebie. Autorka opiera się na prawdziwych zapiskach Ireny Ćwiertni, i to naprawdę czuć. Historia jest żywa, autentyczna, niespiętniona fikcją. Towarzyszymy młodej dziewczynie, która bardzo chce zostać lekarzem, a zamiast sal wykładowych dostaje podziemne prosektorium, tajne komplety i strach, który nigdy nie znika. Gdy zaczyna się Powstanie, Irka nagle staje się jednocześnie studentką, sanitariuszką, lekarzem, a przede wszystkim — człowiekiem próbującym ocalić innych, choć sama powoli traci poczucie bezpieczeństwa i jakąkolwiek wiarę w normalność. To, co w książce działa najmocniej, to połączenie medycyny i emocji. Autorka nie ucieka od brutalnych realiów — amputacje, rany, improwizowane operacje. A jednocześnie pokazuje, co dzieje się w głowie młodej kobiety, która musi dojrzewać szybciej, niż ktokolwiek powinien. I w tym chaosie pojawia się miłość — nie jako słodki przerywnik, tylko coś kruchego, ryzykownego, wręcz nie na miejscu… a jednak bardzo ludzkiego. Dla mnie ta książka jest tak mocna właśnie dlatego, że skupia się na człowieku w nieludzkich czasach. Irka jest ambitna, uparta, odważna, ale przede wszystkim prawdziwa. Jej lęk, zmęczenie, poczucie bezradności są opisane z taką naturalnością, że łatwo się z nią zżyć. Dlaczego 8/10? Bo to świetna, emocjonalna i dopracowana opowieść, momentami wręcz dokumentalna w odbiorze. Jedyne, co mogę zarzucić, to to, że czasem książka zostawia czytelnika trochę zbyt długo w ciężkich opisach medycznych i wojennych — potrzebowałam chwil, żeby od nich odetchnąć. Ale z drugiej strony właśnie ta intensywność czyni ją tak prawdziwą. Podsumowując: to poruszająca, wartościowa i bardzo ludzka książka, która zostaje w pamięci. Polecam każdemu, kto lubi historie osadzone w realiach wojny, ale opowiedziane z perspektywy pojedynczego życia, z całą jego kruchością i determinacją.
Antares - awatar Antares
Położna z Auschwitz Mag­da­ Knedler
Położna z Auschwitz
Mag­da­ Knedler
Stanisława Leszczyńska była polską położną i więźniarką Auschwitz-Birkenau. W obozie odbierała porody, stając się symbolem odwagi i człowieczeństwa... O niej, i nie tylko, jest ta książka. 💔„Położna z Auschwitz” to jedna z tych książek, które czyta się z ciężarem w klatce piersiowej, a odkłada z poczuciem, że właśnie zetknęło się z czymś bardzo ważnym. Autorka opowiada historię Stanisławy Leszczyńskiej, polskiej położnej, która w nieludzkich warunkach obozu odbierała porody więźniarek, dając im namiastkę godności w nieludzkich warunkach. Książka, oparta na faktach, pokazuje obozową rzeczywistość bez upiększeń, skupia się przede wszystkim na sile, empatii i odwadze bohaterki. Magda Knedler pisze oszczędnie, lecz sugestywnie, dzięki czemu historia mocno oddziałuje na emocje czytelnika. To trudna, ale bardzo ważna lektura o człowieczeństwie, które potrafi przetrwać nawet w piekle. Najbardziej poruszające jest to, że historia ta ma swoje źródło w faktach. Świadomość, że te wydarzenia naprawdę miały miejsce, sprawia, że książka działa na czytelnika jeszcze silniej. Knedler nie epatuje okrucieństwem, nie szokuje na siłę, jej siła tkwi w spokojnej, przejmującej narracji i skupieniu na emocjach bohaterek. 💔"Położna z Auschwitz" nie jest zwykłą powieścią obozową. To opowieść o człowieczeństwie w miejscu, które z założenia miało je odebrać.
aneta_taka - awatar aneta_taka
oceniła na71 miesiąc temu

Cytaty z książki Dwie twarze. Życie prywatne morderców z Auschwitz

Nina Majewska-Brown Dwie twarze. Życie prywatne morderców z Auschwitz Zobacz więcej