Słowiańskie wróżby i wyrocznie

Okładka książki Słowiańskie wróżby i wyrocznie autora Rafał Merski, 9788364886072
Okładka książki Słowiańskie wróżby i wyrocznie
Rafał Merski Wydawnictwo: Watra popularnonaukowa
popularnonaukowa
2019-01-01
2019-01-01

Kup Słowiańskie wróżby i wyrocznie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Słowiańskie wróżby i wyrocznie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słowiańskie wróżby i wyrocznie

To kolejna już książka od Rafała Merskiego, którą mam przyjemność czytać.

Autor bardzo poważnie podchodzi do wyszukiwania informacji na temat Słowian i to widać. Nie jest to jakaś bajeczka opowiedziana na dobranoc. Oczywiście nie jest to publikacja naukowa, ale daje bardzo dobre odnośniki do takowych.

Wiele ciekawostek, niespotykanych informacji oraz wierzeń i wróżb, które zostały z nami do czasów współczesnych. Najwięcej z nich towarzyszy nam przy Andrzejkach.

Niestety wiele straciliśmy bezpowrotnie , a takie książki pozwalają nam chociaż w niewielkim stopniu przybliżyć się do naszych przodków.

To kolejna już książka od Rafała Merskiego, którą mam przyjemność czytać.

Wiele ciekawostek, niespotykanych informacji oraz wierzeń i wróżb,...

Tematyka niezwykle ciekawa, jednak książka warsztatowo niestety nienajlepsza.
Autor bardzo się stara, jednak w wielu miejscach widać niedociągnięcia (chociażby bibliografia skonstruowana na zasadzie "autor + tytuł" bez miejsc wydania, czy roku wydania).
W pracy brakuje mi także jasno określonego celu. Moim zdaniem autor próbuje zrekonstruować badane zagadnienie, w oparciu o materiał XIX-wieczny.
Dodatkowo styl autora jest dość męczący (chociaż wiem, iż to stwierdzenie znalazłoby wielu przeciwników). W moim odczuciu autor pisze zbyt prosto, wręcz potocznie. Chwilami miałam wrażenie, iż książka jest transkrypcją wystąpienia publicznego (wystąpienia słuchałoby się wspaniale, w druku wyszło moim zdaniem przeciętnie).
Mimo to Autor robi dobrą robotę popularyzatorską, a za to moja ogromna sympatia w Jego stronę.

Tematyka niezwykle ciekawa, jednak książka warsztatowo niestety nienajlepsza.

Rafał Merski to żerca i popularyzator wiedzy o Słowiańszczyźnie, zwłaszcza w jej duchowym wymiarze, biorąc głównie pod uwagę szeroko pojęte wierzenia i mitologię. Jedną z publikacji poświęcił "Słowiańskim wróżbom i wyroczniom". Temat niezwykle ciekawy, ale i trudny, bo wymagający sporej wiedzy. Jak autor poradził sobie z tym wyzwaniem?
Książka R. Merskiego porusza cały szereg zagadnień od funkcji żercy i dziada wędrownego przez Welesa i pojęcia przeznaczenia uosobionego w Doli i Rodzanicach po znaczenie roślin i zwierząt w wierzeniach Słowian aż do tytułowych wróżb z najróżniejszych rzeczy i zjawisk. Rozpiętość spora, treść bardzo interesująca, poparta wieloma przykładami ze źródeł pisanych, archeologicznych oraz etnograficznych. Widać w tym ogromną wiedzę pisarza, jego przygotowanie do tematu i pasję.
Szczególnie zajmujące są rozdziały dotyczące wróżenia z zachowania zwierząt oraz roślin. Pozwala to też na wyciągnięcie wniosków o wyjątkowym traktowaniu niektórych gatunków przez Słowian poprzez ich konotacje z bóstwami czy generalnie siłami nadprzyrodzonymi.
Od strony merytorycznej i przygotowania autora jestem pełna podziwu, ponieważ włożył w tę publikację wiele trudu i mogę ją polecić z czystym sumieniem.
Gorzej rzecz ma się od strony technicznej. Ewidentnie brakuje tu dobrego korektora i redaktora, którzy wyłapaliby literówki, nieścisłości w zapisie cytowanych sporych fragmentów (np. wszędzie zaznaczone kursywą, wyśrodkowane itp.),ujednoliciliby przypisy (np. podania źródła cytatu - do przypisu, a nie zwartego tekstu). Ponadto, skoro książka ma wstęp, to przydałoby się i zakończenie. Bez tego "Słowiańskie wróżby i wyrocznie" kończą się tak jakby ktoś wyrwał pracę z rąk żercy i nie pozwolił mu jej dokończyć. Dobrym dodatkiem jest bibliografia, ale warto byłoby dodać chociaż rok wydania książki, z której korzystał autor, bo niektóre prace naukowe z biegiem lat są aktualizowane razem z postępem badań, a tytuł pozostaje ten sam.
"Słowiańskie wróżby i wyrocznie" to przyjemna lektura, którą się wręcz pochłania, jeśli oczywiście jest się zainteresowanym przedstawionym tematem. Styl Rafała Merskiego jest lekki i klarowny, posługuje się językiem przystępnym dla laika, a trudniejsze pojęcia wyjaśnia, co jest ważne przy próbie dotarcia do jak najszerszego kręgu odbiorców.
Moim zdaniem to pozycja, której warto poświęcić czas i uwagę ze względu na zawarty ładunek merytoryczny, a przymknąć oko na techniczne rozwiązania. Napisana z pasją i wiedzą może zarazić miłością do Słowiańszczyzny, a przy okazji przybliżyć mentalność i duchowość naszych przodków.

Książka R. Merskiego porusza cały...

80 użytkowników ma tytuł Słowiańskie wróżby i wyrocznie na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Słowiańskie wróżby i wyrocznie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Słowiańskie wróżby i wyrocznie

Cytaty z książki Słowiańskie wróżby i wyrocznie

Dodaj cytat z książki Słowiańskie wróżby i wyrocznie

Ciekawostki historyczne