Tętniące serce

- Kejsarn av Portugallien
- 1938-01-01
- 1938-01-01
- Franciszek Mirandola
Klasyczne dzieło jednej z najwybitniejszych szwedzkich pisarek, Selmy Lagerlöf.
“Tętniące serce” to poruszająca opowieść o rodzicielskiej miłości przekraczającej wszystkie bariery - czasem nawet zdrowy rozsądek.
W książce dodatkowo Ponadto wiernie odmalowany obraz stosunków klasowych i nędzy życia ludzi na szwedzkiej wsi w latach 60. XIX wieku, na długo zanim kraj ten stał się europejską potęgą gospodarczą.
Klara Gulla jest oczkiem w głowie swojego ojca Jana, rolnika mieszkającego w środkowej Szwecji. Gdy dziewczyna wyrusza do wielkiego miasta i wchodzi w rytm beztroskiego życia, ojciec jest wściekły. Kiedy mężczyzna zdaje sobie sprawę ze swej bezsilności, jego ojcowska miłość przekracza wszelkie granice i doprowadza go do obłędu. Ogłasza się cesarzem Portugalii i z niezmąconą cierpliwością oczekuje na powrót córki w całym majestacie monarchy, kwestionując przy okazji klasowy porządek obowiązujący na zacofanej wsi.
Powieść “Tętniące serce”, znana w Szwecji pod tytułem “Cesarz Portugalii”, jest przewrotną, chwilami ocierającą się o groteskę historią o potędze miłości, która potrafi doprowadzić do szaleństwa. Wielu krytyków uważa, że Jan Andersson to najbardziej przejmująco sportretowana postać w całym literackim dorobku Selmy Lagerlöf, a jej zdolność do obserwacji psychologicznej w "Tętniącym sercu" osiągnęła najwyższy poziom. Jak zwykle w tle jej dzieł pojawia się szerszy kontekst ówczesnych stosunków społecznych.
Kup Tętniące serce w ulubionej księgarni
Oceny książki Tętniące serce
614 użytkowników ma tytuł Tętniące serce na półkach głównych- Chcę przeczytać 313
- Nobliści 9
- Literatura szwedzka 8
- E-book 7
- Literatura piękna 7
- 2023 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tętniące serce
Mnie niestety nie porwała, ledwo dotrwałam do końca. Rozwleczona historia, z niezręcznymi dialogami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna opowieść o miłości ojca do córki. Autorka interesująco przedstawiła to na kanwie ówczesnych obyczajów ludowych. Wątek tęsknoty podtrzymuje ciekawość aż do samego końca. Spodziewałem się czegoś trącącego myszką, a tu takie zaskoczenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak się nieśmiało rozkręcała, jako urocza historia dla całej rodziny (z humorem, a także wychowawcza)... A ostatnie rozdziały spowodowały, że całą poduszkę mam mokrą od łez. Bardzo smutna i bardzo piękna historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana wspaniałym stylem, utrzymuje czytelnika w klimacie głębokich przemyśleń... autorka dostała nagrodę Nobla, na którą słusznie zasłużyła
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka chwyciła mnie za serce od pierwszych swoich zdań aż do końca. Z pozoru prosta opowieść o miłości rodzicielskiej do córki, osadzona w realiach XIXwiecznej szwedzkiej prowincji, jest tak naprawdę głęboką analizą miłości, która nadaje życiu sens i potrafi wszystko wytłumaczyć. Jest to też opowieść o tym, że odwiecznym prawem młodości jest poszukiwanie świata poza domem rodzinnym oraz o tym, jak trudno czasem jest rodzicom się z tym pogodzić.
18letnia Klara, ukochaną córka Jana, wyrusza w świat , by dopomóc rodzicom spłacić ich zobowiązania. Się czy wyrusza dlatego , czy raczej dlatego że ciągnie ją tęsknota za czymś więcej niż tylko rodzinna wieś? Tego się nie dowiadujemy. Ojciec pogrążony w rozpaczy i tęsknocie popada w szaleństwo , które wbrew pozorom staje się jego wybawieniem, bo pozwala nie dopuścić do siebie świadomości porzucenia i zapomnienia.
Ta piękna opowieść o sile miłości napisana jest prostym językiem, kreowanym trochę na język baśniowych opowieści . Surowość języka doskonale współgra z surowością klimatu i warunków, w jakich bohaterom przyszło żyć. Dla mnie to arcydzieło .
Ta książka chwyciła mnie za serce od pierwszych swoich zdań aż do końca. Z pozoru prosta opowieść o miłości rodzicielskiej do córki, osadzona w realiach XIXwiecznej szwedzkiej prowincji, jest tak naprawdę głęboką analizą miłości, która nadaje życiu sens i potrafi wszystko wytłumaczyć. Jest to też opowieść o tym, że odwiecznym prawem młodości jest poszukiwanie świata poza...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ początku nie tylko lapidarna, ale wręcz infantylna. Później jednak uderza Czytelnika kilkakrotnie dając wiele kwestii do przemyśleń. Ważna pozycja dla rodziców, a być może także dla dzieci, którymi przecież pozostajemy całe życie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna opowieść o bezwarunkowej miłości rodzica do dziecka.
Piękna opowieść o bezwarunkowej miłości rodzica do dziecka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo serce bije mocno. Ojciec tak bardzo kocha córkę że zaklina rzeczywistość w bajkę i Królu i Księżniczce która w roli w chwale zza morza. Piękna i przejmująca opowieść o sile uczucia rodzicielskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#skandynawskimiesiąc -akcja Natalii z kanału kursywa Doceniam, ale do zachwytu daleko. Choć ciekawa jest realizacja wątku relacji miłości ojca do córki. Fabularnie zaskakuje i to jest na plus
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś książka ta ma chyba tylko wartość historyczną aby poznać jak kiedyś pisało się utwory dydaktyczne, apoteozujące wartości etyczne. Ciekawe jest też jak na przestrzeni stuleci to, co kiedyś było nazywane postulowaną miłością rodzinną, dziś jest raczej oceniane jako toksyczne , ślepe uzależnienie od drugiej osoby. Do polecenia wielbicielom klasyki i zainteresowanych różnymi obliczami choroby psychicznej.
Dziś książka ta ma chyba tylko wartość historyczną aby poznać jak kiedyś pisało się utwory dydaktyczne, apoteozujące wartości etyczne. Ciekawe jest też jak na przestrzeni stuleci to, co kiedyś było nazywane postulowaną miłością rodzinną, dziś jest raczej oceniane jako toksyczne , ślepe uzależnienie od drugiej osoby. Do polecenia wielbicielom klasyki i zainteresowanych...