Książę Cieni

- literatura młodzieżowa
- Circus Lumos (tom 3)
- 2019-09-04
- 2019-09-04
Mroczne intrygi, polowania na demony i czarna magia… Miłość i nienawiść jeszcze nigdy nie były sobie tak bliskie!
Złowrogie moce oplatają członków Circus Lumos, a Książę Cieni czai się w każdym, kto staje na ich drodze do odnalezienia światłości. Przyszedł czas na podróż i wielkie poszukiwania, które zmienią życie Alicji i jej przyjaciół na zawsze.
Wszyscy mamy ciemną stronę. Nie każdy z nas potrafi ją okiełznać, ale dążenie do odkrycia iskry, która roznieci ogień i poprowadzi nas do światła, to cudowna podróż, w którą każdy kiedyś wyrusza. Czy macie odwagę, żeby podjąć się wyzwania i sprostać temu, co kryje się w mroku? Odwaga i przekora to klucz do wygranej.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Kup Książę Cieni w ulubionej księgarni
Oceny książki Książę Cieni
472 użytkowników ma tytuł Książę Cieni na półkach głównych- Chcę przeczytać 264
- 2020 9
- Polskie 3
- Fantasy 3
- Do kupienia 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książę Cieni
Od momentu w którym czytałam ostatni tom minął ponad rok, przez co bałam się, że mogę mieć problem z ponownym zaangażowanie się w historię. Na szczęście moje obawy się nie sprawdziły, a fabuła zaciekawiła mnie już od samego początku. Historia nie pozwala się nudzić, gdyż raz za razem, dzieje się coś ciekawego. Autorka fajnie utrzymuje napięcie, przez co nie mogłam się od książki oderwać i przeczytałam ją za jednym zamachem. Muszę przyznać, że pozytywnie się zaskoczyła i serdecznie polecam wam całą serię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ tomu na tom jest tylko lepiej.
Pomijając trochę przydługie opisy popisów cyrkowych, to jestem bardzo zadowolona. W tej części w końcu na prawdę się coś dzieje, na końcu aż za dużo i muszę przyznać że trochę mnie to zmiażdżyło. Pomimo tego, że pod koniec zaczynałam podejrzewać kilka scenariuszy jak może skończyć się ta historia to i tak emocjonalnie popłynęłam, już dawno nie wzruszyłam się czytając książkę.
Z tomu na tom jest tylko lepiej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomijając trochę przydługie opisy popisów cyrkowych, to jestem bardzo zadowolona. W tej części w końcu na prawdę się coś dzieje, na końcu aż za dużo i muszę przyznać że trochę mnie to zmiażdżyło. Pomimo tego, że pod koniec zaczynałam podejrzewać kilka scenariuszy jak może skończyć się ta historia to i tak emocjonalnie popłynęłam, już dawno...
Przez większość książki po prostu dobrze się bawiłam. Polubiłam i przywiązałam się do tej historii i bohaterów już wcześniej, więc teraz w końcu po latach chciałam poznać zakończenie tej trylogii. A ono i tym samym końcówka tej książki kompletnie zmiotło mnie z planszy. Odjęło mi mowę, czułam, że w oczach mam łzy. Kompletnie nie spodziewałam się czegoś takiego i mam złamane serduszko po przeczytaniu tej książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatni tom o Circus Lumos.
W tym samym czasie Alicja kończy szkołę i zdaje maturę. Choć rodzice namawiają ją, aby złożyła aplikację na studia to ona o tym nie myśli - teraz myśli tylko o tym co się stanie po dwunastym lipca.
Blask i ciemność - oto co reprezentują Hadrian i Tristan. Te dwie siły będą musiały stoczyć ze sobą walkę na śmierć i życie. Eryn szuka sposobu, żeby przedłużyć sobie życie co wiążę się z okrutnymi wydarzeniami, które dzieją się w Gdańsku.
Dobrą wiadomością jest to, że odzyskujemy Juliana w tym tomie. Jego miłość do Diany go uratowała, a to, że postanowił spróbować z Aureą to jest takie wzruszające. Zakończenie jest dość zaskakujące - szkoda mi Tristana, bo zasługiwał na to, żeby ułożyć sobie życie na nowo. Jego relacja z Alicją była niesamowita i poruszająca.
Dla fanów fantastyki ta książka jest warta polecenia.
Ostatni tom o Circus Lumos.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRazem z bohaterami wyruszamy w poszukiwanie składników mających złamać klątwę. Niestety nie będzie to łatwe o czym bohaterowie przekonają się na każdym kroku.
Naprawdę przewidujące zakończenie oraz hmm bardzo głupie rozwinięcie końcówki i tego całego zakończenia. Zabicie Tristana to takie pójście na łatwiznę. Jakby naprawdę zapomnieć o spadającej gwiazdy..... Epilog w ogóle jest niepotrzebny nie daje nic tak naprawdę. Zakończenie równie słabe jak cała seria
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria bardzo fajna szczególnie dla fanów fantastyki
Seria bardzo fajna szczególnie dla fanów fantastyki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo już ostatni tom wspaniałej serii Aleksandry Polak ,,Circus Lumos", którą bardzo polubiłam i jest jedną z moich ulubionych serii❤️. Ten tom był cudowny.. Uwielbiam relację Alicjii i Tristana. W tym tomie nie zabrakło również magii, która bardzo podobała mi się. Niestety zakończenie złamało mi serce🧡 Bardzo polecam wszystkim tę serie🌸
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStraszne moce zaczynają owijać się wokół cyrkowców Circus Lumos, a Książę Cieni staje się coraz bardziej aroganci. Na dodatek straszna klątwa, której nie da się praktycznie przerwać. Bohaterowie muszą znaleźć sposób by jej się pozbyć i zdobyć bardzo dziwne artefakty. Czy im się to uda? Co bracia będą musieli poświęcić? Jakie sekrety wyjdą na jaw? Czy miłość Alicji i Hadriana przetrwa?
Nareszcie udało mi się zakończyć tą trylogię. Musiałam się długo zbierać, ponieważ nie wiedziałam czego się po niej spodziewać. Ta historia miała swoje wzloty i upadki i dlatego miałam wobec niej pewne obawy. Jednak na szczęście zostałam miło zaskoczona. Od samego początku zostałam wciągnięta w ten świat. Niestety na początku miałam pewne problemy, ponieważ nie pamiętałam wszystkiego z poprzedniego tomu. Jednak dość szybko zaczęło mi się przypominać i potem już było tylko lepiej.
Jeżeli chodzi o bohaterów to była czysta sinusoida. W jednym momencie byli świetni, a zaraz miałam ochotę ich zamordować. Alicja szykuje się do matury i to pochłania jej naprawdę wiele czasu. W przerwach pomaga Circus Lumos zdobyć składniki do antidotum. Podczas tych wypraw była bardzo denerwująca, ponieważ pchała się tam, gdzie nie powinna, bo nie miała nic do zaoferowania, a była tylko kolejną osobą, którą trzeba pilnować i ratować. Potrafiła się kłócić o byle co. To dla mnie było niedorzeczne. Za to bardzo polubiłam Tristana, jego wewnętrzna walka i rozterki zostały świetnie przedstawione. Jeśli chodzi o Hadriana, to nie był rewelacyjny przez to co go spotkało zachowywał się trochę niepojętnie, a jednak można by było go wytłumaczyć. Naprawdę miałam z nim wielki problem żeby określić czy go lubię czy nie. Też bardzo polubiłam Stellę, która nabrała jeszcze większej charyzmy i była cudna!
Mimo wszystko książkę czytało się naprawdę dobrze. Jest w niej pełno akcji, zagadek i niebezpieczeństw, ale nie zabrakło miejsca na boskie występy cyrkowców. Jak już się zaczęło czytać, to trudno było się od niej oderwać. Do samego końca nie było pewne, kto przeżyje, a kto zginie. Do tego autorka poprawiła swój styl i dzięki temu lepiej odczułam te lekkie pióro i czerpałam jeszcze więcej przyjemności podczas czytania. Także z mojej strony wielkie gratulacje dla autorki za ewolucję swojego stylu.
Podsumowując, trylogia Circus Lumos to przyjemna historia pewna magii i przygód. To powieść, która zabierze Was do niesamowitego cyrku, który każdy chciałby zobaczyć. Na pewno nie będziecie się przy niej nudzić, może nie polubicie wszystkich bohaterów, ale fabuła to nadrabia, zwłaszcza zakończenia poszczególnych tomów, gdzie czekanie na kolejne części były katorgą i gonitwą myśli. Także jeśli macie ochotę na historię, w której będzie pełno magii, przygód, niebezpieczeństw i trójkąt miłosny, o którym czytało się naprawdę przyjemnie, to podejrzewam, że ta trylogia się Wam spodoba!
Straszne moce zaczynają owijać się wokół cyrkowców Circus Lumos, a Książę Cieni staje się coraz bardziej aroganci. Na dodatek straszna klątwa, której nie da się praktycznie przerwać. Bohaterowie muszą znaleźć sposób by jej się pozbyć i zdobyć bardzo dziwne artefakty. Czy im się to uda? Co bracia będą musieli poświęcić? Jakie sekrety wyjdą na jaw? Czy miłość Alicji i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatni tom kończący sierie Circus Lumos był dobry. Dużo się w nim działo, akcja goniła akcje, porywała nas masa zagadek, przygód i magicznych sztuczek. Uwielbiam w tej serii opisy występów magicznych. To jak działa przy tym wyobraźnia jest niesamowite. Chciałabym na żywo zobaczyć taki cyrk 🤩 Poza tym tom utrzymany w prostym, nieskomplikowanym stylu, przez co przez ksiazke wręcz się płynie. Niekiedy miałam takie zgrzyty co do czasu odgadywania zagadek przez cyrkowców. Liczyłam na jakieś dłuższe momenty czy też potknięcia a tutaj szli jak przez masło, według mnie trochę za łatwo. Muszę przyznać, że zaskoczyło mnie jednak zakończenie. Nie spodziewałam się, obstawiałam do samego końca na całkowity happy end a tu proszę niespodzianka 😮 Seria Circus Lumos jest bardzo miłą odskocznią od rzeczywistości, porywa swoją magiczną treścią i sprawia, że czujemy się jak na długim cyrkowym występie. Nie jest to seria, która jakoś bardzo zapadnie mi w pamięć ale na pewno warto ją polecić a szczególnie młodszym czytelnikom. Mimo iż jest w niej też mrok nada się w sam raz do wypełnienia czasu i rozbudowania wyobraźni podczas kwarantanny ☺️
Ostatni tom kończący sierie Circus Lumos był dobry. Dużo się w nim działo, akcja goniła akcje, porywała nas masa zagadek, przygód i magicznych sztuczek. Uwielbiam w tej serii opisy występów magicznych. To jak działa przy tym wyobraźnia jest niesamowite. Chciałabym na żywo zobaczyć taki cyrk 🤩 Poza tym tom utrzymany w prostym, nieskomplikowanym stylu, przez co przez ksiazke...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd zakończenia "Perłowej Damy" nie mogłam się doczekać, aż w ręce wpadnie mi "Książę Cieni". Powieść trafiła, niestety, w okres, kiedy miałam zastój czytelniczy, dlatego czytałam ją prawie 3,5 miesiąca. Nie oznacza to jednak, że jest to zła książka.
Uwielbiam świat Circus Lumos, magię, która na każdym kroku towarzyszy bohaterom. Fabuła była ciekawa, choć dość przewidywalna, ale całość ratowali świetnie wykreowani bohaterowie. Pomijając Alicję, której nie cierpię, to Tristan i Stella skradli moje serce i chętnie przeczytałabym coś jeszcze.
Aleksandra Polak wykreowała fantastyczny świat pełen magii, który również mógłby istnieć naprawdę. I choć trylogia nie jest idealna (ach, ta nieszczęsna Alicja) to w ogólnym rozrachunku wypada całkiem nieźle i jest godna polecenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam świat Circus Lumos, magię, która na każdym kroku towarzyszy bohaterom. Fabuła była ciekawa, choć dość...