The Diviners

Okładka książki The Diviners autora Libba Bray, 9781907410406
Okładka książki The Diviners
Libba Bray Wydawnictwo: Atom Cykl: Wróżbiarze (tom 1) Seria: The Diviners literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
9781907410406

Kup The Diviners w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Diviners

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Diviners

Mnóstwo stron, ale i mnóstwo akcji! Główną bohaterką jest 17-latka. Na szczęście nie odczuwa się typowo nastoletnich problemów, bo dość szybko pojawiają się tematy "dla dorosłych" - np. zabójstwa. Dużo emocji się pojawiało, jak czytałam tę opowieść. Razem z bohaterami bałam się i wciągałam się w szukanie rozwiązań sprawy. Książkę połknęłam w kilka dni, bo nie chciałam aż tylu emocji na raz przeżywać ;) Trochę kryminał, ale w nurcie fantasy, gdzie pojawiają się super-moce.
Na minus - wątek, który był omawiany prawie, że od początku książki nie został rozwiązany na jej końcu :( Podejrzewam, że dzieje się to w kolejnych tomach, ale cóż, są jedynie po angielsku.

Urban fantasy z elementami horroru i wątkiem kryminalnym, ale nietypowa: opowieść sięga czasów prohibicji w Nowym Jorku, jest jazz, nielegalny alkohol w nielegalnych lokalach, tancerki i hazardziści. Jest też magia, a raczej niezwykłe umiejętności i groza, która nadchodzi. Doskonale oddana duszna atmosfera tych niepewnych czasów. Miejscami nużąca, ale nie pozwalająca się oderwać. W zasadzie szkoda, że ciąg dalszy nie jest po polsku. Możnaby sięgnąć, bo pewien niedosyt pozostał.

Lata dwudzieste, historia, klimat tamtych lat, zbrodnia, nadnaturalne moce, wszytko w jednej powieści

2283 użytkowników ma tytuł The Diviners na półkach głównych
638 użytkowników ma tytuł The Diviners na półkach dodatkowych

Okładka książki Mój pierwszy bal Holly Black, Libba Bray, Rachel Cohn, Dan Ehrenhaft, John Green, David Levithan, E. Lockhart, Sarah Mlynowski, Ned Vizzini, Melissa de la Cruz, Cecily von Ziegesar
Okładka książki Ktoś mnie pokocha. 12 wakacyjnych opowiadań Leigh Bardugo, Francesca Lia Block, Libba Bray, Cassandra Clare, Brandy Colbert, Lev Grossman, Nina LaCour, Stephanie Perkins, Veronica Roth, Jon Skovron, Jennifer E. Smith
Libba Bray
Libba Bray
Autorka urodziła się w 1964 r. w Teksasie, ukończyła teatrologię na University of Texas. od 26. roku życia mieszka na Brooklynie w Nowym Jorku wraz z mężem i synem. Jako 18-letnia dziewczyna przeżyła bardzo poważny wypadek samochodowy, po którym poddała się 13 operacjom rekonstrukcyjnym twarzy. Napisała pięć i pół sztuki, kilka opowiadań oraz esejów, a także wiele rzeczy, które według jej własnych słów „nigdy nie powinny ujrzeć światła dziennego”. Światowy rozgłos przyniósł jej Mroczny sekret, jej debiut literacki. Powieść ta rozpoczyna trylogię „Magiczny Krąg”, w której skład wchodzą ponadto Zbuntowane anioły i Studnia Wieczności. Libba Bray była kelnerką i nianią, a także pracowała w barze z burritos, w wydawnictwie oraz w agencji reklamowej. Wychowana w Teksasie na stałej diecie złożonej z brytyjskiego humoru, undergroundowej muzyki, podmiejskich dysfunkcji i kiepskiej telewizji, wyszła z tego doświadczenia cało, skażona jedynie kilkoma szalonymi fryzurami. Najbardziej ceni siebie za poczucie humoru, umiejętność słuchania i wyobraźnię. Często najpierw zapisuje swoje teksty ręcznie i dopiero później przepisuje je na komputerze. Rajskie życie kojarzy z siedzeniem w ulubionej kawiarni z notebookiem i filiżanką gorącej kawy. W dzieciństwie często bawiła się w teatr i pisanie sztuk. Obecnie pisząc, nadal bardzo plastycznie wyobraża sobie każdą scenę. Jej ulubione filmy to m.in.: Wszystko o Ewie, Brazil, Łowca androidów, Spinal Tap, Obywatel Kane, Harold i Maude, Zabić drozda, Deszczowa piosenka i wiele, wiele innych. Zawsze płacze, oglądając ekranizację Czarownika z krainy Oz. Na bezludną wyspę zabrałaby swoje ulubione płyty: London Calling zespołu Clash, Quadrophenia grupy The Who, Greatest Hits Arethy Franklin, Ti Wenus and Back Tori Amos oraz Greatest Hits Elvisa Costello.

Cytaty z książki The Diviners