Saga Winlandzka #4

Okładka książki Saga Winlandzka #4 autora Makoto Yukimura, 9788365520357
Okładka książki Saga Winlandzka #4
Makoto Yukimura Wydawnictwo: Hanami Cykl: Saga Winlandzka (tom 7-8) komiksy
komiksy
Saga Winlandzka (tom 7-8)
ヴィンランド・サガ
Radosław Bolałek

Kup Saga Winlandzka #4 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Saga Winlandzka #4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Saga Winlandzka #4

Tom w świetny sposób zamyka właściwy prolog opowieści, a więc dzieciństwo głównego bohatera oraz wątek króla Swena. Rozpoczyna także to, co można zobaczyć w drugim sezonie animacji. Niezwykle cieszę się na dalsze przygody tych bohaterów. Nie rozumiem jednego: dlaczego tak świetnie narysowana manga ma tak kiepskie okładki?

Czwarty tom mangi rozpoczyna się w chwili przybycia księcia Kanuta na dwór królewski. Młodzieniec, który do niedawna był jeszcze mazgajem, został przemieniony przez wydarzenia z poprzednich rozdziałów i teraz ostrzy sobie, żeby na koronę. Wszystko po to, by stworzyć państwo, które będzie rajem na Ziemi. Droga do osiągnięcia tego celu nie będzie łatwa. Zwłaszcza, ze starzejący się król chce się pozbyć Kanuta, bo widzi go jako zagrożenie. Rozpoczynają się więc nadworne rozgrywki polityczne i budowa sojuszy przed zbliżającym się otwartym konfliktem. Czy walka o koronę będzie oznaczać, że bohaterów mangi czeka przelew krwi i zguba? Jak Thorfinn odnajdzie się w nowej sytuacji i co z jego planem zemsty?

Omawiany tom w fajny sposób koncentruje się na działaniach księcia Knuta i tym, co podpowiada mu wytrawny polityk, jakim okazuje się być Askeladd. Znaczna część tomu ukazuje wydarzenia z ich perspektywy i to oni są głównymi bohaterami rozdziałów poświęconych politycznym rozgrywkom na królewskim dworze. Wychodzi to naprawdę ciekawie i wciągnąłem się w całą intrygę, jaka zostaje zaprezentowana w kolejnych rozdziałach tego tomu. Fajnie jest też zobaczyć wikingów jako nie tylko bezmyślnych zabijaków, ale wojowników działających w ramach pewnego systemu norm i tradycji, ponad którym nie stoi nawet władca. Daje to lepsze spojrzenie na ich kulturę i zwyczaje.

Saga winlandzka w naprawdę ciekawy sposób łączy ze sobą opowieść o przemocy i filozofii. Wikingowie są bezwzględni i mordują na lewo i prawo. Można powiedzieć, że są niczym potwory z innych opowieści. Z tym że w mandze jest sporo miejsca na rozważania o naturze człowieka, sensie walki i godnym życiu.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

209 użytkowników ma tytuł Saga Winlandzka #4 na półkach głównych