Moja dzika koza. Antologia poetek jidysz

Okładka książki Moja dzika koza. Antologia poetek jidysz autora Joanna Lisek, Bella Szwarcman-Czarnota, Karolina Szymaniak, 9788378662099
Okładka książki Moja dzika koza. Antologia poetek jidysz
9788378662099

Kup Moja dzika koza. Antologia poetek jidysz w ulubionej księgarnii

Oceny książki Moja dzika koza. Antologia poetek jidysz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moja dzika koza. Antologia poetek jidysz

Arcydzieło! Genialna antologia. Dla laika jakim jestem w temacie języka jidysz i kultury , która poznałem nie tylko z wierszy ale również z obszernego wprowadzenia , słownika wyjaśnień zwrotów a także biogramów autorek i tłumaczek było to dosłownie oszałamiające doświadczenie.

Na półkach: , , , ,

Pierwsza tego typu antologia - z wierszami poetek tworzących w jidysz.
Całość podzielona jest tematycznie (np. W kręgu Tory i tradycji, Modlitwy, Między kobietami, Męsk-ość, Szafa, Kręgi miłości, kręgi obcości, Rodzicielki, Dom i bezdomność, Patrząc...).

Poezja bardzo różna pod względem formy i treści oraz sposobu obrazowania, jednak jest coś, co łączy utwory - to wyjątkowa wrażliwość autorek i ponadczasowość.

Całość ubarwiają wspaniałe ilustracje Aleksandry Czudżak.

Zbiór, do którego chce się wracać.

Pierwsza tego typu antologia - z wierszami poetek tworzących w jidysz.

Dawno nie trzymałam w dłoniach tak przejmującej kobiecej poezji. Tak poranionej, emocjonalnej, obrazowej, a do tego tak niezwykłej, bo autorstwa poetek jidysz. Urzekła mnie od strukturalnej okładki, a potem było już tylko głębiej i głębiej. Czarno-białe ilustracje oddają jej niezwykłość. Przepiękna, choć to za mało. Mistyczna, ale jednocześnie po brzegi prostolinijna. Rozmiarów znacznych, choć utkana z detali, intymności i poruszeń. Mój zachwyt, którego wypowiedzieć się nie da.

143 użytkowników ma tytuł Moja dzika koza. Antologia poetek jidysz na półkach głównych
43 użytkowników ma tytuł Moja dzika koza. Antologia poetek jidysz na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Moja dzika koza. Antologia poetek jidysz

Okładka książki Teksty Drugie 5/2021 Historie potencjalne Katarzyna Chmielewska, Aleksandra Chomiuk, Katarzyna Czeczot, Agnieszka Dauksza, Sabina Giergiel, Mirosław Gołuński, Bogusław Grodzki, Anna Kałuża, Robert Kusek, Joanna Lisek, Adam Poprawa, Michał Pospiszyl, Kinga Siewior, Aleksandra Szczepan, Wojciech Szymański, Agata Zborowska, praca zbiorowa

Okładka książki Haiku Matsuo Bashō, Issa Kobayashi, Masaoka Shiki, Buson Yosa
Haiku Matsuo Bashō, Issa Kobayashi, Masaoka Shiki, Buson Yosa
Okładka książki O krok od nich. Przekłady z poetów amerykańskich John Ashbery, John Berryman, John Cage, Edward Estlin Cummings, Allen Ginsberg, Kenneth Koch, Robert Lowell, Frank O’Hara, Charles Reznikoff, David Schubert, James Schuyler, Piotr Sommer, William Carlos Williams

Cytaty z książki Moja dzika koza. Antologia poetek jidysz

Dodaj cytat z książki Moja dzika koza. Antologia poetek jidysz