Miłość w trybie awaryjnym

Okładka książki Miłość w trybie awaryjnym autora Ewa Lipska, 9788308068731
Okładka książki Miłość w trybie awaryjnym
Ewa Lipska Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie poezja
poezja
2019-05-29
2019-05-29
Inne

Kup Miłość w trybie awaryjnym w ulubionej księgarnii

Oceny książki Miłość w trybie awaryjnym

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miłość w trybie awaryjnym

Zamiast opinii zostawiam...
(Dodatkowa gwiazdka właśnie za tę trójkę.)

REKINY

znanym incydentem.

Moich jeszcze
nie było na świecie.
[loc.153]

Lipska E. "Miłość w trybie awaryjnym", WL, Kraków, 2019, epub.

Zamiast opinii zostawiam...
(Dodatkowa gwiazdka właśnie za tę trójkę.)

REKINY

Sypią się kostki...

"Spawamy swoje serca
aby uchronić się jeszcze
przed nadchodzącym złomem."
Krótki aczkolwiek niezwykle bogaty w treść tomik poezji.
Stawiający w centrum uwagi miłość, w wielu odsłonach, na różnych etapach.
Wnikliwe, poruszające i przemawiające...

"Spawamy swoje serca
aby uchronić się jeszcze
przed nadchodzącym złomem."
Krótki aczkolwiek niezwykle bogaty w treść tomik poezji.
Stawiający w centrum uwagi miłość, w wielu odsłonach, na różnych etapach.
Wnikliwe, poruszające i przemawiające...

Znowu niejednoznaczny odbiór, jeśli o mnie chodzi. Wiele metafor zupełnie do mnie nie trafia, ale pojawiają się perełki, np.:

„Kraj stanął mi w gardle.
Ani go przełknąć,
ani wypluć”.

albo:

„Znowu pijemy.
Litr umarłych na stole.

Już nie ma nikogo
kto jest”.

„Kraj stanął mi w gardle.
Ani go przełknąć,

Już nie ma nikogo
kto jest”.

100 użytkowników ma tytuł Miłość w trybie awaryjnym na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Miłość w trybie awaryjnym na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Miłość w trybie awaryjnym

Okładka książki Nadzieja Joanna Bator, Waldemar Bawołek, Grzegorz Bogdał, Katarzyna Boni, Wojciech Chmielarz, Sylwia Chutnik, Jacek Dehnel, Julia Fiedorczuk, Natalia Fiedorczuk, Joanna Gierak-Onoszko, Mikołaj Grynberg, Magdalena Grzebałkowska, Ignacy Karpowicz, Urszula Kozioł, Hanna Krall, Małgorzata Lebda, Ewa Lipska, Jarosław Mikołajewski, Andrzej Muszyński, Wiesław Myśliwski, Jacek Napiórkowski, Łukasz Orbitowski, Magdalena Parys, Grażyna Plebanek, Małgorzata Rejmer, Paweł Piotr Reszka, Agata Romaniuk, Paweł Sajewicz, Dominika Słowik, Jerzy Sosnowski, Filip Springer, Andrzej Stasiuk, Juliusz Strachota, Ziemowit Szczerek, Mariusz Szczygieł, Olga Tokarczuk, Przemysław Truściński, Grzegorz Uzdański, Krzysztof Varga, Adam Wajrak, Ilona Wiśniewska, Aleksandra Zielińska
Ewa Lipska
Ewa Lipska jedna z najwybitniejszych poetek współczesnych należąca do generacji Nowej Fali. Zawsze jednak osobna, tak jak osobna i wyrazista jest jej poetycka dykcja, nieufność do „zastanego” języka, błyskotliwa metaforyka, gęstość znaczeń, paradoks. Autorka tekstów piosenek, felietonistka. Współzałożycielka, redaktorka i współpracowniczka kilku pism (m.in. miesięczników „Pismo”, „Kraków”). Przez wiele lat pracownik polskiej dyplomacji w Austrii. Uhonorowana prestiżowymi nagrodami za twórczość literacką. Uczestniczka międzynarodowych festiwali literackich oraz pobytów stypendialnych (USA, Niemcy). Członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i wiceprezes polskiego PEN Clubu.

Mordercze ballady Marta Podgórnik
Mordercze ballady
Marta Podgórnik
Bez wątpienia warsztat poetycki na najwyższym poziomie. Żonglowanie formami, stylizowanie poważnych tekstów na "błahe" przyśpiewki chociażby, klasyczne formy wiersza, jak sonet, bez zarzutu. Z drugiej strony wirtuozeria nie jest tą wartością, na którą liczę w sztuce. W jazzie wirtuozów nie brakuje, lecz ich popisy sprawiają przyjemność głównie im samym, nie słuchaczom. Paul Desmond mawiał, że nie ćwiczy zbyt wiele, bo od tego gra jedynie szybciej, a nie lepiej. "Walczyłaś zaciekle. (...) Człowiek żyjący przeszłością? Rymuje się: w piekle." Zatem - doceniam talent autorki w tej mierze, ale wolę inną jej twarz. Wolę "Tępe nożyczki" i kolejne utwory, w których na wszelkie sposoby odtwarzane są emocje związkowo-rozstaniowe, emocje zmieszane, zmiksowane, splątane do imentu. Cała książka (i nie tylko ta) o tym właśnie opowiada i to właśnie mieli. Wciąż i wciąż. Bez wyjścia z matni. Zdarza m się natrząsać z terminu "poezja konfesyjna" ukutego dla np. Elizabeth Bishop, której twórczość ukrywała o wiele więcej niż ukazywała, zatem jej konfesyjność uważam za udawaną. U Podgórnik konfesja goni konfesję. Czytelnik jest księdzem słuchającym spowiedzi autorki, nieco pijanej, plączącej fakty, oskarżającej to siebie, to partnerów, to znów rzeczywistość - jakie to prawdziwe... Jak często tacy jesteśmy? Niektórzy z nas właściwie stale, inni czasami... Może to tylko fikcja, nie wyznania? W końcu wiersz "Alicja i jej króliki" jest prozą, nie wierszem. A może... I to jest wielka wartość tego zbioru. Wartość "a może..."
Mario - awatar Mario
Wady snu Radka Denemarková
Wady snu
Radka Denemarková
Sylvia Plath Miała być prawda. Wspomnienia trzeba przepracować i zniszczyć, takie są zasady. Konwersacyjny lukier niech pani zostawi konserwatywnym damom, do popołudniowej herbatki będzie jak znalazł. Ja chcę prawdy, nie boję się żrących substancji. Virginia Woolf Jest pani tak obrzydliwie , tak bezwstydnie skoncentrowana na sobie... Sylvia Plath Cóż, uczę się od najlepszych. Virginia Woolf Kto przydziela role...? W czyjej mocy jest to wszystko...? Tutaj nie ma miejsca na słowa, tutaj czuć tylko wilgotną ciemność. Sylvia Plath Zgadza się. Za to teraz jest cicho. Wirginia Woolf Czy innym też kłębi się w głowach tyle historii? Historii, które toczą się równolegle z rzeczywistym życiem. Sylvia Plath Co wyprodukowała pani za życia, musi pani tutaj zużyć. Sama. Wirginia Woolf Wystarczy wydrapać paznokciami dziurę w błękitnej płachcie nieba i zajrzeć przez otwór. Wtedy odsłoni się przed panią przedziwne widowisko. Sylvia Plath W prosektorium powinni byli dobrze się pani przyjrzeć. Wyciągnęliby z pani skłębione zdania, trzęsące się jak galareta. Virginia Woolf Samobójstwo dokonane na cześć życia. Człowiek tak bardzo, tak żarliwie kocha życie... Ale w którymś momencie pojmuje, że się z życiem rozmija. Wtedy postanawia się odłączyć, zerwać więzy z życiem. Więzy, których i tak nigdy nie było. Sylvia Nie pozostało nam nic innego, niż pisać. Wirginia Skoro nie umiemy żyć... Zszywam kartki ze swoich dzieł. Żeby móc na nich odlecieć. Sylvia Skrzydła! Na tych wilgotnych, zapleśniałych szmatach nigdy się pani nie uniesie. "Wady snu" przypomniały mi, jak bardzo wierzyłam w młodości tym dwu wyżej wymienionym kobietom. Moje ikony dojrzewania. "Ariel" do dziś stara się ukoić nerwy, a "Fale" mówią także o dojrzewaniu i przemijaniu jakie w końcu nastaje. Cuda literackie, do których warto wracać. Literackie kobiece wodzenie za nieznanym. Przyjemnie było spędzić dzień z dramatem Sylvii i Virginii oraz na nowo zestawić sobie ich dokonania. Świetna błyskotliwa i surrealistyczna sztuka Radki Denemarkovej. "Tak, to nieustająca odnowa, nieprzerwane wznoszenie się i opadanie, opadanie i wznoszenie. I we mnie także podnosi się fala" "Fale" Virginia Woolf "Umieranie Jest sztuką, jak wszystko. Robię to doskonale" "Lady Łazarz" Sylvia.
Aneta - awatar Aneta
oceniła na101 rok temu
Pamięć operacyjna Ewa Lipska
Pamięć operacyjna
Ewa Lipska
Sięgając po poezję trochę porwałam się z motyką na słońce. A już taką poezję to nawet z "szydełkiem". Po pierwszym przeczytaniu pomyślałam, że znowu mnie przerosła, że to nie dla mnie, zabrakło zdolności intelektu. Niemniej po kolejnym czytaniu stwierdziłam, że mam jednak jakieś przemyślenia i sporo do mnie trafia. Kilka wierszy dotyczyło uczuć, kilka opowiadało o współczesnych problemach i zagwozdkach cywilizacyjno-technicznych, które też zrozumiałam. Nie jest to może materia, która jest w moim wąskim obszarze zainteresowań, ale już w szerszym myślę, że dałabym radę przyswoić i sięgnąć ponownie. To poezja współczesna, o dzisiejszych problemach człowieka. Tak zmieniliśmy ten świat, aby był łatwy, dostępny, podporządkowany, a on stał się dla nas podtruwający, kłopotliwy, wciągający w jakieś gęste zarośla albo grząskie bagna. Czujemy się wyobcowani, poszukujemy kogoś bliskiego, ale coraz trudniej jest się odnaleźć. Ludzi otaczają maszyny, telefony siedzą w ich dłoniach, głowach i sercach. Spędzają wolny czas w pracy stresują się, potem szukają odstresowania się na siłowni, itd. Jedna przeciwność goni drugą, zapętlają się smętki, szarości i smog. Chcemy brać nie dając nic w zamian, ale gdzieś jest kres i warto o tym pamiętać. Pamięć własna czy operacyjna? Przy poezji czas na kontemplację powolnych myśli, na zatrzymanie i zapisanie tego co ważne. Wybrane utwory z dwudziestu czterech, te najbardziej do mnie trafiające to: Postęp, Strach, Reportaż ze snu, Wokół naszej miłości, O sobie bez narzekań, Chłodnia, Byliśmy jeszcze wszyscy.
Agnieszka - awatar Agnieszka
oceniła na76 lat temu

Cytaty z książki Miłość w trybie awaryjnym

Ewa Lipska Miłość w trybie awaryjnym Zobacz więcej
Ewa Lipska Miłość w trybie awaryjnym Zobacz więcej