Perfekcyjne kłamstwo

- Filia
- 2019-04-24
- 2019-04-24
- Joanna Grabarek
Zaginięcie pewnej kobiety odsłania sieć tajemnic w pozornie spokojnym miasteczku, w którym wszyscy wiedzą o sobie wszystko.
Meredith Price wiedzie niemal idealne życie. Jej mąż – Andrew – to niezwykle przystojny i spełniony makler giełdowy. Oboje żyją w słynącym z bezpieczeństwa kurorcie wypoczynkowym. Po trzech latach małżeństwa życie Meredith jest doskonale przewidywalne. Aż do dnia, w którym znika.
Jej samochód, z kluczykami w stacyjce, torebką i telefonem na siedzeniu, znaleziono na pustym parkingu przy galerii handlowej. Brak śladów walki sugeruje, jakby rozpłynęła się w powietrzu.
Meredith była powszechnie lubiana i nie miała żadnych powodów, by opuszczać najbliższych. Kiedy przybywa jej zdesperowana siostra – Greer – na powierzchnię wypływają głęboko ukryte sekrety. Bardzo, bardzo mroczne sekrety.
Co, jeśli okaże się, że nikt tak naprawdę jej nie znał?
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oficjalne recenzje
Małżeństwo (prawie) doskonałe
Jest wszystkim, czego kiedykolwiek pragnęłam. Wszystkim, czego potrzebuję. Przysuwam się bliżej, opieram policzek na jego piersi i wsłuchuję się w spokojne, mocne bicie jego serca, wdychając cudowny zapach jego nagiej skóry, gdy moje ciało poddaje się fali wyczerpania. Spędzę resztę mojego życia z Andrew Price’em. I to czyni mnie najszczęśliwszą dziewczyną pod słońcem.
Możemy być niemal pewni, że bohaterami standardowego thrillera będą mąż i żona. Małżeństwo idealne, w którym – przynajmniej tak się wydaje z zewnątrz – nie ma żadnych problemów i w którym wszystko idealnie się układa. Aż przychodzi jeden dzień, jedno wydarzenie, które uruchamia prawdziwą lawinę. Nagle okazuje się, że nic nie jest takie, jakie było na pierwszy rzut oka.
Z taką historią zetkniemy się, sięgając po powieść pod tytułem „Perfekcyjne kłamstwo”. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Filia, a jej autorką jest Minka Kent. Wydawca reklamuje książkę hasłem: „thriller psychologiczny z niepokojącym zakończeniem”.
Czy aby tak jest na pewno?
Meredith jest szczęśliwą żoną u boku Andrew. Właściwie można powiedzieć, że spotkała swojego księcia z bajki. Andrew jest bowiem niezwykle przystojnym i bardzo, ale to bardzo bogatym mężczyzną. Kobieta opływa w luksusy i w ogóle nie musi się martwić o sprawy materialne. Ma wszystko, czego tylko zapragnie. Właściwie do tego momentu historia przypomina trochę tę z książki o Greyu. Bajecznie bogaty mężczyzna wiąże się z dużo młodszą, ale nieziemsko piękną kobietą. Ona jest nim oczarowana, on stracił dla niej głowę.
Ich małżeństwo jest idealne. Do dnia, w którym Meredith znika. Kobieta nie odbiera telefonów, policja znajduje jej porzucony samochód. Nikt nie ma pojęcia, co się stało.
Jak zwykle w takich przypadkach, jedną z najbardziej podejrzanych osób jest mąż kobiety. Czy mężczyzna coś ukrywa? Czy mógłby skrzywdzić swoją ukochaną żonę?
W poszukiwania mocno angażuje się siostra zaginionej wraz ze swoim partnerem. To właśnie te dwie kobiety na przemian są narratorkami i relacjonują nam wydarzenia. Greer wkrótce ze zdumieniem odkrywa, że tak naprawdę bardzo mało wiedziała o swojej siostrze. Jeśli jednak Meredith nie zwierzała się jej, to komu? Z kim rozmawiała o swoim małżeństwie, o mężu? Komu powierzała swoje sekrety?
W miarę rozwoju fabuły na jaw wychodzą coraz to nowe tajemnice. Meredith i Andrew, Greer i Harris – każde z tej czwórki ma swoje sekrety, o których pozostali nie mają pojęcia.
Fabuła powieści cały czas dotyka jednego problemu: czy naprawdę znamy osobę nam najbliższą? Czy to, co o niej wiemy, jest prawdą? Co ukrywała Meredith i jaki finał znajdzie sprawa jej zaginięcia?
Minka Kent napisała całkiem zgrabny thriller. Jednak osobiście czegoś mi w tej książce zabrakło, czegoś naprawdę wow, co sprawiłoby, że na dłużej zapadłaby mi w pamięć. Czy zakończenie istotnie okazuje się niepokojące? Myślę, że ocenicie to sami.
Powieść czyta się naprawdę szybko. Krótkie rozdziały, prosty styl i język nie wymagają od czytelnika maksymalnej koncentracji.
„Perfekcyjne kłamstwo” to kolejny z wielu thrillerów, który wyląduje na mojej półce. Z pewnością nie będzie się na niej wyróżniał w żadną stronę: ani pozytywnie, ani negatywnie. Jest to bowiem powieść solidna w formie i treści, jednak nie zdołała mnie wciągnąć bez reszty.
Wojciech Sobański
Popieram [ 9 ] Link do recenzji
Co tu dużo pisać, jak dla mnie taka sobie. Pewnie dlatego, że zdecydowanie nie są to moje klimaty. Jak dla mnie za dużo romansu w tej książce i na tym skupiona jest ta historia.
I ja bardzo a nawet bardziej próbowałam się ich doszukać ale..... jakoś mrocznych sekretów nie znalazłam.
Wiecie nawet jak czytam Cyt," Meredith była powszechnie lubiana(...)" od razu nasuwa mi się pytanie przez kogo? Wybaczcie też tego nie doczytałam.
Także tego.
Są plusy,zawsze jakieś są np. to, że na prawdę szybko się czyta i to, że mamy poprowadzone dwie narracje Meredith oraz jej siostry Greer to zawszę sprawia, że możemy poznać bliżej bohaterów tak, i to by było na tyle ode mnie ;)
Pozdrawiam
J.
więcej Pokaż mimo toCzytając opis z tyłu książki Cyt," Pozornie spokojne górskie miasteczko stopniowo odsłania głęboko ukryte sekrety. Bardzo, bardzo mroczne sekrety..."
I ja bardzo a nawet bardziej próbowałam się ich...
Perfekcyjny thriller psychologiczny? Nie sądzę...
Jednak nużący początek, naiwność głównej bohaterki, elementy romansu i infantylne dialogi, zwłaszcza pod sam koniec sprawiają, że nie jest to pozycja obowiązkowa.
Perfekcyjny thriller psychologiczny? Nie sądzę...
Pokaż mimo toNa duży plus: ciekawie poprowadzona fabuła - dwie zbiegające się płaszczyzny czasowe i dwa punkty widzenia, jak również fakt, że czyta się naprawdę szybko.
Meredith znika.
Nagle, zupełnie i nieodwołalnie.
Co się z nią stało? Czy skrywane przez nią sekrety miały wpływ na jej zniknięcie? Co było tak naprawdę prawdziwe w jej życiu?
Siostra Greer szuka prawdy. I nie cofnie się przed niczym, aby poznać prawdę… Nawet jeśli prawda może zagrażać niej samej.
Meredith znika.
Pokaż mimo toNagle, zupełnie i nieodwołalnie.
Podobała mi się. Typowy thriller z namiastką kryminału.
Książka choć była fajna to cała rozgrywająca się akcja nie zaskoczyła mnie jakoś specjalnie. Jednak osoby, które rzadko sięgają po tego typu książki na pewno będą bardziej rozemocjonowane.
Okładka książki obiecuje thriller z niepokojącym zakończeniem, ja jednak niepokojącego zakończenia się nie doszukałam. Mimo wszystko książka warta przeczytania. :)
Podobała mi się. Typowy thriller z namiastką kryminału.
więcej Pokaż mimo toCiekawa fabuła oparta na porwaniu głównej bohaterki i próby jej odnalezienia przez najbliższych.
Okładka książki obiecuje thriller...
Pokaż mimo toŚwietna, wydarzenia trudne do przewidzenia.
Świetna, wydarzenia trudne do przewidzenia.
Słabe.
Pokaż mimo toSekrety mają to do siebie, że nigdy nie powinny ujrzeć światła dziennego… Meredith Price miała w życiu szczęście- w najmniej spodziewanym momencie poznała perfekcyjnego mężczyznę, który zakochał się w niej od pierwszego wejrzenia. Andrew jest równie przystojnym, wpływowym, jak i bogatym mężczyzną, a związek z nim jest spełnieniem marzeń wielu kobiet. Małżeńska Meredith sielanka zostaje brutalnie przerwana wraz z jej niecodziennym zniknięciem. Na pustym parkingu nieopodal galerii handlowej odnaleziono auto kobiety. W stacyjce nadal tkwiły kluczyki, a torebka z całą zawartością leżała na siedzeniu. Ślady sugerują, że Meredith dobrowolnie opuściła miejsce zdarzenia, bez udziału osób trzecich. Zaginiona kobieta nie miała wrogów, była osobą powszechnie lubianą, nie miała powodu, żeby nagle uciekać. W taką wersję wydarzeń nie wierzy Greer, która przyjeżdża na miejsce zdarzenia, żeby pomóc w poszukiwaniach siostry. Na jaw wychodzą kolejne niepokojące tajemnice, które stawiają sprawę w zupełnie innym świetle…
Przed wysłuchaniem audiobooka nie czytałam opinii na temat książki, tym większe było moje zdziwienie, że są aż takie niskie. Minka Kent stworzyła historię z pogranicza kryminału i thrillera psychologicznego, której trzon stanowią od dawna skrywane rodzinne sekrety i to był moim zdaniem strzał w dziesiątkę. W fabule nie obyło się bez kilku stereotypów- wrednej byłej żony, złośliwych dzieci męża i zazdrosnego kochanka. Sielanka to tylko pozory, bo nowe życie Meredith dalekie jest do ideału, jaki próbuje wcisnąć otoczeniu główna bohaterka i przyjemnie było śledzić tę transformację. Dobrym rozwiązaniem okazało się miksowanie uzupełniających się wersji wydarzeń obu sióstr, one pozwoliły mi lepiej zrozumieć całą opowieść. Historia zaginięcia Meredith jest tylko z pozoru prosta, a w gruncie rzeczy składa się z wielu systematycznie nadbudowywanych wątków. Napięcie utrzymuje stały, całkiem wysoki poziom, podkręcając już i tak wystarczająco mroczną i niejednoznaczną atmosferę śledztwa.
Akcja może i nie jest wartka, snując swój scenariusz autorka skupia głównie na sprzecznych emocjach, z jakimi muszą się mierzyć bohaterowie. Były takie momenty, w których byłam wręcz przeświadczona, że za całą tą sprawą nagłego zniknięcia żony stoi Andrew. Było w nim coś niepokojącego i odpychającego zarazem, przez co był dla mnie idealnym głównym podejrzanym. Ronan to postać, z którą miałam najwięcej problemu, z jednej strony dobry, sumienny glina, z drugiej namiętny kochanek spisujący z na boku Meredith. Spodobało mi się świetnie zarysowane tło psychologiczne tej historii, autorka zadbała o detale, tworząc prawdziwą emocjonalną bombę. Polubiłam obie siostry z całym zapleczem wad i błędów, ich szczerość była na swój sposób obezwładniająca. W finale znalazło się miejsce na nutkę zwątpienia, za co autorce należą się brawa. Minka Kent w pełnej krasie pokazała niszczycielską moc rodzinnych sekretów i konsekwencji, jakie niesie ich nagłe ujawnienie.
Tytuł idealnie oddaje treść książki, a perfekcyjne kłamstwo nie zawsze jest takim, jakim mogłoby się na początku wydawać. Minka Kent zaserwowała spójny, emocjonujący scenariusz, w którym królowała mroczna atmosfera niedopowiedzeń i wzajemnych oskarżeń. Książka z pewnością spodoba się miłośnikom thrillerów z gatunku domestic noir, który docenią wymiar psychologiczny tej historii. Polecam!
Sekrety mają to do siebie, że nigdy nie powinny ujrzeć światła dziennego… Meredith Price miała w życiu szczęście- w najmniej spodziewanym momencie poznała perfekcyjnego mężczyznę, który zakochał się w niej od pierwszego wejrzenia. Andrew jest równie przystojnym, wpływowym, jak i bogatym mężczyzną, a związek z nim jest spełnieniem marzeń wielu kobiet. Małżeńska Meredith...
więcej Pokaż mimo toCzytało się miło i przyjemnie ciekawa akcja polecam
Czytało się miło i przyjemnie ciekawa akcja polecam
Nudna