Perfekcyjne kłamstwo

- Filia
- 2019-04-24
- 2019-04-24
- Joanna Grabarek
Zaginięcie pewnej kobiety odsłania sieć tajemnic w pozornie spokojnym miasteczku, w którym wszyscy wiedzą o sobie wszystko.
Meredith Price wiedzie niemal idealne życie. Jej mąż – Andrew – to niezwykle przystojny i spełniony makler giełdowy. Oboje żyją w słynącym z bezpieczeństwa kurorcie wypoczynkowym. Po trzech latach małżeństwa życie Meredith jest doskonale przewidywalne. Aż do dnia, w którym znika.
Jej samochód, z kluczykami w stacyjce, torebką i telefonem na siedzeniu, znaleziono na pustym parkingu przy galerii handlowej. Brak śladów walki sugeruje, jakby rozpłynęła się w powietrzu.
Meredith była powszechnie lubiana i nie miała żadnych powodów, by opuszczać najbliższych. Kiedy przybywa jej zdesperowana siostra – Greer – na powierzchnię wypływają głęboko ukryte sekrety. Bardzo, bardzo mroczne sekrety.
Co, jeśli okaże się, że nikt tak naprawdę jej nie znał?
Oficjalne recenzje
Małżeństwo (prawie) doskonałe
Jest wszystkim, czego kiedykolwiek pragnęłam. Wszystkim, czego potrzebuję. Przysuwam się bliżej, opieram policzek na jego piersi i wsłuchuję się w spokojne, mocne bicie jego serca, wdychając cudowny zapach jego nagiej skóry, gdy moje ciało poddaje się fali wyczerpania. Spędzę resztę mojego życia z Andrew Price’em. I to czyni mnie najszczęśliwszą dziewczyną pod słońcem.
Możemy być niemal pewni, że bohaterami standardowego thrillera będą mąż i żona. Małżeństwo idealne, w którym – przynajmniej tak się wydaje z zewnątrz – nie ma żadnych problemów i w którym wszystko idealnie się układa. Aż przychodzi jeden dzień, jedno wydarzenie, które uruchamia prawdziwą lawinę. Nagle okazuje się, że nic nie jest takie, jakie było na pierwszy rzut oka.
Z taką historią zetkniemy się, sięgając po powieść pod tytułem „Perfekcyjne kłamstwo”. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Filia, a jej autorką jest Minka Kent. Wydawca reklamuje książkę hasłem: „thriller psychologiczny z niepokojącym zakończeniem”.
Czy aby tak jest na pewno?
Meredith jest szczęśliwą żoną u boku Andrew. Właściwie można powiedzieć, że spotkała swojego księcia z bajki. Andrew jest bowiem niezwykle przystojnym i bardzo, ale to bardzo bogatym mężczyzną. Kobieta opływa w luksusy i w ogóle nie musi się martwić o sprawy materialne. Ma wszystko, czego tylko zapragnie. Właściwie do tego momentu historia przypomina trochę tę z książki o Greyu. Bajecznie bogaty mężczyzna wiąże się z dużo młodszą, ale nieziemsko piękną kobietą. Ona jest nim oczarowana, on stracił dla niej głowę.
Ich małżeństwo jest idealne. Do dnia, w którym Meredith znika. Kobieta nie odbiera telefonów, policja znajduje jej porzucony samochód. Nikt nie ma pojęcia, co się stało.
Jak zwykle w takich przypadkach, jedną z najbardziej podejrzanych osób jest mąż kobiety. Czy mężczyzna coś ukrywa? Czy mógłby skrzywdzić swoją ukochaną żonę?
W poszukiwania mocno angażuje się siostra zaginionej wraz ze swoim partnerem. To właśnie te dwie kobiety na przemian są narratorkami i relacjonują nam wydarzenia. Greer wkrótce ze zdumieniem odkrywa, że tak naprawdę bardzo mało wiedziała o swojej siostrze. Jeśli jednak Meredith nie zwierzała się jej, to komu? Z kim rozmawiała o swoim małżeństwie, o mężu? Komu powierzała swoje sekrety?
W miarę rozwoju fabuły na jaw wychodzą coraz to nowe tajemnice. Meredith i Andrew, Greer i Harris – każde z tej czwórki ma swoje sekrety, o których pozostali nie mają pojęcia.
Fabuła powieści cały czas dotyka jednego problemu: czy naprawdę znamy osobę nam najbliższą? Czy to, co o niej wiemy, jest prawdą? Co ukrywała Meredith i jaki finał znajdzie sprawa jej zaginięcia?
Minka Kent napisała całkiem zgrabny thriller. Jednak osobiście czegoś mi w tej książce zabrakło, czegoś naprawdę wow, co sprawiłoby, że na dłużej zapadłaby mi w pamięć. Czy zakończenie istotnie okazuje się niepokojące? Myślę, że ocenicie to sami.
Powieść czyta się naprawdę szybko. Krótkie rozdziały, prosty styl i język nie wymagają od czytelnika maksymalnej koncentracji.
„Perfekcyjne kłamstwo” to kolejny z wielu thrillerów, który wyląduje na mojej półce. Z pewnością nie będzie się na niej wyróżniał w żadną stronę: ani pozytywnie, ani negatywnie. Jest to bowiem powieść solidna w formie i treści, jednak nie zdołała mnie wciągnąć bez reszty.
Wojciech Sobański
- 1 127
Niestety, ale książka nie porwała. Z kryminałów znam wiele innych, lepszych, bardziej wciągających tytułów.
Pokaż mimo toJak to Minka Kent....
Jak to Minka Kent....
Pokaż mimo toPrzewidywalna do bólu..
Przewidywalna do bólu..
Pokaż mimo toLekko napisana, trzymająca w napięciu. Wielu podejrzanych, zmuszająca do myślenia „co się wydarzyło”. Gwiazdki odjęte za zakończenie, moim zdaniem nielogiczne, przekombinowane.
Pokaż mimo toKsiążka w sam raz na leniwy weekend. Mimo że główna bohaterka jest denerwująca to całość jest interesująca i szybko się czyta.
Pokaż mimo toCiekawa,prosto napisana,łatwo się czyta,łatwe zakończenie mogło być bardziej dramatycznie.
Pokaż mimo toCzytało się nieźle i oczywiście zostałam wyprowadzona w pole. Można przeczytać
Czytało się nieźle i oczywiście zostałam wyprowadzona w pole. Można przeczytać
Pokaż mimo toSuper książka! Dwie linie czasowe nadają tu klimat, trzymają w napięciu i wywołują dreszczyk emocji, a co najważniejsze dla mnie - nie powodują, że czytelnik się gubi. Nie mogłam się oderwać! Co prawda zakończenie "Idealnego życia" bardziej mnie wbiło w fotel, niemniej tej pozycji niczego nie brakuje.
Autorka tak zgrabnie pokierowała akcją, że w pewnym momencie już nie wiesz co się faktycznie stało. Zginęła? Uciekła? Porwano ją? Wszystkie twoje podejrzenia wynikają z tego, że to Pani Kent chciała, żebyś tak, czytelniku, podejrzewał.
Nie mam faworyta wśród postaci, bo żadna z nich nie była jakoś wybitnie specjalna. Jednocześnie, każda z nich była na tyle interesująca, żebym chciała dalej czytać.
Na pewno sięgnę po resztę książek Pani Kent, a "Perfekcyjne kłamstwo" polecam serdecznie!
więcej Pokaż mimo toAutorka tak zgrabnie pokierowała akcją, że w pewnym momencie już nie...
Wyszło całkiem spoko, chociaż bardzo długo mi się nie podobało i gdzieś w połowie zastanawiałam się nad DNF. Ale cieszę się, że jednak dałam jej szansę, bo druga połowa wciągnęła mnie i trudno mi było przestać słuchać. Nie wiem, czy sięgnę jeszcze po inne książki autorki, ale jestem całkiem usatysfakcjonowana tym, do dostałam, choć nie jest to mega odkrywcze ;).
Pokaż mimo toRozczarowanie , a liczyłem na dobrą książkę
Rozczarowanie , a liczyłem na dobrą książkę