Pierwotny strach

Okładka książki Pierwotny strach autora William Diehl, 8372983844
Okładka książki Pierwotny strach
William Diehl Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Martin Vail (tom 1) Ekranizacje: Lęk pierwotny (1996) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Martin Vail (tom 1)
Primal Fear
2003-01-01
1993-01-01
Anna Polak
Ekranizacje:
Lęk pierwotny (1996)

Kup Pierwotny strach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pierwotny strach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pierwotny strach

To, co w „Pierwotnym strachu” kupiło mnie bez reszty, to głębia, z jaką Diehl potraktował psychologię bohaterów. Często w thrillerach prawniczych wszystkie „diagnozy” i motywacje są traktowane po macoszemu, byle tylko popchnąć akcję do przodu. Tutaj jest inaczej. Świetnym zabiegiem było wprowadzenie postaci psycholożki zajmującej się schizofrenią, która przy okazji wyjaśnia pewne mechanizmy.

Martin Vail jako protagonista jest nie jest ani dobrym gliną, ani złoczyńcą. To człowiek uwikłany w system, który sam jest mocno wadliwy. Trudno nie odnieść wrażenia, że amerykański wymiar sprawiedliwości to jeden wielki, przerażający cyrk. Diehl bezlitośnie pokazuje, że amerykański sąd to miejsce, gdzie wygrywa ten, kto lepiej sprzeda swoją opowieść, a nie ten, kto ma rację.

Chociaż najlepiej swoją opowieść sprzedał główny oskarżony i zakończenie totalnie mnie zaskoczyło. Okazało się, że w tym całym sądowym teatrze, gdzie wszyscy uważali się za genialnych reżyserów, to oskarżony napisał najlepszy scenariusz i odegrał go bezbłędnie.

👍👍👍👍👍👍👍

👍👍👍👍👍👍👍

Ekranizację powieści z doskonałym Edwardem Nortonem oglądałem dwa razy. Aż dziw bierze, że tak późno sięgnąłem po powieść, którą zakupiłem za kilka złotych a antykwariacie. O ile film był świetny, to powieść okazała się wprost genialna. Rasowe połączenie kryminału, thrillera i dramatu sądowego. Ambitny i idący po trupach adwokat dostaje, zdawałoby się, z góry przegraną sprawę. Bestialskie zabójstwo biskupa przez dziewiętnastolatka, morderca złapany niemal na gorącym uczynku, mający w ręku narzędzie zbrodni, mnóstwo odcisków palców, zostawionych śladów itd. Jednak Martin Vail, główny bohater, poruszy niebo i ziemię żeby odwrócić kota ogonem i obronić swojego klienta. Jak to się skończy i kto wyjdzie na tym najlepiej? Doprawdy mistrzowsko napisana książka. Mam porównanie z mnóstwem kryminałów i thrillerów, to jest czołówka i to najściślejsza. Fabuła dopracowana w najdrobniejszym szczególe, a końcówka sprawi, że niejednemu ciarki przejdą po całym ciele. Można to postawić w jednym rzędzie z "Psychozą", ale dla mnie "Pierwotny strach" był ciut lepszy, złożony i bardziej dopracowany. Dla mnie arcydzieło na najwyższą ocenę.

378 użytkowników ma tytuł Pierwotny strach na półkach głównych
50 użytkowników ma tytuł Pierwotny strach na półkach dodatkowych

William Diehl
William Diehl
Amerykański pisarz, fotoreporter. W niedługim czasie po 50. urodzinach zaczął pisać swoją pierwszą powieść, zatytułowaną "Sprawa Sharky'ego", która trzy lata po wydaniu została zekranizowana (Burt Reynolds wyreżyserował film oraz zagrał w nim główną rolę). W późniejszym czasie Diehl ukończył osiem kolejnych powieści, w tym "Primal Fear" (pol. Pierwotny strach),która również stała się podstawą filmu o tym samym tytule (pol. Lęk pierwotny),w którym wystąpili m.in. Richard Gere oraz Edward Norton. William Diehl zmarł 24 listopada 2006 roku w Szpitalu Uniwersyteckim Emory w Atlancie (stan Georgia),gdy pracował nad swoją dziesiątą powieścią. Przyczyną śmierci był tętniak aorty.

Cytaty z książki Pierwotny strach