Ku odległym brzegom

literatura obyczajowa, romans
To the Farthest Shores
2018-09-11
2018-09-11

Kup Ku odległym brzegom w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ku odległym brzegom

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ku odległym brzegom

Wielka miłość pielegniarki i porusznika okrętu USS Baltimore. Nagłe rozstanie, obietnica wspólnej przyszłości, a następnie tęsknota, brak odzewu, niespodziewany powrót po latach, zdrada i próba wybaczenia.
Książka jest głównie o przebaczeniu. Nasycona jest informacjami o połowie i hodowli ostryg, oraz trochę o kulturze Japonii.
Historia bohaterów nie jest najgorsza, za to bardzo nużąca. Opisy połowu pereł mnie wynudziły, może dlatego, że to nie moje klimaty. Irytowało mnie zachowanie głównego bohatera, bo traktował Jenny jak zabawkę- Nie będę z nią, albo się jeszcze zastanowię, a chyba jednak będe, albo jeszcze nie czas.. itd. Jest dziwny przeskok z tego, że była mu obojętna, chciał zerwać kontakt, a zaraz nagle ją bardzo kochał.
Książka przeciętna, nie ma porywu.

Historia bohaterów nie jest najgorsza, za to...

Słaby ten romans, nie czuć chemii między bohaterami.

Słaby ten romans, nie czuć chemii między bohaterami.

Na półkach: , , , ,

Nie do końca tego się spodziewałam. Opis sugerował mi coś z bardziej rozwiniętym tłem historycznym, więcej wojny i polityki, a dostałam miłą obyczajówkę w nadmorskim raju z małą intrygą w tle. Brakowało mi też mocniejszego zarysowania epoki, gdyby nie scena, w której Jenny chce wezwać lekarza i szuka kogoś, kto pojedzie po niego konno, i wzmianka o gorsecie oraz konkretnych wydarzeniach z historii, zapomniałabym, że to powieść historyczna. Na plus na pewno dużo ciekawostek o hodowli pereł, w ogóle te perły dodały jakiegoś takiego uroku. Momentami brakowało mi też trochę chemii między Jenny i Ryanem, nawet nie chodzi mi tu o jakieś płomienne uczucia, pocałunki i seks, ale tak... No nie czułam, że to aż tak wielka miłość, na jaką była kreowana. Bardzo podobały mi się backstory bohaterów, a wątek z marynarzem ze szramą był bardzo smutny i łamiący serce.
Całość na plus, nie jest to wybitna literatura, ale przyjemnie spędziłam przy niej czas.

199 użytkowników ma tytuł Ku odległym brzegom na półkach głównych
39 użytkowników ma tytuł Ku odległym brzegom na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ku odległym brzegom

Elizabeth Camden
Elizabeth Camden
Absolwentka wydziału historii Uniwersytetu Virginia i informacji naukowej Uniwersytetu Idaho. Na co dzień pracuje w bibliotece naukowej, a po godzinach tworzy pasjonujące romanse historyczne. Mieszka z mężem na Florydzie.

Cytaty z książki Ku odległym brzegom

Elizabeth Camden Ku odległym brzegom Zobacz więcej
Elizabeth Camden Ku odległym brzegom Zobacz więcej